Jungle Cruise

Sevärda äventyrsfilmer på Disney+

  • Disney+
Filmtopp
Uppdaterad kl. 20:12 | Publicerad 03 december 2022 kl. 20:12

Disney+ är ett mecka för äventyrsälskare

Ingen annan streamingtjänst har ett lika imponerande utbud av äventyrsfilmer som Disney+. Det är på den streamingplattformen vi hittar några av filmvärldens största franchises inom genren, men även vid sidan av dessa kryllar det av sevärda äventyrsfilmer på Disney+.

Storskaliga äventyrsfilmer på Disney+

Tycker du om actionäventyr och de storskaliga filmproduktionerna har du fler alternativ på Disney+ än någon annanstans. Det är på streamingtjänsten som filmerna inom Marvel Cinematic Universe (MCU) och Star Wars finns, men också Disneys och Pixars många animerade äventyr. Eftersom du sannolikt redan hade stenkoll på att dessa filmer finns på Disney+ så har vi försökt vaska fram guldkorn som inte hör till dessa gigantiska franchisefilmer.

Först ut bland tipsen är äventyrsfilmer av modellen större:

Braveheart (1995)

Äventyrsfilmer på Disney+ – Braveheart
Foto: Fox Film.

Handling: Berättelsen om Skottlands brutala självständighetskrig under 1200-talet. När William Wallace (Mel Gibson) fru blir överfallen och mördad av engelska trupper, byts snart hans besatthet av hämnd och en kamp för sitt lands frihet. Ryktet om Wallaces frihetskamp sprider sig snabbt och snart är hela Skottland redo att gå till krig mot England.

Vi inleder med detta episka drama till äventyrsfilm. Braveheart är inte allas kopp te, men det är en klassiker inom genren för actionäventyr. Den är pampig, medryckande, ett måste att ha sett och ett självklart val för den som är sugen på lite medeltida äventyr.

The Revenant (2015)

Äventyrsfilmer på Disney+ – The Revenant
Foto: Twentieth Century Fox.

Handling: Under en expedition i den outforskade amerikanska vildmarken blir Hugh (Leonardo DiCaprio) attackerad av en björn och lämnad att dö. I sin kamp för överlevnad i vildmarken får Hugh utstå både svek och fysiska påfrestningar som han endast kan övervinna med ren viljestyrka och kärlek till sin familj.

The Revenant är filmen som gjorde att Leonardo DiCaprio till sist lyckades nypa åt sig en Oscarsstatyett, efter vad som kändes som oändligt många fall på målsnöret. Filmen, som är regisserad av Alejandro G. Iñárritu, bjuder på storslagna vyer i överflöd och spännande äventyr i den amerikanska vildmarken på 1820-talet.

The Martian (2015)

The Martian – Äventyrsfilmer på Disney+
Foto: Twentieth Century Fox.

Handling: Astronauten Mark Watney (Matt Damon) blir kvarlämnad på Mars i efterföljderna av en olycka på planeten. Ensam kvar måste han med sin intelligens och styrka hitta ett sätt att överleva på den lilla mat han har och signalera till jorden att han lever.

Givetvis måste det göras plats för rymdäventyr på listan. Ridley Scotts The Martian är knappast regissörens mest actionladdade film, men den är alltjämt en maffig filmupplevelse som balanserar äventyr, drama och vetenskap på ett fascinerande sätt.

Master and Commander – Bortom världens ände (2003)

Master and Commander – Äventyrsfilmer på Disney+
Foto: Twentieth Century Fox.

Handling: Kapten Jack Aubreys (Russell Crowe) skepp angrips plötsligt av ett övermäktigt Napoleanskt fartyg. Trots de omfattande skador som drabbar Aubreys skepp och besättningens plågor, tar han upp jakten för att stoppa och tillfångata fienden – ett uppdrag med potential att avgöra hela Englands framtida öde eller förgöra både kaptenen och hans besättning.

Från medeltiden till vildmarken och vidare till rymden. Vad saknas? Ett äventyr till havs såklart. Peter Weirs Master and Commander är en imponerande och intensiv film som måste ses.

Kingdom of Heaven (2005)

Kingdom of Heaven – Äventyrsfilmer på Disney+
Foto: Twentieth Century Fox.

Handling: Balian (Orlando Bloom) är en ung smed som har förlorat allt och försöker upprätta sin heder och ära i medeltida Jerusalem. Han lockas till den heliga staden av sin far (Liam Neeson) och bestämmer sig för att beskydda den bräcklige kung Balduin.

Kingdom of Heaven är en bitvis svulstig riddarfilm med mäktiga actionscener.

Fler tips: John Carter, Eragon, Australia, Conan the Barbarian, Exodus: Gods and Kings, Hidalgo, King Arthur, Prince of Pearia: The Sands of Time, The Princess m.fl.

Lättsamma äventyrsfilmer på Disney+

Disney är som bekant ett bolag som till stor del fokuserar på att skapa innehåll för hela familjen. Därför finns det givetvis en hel del filmer med den lite lättsammare typen av äventyr. Nedan tipsar vi om äventyrskomedier och äventyrsfilmer som även de yngre kan se – och vi har försökt väva in både gammalt som nytt.

Free Guy (2021)

Free Guy – Äventyrsfilmer på Disney+
Foto: Walt Disney Studios.

Handling: Banktjänstemannen Guy (Ryan Reynolds) lever livets glada dagar i staden Free City, tills han en dag upptäcker att han i själva verket är en bakgrundskaraktär i ett tv-spel och att utvecklarna av hans värld nu hotar att stänga ner spelet. I en värld helt utan gränser är Guy fast besluten att rädda sin värld på sitt sätt, innan det är för sent.

En mer modern äventyrsfilm än så här är det svårt att hitta. Här bjuds vi på ett lekfullt äventyr som tar oss in i den digitala eran och i virtuella miljöer.

Jungle Cruise (2021)

Jungle Cruise – Äventyrsfilmer på Disney+
Foto: Disney+

Handling: En sjökapten och ett syskonpar ger sig ut på en äventyrlig resa med en liten flodbåt genom en djungel full av farliga djur och övernaturliga inslag för att hitta ett träd som sägs ha helande krafter.

Free Guy är en modern äventyrsfilm i alla bemärkelser, men Jungle Cruise med Dwayne Johnson och Emily Blunt i huvudrollerna, är mer av ett nyare försök på att skapa en klassisk äventyrsfilm. Det funkar hyfsat.

Piff och Puff: Räddningspatrullen (2022)

Piff och Puff: Räddningspatrullen – Sevärda äventyrsfilmer på Disney+
Foto: Disney+

Handling: Piff och Puff bor bland seriefigurer och människor i dagens Los Angeles, men deras liv ser annorlunda ut nu. Det har gått årtionden sedan deras framgångsrika tv-serie avslutades, och de tidigare vännerna har gått skilda vägar. Men när en tidigare kollega försvinner på ett mystiskt sätt måste de gå tillbaka in i sina detektivroller igen.

Piff och Puff: Räddningspatrullen är ett riktigt metaäventyr i experimentell tappning. Filmen är unik, och lär inte falla alla i smaken, men den är helt klart värd att se.

Djungel George (1997)

De bästa äventyrsfilmerna på Disney+ – Djungel George
Foto: Buena Vista International.

Handling: George (Brendan Fraser) är uppvuxen i djungeln och uppfostrad av en vis gorilla. Hans liv vänds upp och ned när han räddar livet på en överklasskvinna som är på safari i djungeln. George har aldrig träffat en annan människa i sitt vuxna liv och snart öppnas en helt ny värld för honom. 

Djungel George har inte gått till historien som ett mästerverk, men denna satiriska tolkning av berättelsen om Tarzan har något alldeles underbart över sig. Den skruvade humor bär till stor del filmen, men de smöriga bitarna gör också Djungel George till en film med mycket hjärta.

The Book of Life/Manolos magiska resa (2014)

Manolos magiska resa – Sevärda äventyrsfilmer på Disney+
Foto: Twentieth Century Fox.

Handling: Manolo är en ung man som slits mellan sin familjs förväntningar och sina egna drömmar. Innan han väljer vilken väg han ska gå tvingas han möta sina största farhågor under ett otroligt äventyr som utspelar sig i tre olika världar.

Manolos magiska resa är ett väldigt charmigt animerat äventyr som till stor del seglat under radarn i Sverige. Bland alla animerade klassiker och Pixar-succéer på Disney+ är det här en pärla du inte vill missa.

Fler tips: The Secret Life of Walter Mitty, Romancing the Stone, Race to Witch Mountain, Peter och draken Elliott, Oz the Great and Powerful, Natt på museet m.fl.

Äventyrsfilmserier på Disney+

Disney+ är, som redan nämnt, platsen där du kan hitta några av filmhistoriens största franchises, som MCU-filmerna och Star Wars, men streamingplattformen är också hem till en rad andra älskade filmserier. Här är några av våra favoritfilmserier på Disney+ inom genren för äventyr.

National Treasure

National Treasure – filmserier – äventyrsfilmer på Disney+
Foto: Buena Vista International.

National Treasure har allt som bra äventyrsfilmer ska ha: spännande gåtor som måste lösas, stora reser (både fysiska och själsliga) och, givetvis, Nicolas Cage.

Filmseriens två filmer finns att streama på Disney+, men den förväntas dessutom utökas med en tredje film under 2024. Dessutom kommer en National Treasure-serie till Disney+ och den har premiär redan den 14 december 2022.

Pirates of the Caribbean

Pirates of the Caribbean – äventyrsfilmer på Disney+
Foto: Buena Vista International.

Du kan ta dig an samtliga Pirates of the Caribbean-filmer på Disney+. Piratäventyr är något som ligger många varmt om hjärtat och bättre än Pirates of the Caribbean – med Johnny Depp i täten som ikoniske Jack Sparrow – blir det inte.

Percy Jackson

Äventyrsfilmer på Disney+ – Percy Jackson
Foto: Twentieth Century Fox.

Percy Jackson-filmerna gjorde aldrig ett så stort nedslag som det fanns förhoppningar om, men för de yngre äventyrsälskarna kan filmserien ändå vara värd en chans. Franchisen blandar fantasy och mytologi på ett sätt som säkerligen tilltala en hel del.

Narnia

Äventyrsfilmserier på Disney+ – Narnia
Foto: Buena Vista International.

På Disney+ kan du också hitta tre Berättelsen om Narnia-filmer, som är baserade på C.S. Lews fantastiska fantasyuniversum. Filmerna är inte fläckfria, men de har välproducerade och bjuder helt klart på duglig underhållning.

Maze Runner

Maze Runner – Äventyrsfilmserier på Disney+
Foto: Twentieth Century Fox.

Maze Runner-franchisen har en stor skara hängivna fans. Har du inte redan utforskat den kan du göra det på Disney+. Samtliga tre existerande Maze Runner-filmer finns på streamingtjänsten, så det är bara att kasta sig över dem.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL