Filmerna som fått längst stående ovationer i Cannes – från hyllning till tom gest

Filmerna som fått längst stående ovationer i Cannes – från hyllning till tom gest

Emil Oscar Rasmussen
25 maj 2023 kl. 18:05

Filmvärldens mest betydelselösa hyllning?

Publiken Filmfestivalen i Cannes är känd för att hylla filmerna som medverkar. År efter år får vi läsa om filmer som fått stående ovationer som i vissa fall varat i över tio minuter. Men vilka filmer är det egentligen som fått publiken att ställa sig upp och applådera allra längst? Och har hyllningarna ens någon betydelse längre?

Martin Scorseses Killers of the Flower Moon fick stående ovationer i nio minuter. Foto: Apple/Lucy Stewart.

Cannes filmfestivalpublik har alltid varit unik. Hyllningar av det extremare slaget har genom åren varvats med missnöjda burop – publikens gränslöshet har alltid varit en del av festivalens signum. De utbuade filmerna har vi berört i tidigare listor, men någon direkt sammanställning över filmerna som fått festivalbesökarna att klappa mest frenetiskt har vi inte gett oss på.

Det beror till viss del på att det blivit allt svårare att lägga någon värdering i de flera minuter långa stående ovationerna. Med åren har buropen blivit allt färre, medan de ihållande ovationerna blivit mer eller mindre en självklarhet för alla filmer som välkomnats till den Franska rivieran. Vad som en gång var ett tecken på en hyllning har nu blivit en tom gest på gränsen till fånig. Fånigt blir det definitivt när många av de applåderande besökarna är kritiker som snabbt skiftar från att klappa med händerna till att hamra ut en sågning med fingrarna på tangentbordet bara minuter senare.

Under Cannes Film Festival 2023 har klappfesten pågått för var och varannan film. Johnny Depp rördes till tårar, Alicia Vikander fick ta emot applåder i åtta minuter och de fem minuter som Indiana Jones and the Dial of Destiny fick har beskrivits som ett ljummet mottagande. Hur som helst var ovationerna en gång betydelsefulla, och även om det inte är glasklart vad de säger i dag, så säger de någonting...

Elvis. Foto: Warner Bros. Pictures
Elvis lockade till applåder i Cannes 2022. Foto: Warner Bros.

Plats 10–6: Filmerna med längst stående ovationer i Cannes

10. Elvis (2022) – 12 minuter
9. The Artist (2012) – 12 minuter
8. Bowling for Columbine (2002) – 13 minuter
7. Belle (2021) – 14 minuter
6. The Paperboy (2012) – 15 minuter

Topp 5 – filmerna som har fått längst stående ovationer på Cannes Film Festival

Kapernaum (2018)
Foto: Scanbox.

5. Kapernaum (2018) – 15 minuter

Detta drama från 2018 av Nadine Labaki är en förhållandevis okänd film i jämförelse med de andra titlarna på topplistan. Filmen tar oss till slummen i Beirut, där en 12-årig pojke kämpar för överlevnad i miserabla förhållanden. Filmen nominerades till en Oscar i kategorin för Bästa utländska film och på Cannes filmfestival fick den publiken att stå upp och applådera i en kvart.

The Neon Demon (2016)
Foto: Scanbox.

4. The Neon Demon (2016) – 17 minuter

Nicolas Winding Refns The Neon Demon, med Elle Fanning i huvudrollen, delade såväl kritikerna som den övrig publik, men i Cannes lyckades den visuellt läckra men extremt obehagliga skildringen av modeindustrin charma festivalbesökarna. Vattendelaren var en riktig snackis när den kom, men har sedan dess fallit aningen i glömska. Oavsett vad filmen har för status i dag, kan den stoltsera med att vara en av filmerna som applåderats allra längst på den prestigefyllda filmfestivalen.

Filmerna som fått längst stående ovationer i Cannes – från hyllning till tom gest
Foto: Scanbox.

3. Mud (2012) – 18 minuter

Jeff Nichols drama Mud kretsar kring två tonåringar från Arkansas som hjälper en man på flykt från lagen (Matthew McConaughey) som har prisjägare hack i häl. Även om Mud aldrig nådde de där extrema höjderna, så tycks det vara en film som ingen ogillar. Kanske var det också därför ingen ville vara den första att sluta klappa när filmens eftertexter började rulla under Cannes filmfestival 2012. Hela 18 minuter tog den innan den stående ovationen för filmen avtog.

Filmerna som fått längst stående ovationer i Cannes – från hyllning till tom gest
Foto: Scanbox.

2. Fahrenheit 9/11 (2004) – 20 minuter

Michael Moore visade sig under 00-talets början vara en riktig favorit på Cannes Film Festival. Han har inte bara en, utan två, av sina dokumentärer med på den här topplistan. Ovan listade Bowling for Columbine (2002) fick stående ovationer i extrema 13 minuter – vilket inte är i närheten av de 20 minuter Fahrenheit 9/11 fick två år senare. Den här dokumentärfilmen går på djupet i det USA som blev till efter terrordåden den 11 september 2001, med ett fokus på George Bush-presidentskapet och hur hans administration ska ha använt tragedin för att starta krig i Irak och Afghanistan.

Pans Labyrint – filmen som fått längst stående ovation på Cannes filmfestival.
Foto: Triangelfilm.

1. Pans labyrint (2006) – 22 minuter

Filmen som toppar listan är Guillermo del Toros makalösa krigsdrama med fantasyinslag Pans labyrint (2006), som lyckades få Cannespubliken att ställa sig upp och applådera i osannolika 22 minuter.

Trots att det här är en av de bästa filmerna som finns, enligt mig, och den film som mest förtjänar sin plats på den här listan, är det svårt att greppa hur en biosalong orkat applådera i över 20 minuter. En annan hade tappat tålamodet efter 15 sekunder och en minut därefter hade sannolikt händerna börjat domna. Det är bara att gratulera Guillermo del Toro och lyfta på hatten för publikens uppvisning i uthållighet.

Av mig får de en applåd. En rimligt lång sådan.

Källa: Collider

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL