10 deckare att streama i sommar

10 deckare att streama i sommar

29 juli 2022 kl. 18:07

För många är sommarkvällarna lika med kluriga mordgåtor

Det finns oändligt många deckare som gjorts genom åren och här följer tio stycken som är värda att se. De är utvalda så att det ska finnas något för alla dess smaker. Svenskt, engelskt, hög spänning eller lite mer humoristiska deckare.

Morden i Midsomer (1997– )

Morden i Midsomer
Foto: SVT.

I rollerna: Neil Dudgeon, Nick Hendrix, Fiona Dolman m.fl.

Det finns hela 22 säsonger av den brittiska långköraren Morden i Midsomer som utspelas på den engelska landsbygden i det olycksdrabbade grevskapet Midsomer. Seriens popularitet är fortfarande hög runt om i världen inte minst bland svenska folket. Skådespelarna har berättat hur de blir överväldigade när de kommer till Norden på grund av hur hängivna fansen är här.

Varje sommar brukar SVT sända serien efter Allsång på Skansen, så serien är lika given på sommar som jordgubbar och midsommar. Det verkar inte finnas något slut på hur många som kan mördas i det brittiska samhället Midsomer av ibland riktigt absurda mordvapen som gigantiska ostar eller elstötar i baken. 

Säsong 22 har premiär på SVT den 13 juli med John Barnaby och Jamie Winter som ställs inför nya mord att utreda som precis har spelats in och sänts i Storbritannien. Men innan dess finns det en hel del säsonger att streama eller se på åttan där de går om och om igen. 

Beck (1997– )

Beck
Foto: TV4.

I rollerna: Peter Haber, Mikael Persbrandt, Måns Nathanaelson m.fl.

"Beck" är också en långkörare som kan ses som det svenska svaret på Morden i Midsomer. Båda deckarna började sändas 1997 och pågår fortfarande. Både Beck och Barnaby har haft en del olika sidekicks genom åren och dessutom har båda döttrar. Skillnaden mellan de två kommissarierna är att Martin Beck fortfarande jobbar på med sina fall trots att han fått nya poliskollegor ett par gånger om, medan Tom Barnaby i Midsomer ersattes av sin kusin John efter 81 avsnitt.

Becks granne, han med stänkarna är fortfarande kvar i de nya avsnitten och även polisen Oscar har varit med i serien ett tag, medan andra karaktärer så som Mikael Persbrandts Gunvald, den sura chefen Wersén spelad av Per Morberg och Kristofer Hivjus Steinar har kommit och gått. Många andra svenska kända skådespelare har skymtats i långköraren. 

Mord i paradiset (2011– )

Mord i paradiset
Foto: C More.

I rollerna: Ben Miller, Kris Marshall m.fl.

För den som vill slippa se det brittiska dystra vädret i Midsomer och/eller den jobbiga grannen med sina stänkare och sin nackkrage i Beck så är Mord i paradiset en soligare historia som tar dig till den tropiska ön Saint Marie.

Däremot är paradiset tveksamt med tanke på alla mord och brott som begås på den karibiska ön som gör så att olika brittiska kommissarier avlöser varandra. Kommissarie Richard Poole är den första brittiska polisen som skickas till den karibiska ön för att utreda ett mord och med hjälp av poliserna på ön stannar han för att fortsätta lösa brott. Men efter Poole har även kommissarie Humphrey Goodman och Jack Moore haft jobbet att lösa gåtor på Saint Marie, innan den senaste Neville Parker avlöste Moore i den senaste 9:e säsongen.

Den ena polisen är klantigare än den andra vilket gör serien något mindre deppig och något mer humoristisk än många deckarserier även om det finns en släng humor i allvarligare deckare också.

Grantchester (2014– )

Grantchester
Foto: C More.

I rollerna: James Norton, Robson Green, Tom Brittney m.fl.

Grantchester handlar om den nedstämda prästen Sidney Chambers som löser mord och andra brott med kommissarien Geordie Keating på 50-talet. Han har också extrem olycka med kvinnor och är inte direkt den mest traditionella prästen man kan tänka sig, eftersom han dricker en hel del och lyckas nästan alltid hamna i någon form av slagsmål.

Hittills finns det fem säsonger att streama, bl.a. på C More, där de två senaste har varit med Sidneys efterträdare Will Davenport. Han är också en otraditionell präst som börjar lösa brott och bekantar sig med Sidneys vänner den blyga Leonard Finch och Mrs Maguire. 

En sjätte säsong spelas in i nuläget, men det är oklart vilket datum den kommer till Sverige. 

Wallander (2005–2013)

Wallander
Foto: C More.

I rollerna: Krister Henriksson, Ola Rapace, Sverrir Gudnasson m.fl. 

Wallander baseras på Henning Mankells böcker om Kurt Wallander som löser mordgåtor i Ystad samtidigt som han försöker balansera sitt eget liv precis som så många andra kriminalkommisarier. Med hjälp av poliskollegorna har han löst allt från sprängningar till religiösa fanatiker som skördar oskyldiga.

Wallander är väldigt populär och har även en engelsk variant med bland andra Kennet Branagh och Tom Hiddleston och en Ung Wallander som kom 2020. Dessutom har även Rolf Lassgård spelat en annan version av Wallander också. Men serien med Krister Henrikssons Wallander pågick från 2005-2013 och hann förändras en del på vägen inte minst av Johanna Sällströms tragiska bortgång. Hon spelade Wallanders dotter polisen Linda i de tidiga avsnitten, men karaktären gick däremot inte bort. Men när Linda och Stefan som spelades av Ola Rapace lämnat serien dök senare Sverrir Gudnasson och Nina Zanjani upp som polisaspiranterna Pontus och Isabelle. 

Kommissarie Lewis (2006–2015)

Lewis
Foto: C More.

I rollerna: Kevin Whatley, Laurence Fox m.fl.

Lewis är en annan klassisk brittisk deckarserie där kommissarie Lewis och hans kollega James Hathaway löser tuffa brott som begås bland Oxfords akademiker som döljer mer hemligheter än vad ytan avslöjar.

Ett par av de brott som Lewis och Hathaway har behövt lösa är mord under teaterföreställningar, identifiering av förstörda kroppar och mystiska explosioner. Kevin Whatley som kommissarie Lewis har faktiskt löst brott i Oxford enda sedan han var en ung kollega till Morse i Kommissarie Morse som började 1987 och pågick i åtta säsonger. Även obducenten Laura Hobson som spelas av Clare Holman var med i Morse

Fjällbackamorden (2012)

Fjällbacka
Foto: SVT

I rollerna: Claudia Galli, Stefan Ulfsäter m.fl.

Fjällbackamorden var tyvärr en kortlivad deckare på endast fem avsnitt baserade på Camilla Läckbergs böcker om Fjällbacka.

Deckarförfattaren Erica Falck bestämmer sig för att hjälpa sin man Patrik som är polis med att lösa mord när de flyttar till vackra Fjällbacka med barnen. Men invånarna i kuststaden bär på mörka hemligheter och familjens liv skakas om flera gånger under seriens gång och Erica och Patriks relation testas av hennes nyfikna inblandande i polisarbetet. Något som inte heller uppskattas av Patriks sura chef spelad av Lennart Jähkel. Några av de fallen de fått lösa är bland annat mordet på en fotograf på grund av några bilder och en Lucia drottning som försvinner vilket har kopplingar till en mörk händelse på 30-talet.

Finns just nu att streama på Netflix.

Fader Brown (2013– )

Father B
Foto: C More.

I rollerna: Mark Williams, Sorcha Cusack m.fl.

Father Brown är en annan präst som löser brott på den engelska landsbygden, men till skillnad från i tidigare nämnda Grantchester så är inte poliserna Mallory och hans företrädare Sullivan och Valentine särskilt glada för prästens hjälp. De blir oftast ganska irriterade över att den nyfikna prästen alltid är på plats före dem och lyckas lösa brotten åt dem med hjälp av sina vänner Mrs McCarthy, Lady Felicia, Sid Carter och Bunty.

Father Brown har pågått i åtta säsonger och prästen Brown har haft mycket att göra. Allt från att försöka förhindra den återkommande tjuven Flambeus framfart till att nästan bli mördad själv ett par gånger. Seriens sju första säsonger finns att se på C More.

Hudson & Rex (2019– )

Hudson o Rex
Foto: C More.

I rollerna: John Reardon, Mayko Nguyen m.fl.

"Hudson & Rex" är en kanadensisk actionpackad deckare om detektiven Charlie Hudson och den duktiga polishunden Rex som han har till sin hjälp för att kunna lösa svåra och farliga brott. Hudson är inte alltid så lätt att ha att göra med eftersom han är envis i sin jakt på rättvisa. Men schäfern Rex är den perfekta partnern med sitt skarpa luktsinne och sin vänliga inställning som direkt snappar upp vem som verkar skyldig och inte. 

Finns att streama i tre säsonger på C More.

Privatdetektiverna Shakespeare och Hathaway (2018– )

Shakespeare o Hathaway
Foto: C More.

I rollerna: Mark Benton, Jo Joyner m.fl.

Lu Shakespeare och Frank Hathaway är två privatdetektiver som försöker lösa brott åt folk som söker efter privatdetektiver som kan undersöka mystiska saker i en liten teaterstad i England.

Lu och Frank är varandras raka motsatser, han är något av en sur ensamvarg som inte alls bryr sig om utseendet, medan hon är en utåtriktad före detta frisör vilket bidrar till en hel del humor. Första säsongen känns nästan lite som en parodi som driver med klassiska kriminalstereotyper, men under säsongernas gång så blir Shakespeare och Hathaway bättre privatdetektiver. De har även hjälpredan Sebastian som alltid blir tillägnad undercover roller som innebär att han måste klä ut sig i löjliga utstyrslar.

Den fjärde säsongen av serien pågår just nu och finns att streama på C More.

VIDARE LÄSNING:

NÄSTA ARTIKEL