10 svenska sommarfilmer du bara måste se

10 svenska sommarfilmer du bara måste se

Filmtopp
04 juli 2022 kl. 19:07

Ett högkoncentrat av svensk sommar utlovas

Sommaren är på ingång och vad passar då bättre än att kolla på några filmer för att komma i den rätta stämningen? Här nedan listar vi tio svenska sommarfilmer som sätter igång dina sommarkänslor på allvar.

Nu närmar sig sommaren med stormsteg. För att tagga till inför de kommande, kyliga baden som väntar, de fantastiska långa nätterna och myggorna från helvetet passar Oskar Gustavsson Klingenstierna på med att rekommendera svenska filmer som fångar den unika, svenska sommarkänslan.

10 svenska sommarfilmer att njuta av:

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (2005)

Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
Foto: SF Studios.

Två ungdomar njuter av sommarlovet när ett mord inträffar. Filmen utspelar sig på 1960-talet när ungdomarna Erik och Edmund tillbringar sommaren ute på landet. De fiskar, badar, går på den lokala dansbanan och pratar om livets tunga ämnen när den trygga idyllen förvandlas till en mordplats.

Genom de vackra miljöerna och den stämningsfulla musiken kommer man garanterat längta efter sommaren. Helena af Sandeberg gestaltar lärarvikarien Ewa Kaludis som liknar Kim Novak till utseendet, därav titeln.

Finns på: SF Anytime, C More, Blockbuster, Viaplay

På rymmen med Pippi Långstrump (1970)

På rymmen med Pippi Långstrump
Foto: SF Studios

De tre bästa vännerna; Pippi, Tommy och Annika ger sig ut på våghalsiga äventyr. ”Och nu så vill jag sjunga att sommaren är skön” sjunger Pippi när hon med bästa vännerna åker i flygande bilar, ovanpå tågtak och i en tunna genom starka forsar. LÄmgs karga landskap och somriga ger sig trion ut på rymmen där de träffar en rad olika unika filurer. Hans Alfredsson personifierar den excentriske gårdfarihandlaren Konrad och Pippi testar på tjurfäktning.

Finns på: SF Anytime, C More, Cineasterna, Google Play, Blockbuster, Viaplay

Att angöra en brygga (1965)

Att angöra en brygga
Foto: SF Studios

Filmen som visar hur svårt det kan vara att komma iland med en båt. Vad får man om man tar en båt, en ö och ett gäng av Sveriges skådespelarelit? Jo, en väldigt rolig film. Lars Ekborg tar på sig dambyxor, Gösta Ekman skriker för full hals, Monica Zetterlund sjunger vackert, Hans Alfredson mumlar oklarheter och Tage Danielsson förvandlas till en ubåt när en av de roligaste filmerna i svensk filmhistoria uppstår. Det är den näst mest sedda svenska filmen på bio, efter Sällskapsresan (1980), och utspelar sig i klassisk sommarmiljö, nämligen den svenska skärgården.

Finns på: SF Anytime, C More, Cineasterna, Google Play, Blockbuster

Hon dansade en sommar (1951)

Hon dansade en sommar
Klassikern "Hon dansade en sommar" är en av alla svenska sommarfilmer du måste se! Foto: Nordisk Tonefilm

Ung, stark kärlek i sommarmiljö. Varför inte gå lite längre tillbaka i den svenska filmhistorien och njuta av en klassiker som faktiskt tilldelats guldbjörnen på Berlins filmfestival? Nyutexaminerade Göran träffar grannflickan Kerstin och de inleder ett kärleksförhållande med varandra. Samtidigt brottas Göran med funderingar kring hans kommande studier då hans far propsar på att han bör utbilda sig till ingenjör. Mästerregissören Arne Mattsson står för regin och Folke Sundqvist och Ulla Jacobsson spelar huvudrollerna i filmen som blev startskottet på "Den svenska synden".

Finns på: Cineasterna, Cultpix, TriArt Play

Sunes sommar (1993)

Sunes sommar
Foto: SF Studios

Sveriges mest älskvärda och udda familj ger sig ut med husvagnen, vad kan gå fel? Sommaren är på intåg och familjen Andersson bestämmer sig för att resa till Grekland, men det visar sig vara på tok för dyrt, speciellt efter att lillebror Håkan ödelagt hela resebyrån. Beslutet tas att åka på husvagnssemester där Sune möter kärleken, pappa Rudolf får benet gipsat och resten av familjen upplever allt ifrån basketspel, stela parmiddagar och en rad olika komiska förvecklingar. Finns det något mer svenskt än husvagnssemester? Nej.

Sommaren är på ingång och vad passar då bättre än att kolla på några filmer för att komma i den rätta stämningen? Här nedan listar vi tio svenska sommarfilmer som sätter igång dina sommarkänslor på allvar.

Finns på: SF Anytime, C More, Cineasterna, Google Play, Blockbuster, Viaplay

Mitt liv som hund (1985)

Mitt liv som hund
Foto: SF Studios

Ingmar tvingas ifrån sin mamma, bror och hund och får spendera tid på den svenska landsbygden. Den Oscarsnominerade filmen innehåller det mesta; allt från mörk vardagsskildring, stark vänskap och ljuvlig sommar. Det ska sägas att filmen långt ifrån bara utspelar sig på sommaren, men den kvalar med god marginal in som en film som får en att längta till den soliga årstiden genom de vackra miljöerna och Björn Isfälts stämningshöjande musik. Tomas von Brömssen är lysande i sin roll som morbror Gunnar och likaså Anton Glanzelius som mottog en guldbagge för sin rolltolkning.

Finns på:  SF Anytime, C More, Cineasterna, Google Play, Blockbuster, Viaplay

Änglagård (1992)

Änglagård
Foto: AB Svensk Filmindustri

 

Starka rollporträtt och stenhårda intriger på den svenska landsbygden. Fanny, spelad av Helena Bergström, åker till den lilla kyrkbyn för att hämta ut sitt arv – herrgården Änglagård. Direkt vid hennes ankomst, tillsammans med den i bybornas ögon okonventionelle Zac (Rikard Wolff), rörs det om i grytan. Fanny är inte enbart där för att få sitt arv utan även för att söka efter sin okände far.

Tillsammans med Sveriges dåtida skådespelarelit, som inkluderar Reine Brynolfsson, Sven Wollter, Ernst Günter och Viveka Seldahl, skapas en stark svensk sommarfilm som belönades med en guldbagge för bästa film 1992.

Finns på: SF Anytime, Google Play, Blockbuster, Viaplay

Rasmus på luffen (1981)

Rasmus på luffen
Foto: SF Studios.

En trallande Allan Edwall lär en ung rymling om livets goda. En till film från Astrid Lindgren tänker kanske du som läser? Om det är någon som är kompatibel till att återberätta den svenska sommaren på bästa sätt är det vår allas Astrid. I denna filmen får vi uppleva landsbygden när Paradis-Oskar och Rasmus glider runt och sjunger, tigger mat och kommer i kontakt med den kriminella världen.

Finns på: SF Anytime, C More, Cineasterna, Google Play, Blockbuster, Viaplay

Den bästa sommaren (2000)

Den bästa sommaren – en av 10 svenska sommarfilmer du bara måste se
Foto: Memfis Film AB

En surgubbe får sitt hjärta mjuknat av två sommarbarn. Det är Molkom i mitten av 1950-talet och begravningsentreprenören Sven, spelad av Kjell Bergqvist, tar återigen emot två sommarbarn som ska tillbringa sommaren i hans sällskap. Han är till en början vresig och svår att ha och göra med men efter ett tag får barnen honom att le på smilbanden och till och med dansa tango. Bergqvist fick en guldbagge och Ulf Malmros gjorde en av sina bästa filmer.

Finns på: SF Anytime, Google Play, Blockbuster, Viaplay

Hugo och Josefin (1967)

Hugo och Josefin
Foto: Sandrew Metronome.

En stark vänskap mellan två barn bildar förutsättning för den bästa av somrar. Filmatiseringen av Maria Gripes bok mottog guldbaggen för bästa film 1967 och har sedan dess varit en klassiker när det kommer till filmer med temat ”sommar”. Josefin är ensam tills den dagen då hon träffar Hugo. De blir snabbt vänner och hittar på allsköns skojigheter under en hel sommar med ett lekfullt och stämningsfullt soundtrack i bakgrunden. Beppe Wolgers iklär sig rollen som mysfarbror på bästa vis.

Finns på: SF Anytime, Cineasterna, Google Play

Detta var alltså vår lista på 10 svenska sommarfilmer du bara måste se. Vilken ska du börja med?

Oskar Gustavsson Klingenstierna

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL