Se första bilden från Saw X – premiär tidigare än väntat

Exorcisten III och andra underskattade skräckuppföljare

Eric Diedrichs
07 oktober 2023 kl. 16:10

Här och häpna – dessa skräckisar är faktiskt sevärda!

Nu rullar "The Exorcist: Believer" på biograferna. Med anledning av detta passar Filmtopps Eric Diedrichs på att lista skräckuppföljare som faktiskt är bra.

Hösten är här och likaså demonerna i våra biografer. Utöver The Nun 2 har den gamla skräckfranchisen Exorcisten återuppstått från de döda. Som du kan läsa i min recensioner var jag inte jätteimponerade av varken den nya nunnefilmen eller den femte Exorcisten-rullen. Men det fick mig att fundera på vilka skräckuppföljare som faktiskt är bra – åtminstone för att vara just skräckfilmsuppföljare. En sådan är ju faktiskt Exorcisten III

Exorcisten III och andra underskattade skräckuppföljare

Psycho II
Foto: Universal Pictures

Psycho II (1983)

Regi: Richard Franklin
Med:
Anthony Perkins, Vera Miles, Meg Tilly m.fl.

Alfred Hitchocks Psycho (1960) är en av historiens bästa filmer, så självklart är det inte lätt att komma med en uppföljare 23 år senare. Med det sagt är Richard Franklins Psycho II inte alls så pjåkig som man hade kunnat tro, mycket tack vare Anthony Perkins som här repriserar sin paradroll för första – men absolut inte sista gången. Gillar du Psycho är tvåan helt klart sevärd.

Här streamar du: Psycho II (1998)

Exorcisten III
Foto: 20th Century Fox

Exorcisten III (1990)

Regi: William Peter Blatty
Med:
George C. Scott, Ed Flanders, Brad Douriff m.fl.

Med medelmåttiga The Exorcist: Believer på biograferna är det lätt att fördöma alla Exorcisten-uppföljare, men förhasta dig inte. Den tredje filmen, som faktiskt regisserade av mannen bakom boken allt började med – William Peter Blatty – har en hel del förlåtande egenskaper. Exempelvis bjuds vi på en legendariska jumpscare. Nä, nu säger jag det rätt ut, Exorcisten III är en bra film.

Här streamar du: Exorcisten III (1990)

Alien
Foto: 20th Century Fox

Alien 3 (1993)

Regi: David Fincher
Med:
Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance m.fl.

"Bara en massa fångar som springer i mörka tunnlar", så brukar Alien 3 beskrivas. Och ja, det stämmer faktiskt – om man inte ser David Finchers director's cut. I nästan alla andra fall är bioversionen av en film bäst, men där andra går bet lyckas faktiskt Fincher att få sin film att flyga. Se den längre versionen och plötsligt faller bitarna på plats.

Här streamar du: Alien 3 (1993)

The Bride of Chucky
Foto: Universal Pictures

Bride of Chucky (1999)

Regi: Ronny Yu
Med:
Jennifer Tilly, Brad Dourif, Katherine Heigl m.fl.

Den onda dockan har roat biobesökarna i decennier, men den enda uppföljaren som faktiskt utmärker sig är flippade Bride of Chucky, som introducerade Jennifer Tilly i filmserien. Ja, det är fånigt. Ja, det är dumt. Men det är ju EXAKT så det ska vara när Chucky är i farten.

Här streamar du: Bride of Chucky (1999)

H20
Foto: Miramax Films

Alla helgons blodiga natt – 20 år senare (1998)

Regi: Steve Miner
Med:
Jamie Lee Curtis, Josh Hartnett, Adam Arkin m.fl.

Halloween-filmer finns det gott om, närmare bestämt 13 stycken. Bra sådana är däremot en raritet. Utöver det ikoniska originalet och den hyfsade uppföljaren har Michael Myers inte lyckats ingjuta särskilt mycket skräck direkt. Alla helgons blodiga natt – 20 år senare är dock ett undantag. Detta markerade Jamie Lee Curtis återkomst till skräcksagan och i mångt och mycket är det en hyfsat effektiv slasher.

Här streamar du: Halloween: H20 – 20 år senare (1998)

Paranormal Activity 3
Foto: Paramount Pictures

Paranormal Activity III (2011)

Regi: Henry Joost, Ariel Schulman
Med:
Chloe Csengery, Jessica Tyler Brown, Christopher Nicholas Smith m.fl.

Paranormal Activity-filmerna har alltid varit en vattendelare. Medan vissa tycker att det inte finns något tråkigare än att kolla på hemmafilmer med knarrande dörrar, tycker vissa – däribland jag själv – att det är rejält läskigt. Den första filmen är tveklöst bäst, särskilt om du ser den med det europeiska slutet. Det amerikanska, som tyvärr har blivit standard i streamingdjungeln, är mest bara fånigt. Bland uppföljarna är den tredje bäst. Här finns en innovativ användning av en fläkt och några riktigt kusliga stunder.

Här streamar du: Paranormal Activity III (2011)

Saw 10
Foto: Twisted Pictures/Lionsgate

Saw X (2023)

Regi: Kevin Greutert
Med:
Tobin Bell, Shawnee Smith, Synnøve Macody Lund m.fl.

Det var väl ingen som trodde att Saw X skulle bli en kritikerfavorit, men faktum är att den tionde filmen i ordningen är den mest hyllade av dem alla. Denna gång sker grymheterna mellan den första och andra Saw-filmerna när John Kramer, mer känd som "Jigsaw", åker till Mexiko för att testa en alternativ cancerbehandling. När Kramer inser att han har blivit blåst, bestämmer han sig för att ta ut sin hämnd.

Här ser du Saw X: Visas just nu på bio

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL