Nu på bio

Det senaste på biofronten!

När biograferna öppnar igen – här är filmerna att se fram emot!

När biograferna öppnar igen – här är filmerna att se fram emot!

Rasmus Torstensson | Lista
27 februari 2021
Rasmus Torstensson | Lista
27 februari 2021

En salig blandning av trikåer, intergalaktiska maskar och Hollywooddrama.

När biograferna öppnar igen vet ingen. Men när dem gör det är vi många som kommer vallfärda till salongerna för att fira att man återigen kan avnjuta film där den upplevs bäst. Här är fem kommande filmer som jag ser fram emot att se på den vita duken snarast möjligt.

Mycket känns dystert just nu. Spridningen av covid-19 har isolerat oss från varandra och det med rätta. Det är liv som står på spel vilket gör det fullt logiskt att publika evenemang utesluts från vår vardag. Samtidigt har det börjat blåsa försiktigt positiva vindar. Vaccinets spridning i världen och Sverige har fått många att bli optimistiska. 

För alla filmfantaster har pandemin, utöver självklarheter som separation från nära och kära, gett upphov till en sällan skådad abstinens. I slutet av november förra året valde Filmstaden att stänga ner sina biografer. Tanken var att de skulle öppna igen den tredje februari, men det datumet har skjutits upp på obestämd tid. Kanske, men bara kanske, kan vi hoppas på en nyöppning av biograferna efter sommaren? Då väntas vaccineringen av den svenska befolkningen nämligen vara genomförd. 

MER LÄSNING:

Bästa filmerna 2021 – här är tipsen!

Hur som helt kommer den här listan kommer presentera fem stycken filmer som jag ser fram emot att se på bio. Gemensamt för de valda filmerna är att de väntas ha premiär tidigast hösten 2021. Annars är det spridda skurar – alltifrån hippies till fladdermöss. 

Dune – Biopremiär 1 oktober 2021

Stjärnskottet Timothée Chalamet och svenska Rebecca Ferguson spelar mot varandra i Dune. Foto: Warner Bros.

Denis Villeneuves kommande sci-fi epos Dune kan mycket väl vara årets mästerverk när vi summerar filmåret 2021. Frank Herberts bok har länge ansetts icke-filmbar av branschen men är det någon som kan lyckas med det som David Lynch misslyckades med så är det Villeneuve. Titta bara på vad han gjorde med Blade Runner 2049 – en uppföljare som i mitt tycke överträffade sin föregångare.

Till sin hjälp har Denis Villenueve en urstark ensemble i form av bland annat Timothée Chalamet, Javier Bardem, Zendaya, Josh Brolin samt svenskarna Rebecca Ferguson och Stellan Skarsgård. Ja, jag är medveten om att filmen får premiär på den nya streamingtjänsten HBO Max. Dock har Villenueve även lovat att den går upp på bio samtidigt, om situationen tillåter. 

The Batman – biopremiär 4 mars 2022

Den här gången axlar Robert Pattinson manteln som Gothams mörka riddare.
Foto: Warner Bros.

Jag är väldigt förväntansfull över vad Matt Reeves (Apornas Planet-filmerna) kan göra med Batman. I likhet med Logan (2017) och Watchmen (2009) väntas The Batman ha en mer mogen, vuxen och brutal ton i jämförelse med många andra superhjältefilmer. Något som jag tror kan fungera utmärkt. Först var jag skeptisk till Robert Pattinsons medverkan i titelrollen, men efter att ha sett insatserna i The Lighthouse (2019), Good Time (2017) och High Life (2018) är jag övertygad om att han besitter det register som krävs för att spela en mer plågad Bruce Wayne.

MER LÄSNING:

Se första trailern till The Batman här

I intervjuer har Matt Reeves sagt att handlingen är influerad av både Hitchcock och film-noir som Chinatown (1974), där Batmans roll mer fungerar som en rättskipande detektiv. Det är givetvis svårt att överträffa Christopher Nolans briljanta Batman-trilogi, men låter inte upplägget spännande?

Babylon – biopremiär 2022

 Brad Pitt spelar huvudrollen i La La Land-regissörens Damien Chazelles Hollywooddrama.
Foto: Sony Pictures.

När Damien Chazelle blev den yngste någonsin att vinna en Oscar för bästa regi för "La La Land" år 2017. Nästa år är han tillbaka med Babylon, ett drama som ännu mycket är oklart kring. Det vi än så länge vet är att filmens handling utspelar sig i filmfabriken i ett dåtidens Hollywood, gissningsvis 40/50/60-tal. Dessutom är Brad Pitt klar att spela huvudrollen, men exakt vilken roll han ska spela är ännu oklart. 

Läs mer: Recension – La La Land (2016)

Trots att informationen om projektet lyser med sin frånvaro är kombinationen Damien Chazelle och Brad Pitt tillräckligt för att få min tagg-mätare att slå i taket tio gånger om. Dock delas inte hypen för Chazelle av alla i redaktionen. Exempelvis sågade Filmtopps Andreas Ziegler filmen rejält i sin recension som du läser ovan.

Avatar 2 – 14 December 2022

Uppföljaren till "Avatar" har skjutits upp i flera år. Men snart är det dags. Foto: 20th Century Studios.

Snart är det äntligen dags. När Avatar kom år 2009 lockade den rekordmånga besökare till salongerna världen över. Genom sin tekniska överlägsenhet hänförde James Cameron en hel generation – det går att argumentera för att Avatar möjliggjorde 3D-teknikens genombrott och en uppföljare kändes självklar. Men Cameron ansåg inte att tiden var inne, kanske på grund av den övriga branschen hann ikapp stilistiskt. Men snart är det dags – kan mannen få oss att häpna en gång till? 

MER LÄSNING:

Avatar 2 kan förändra filmvärlden

Jag måste erkänna en viss skepsis. James Cameron är lika delar visionär, lika delar excentrisk galning. Att projektet därtill tagit så långt tid att utveckla oroar mig. Samtidigt har James Cameron inte bara planerat för uppföljaren, utan för en hel filmserie, som dessutom spelas in kontinuerligt. Det kan gå hur som helst men besattheten i Camerons personlighet är utan tvekan tillräckligt för att locka mig till biografen. 

Soggy Bottom – höst/vinter 2021

Soggy Bottom blir Bradley Coopers första samarbete med Paul Thomas Anderson. Foto: Ghoulardi Film Company.

Frågan är inte om man ser fram emot nästa film av Paul Thomas Anderson. Frågan är vem som inte ser fram emot en film av Paul Thomas Anderson. Regissören räknas som en av de främsta i modern tid och det med rätta. Varje PTA-film är ett event, något som endast är fallet med ett fåtal nu aktiva filmskapare. Quentin Tarantino är en, David Fincher en annan.

I Soggy Bottom  återvänder Anderson till sitt uppväxtområde i San Fernando Valley, Los Angeles, för fjärde gången (Boogie Nights (1997), Magnolia (1999) och Punch-Drunk Love (2002) är de tidigare tre). Nu genom ett porträtt av filmindustrin. Filmen följer en framgångsrik barnskådis och huvudrollen görs av ingen mindre än Cooper Hoffman, son till den nu bortgångna legendaren tillika Anderson-favoriten Philip Seymour Hoffman. Dessutom gör Bradley Cooper en av de bärande rollerna, vilket jag misstänker kommer att passa som handen i handsken. Speciellt med tanke på de vrickat hippie-inspirerade bilder som spridits på Coopers karaktär. 

För mer läsning --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL