de 13 obehagligaste skräckfilmerna

Halloween – 13 obehagligaste skräckfilmerna genom tiderna

28 oktober 2023 kl. 10:10

Dessa vill du inte se igen – förmodligen

Filmtopps Aliah Liebst listar de 13 mest obehagliga skräckfilmerna för alla er skräckfantaster där ute. En sådan styggelse till lista måste givetvis följa det fördömda otursnumret till antal.

Det finns två sorters människor i världen: De som älskar skräck – och tråkmånsar. Nu ser vi på Filmtopp till att tillgodose våra mest morbida läsares behov med en lista över de allra obehagligaste skräckfilmerna! För de flesta är de till och med så obehagliga att de aldrig skulle vilja se dem igen!

Bunkra upp med dina favoritsnacks och plöj igenom listan! (Eller förresten, du kanske gör bäst i att se dessa filmer på tom mage). 

Hallowen – 13 obehagligaste skräckfilmerna genom tiderna 

antichrist
Antichrist. Foto: Nordisk Film

Antichrist (2009)

Ett sörjande par isolerar sig i en stuga i skogen för att överkomma sina problem, men naturen har en annan plan för dem. 

Den här filmen av Lars von Trier med Willem Dafoe (Spider-Man, The Lighthouse) och Charlotte Gainsbourg (Melancholia, Nymphomaniac) i huvudrollerna är bisarr, till och med grotesk, men också vacker - för de som är villiga att se förbi de motbjudande aspekterna då. 

Här streamar du: Antichrist (2009)

Cannibal Holocaust
Cannibal Holocaust. Foto: United Artists Europa

Cannibal Holocaust (1980)

Under ett räddningsuppdrag i Amazonas regnskog hittar en professor en filmrulle som tillhör ett försvunnet dokumentärteam. Gissa vad det innehåller? Japp, kannibalism, såklart. Men också en skrämmande redogörelse av sensationmedias cyniska grymhet. Vilka är egentligen riktiga monstren?

Den här Italienska kannibalfilmen har gått till historien som en av de brutalaste och mest ökända filmerna någonsin. 2006 hamnade den på plats sex i Entertainment Weeklys lista över historiens mest kontroversiella filmer. 

Här streamar du: Cannibal Holocaust (1980)

The Shining. Foto: Warner Bros.

The Shining (1980)

En familj åker till ett isolerat hotell över vintern för att se över det under lågsäsongen, men en ond närvaro driver pappan till galenskap – den våldsamma sorten. 

Den här klassikern av Stanley Kubrick med Jack Nicholson (Gökboet, Chinatown) och Shelley Duvall (Annie Hall) i huvudrollerna baseras på Stephen kings bok med samma namn. 

Om du inte sett The Shining ännu – se den, och om du har sett den – se om den igen, om du vågar!

Här streamar du: The Shining (1980)

The Ring
The Ring. Foto: DreamWorks

The Ring (2002)

En journalist undersöker ett mystiskt (och extremt obehagligt) kassettband som alla som ser på dör – efter sju dagar.

Den här skräckisen med Naomi Watts (Mulholland Drive, King Kong) och Brian Cox (Succession, Adaptation) i huvudrollerna utlovar total handsvett! 

Finns på: The Ring (2002)

Funny Games
Funny Games. Foto: Warner Independent Pictures 

Funny Games (1997/2007)

Två unga, vältaliga psykopater terroriserar en familj på semester och tvingar dem att utföra sadistiska handlingar mot varandra. Har filmats två gånger av samma regissör – Michael Haneke.

I den nya versionen ser vi Tim Roth (The Hateful Eight, Pulp Fiction) i rollen som pappan i familjen. Han har sagt att skapandet av filmen traumatiserade honom och att han aldrig kommer att se den, gör inte som honom! 

Här streamar du: Funny Games (1997), Funny Games (2007)

Paranormal Activity
Paranormal activity. Foto: Paramount Pictures

Paranormal Activity (2007)

Ett par flyttar in i ett nytt hem men när de börjar plågas nattetid av en okänd närvaro bestämmer de sig för att sätta upp övervakningskameror i hela huset. 

När Paranormal Activity började visas på bio var det inte ovanligt att folk lämnade biosalongen, vilket vanligtvis är ett ganska dåligt tecken, men i det här fallet berodde det på att många helt enkelt inte kunde hantera intensiteten. 

Om du inte får nog finns det dessutom flera filmer att följa upp med!

Här streamar du: Paranormal Activity (2007)

Saw
Saw. Foto: Lions Gate Films

Saw (2004)

Två främlingar vaknar upp fastkedjade i ett rum. De har inget minne av hur de kommit dit, men förstår snart att de är pjäser i ett dödligt spel orkestrerat av en seriemördare. 

Totalt finns det tio Sawfilmer, vissa bättre än andra (om du av någon anledning skulle få för dig att ha det mest morbida filmmaratonet i världshistorien). 

Här streamar du: Saw (2004)

gå och se...
Gå och se... Foto: Nonstop Entertainment AB

Gå och Se... (1985)

När en ung pojke hittar ett gammalt gevär bestämmer han sig för att ansluta sig till den sovjetiska motståndsrörelsen och upplever den absoluta terrorn i andra världskriget. 

Gå och Se är inte en regelrätt skräckfilm, det är framför allt en krigsfilm, men den har beskrivits som en mardröm i filmform och den mest skräckinjagande filmen du någonsin kommer att se. 

Här streamar du: Gå och Se... (1985)

The human centipede
The Human Centipede. Foto: Six Entertainment

The Human Centipede (2009)

En galen vetenskapsman vill skapa en mänsklig tusenfoting och kidnappar därför tre turister som han stympar och syr ihop mellan mun och anus. 

Om The Human Centipede inte traumatiserar dig för livet kanske det rent av är dags att se över ditt mentala tillstånd.

Här streamar du: The Human Centipede (2009)

the last house on the left
The Last House on the Left. Foto: American International Pictures

The Last House on the Left (1972)

Två tonårstjejer är på väg till en rockkonsert och bestämmer sig för att stanna till i stan för att köpa gräs. Väl där kidnappas de och brutaliseras av ett gäng psykopatiska förbrytare. 

Den här filmen av Wes Craven som också ligger bakom Scream (1996) är en remake av Ingmar Bergmans banbrytande skräckdrama Jungfrukällan (1960), som blev startskottet på den ytterst morbida "rape and revenge"-genren.

Här streamar du: The Last House on the Left (1972)

Sinister
Sinister. Foto: Lionsgate

Sinister (2012)

En deckarförfattare flyttar in sin familj till ett hus där det begåtts ett hemskt brott för att utföra research till sin kommande bok. På vinden hittar han ett par kvarglömda filmrullar men när han undersöker dem förstår han att han tagit sig vatten över huvudet. 

Som alla skräckfantaster är väl medvetna om – barn är det läskigaste som finns, men i den här filmen är det inte barnen som är värsta… Enligt en studie är detta den obehagligaste skräckfilmen av dem alla, det är i alla fall den som får folks hjärtan att slå som snabbast.

Här streamar du: Sinister (2012)

Raw
Raw. Foto: Petit Film

Raw (2016)

Vegetarianen Justine börjar studera till veterinär, men efter skolans grymma initiationsrit väcks en hunger efter kött till liv inom henne. 

Den här franska filmen får det att krypa i skinnet på tittaren, helst av allt kommer du förmodligen att vilja titta bort – men det gör du såklart inte. 

Här streamar du: Raw (2016)

Pinocchio
Pinocchio. Foto: Disney

Pinocchio (1940)

The Human Centipede i all ära, men om vi verkligen ska gå till botten med vart exakt allt började gå åt helvete med världen, är det då inte med den här horribla filmen?

För handen på hjärtat, vem vill se den igen? Ingen är svaret, den traumatiserade oss alla tillräckligt första gången. 

Här streamar du: Pinocchio (1940)

Mer läsning: 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL