Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
IMDb:s topp 25 lista på skräckfilmer

IMDb:s topp 25 lista på skräckfilmer

David Lindahl | Lista
02 november 2016
David Lindahl | Lista
02 november 2016

IMDb:s medlemmar säger sitt om skräckisarna ute i världen.

Såhär under Halloweenveckan, så vill väldigt många titta på skräckfilmer. Alla har vi lite olika definitioner och preferenser över vad som kan klassas som skräck och särskilt vad som är bra skräck. Jag har här sammanställt IMDb:s topplista över de 25 skräckfilmer som deras medlemmar givit högst betyg. Listan innehåller även filmer som vissa kanske inte tycker tillhör skräckfilmsgenren, men som trots allt har klassats som skräck.

Psycho
Foto: Film AB Paramount

Detta är alltså de 25 bästa filmerna inom skräckgenren enligt IMDb:s medlemmar.

25. Invasion of the Body Snatchers (1956)

Invasion of the Body Snatchers
Foto: Wivefilm

Filmen som chockerade Hollywood 1956 handlar om en småstad där medborgarna successivt börjar bytas ut mot livlösa utomjordingar sprungna ur slemmiga kapslar. Viruset fortsätter att spridas och en läkare i staden måste snabbt hitta ett botemedel och sätta stopp för invasionen. Grafiskt snygg och välarbetad. Blev för sin tid starkt anklagad för att vara antikommunistisk propaganda under "Red Scare"-perioden i USA när rädslan för kommunism efter kriget växte sig stark.

24. Repulsion (1965)

Repulsion
Foto: Svenska Filminstitutet

Roman Polanskis första engelsktalande verk är en psykologisk film om en kvinna som lämnas ensam i sin systers lägenhet. Med stark rädsla för män och sexualitet börjar hon till slut hallucinera och gå djupare in i sitt eget vansinne. Visioner om våldtäkt och våld gör att hon till slut får svårt att skilja på vad som är riktigt eller inte.

23. I Saw the Devil (2010)

I Saw the Devil
Foto: Atlantic Film

En sydkoreansk film om en före detta polischef som efter att hans dotter blivit mördad, beger sig ut för att leta efter förövaren. Jägaren blir så småningom den jagade i denna brutala katt och råtta-film. I Sydkorea tvingades regissören Jee-woon Kim att klippa om filmen för att den var så våldsam. Annars hade den fått en begränsning som gjort att den inte kunnat visas på bio eller släppas som DVD.

22. Evil Dead II (1987)

Evil Dead II
Foto: Succéfilm

Uppföljaren till den första Evil Dead-filmen om de fem vännerna som attackerades av demoner i en stuga. Bruce Campbell är tillbaka som Ashley, den enda överlevande från första filmen. Han fastnar i en stuga med en grupp främlingar när demonerna fortsätter att attackera. Ofta missförstådd för att vara en nyinspelning av den första filmen, men så är inte fallet. För några år sedan kom en nyinspelning av Evil Dead, vi har jämfört filmerna i en battle.

21. Predator (1987)

Predator
Foto: Fox Film

Arnold Schwarzeneggers film där han tillsammans med en grupp andra soldater i djungeln stöter på utomjordingar som kan bli osynliga. Maskulin och väldigt våldsam. Blev början på en rad filmer med samma tema där till och med Alien blandades in ett antal gånger.

20. Perfect Blue (1997)

Perfect Blue
Foto: Madhouse

En japansk animerad film om en skådespelerska och sångerska som blir förföljd av ett besatt fan. Den psykologiska pressen blir hård och hon plågas av mardrömmar. Från början menad att göras som live action-film, men ändrad till animerat efter att flera finansiärer tidigt backade ur projektet.

19. Bride of Frankenstien (1935)

Bride of the Frankenstein
Foto: Universal Pictures

Uppföljaren till den legendariska filmen om Frankensteins monster. Henry Frankenstein överlever första filmen och vill inte längre skapa fler "monster". Han tvingas dock att tänka om när hans fru kidnappas och under press är han snart i full färd med att skapa en ny människa, en kvinna.

18. Halloween (1978)

Halloween
Foto: Fox-Stockholm Film

John Carpenters klassiker är fadern till den typ av förföljelse som vi ser på film idag. 15 år efter att ha mördat sin syster på Halloween, så rymmer Michael Myers från mentalsjukhuset och återvänder till staden Haddonfield där han vuxit upp.

17. King Kong (1933)

King Kong 1933
Foto: RKO Radio Films

King Kong - den klassiska filmen om gorillan som terroriserar en grupp människor på en ö och i New York. Kong har alltid varit en missförstådd varelse och har väl ännu mer på senare tiden blivit föremål och symbol för människans grymhet mot natur istället för tvärtom. Kan väl vara kul att passa på och se originalet innan Kong: Skull Island kommer nästa år.

16. Freaks (1932)

freaks
Foto: MGM

En äldre film om en cirkus där det jobbar "freaks", den dåvarande benämningen på missbildade människor. När en av dem blir förförd och övertalad att gifta sig med en vacker trapetskonstnärinna upptäcker de andra att hon enbart gifter sig med honom för hans förmögenhet. Filmen var väldigt kontroversiell för sin tid och kritiserad, men har idag fått det erkännande som den faktiskt förtjänar.

15. Frankenstein (1931)

Frankenstein
Foto: Universal Pictures

Det här är den första filmen om den galna vetenskapsmannen Henry Frankenstein som får för sig att skapa en människa av likdelar från en kyrkogård. Ett vanligt missförstånd är att vissa tror att monstret heter Frankenstein och inte vetenskapsmannen, vilket vi nu reder ut en gång för alla, så är det inte!

14. Dawn of the Dead (1978)

Dawn of the Dead
Foto: Noble Entertainment

George A. Romero är en mästare på att göra film om "de levande döda". Dawn of the Dead kom 10 år efter hans första mästerverk Night of the Living Dead. Efter att ett zombievirus sprider sig över USA söker en grupp människor skydd i ett avskilt köpcenter. Av alla Living Dead-filmer som har gjorts, så ligger denna fortfarande högt upp på listan av genrens allra bästa.

13. Nosferatu (1922)

Nosferatu
Foto: Noble Entertainment

Stumfilmsmästerregissören F.W. Murnaus mästerverk Nosferatu handlar om greve Orlok som visar ett särskilt intresse för fastighetsmäklaren Hutter som har kommit för att göra affärer med honom. Vad han inte vet är att Orlok egentligen är en vampyr. Nosferatu är idag erkänd som en av tidernas bästa skräckfilmer. Den är baserad på romanen Dracula av Bram Stoker och gjorde historier om vampyrer väldigt populära.

12. Låt den rätte komma in (2008)

Låt den Rätte Komma in
Foto: Sandrew Metronome

Tomas Alfredsons Låt Den rätte komma in tog världen med storm 2008 och blev med sin enkelhet snabbt hyllad som ett mästerverk. Oskar mobbas i skolan och blir ignorerad i hemmet. Han träffar flickan Eli, en märklig men vacker tjej som han snabbt blir förtjust i. Det visar sig att Eli är en vampyr och Oskar inser snart att hon kan hjälpa honom bli kvitt hans problem.

11. Night of the Living Dead (1968)

Night of the Living Dead
Foto: Noble Entertainment

George A. Romeros första original till Living Dead-serien väckte mycket uppmärksamhet när den kom och är egentligen ganska enkelt gjord. Han hade mycket större budget och utrymme i sin senare film Dawn of the Dead. I filmen börjar de döda plötsligt leva och en grupp människor stänger in sig i ett hus för att skydda sig mot de köttätande monstren. Snyggt filmad, i svartvit.

10. Rosemary's Baby (1968)

Rosemary's Baby
Foto: Film AB Paramount

Rosemary's Baby är ytterligare en film av mästaren Roman Polanski och handlar om ett ungt par som flyttar in i en lägenhet omgiven av lite märkliga grannar. När kvinnan oväntat blir gravid, så stänger hon ute allt och blir besatt av att skydda sitt barn oavsett vad som än händer. En speciell film med mycket hintar till det ockulta.

9. Shaun of the Dead (2004)

Shaun of the Dead
Foto: Universal Pictures

Jag säger bara Nick Frost, Simon Pegg + Edgwar Wright = sant. Som en del av Wrights Cornetto-trilogi är nog denna skräckkomedi den bästa av dem. Som en parodi på zombiefilmer i allmänhet handlar det om ett kompisgäng som tvingas överleva en zombie-apokalyps i England.

8. The Exorcist (1973)

The Exorcist
Foto: Warner-Columbia Film

Som en av de absolut främsta och bästa skräckfilmer och filmer någonsin, räddade inte bara The Exorcist Hollywood från 60-talets långa svacka, utan den startade också ett helt nytt koncept och tänk i filmens värld. Handlingen om demoner som genom exorcism måste drivas ut ur människor, har idag gjorts i så många olika falanger att jag fullständigt tröttnat. Ändå rekommenderar jag dig att gå tillbaka och se filmen som startade allt för den håller oerhört hög klass när det gäller skräck och obehag, trots alla sina år på nacken.

7. Les Diaboliques (1955)

Les Diaboliques
Foto: Wivefilm

Känd som Hitchcock-filmen som storregissören själv aldrig regisserade. Les Diaboliques handlar om frun och älskarinnan till en grym skolrektor som bestämmer sig för att hjälpas åt att döda honom. En nagelbitande skräckthriller regisserad av de franska mästaren Henri-Georges Clouzot som också gjort den hyllade Fruktans Lön.

6. Whatever Happened to Baby Jane? (1962)

Whatever Happened to Baby Jane?
Foto: Warner Bros.

Den klassiska filmen med de bittra konkurrenterna Joan Crawford och Bette Davis som systrar. Den yngsta av systrarna "baby Jane" var berömd barndomsstjärna men när de växte upp var det storasyster Blanche som blev Hollywoodkändis. Efter att Blanche lämnas förlamad efter en bilolycka tar Jane hand om henne. Men avundsjukan och hatet mot hennes storasyster är stort och hon gör allt hon kan för att förpesta och plåga hennes liv.

5. The Cabinet of Dr. Caligari (1920)

The Cabinet of Dr. Caligari

Robert Wienes otroligt nyskapande tyska expressioniststumfilm om hypnotisören Dr Caligari och hans somnambulist (person som går i sömnen) Cesare som han låter begå mord å hans vägnar. De kraftiga och spetsiga skuggorna kombinerat med obehaglig smink och kostym, gör denna snart 100 år gamla film fortfarande hårresande.

4. The Thing (1982)

the-thing
Foto: United International Pictures

John Carpenters andra mästerverk hittar vi också på denna skräcklista, nämligen The Thing. Mitt på en amerikansk forskningsstation på Antarktisk invaderas ett team av en utomjordisk kraft som kan anta mänsklig skepnad. Detta vapen gör den oerhört svår att döda och människorna på stationen kan aldrig vara säkra på vem som är vän eller vem som är fiende. En av Kurt Russells tidigare genombrottsfilmer.

3. The Shining (1980)

The Shining
Foto: Warner-Columbia Film

Stephen Kings klassiska The Shining behöver knappast något lång introduktion. Stanley Kubrick fastnade för boken och filmatiserade den i detta legendariska och väldigt omtalade verk. Jack Nicholson spelar Jack Torrance, en man som över vintern tillsammans med sin familj, ska vakta ett övergivet hotell. Väl där blir han galen och börjar se märkliga syner. Ska du välja en film på denna lista, så är The Shining definitivt en av de starkaste kandidaterna.

LÄS MER: De sju bästa Stephen King-filmerna

2. Alien (1979)

Alien
Foto: Fox-Stockholm Film

Sci-Fi-skräckfilmen Alien har idag en kultstatus få filmer kan uppnå. Omtalad som Hajen i rymden, så både skrämmer och fascinerar denna film fans jorden över än idag. Ett rymdskepp landar på en måne som skickat ut en nödsignal. Väl där upptäcker de att besättningen är dödad av en märklig livsform. På vägen tillbaka till jorden inser snart besättningen att de verkar ha tagit med sig livsformen på rymdskeppet och att dennes avsikter är allt utom fredliga.

1. Psycho (1960)

Psycho
Foto: Film AB Paramount

Det passar mig utmärkt att Alfred Hitchcocks klassiker Psycho ligger högst upp på listan över dessa skräckfilmer. Precis som filmens titel anger, så är detta en psykologisk skräckfilm som handlar om en sekreterare som stjäl en stor summa pengar av sin chef och flyr iväg med bil. Längs med vägen stannar hon på ett motell som drivs av en inte så normal man. Psycho har inspirerat hur många filmer som helst och är ett praktexemplar på en bra psykologisk film. De flesta känner säkert igen den berömda duschscenen.

Vad tycker ni om om IMDbs lista, fanns din favorit med bland medlemmarnas val?

NÄSTA ARTIKEL