Filmer att se på sommaren – massa tips för alla smaker

Filmer att se på sommaren – tips för alla smaker

Emil Oscar Rasmussen
21 juni 2024 kl. 18:00

Svalka dig med dessa rullar i sommar

Har du lite tid att döda i sommar? Då finns det en och annan film som gör sig extra väl under årets hetaste månader. Nedan tipsar vi om härliga filmer att se på sommaren.

Ännu en sommar är här och Filmtopp-redaktionen har säsongen till ära plockat fram de bästa tipsen på filmer som passar som bäst att se på just sommaren.

Visst är det något alldeles särskilt med att titta på film under sommaren? Oavsett om man gömmer sig från värmen i biografernas luftkonditionering eller bakom persiennerna hemma i soffan, så känns det alltid lite lyxigt att titta på film när det är sommar. Det finns filmer som förhöjer den känslan ytterligare genom att gestalta sommarkänslor på ett effektivt sätt.

Nedan tipsar vi om några strålande sommarfilmer som kan vara värda att se under ledigheten och vi tror att det kan finnas någonting för alla smaker på listan. Vi har försökt att inkludera något för alla smaker och ett och annat guldkorn du kanske inte har sett.

Du kan också kolla in vår lista över svenska sommarfilmer du måste se.

Filmtopp tipsar: 7+ filmer att se på sommaren

Call Me By Your Name – en film att se i sommar
"Call Me By Your Name" är en av alla bra filmer att se i sommar. Foto: Sony Pictures Classics.

Call Me By Your Name (2017)

Handling: Den 17-årige amerikansk-italienaren Elio (Timothée Chalamet) spenderar sommaren i norra Italien med sin familj. Hans pappa bjuder dit den amerikansk studenten, Oliver (Armie Hammer), för att hjälpa honom med hans avhandling. Kärlek uppstår snart mellan Elio och Oliver och Elios känslor ramas in och förstärks av den italienska sommaridyllen omkring honom.

Det kan inte finnas många filmer från de senaste åren som fångar sommaren och alla förhöjda känslor den kan bjuda på bättre än Call Me By Your Name. Både som drama och sommarfilm finns det inte många bättre alternativ än det här.

Hajen – en given film att se på sommaren
Foto: Universal Pictures.

Hajen (1975)

Handling: Fridfulla sommaridyllen Amity lever på sommarturism för att klara sig genom vinterhalvåret, men när en enorm haj dyker upp förvandlas det lilla paradiset till en dödsfälla. Att skydda badgästerna från hotet i vattnet utan att skada samhällets ekonomi är lättare sagt än gjort, och huvudansvaret faller på polischefen Martin Brody (Roy Scheider).

Steven Spielberg-klassikern Hajen är en given sommarfilm för alla som uppskattar lite popcornskräck, eller bara riktigt bra film för den delen.

The Way Way Back
Foto: Scanbox Entertainment.

The Way Way Back (2013)

Handling: Duncan (Liam James) är 14 år och tvingas spendera sitt sommarlov med sin mamma, hennes allt annat än vänlige pojkvän och hans dotter. Duncan har problem att passa in och hitta sin plats, men på det lokala äventyrsbadet hittar han oväntat en vän och mentor i Owen (Sam Rockwell) som jobbar där.

The Way Way Back är ingen film som kommer att golva någon, men det är en lättsmält liten ungdomsfilm som verkligen fångar sommaren. Tycker du om coming of age-filmer om de missanpassade på jakt efter tillhörighet, så är det här en gjuten sommarfilm för dig.

Bara en natt – en film att se på sommaren
Foto: Svensk Filmindustri.

Bara en natt (1995)

Handling: Två unga främlingar möts på ett tåg och spenderar sedan en kväll och natt tillsammans i Wien, men båda två är väl medvetna om att sommarnatten de delar kan vara den enda tiden de har tillsammans.

Bara en natt är tillsammans med Call Me By Your Name de två filmer som fångar sommarkärlek bättre än några andra filmer. De soldränkta drömmarna, nyfikenheten och kärleken så som man bara kan känna den under sommaren får alla plats i denna fantastiska film – men även det sorgliga i att allting har ett slut.

Midsommar – en av flera sevärda filmer att se i sommar
Foto: Nordisk FIlm.

Midsommar (2019)

Handling: En ung amerikansk kvinna följer motvilligt med sin pojkvän till en avlägsen liten by i Sverige för ett traditionellt midsommarfirande – ett firande som ska visa sig bli en vaken mardröm för henne.

Hajen kan givetvis inte vara den enda filmen på listan med lite skräckisvibbar, och vilken film passar då bättre att inkludera än Ari Asters Midsommar? Sommarkänslor finns det gott om i filmen – om än med rejält mörka undertoner.

Dagboken – en sommarfavorit att se under varma dagar
Foto: Svensk Filmindustri.

Dagboken - Jag sökte dig och fann mitt hjärta (2004)

Handling: En berättelse om två unga människor som förälskar sig i varandra under en sommar men sedan skiljs åt på grund av sina klasskillnader och förutsättningar i livet – och hur de sedan finner en väg tillbaka till varandra.

Dagboken – filmen man antingen älskar eller inte avskyr. Oavsett vilket läger man tillhör går det inte att förneka att det här är en film med ordentliga sommarvibbar. Tillhör du dem som inte kan få nog av romantiska filmer, så bör det nästan vara en sommartradition för dig att se filmen.

Små vita lögner – filmer att se på sommaren
Foto: Atlantic Film.

Små vita lögner (2010)

Handling: Trots en tragisk händelse bestämmer en grupp vänner sig för att ändå åka iväg på sin årliga semester, till ett pittoreskt strandhus strax utanför Bordeaux. Omständigheterna gör att relationer och övertygelser prövas till sin bristningsgräns och alla små vita lögner de omger sig med bubblar sakta upp till ytan.

Denna franska lilla (men ganska långa) pärla fångar sommarkänslor på ett alldeles ypperligt sätt, samtidigt som den bjuder på riktigt bra drama som är både gripande och bitvis väldigt roligt.

Fler filmer att se på sommaren:

Vi försöker visserligen undvika filmer med fokus på höst och vinter bland tipsen, men egentligen finns det väl inga filmer som inte passar att se under årets varma dagar? Är du ute efter fler filmer med just sommarkänsla kan vi tipsa om vår lista på just det temat.

Där kan du hitta några favoriter vi utelämnat ovan, inklusive Ett päron till farsa!, Dirty Dancing, Mamma Mia!, Goonies – Dödskallegänget och Stand by Me.

Här är ytterligare några sevärda filmer att se på sommaren:

  • Luca (2021)
  • 500 Days of Summer (2009)
  • Palm Springs (2020)
  • E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
  • Supersugen (2007)
  • Booksmart (2019)
  • Almost Famous (2000)
  • Boyhood (2014)
  • Sicario (2015)

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL