De 17 bästa hämndfilmerna

De 17 bästa hämndfilmerna

10 juni 2022 kl. 14:06

Filmtopp listar de bästa hämndfilmerna genom tiderna

Från "Gone Girl" till "The Crow" - I den här listan hittar du någonting för alla, i alla fall alla med ett starkt hämndbegär som helt enkelt behöver få utlopp.

Hämnden är ljuv, och kanske är det därför som några av de absolut största filmerna handlar om just det. I denna lista går vi igenom de bästa - och mest tillfredsställande hämndfilmerna, så att du kan uppleva hämndens begär och ultimata förlösande på tryggt avstånd i TV-soffan. 

De 17 bästa hämndfilmerna genom tiderna 

Kill Bill Vol. 1 (2003) 

Kill Bill Vol. 1
Kill Bill Vol. 1. Foto: Nordisk Film AB. 

The Bride, tidigare medlem i "Deadly Viper Assassination Squad" ledd av hennes älskare Bill, har flytt från sitt liv som mördare, men när hon fyra år senare upptäcker att hennes dotter har blivit kidnappad bestämmer hon sig för att söka hämnd från de hon anser har förstört hennes liv. 

Den fyrfaldigt BAFTA-nominerade filmen av Quentin Tarantino, med skådisar som Uma Thurman (Pulp Fiction, Batman & Robin) och Lucy Liu (Charlies änglar, Chicago) i huvudrollerna är en av de mest legendariska hämndfilmerna som gjorts. 

Om du vill förlänga nöjet ytterligare fortsätter Kill Bill Vol. 2 (2004) på samma spår! 

Finns på: Netflix, Viaplay, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes

Gone Girl (2014)

Gone Girl
Gone Girl. Foto: Twentieth Century Fox Sweden AB

När Nick Dunnes fru Amy försvinner spårlöst på dagen för deras femårsjubileum riktas misstankarna mot honom. Det dröjer inte länge förrän polisen och media blottlägger hans lögner, svek och konstiga beteende.

I det här Oscarsnominerade mysteriet som regisseras av David Fincher ser vi skådisar som Ben Affleck (The Town, Good Will Hunting), Rosamund Pike (Stolthet och Fördom) och Neil Patrick Harris (How I Met Your Mother). 

Finns på: Netflix, Disney +, HBO Max, Amazon Prime, Microsoft Store, Blockbuster, Rakuten TV, Google Play, SF Anytime, iTunes 

V for Vendetta (2005)

V for Vendetta
V for Vendetta. Foto: Warner Bros. Entertainment Sverige AB 

I en avlägsen framtid lever alla i Storbritannien under det fascistiska och tyranniska Norsefire Partys styre. Medborgaren Evey Hammond som jobbar för en TV-kanal blir av en händelse statens största fiende tillsammans med frihetskämpen "V" som strävar efter att omkullkasta regimen. 

I det här dystopiska actiondramat ser vi skådisar som Natalie Portman (Black Swan, Léon) och Hugo Weaving (Sagan om ringen-serien).

Finns på:  HBO Max, Microsoft Store, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Rakuten TV

Promising Young Woman (2020) 

Promising Young Woman (2021)
Promising Young Woman. Foto: United International Pictures AB

Cassie, en ung kvinna ärrad av sitt förflutna som hoppat av läkarutbildningen bor nu hos sina föräldrar och jobbar på ett kafé. Vad de inte vet är att hon om nätterna tar sig ut på barer och låtsas vara full för att söka hämnd mot de som försöker utnyttja henne. 

Promising Young Woman vann en Oscar för bästa manus och nominerades för ytterligare fyra Oscar. I filmen ser vi bland annat Carey Mulligan (Drive, Suffragette), komikern Bo Burnham och Adam Brody (O.C., Ready of Not). 

Finns på: Viaplay, Blockbuster, SF Anytime, iTunes, Rakuten TV

Gladiator (2000)

Gladiator
Gladiator. Foto: Universal Film AB

Den före detta romerska soldaten Maximus söker hämnd mot den korrupta och tyranniska härskaren Commodus för att ha mördat hans fru och barn. För att ta sig dit tvingas han strida i gladiatorspelen. 

Det här actiondramat som regisseras av Ridley Scott har vunnit hela fem Oscarspris. I rollerna ser vi skådisar som Russell Crowe (A Beatiful Mind, Les misérables), Joaquin Phoenix (Her, Walk the Line) och Connie Nielsen (One Hour Photo, Wonder Woman). 

Finns på: Netflix, Viaplay, Amazon Prime, Microsoft Store, Blockbuster, SF Anytime, Rakuten TV

Django Unchained (2012)

Django Unchained
Django Unchained. Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures Sweden AB

Den tyska prisjägaren King Schultz köper slaven Django för att få hjälp med att hitta några män han letar efter. Efter att de lyckats med uppdraget vill Django frita sin fru Broomhilda från ett plantage i Mississippi, men det blir inte helt okomplicerat. 

Django Unchained, som är en av Quentin Tarantinos bästa filmer, har vunnit två Oscarspris. I den stjärnspäckade filmen ser vi skådisar som Jamie Foxx (Collateral, Ray), Leonardo DiCaprio (Inception, Titanic, The Departed) och Christoph Waltz (Inglorious Basterds, Carnage). 

Finns på: Netflix, Viaplay, Amazon Prime, Microsoft Store, SF Anytime, ITunes, Blockbuster, Google Play

Old Boy - Hämnden (2003) 

Oldboy
Old Boy. Foto: Noble Entertainment AB. En av de bästa hämndfimerna.

Den medelålders mannen Oh Dae-su kidnappas och låses in i en cell där han blir fasthållen i femton år. När han släpps fri ger hans förtryckare Lee Woo-Jin honom fem dagar på sig att hitta förklaringen till hans tillfångatagande, efter det kommer Lee mörda kvinnan han älskar. 

I den här råa koreanska filmen av Park Chan-Wook ser vi skådisar som Choi Min-sik (Lucy, I Saw the Devil) och Yoo Ji-Tae (Lady Vengeance). 

Finns på: Blockbuster, TriArtPlay Hyr, iTunes

Prisoners (2013)

Prisoners
Prisoners. Foto: Nordisk Film AB

Under thanksgiving-firandet försvinner Kelly Dovers unga dotter Anna och hennes bästa vän Joy. Polisen har snart en misstänkt för kidnappningen - Alex Jones, men när de inte lyckas hitta bevis för att han är gärningsmannen tar Kelly saken i egna händer och söker upp Alex. 

I den här Oscarsnominerade filmen som är regisserad av Denis Villeneuve ser vi skådisar som Hugh Jackman (X-Men, Les Misérables) och Jake Gyllenhaal (Nightcrawler, Brokeback Mountain). 

Finns på: Netflix, Viaplay, Amazon Prime, Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes

Memento (2000) 

Memento
Memento. Foto: Nordisk Film AB

När Leonard Shelbys fru blir våldtagen och mördad blir han samtidigt så allvarligt misshandlad att han förlorar sitt korttidsminne. I ett försök att komma ihåg det han inte är kapabel till tatuerar han in viktig information på sin kropp, fotograferar och tar anteckningar. Med detta till sin hjälp ger han sig ut på jakt efter sin frus mördare. 

Denna hjärnskrynklare till thriller regisseras av Christopher Nolan och har nominerats till två Oscarspris. I rollerna ser vi skådisar som Guy Pierce (L.A konfidentiellt, The Hurt Locker), Carrie-Anne Moss (Matrix, Fido) och Joe Pantoliano (Matrix, Bad Boys). 

Finns på: Viaplay, Amazon Prime, Microsoft Store, Blockbuster, Rakuten TV, Sf Anytime, iTunes 

The Crow (1994) – En legendarisk hämndfilm

The Crow
The Crow. Foto: Scanbox Entertainment Seden AB

Rockstjärnan Eric Draven återuppstår från de döda efter att han och hans flickvän blivit mördade av ett förbrytargäng ett år tidigare. Nu är han ute efter hämnd och ämnar avrätta dem som skadat honom. 

Den här hämndklassikern baseras på serietidningen med samma namn, i rollerna ser vi skådisar som Brandon Lee (Rapid Fire, Showdown in little Tokyo) och Michael Wincott (Basquiat, What Just Happened). 

Finns på: DVD

The revenant (2015)

The Revenant
The Revenant. Foto: Twentieth Century Fox Sweden AB

Under en pälsjägarexpedition lämnas nybyggaren Hugh Glass för döden av sitt team efter att ha blivit attackerad av en björn. Skadad och utmattad tar han sig igenom vildmarken i jakt på hämnd mot mannen som lämnade honom. 

Den stjärnspäckade trefaldiga Oscarsvinnaren regisseras av Alejandro G. Iñárritu, i rollerna ser vi skådisar som Leonardo DiCaprio (Titanic,  Inception, Shutter Island), Tom Hardy (Inception, The Dark Knight Rises, Mad Max: Fury Road) och Will Poulter (We're the Millers, The Maze Runner). 

Finns på: Netflix, HBO Max, Amazon Prime, Microsoft Store, Rakuten TV, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster

Léon (1994)

 Léon (1994)
Léon. Foto: SF Home Entertainment

Yrkesmördaren Léon lever ett privat liv men när hans granne, tolvåriga Mathilde, knackar på dörren och det visar sig att hela hennes familj har blivit mördad formas ett band emellan dem. Léon blir Mathildes beskyddare samtidigt som han lär henne sitt yrke. 

Kultklassikern regisseras av Luc Besson och i rollerna ser vi skådisar som Jean Reno (Rosa Pantern, Det Stora Blå), Natalie Portman (Dark Swan, V for Vendetta) och Gary Oldman (The Dark Knight, Darkest hour). 

Finns på: Netflix, C More, Viaplay, Draken Film, Google Play, iTunes, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime

True Grit (2010)

True Grit
True Grit. Foto: Paramount Home Entertainment Sweden AB

Tre personer som är ute efter en mördare av olika anledningar slår sig samman. Två av dem är ute efter pengar medan flickan Mattie Ross vill hämnas sin fars död. 

Det här westerndramat regisseras av Coen-bröderna och har nominerats för hela tio Oscarspris! I rollerna ser vi skådisar som Jeff Bridges (The Big Lebowski, Crazy Heart), Hailee Steinfeld (The edge of Seventeen) och Matt Damon (Good Will Hunting, The Martian, The Departed). 

Finns på: Amazon Prime, Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes 

Män som hatar kvinnor (2009) – En svensk hämndfilm att njuta av

män som hatar kvinnor
Män som hatar kvinnor. Foto: Nordisk Film AB

Datahackaren Lisbeth Salander och den grävande journalisten Mikael Blomkvists vägar möts när Blomkvist får i uppdrag att gräva i den tidigare industriledaren Henrik Vagners familjehistoria. Vad de hittar är mörkare än de hade kunnat tro. 

Självklart platsar denna svenska BAFTAvinnaren på listan. I filmen som regisseras av Niels Arden Oplev ser vi bland annat Michael Nyqvist (John Wick, Tillsammans), Noomi Rapace (Prometheus, Flickan som lekte med eld) och Ewa Fröling (Fanny och Alexander, Sally och Friheten). 

Finns på: Google Play, Blockbuster, SF Anytime, iTunes 

Nocturnal Animals (2016) 

Nocturnal Animals
Nocturnal Animals. Foto: United International Pictures AB

Den framgångsrika konsthandlaren Susan Morrow får en dag ett manuskript till en roman vid namn "Nocturnal Animals" skickad till sig, romanen är tillägnad henne och skriven av hennes examen Edward Sheffield. När hon börjar läsa boken märker hon att det är en våldsam och skrämmande thriller där en familj blir brutaliserad. Susan börjar sakta men säkert tolka romanen som en symbolisk hämndhistoria. 

Den Oscarsnominerade filmen är regisserad av Tom Ford, i filmen ser vi stjärnor som Amy Adams (Arrival, American Hustle), Jake Gyllenhaal (Nightcrawler, Brokeback Mountain) och Michael Shannon (Take Shelter, Revolutionary Road). 

Finns på: Netflix, Viaplay, Amazon Prime, Blockbuster, SF Anytime, Itunes, Rakuten TV, Microsoft Store

Upgrade (2018)

Upgrade
Upgrade. Foto: Universal Pictures

I en dystopisk framtid har teknologin tagit total kontroll över allt levande. När teknofoben Grey blir förlamad vid ett rånanfall tvingas han operera in ett experimentellt datorchip som uppgraderar hans kropp och ger honom ofattbara förmågor, allt för att kunna söka hämnd. 

I den här Sci-Fi-thrillern som regisseras av Leigh Whannell, som ligger bakom otaliga skräckfilmer, ser vi bland annat Logan Marshall-Green (The invitation, Devil) och Harrison Gilbertson (Need for Speed, In the Tall Grass). 

Finns på: Blockbuster, Google Play, SF Anytime, Rakuten TV, iTunes 

Deadpool (2016)

Deadpool
Deadpool. Foto: Twentieth Century Fox Sweden AB

En legosoldat blir experimenterad på vilket gör honom odödlig - men ful. På jakt efter hämnd, och skitförbannad, sätter han ut för att hitta mannen som fördärvade hans utseende. 

Efter alla tungviktare är det dags att lätta upp stämningen lite med den här actionkomedin som regisseras av Tim Miller. I Filmen ser vi bland annat Ryan Reynolds (Buried, The proposal), Morena Baccarin (Serenity, V) och T.J. Miller (Silicon Valley, Cloverfield). 

Finns på: Disney +, Microsoft Store, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes, Blockbuster 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL