Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa filmerna 2021 – Här är tipsen

Bästa filmerna 2021 – Här är tipsen

Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 januari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 januari 2021

Tips i mängder!

Med premiärer som egentligen skulle haft premiär förra året, ser nu 2021 ut att bli ett av de mest händelserika filmåren på länge. Filmtopp sammanställer årets mest efterlängtade titlarna och uppdaterar listan allt eftersom med de bästa filmerna 2021!

För tips på filmer från året som precis varit – se Filmtopps lista på bästa filmerna 2020

The Tomorrow War – Amazon Prime

"The Tomorrow War" är en av årets bästa filmer. Foto: Amazon Prime.
"The Tomorrow War" är en av årets bästa filmer. Foto: Amazon Prime.

The Tomorrow War följer krigsveteraner och civila som transporteras till framtiden där hela världen befinner sig i en apokalyps. Allt mänskligt liv hotas att förstöras och läraren Dan Forester, spelad av Chris Pratt, är en av de som bestämmer sig för att kämpa för mänskligheten. Det hela blir ett intensivt actionäventyr och detta kan mycket väl vara Pratts allra bästa film hittills.

Betyg 4

Promising Young Woman – Bio

 

I en av de bästa filmerna 2021 följer vi en listig kvinna som lever ett dubbelliv; hon är kaxig barista om dagarna och hämnare om nätterna. De som sårat henne kommer att få betala dyrt. 

Oscarsbelönade Promising Young Woman med Carey Mulligan i huvudrollen har vass dialog – och vässat våld. I tillägg känns filmen fräsch som pekar finger på både dåliga män och kvinnor.

Betyg 4

Come Away – Paramount+

Angelina Jolie är enastående i "Come Away".
Angelina Jolie är enastående i "Come Away". Foto: Paramount+.

Angelina Jolie bräcker sig fram med en av sina finaste prestationer i vad som är en lika fin film. Paramount+ originaldrama Come Away handlar om Alice – innan hon beger sig till Underlandet. En fängslande äventyrsfilm för hela familjen som också ger oss lärdomar om tragedier och sorg. 

Betyg 4

Glaciär – Viaplay

I en inte allt för avlägsen framtid härjar ett virus som utplånat halva mänskligheten. Viruset sprider sig via kroppsberöring, så de kvarlevande människorna har tvingats in i total isolering från varandra. På ett glamoröst hotell i Stockholm bor några av överlevarna i steril lyx. Men vad är det egentligen för liv? Den frågan ställer sig Anna (Lena Endre) och Erik (Alexander Karim), två boende på hotellet.

Betyg 4

Love and Monsters - Netflix

Joel har fortfarande inte släppt sin forna flickvän Aimee (Jessica Henwick), som han skildes från för sju år sedan när en katastrof lamslog världen och utraderade 95 procent av jordens population.

Numera befinner de sig på två olika kolonier, med livsfarlig ödemark emellan. Men så en dag får Joel radiokontakt med hennes koloni, och motiveras att övervinna sin inre monsterskräck och till fots ge sig av och återförenas med sin käraste.

Betyg 4

Nomadland - Disney+

Nomadland följer Fern (Frances McDormand), en medelålders kvinna som bor i sin van och reser dit de tillfälliga jobben finns runtomkring i USA. Hon har valt att leva som nomad, vilket är namnet på den grupp människor som inte slår sig ned på en fast plats utan både bor och jobbar dit vägen tar dem.

Fern trivs bra med sitt liv och känner sig fri, men som hos de flesta människor bär också hon på ett känslomässigt bagage som puttrar under ytan. Längs med krokiga vägar, klippa berg, lummiga skogar och snustorra öknar skildrar Nomadland sedan några år av Ferns liv på vägarna. Människorna hon möter, naturen hon ser men framförallt sakerna hon lär sig om sig själv.

Betyg 5

En runda till - Bio

Den avdankade gymnasieläraren Martin (Mads Mikkelsen) firar sin 40-års dag tillsammans med kollegorna Tommy, Nikolaj och Lars när han först får höra om en teori som kommer att bli startskottet för ett dramatiskt händelseförlopp.

De har fått höra att människan är född med en halv promille alkohol för lite i kroppen, därav är alltså en ständig konsumtion av alkohol en förnuftigt manöver för starkare professionell- och social prestation 

Med hjälp av alkoholmätare, vattenflaskor fyllda med vodka och starka cocktails startar livet på nytt för kvartetten, men allt går givetvis inte helt som planerat.

Betyg 5

Raya och den sista draken - Disney+

Raya

Handling: Länge levde människor och drakar tillsammans i harmoni i landet Kumundra, men en dag när fasansfulla monster vid namn Druun kom till landet förändrades allt – det var då drakarna offrade sig för att rädda människorna i Kumundra från utplåning. När alla monster börjar komma tillbaka måste Raya försöka rädda dagen.

Omdöme: I detta lysande familjeäventyr bjuds det på skratt, tårar och hisnande action! En av Disneys absolut bästa filmer på länge.

Betyg 4

Relic - Bio

Handling: Kay får ett oroväckande samtal om att Edna, hennes gradvis mer och mer dementa mor, plötsligt är spårlöst borta från sitt ståtliga hem på landsbygden. Kay beger sig tillsammans med sin dotter, Sam, till Ednas fastighet. Väl på plats upptäcker duon absurda spår av att allt inte står rätt till. Har demensen kanske redan uppslukat hennes kära mor eller är det mer illvilliga och ondskefulla krafter som drar i trådarna?

Omdöme: Relic är i grund och botten ett generationsdrama som kryddas friskt med ingredienser från klassisk "haunted house" och psykologisk skräck. Fokus ligger knivskarpt på den hjärtskärande upplevelsen av hur deras relationer slits i stycken av demensens obevekliga våld

Betyg 5

Billie Eilish: The World's a Little Blurry – Apple TV+

Handling: Billie Eilish är idag 19 år gammal och har många miljoner streams på Spotify. Hon har vunnit fem Grammys och sjunger ledmotivet till nya den Bond-filmen No Time To Die. Ja, hon har redan hunnit med en hel del och framtiden ser minst lika ljus ut. Men så har det inte alltid varit. Det fanns en mörk tid innan succén med destruktiva tankar och självskadebeteende.

Omdöme: I fantastiskt engagerande Billie Eilish: The World's a Little Blurry ser vi baksidan med att spendera sina mest påverkbara år i rampljuset, och den stora prestationsångesten som följer efter.

Betyg 4

The Father – Anthony Hopkins är briljant!

Handling: Det är tydligt för alla i Anthonys närhet att hans allmäntillstånd försämras. Dock vägrar han bestämt att ta emot hjälp, trots påtryckning från dottern Annes (Olivia Colman). Sakta men säkert bjuds tittaren in i Anthonys värld, där det som faller fullt naturligt för honom ses som vanvettigt för andra. Men från sin lägenhet i London (är det ens hans lägenhet?) början också han snart inse att allting inte är som varit.

Omdöme: Stilgreppet hade lätt kunnat bli förvirrande och effektsökande men i The Father fungerar det helt perfekt. Vi förstår den förvirring och smärta som Anthony går igenom, utan att för den sakens skull förminska de anhörigas reaktioner. Filmen berättas icke-kronologiskt, med undantag för en scen mot slutet, och det med rätta. För det är så en demenssjuk hjärna kan fungera. I det ena ögonblicket är Anthony vara på plats iklädd kavaj i köket, för att i nästa ögonblick komma på sig själv vara ståendes i pyjamas i vardagsrummet, pratandes med människor han upplever att han aldrig sett tidigare. Det är rysligt effektivt berättat – men framförallt gränslöst sorgligt.

Betyg 5

Slalom

Handling: 15-åriga Lyz vill bli bäst i världen på att åka slalom. Den före detta mästaren Fred drillar henne hårt. Dagarna går och sakta men säkert blir han allt mer besatt av Lyzs ambition och ungdom. Hans begär blir en tickande bomb.

Omdöme: Charlène Faviers regidebut är ett djupt nyanserat drama om den olämpliga relationen mellan 15-åriga Lyz och hennes betydligt äldre coach i skidlaget. Trots filmens laddade tema och trots att filmen baseras på egna upplevelser, vågar Favier empatisera med förövaren i fråga.

Betyg 4

The Killing of Two Lovers

Handling:  David är en medelålders familjefar hemmahörandes i en karg småstad någonstans i den amerikanska delstaten Utah. Redan i filmens första bildruta förstår vi att någonting inte står rätt till med honom. I en ordlös sekvens riktar han en pistol mot en sovande kvinna i en säng, för att sedan ångra sig och försvinna ut ifrån hemmet. Snart förstår vi att det är hans eget hem han brutit sig in i. Eller, rättare sagt, hans före detta hem. För David och hans fru Nikki (Sepideh Moafi) har tagit en paus efter många år tillsammans.

Omdöme: Sammantaget är The Killing of Two Lovers ett briljant, men bitvis långsamt drama. Trots att det inte händer supermycket i filmen drabbar den starkt. 

Betyg 4

Pieces of a Woman – Netflix

Pieces of a Woman
Foto: Netflix.

Handling: När en hemmafödsel slutar i tragedi rasar det unga paret Sean och Marthas liv samman.

Omdöme: Netflix startar sitt filmår starkt med detta relationsbaserade drama som troligtvis kommer att vara relevant när det är dags för galasäsong. Mycket tack vare Vanessa Kirby, som gör sin bästa insats hittills.

Betyg 4

Gagarine

Gagarine
Foto: Haut et Court Caption.

Handling: 16-årige Yuri måste handskas med det faktum att hans hem ska rivas och gör nu allt för att hindra det från att ske.

Omdöme: Gagarine är en originell och kreativt smygförälskelse som förtjänar att ses av er som inte hinner se den på Göteborgs filmfestival. Förhoppningsvis hittar den ut till stugorna under våren.

Betyg 4

Tove

Filmen Tove från 2020
Foto: Nonstop Entertainment AB.

Handling: Biografi om författaren och illustratören Tove Janssons personliga liv och hur det gick till när hon skapade mumintrollen. 

Omdöme: Fascinerande film om den spännande kvinnan som få känner till lika väl som älskade figurer. Alma Pöysti har en smittande energi i titelrollen.

Betyg 4

The Dig – Netflix

The Dig på Netflix
Foto: Netflix.

Handling: När världen år 1939 krisar med ett Andra världskrig som håller på att bryta ut, gör ett par arkeologer ett oväntat fynd som lockar stor uppmärksamhet.

Omdöme: Förutom intressant utgrävning får vi njuta av fängslande skådisprestationer, inte minst av Carey Mulligan och Ralph Fiennes

För fler filmtips på specifikt Netflix-produktioner, spana in vår artikel med nya filmer Netflix.

Betyg 4

One Night in Miami – Amazon Prime Video

One Night in Miami på Amazon Prime Video
Foto: Amazon Prime Video.

Handling: En fiktiv berättelse om Muhammad Ali, Malcolm X, Sam Cooke och Jim Brown som träffar varandra på ett hotell under 60-talet och diskuterar Medborgarrättsrörelsen i USA. 

Omdöme: Baserat på dess marknadsföring verkar inte One Night in Miami vara alldeles för mycket att ha. Filmen är ett riktigt vasst drama som definitivt borde ses.

Betyg 4

Herself – Amazon Prime Video

Herself på Amazon Prime Video är en av de bästa filmerna 2021
Foto: Amazon Prime Video.

Handling: Herself handlar om den ensamstående modern Sandras uppbrott och efterspel från sin våldsamme pojkvän Gary. Härifrån handlar det om livet med två döttrar, flera jobb och ett tillfälligt boende på ett hotell. Och det nyfunna intresset: att bygga ett hus.

Omdöme: Phyllida Lloyds lysande drama lyckas med den fantastiska balansgången att både vara extremt mörk men också fantastiskt uppmuntrande. Storyn håller fast en från början till slut.

Betyg 4

Tigrar 

Filmen Tigrar är en av de bästa filmerna 2021
Foto: TriArt.

Handling: När en 16-årig fotbollstalang från Örebro blir värvad av storklubben Inter får han känna på industrins allt annat än glamorösa baksida. 

Omdöme: Du behöver inte vara ett sportfan för att älska Ronnie Sandahls nya film Tigrar, som är den andra delen efter Borg i hans sporttrilogi. Filmen är ett lysande drama där fotbollsplanen snarare är arenan för huvudkaraktären Martins inre kamp.

The Killing of Two Lovers

The Killing of Two Lovers
Foto: Back40 Pictures.

Handling: Mitt uppe i en separation från sin hustru Nikki försöker David desperat acceptera läget och hålla samman familjen, men han får det betydligt svårare när hon börjar träffa någon ny.

Omdöme: The Killing of Two Lovers är ett drama som trots att det rör sig långsamt framåt lyckas engagera och slutligen också bräcka en.

Betyg 4

Aalto 

Aalto film 2020
Foto: ARTE.

Handling: Dokumentär om det spännande arkitektparet som aldrig slutade att provocera. 

Omdöme: Intim bild av paret Alvar och Aino Aalto som inte bara stod för ikonisk design, utan också hade en spännande kärlekshistoria som rymde otrohet och bitterhet. 

Betyg 4

Tips på kommande filmer 2021

The King's Man – 22 december

Kingsman-filmerna kommer snart tillbaka med sitt tredje kapitel, den här gången i form av en prequel-story som ger oss en insikt i hur den eleganta spionbyrån grundades. I deras första uppdrag ställs byrån mot en skurk som planerar att utrota miljontals människor. Ralph Fiennes frontar spektaklet och får sällskap av andra stora namn som Stanley Tucci och Aaron Taylor-Johnson

No Time to Die – 8 oktober

No Time to Die har James Bond lämnat underrättelsetjänsten, men hans liv i lugn och ro varar inte särskilt länge. När hans gamla vän från CIA, Felix Leither, ber honom om hjälp väljer han att rycka in – för att upptäcka en ny skurk med högteknologiska vapen. Superfienden spelas den här gången av nyligen Oscarsbelönade Rami Malek. Filmen blir Daniel Craigs sista i rollen. Får han det värdiga avslut han förtjänar? Isåfall har vi en av de bästa filmerna 2021 runt hörnet.

Black Widow – 9 juli

Superhjältetåget rullar vidare med Black Widow, solofilmen om Natasha Romanoff (Scarlett Johansson) som berättar om hennes uppdrag emellan filmerna Civil War och Infinity War där hon var farliga typers främsta måltavla. Vi får också veta mer om Natashas och hennes familjs bakgrund – men främst verkar det vara hård action i görningen!

Spiral: From the Legacy of Saw – 21 maj

Spiral: From the Legacy of Saw, en av de bästa filmerna 2020?
Foto: Twisted Pictures.

Saw-franchisen får nytt liv med en film producerad av Chris Rock som också spelar huvudrollen. Storyn följer en polisgrupp som försöker lösa en sadistisk mördares mörka gåtor. Upplägget för tankarna mer till originalet och bara den blir i närheten av lika bra, så har vi en smaskig thriller och en av de bästa filmerna 2021 att se fram emot i vår. Bredvid Rock spelar den närmast odödlige Samuel L. Jackson.

Fast & Furious 9 – 30 juni

Fast and Furious har blivit en pålitlig franchise och den som gett oss flest filmer under 2000-talet. I den nionde filmen som får premiär innan sommaren hamnar nytt familjegräl på tapeten när Doms yngre bror Jakob beger sig ut på jakt efter honom. Här byter man ut knutten Dwayne Johnson mot en annan, John Cena, som spelar just Jakob Toretto.

The Conjuring: The Devil Made Me Do It – 4 juni

The Conjuring: The Devil Made Me Do It kan bli en av årets bästa filmer 2021
Foto: New Line Cinema.

Det tredje kapitlet i The Conjuring-sagan ger oss spökjägarna Ed och Lorraine Warrens värsta fall hittills. Än så länge vet vi inga konkreta detaljer kring handlingen, men regissören och producenten James Wan som skapat universumet menar att filmen, till skillnad från sina två föregångare, kommer att ge oss någonting annat än hemsökta hus. 

Top Gun: Maverick – November

35 år efter den stora 80-talsklassikern återvänder Tom Cruise som den skicklige och våghalsige piloten Maverick. Efter att ha varit en av Navys främsta piloter de senaste årtionden försöker han nu undvika att befordras till ett kontorsjobb, samtidigt som han lär upp en ny lovande pilot.

Suicide Squad 2 – 6 augusti

Efter haveriet med David Ayers Suicide Squad från 2016 kommer här ett nytt försök att göra någonting av den speciella gruppen antihjältar. Karaktärer som Deadshot och Jokern har bytts ut mot SolSoria och Bloodsport. The Suicide Squad görs av Guardians of the Galaxy-regissören James Gunn som här sägs ha arbetat mycket mer med praktiska effekter än CGI. Ännu vet vi inte mycket om handlingen, men Gunn har bekräftat att filmen blir barnförbjuden.

The Beatles: Get Back – 27 augusti

En av de bästa filmerna 2021 kan mycket väl bli Peter Jacksons dokumentär om tidernas mest legendariska popband The Beatles. Regissören har haft tillgång till många timmars ej visat rörligt material för att sätta samman en film om bandets sista period år 1969 där de gjorde plattan Get Back, med superballaden Let it Be, och deras ikoniska takkonsert i London som även blev deras sista. Få dig en smarrig smygtitt på de exklusiva bakom kulisserna-scener du väntar dig.

Dune – 17 september

Denis Villeneuve kan vara världens hetaste regissör just nu. Efter sin förra imponerande blockbuster Blade Runner 2049 kommer snart hans filmatisering på den klassiska science fiction-sagan Dune. I huvudrollen ser vi den stigande stjärnan Timothée Chalamet som Paul Atreidis, en ung man som måste resa till sitt universums farligaste planet för att rädda sitt folk.

Dune har en stjärnspäckad ensemble med namn som Josh BrolinOscar Isaac, Jason Momoa och svenska Rebecca Ferguson & Stellan Skarsgård.

Halloween Kills – 15 oktober

Jamie Lee Curtis i "Halloween Kills", en av årets bästa filmer 2021?
Foto: Blumhouse Productions.

Oktober blir extra blodigt i år när Halloween kommer tillbaka med Jamie Lee Curtis som Laurie Strode. Hennes uppgörelse med den brutala seriemördaren Michael Myers har spunnit sig varm sedan 70-talet och fortsätter alltså här. Filmen är den andra delen i Blumhouse Productions pågående trilogi, som slutar med Halloween Ends (2022).

Eternals – 5 november

Eternals förväntas bli en av de bästa filmerna 2021
Foto: Disney.

I år inleds nästa fas i Marvels superhjälteuniversum. Startskottet är serien WandaVision den 15:e januari och tätt därpå släpps den första stora superhjältefilmen, Eternals. Berättelsen presenterar en ny skara protagonister tillhörande en odödlig ras som hade en betydande roll i att forma mänskligheten. På rollistan ser vi Angelina Jolie och Salma Hayek samt Game of Thrones-stjärnorna Kit Harrington och Richard Madden. Blir en av årets mest efterlängtade rullar även en av de bästa filmerna 2021? Det vet vi snart!

The Matrix 4 – 22 december

The Matrix 4 kommer ut 2021. Blir den en av årets bästa filmer?
Foto: Village Roadshow Pictures.

En av de mest efterlängtade rullarna och som förhoppningsvis blir en av de bästa filmerna 2021 är The Matrix 4. Filmen tar oss tillbaka till det högteknologiska universumet där Neo och Trinity slåss mot agenter och robotar. Det verkar inte som att varken Hugo Weaving eller Laurence Fishburne återvänder, istället presenteras How I Met Your Mother-stjärnan Neil Patrick Harris och Candyman-skådisen Yahya Abdul-Mateen II

Sherlock Holmes 3 – 22 december

Sherlock Holmes 3 släpps 2021.
Foto: Warner Bros.

Det har snart gått tio år sedan vi såg Robert Downey Jr. och Jude Law tillsammans som Sherlock Holmes och Dr. Watson. Snart kommer duon tillbaka för att lösa brott tillsammans. Men den här gången blir det ingen Guy Ritchie bakom kameran, utan istället Dexter Fletcher som senast gjorde Elton John-biografin Rocketman.  

Pinocchio – Premiärdatum ännu inte känt

Pinocchio 2021 – kommer den att tillhöra årets bästa filmer 2021?
Foto: Netflix.

Det som många länge hade hoppats på håller äntligen på att bli verklighet: Guillermo del Toro gör en mörkare version på den klassiska sagan om Pinocchio. Filmen som kommer till Netflix är gjord i stop motion och har med röster av Ewan McGregorCate BlanchettTilda Swinton och Christoph Waltz. Vad tror du, kan nya Pinocchio bli en av de bästa filmerna 2021? Efter att ha vunnit två Oscars för The Shape of Water är del Toro onekligen i stark form!

Army of the Dead – 21 maj

Army of the Dead – en av de bästa filmerna 2021?
Foto: Netflix.

2021 kan bli ett stort år för regissören Zack Snyder. Efter att ha blivit allt mer ifrågasatt de senaste åren är han inte bara aktuell med sin nya miniserie-version på Justice League, han är också på väg tillbaka med en ny zombierulle. I Army of the Dead ska en grupp soldater ta sig in i ett virusinfekterat Las Vegas för att tömma ett casino. Kan de genomföra den perfekta stöten och komma undan vid liv, med säcken full av stålar?

Sett till den rådande situationen vi befinner oss i kan premiärdatumen komma att ändras. För tips på årets bästa filmer de senaste åren, läs här!

För fler listor och tips --> Scrolla vidare!