Alicia Vikander hyllas för filmen Firebrand – passionerade dramat med Jude Law

Alicia Vikander hyllas för filmen Firebrand – passionerade dramat med Jude Law

Filmtopp
22 maj 2023 kl. 16:00

Stor succé för svensken med nya filmen

I kostymdramat "Firebrand" ser vi den svenska stjärnan Alicia Vikander spela mot ingen mindre än Jude Law. På Cannes Film Festival möttes Vikander en åtta minuter lång stående ovation.

I dramafilmen Firebrand ser vi Alicia Vikander spelar Katarina Parr, som var den sista av kungen Henrik VIII:s fruar. När filmen visades på Cannes Film Festival möttes svensken med en åtta minuter lång stående ovation. 

Förra året fick vi se Alicia Vikander göra succé med HBO-serien Irma Vep där hon spelar en amerikansk filmstjärna som reser till Frankrike för att spela huvudrollen som Irma Vep i en nyinspelning av den franska stumfilmsklassikern Les Vampires. I nya filmen Firebrand får vi se henne spela mot den stora Hollywoodstjärnan Jude Law. Berättelsen skildrar Katarina Parrs relation till den grymme och hänsynslöse kungen Henrik VIII som hon försöker överleva. Hon är rädd att hon kommer att möta samma öde som några av Henrys tidigare hustrur – att bli halshuggen.

Alicia Vikander hyllas för filmen Firebrand – passionerade dramat med Jude Law
Foto: STX International.

Alicia Vikander hyllas för filmen Firebrand – passionerade dramat med Jude Law

När filmen visades på Cannes Film Festival i helgen möttes den av enorma hyllningar, i synnerhet Alicia Vikander för hennes insats som Katarina Parr. Bland de som jublade fanns Oscarsbelönade stjärnorna Michelle Yeoh and Marion Cotillard.

Alicia Vikander säger följande till Variety om rollen som Katarina Parr:

– Det som framförallt har dramatiserats är de hustrur som inte klarade sig. När jag läste manuset tänkte jag genast: "Huh, är det inte intressant att de flesta människor vet mer om de andra hustrurna." Det är nästan som om folk dras till dystra berättelser.

Vidare berättar Vikander att hon såg fram emot att få göra ett oglamoröst kostymdrama, som sticker ut från de hon tidigare har gjort.

Filmen är regisserad av Karim Aïnouz och innebär hans största produktion hittills. "Firebrand" har ännu inte fått sitt svenska premiärdatum.

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL