10 sexkomedier som faktiskt är bra

10 sexkomedier som faktiskt är bra

Filmtopp
27 februari 2023 kl. 18:02

Guldkorn av det hetaste laget

De senaste åren har det blivit rätt tunt med sexkomedier, och det är också en "konstform" vars popularitet går i vågor. Som vi ska se i listan nedanför, var peaken runt slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Alla filmer har verkligen inte åldrats med värdighet och många är fåniga – men hur kul vore en seriös sexkomedi?

The Seven Year Itch (1955)

The Secen Year Itch
Foto: 20th Century Fox.

Regi: Billy Wilder
Med: Marilyn Monroe, Evelyn Keyes m.fl.

Som många andra av Manhattans gifta män, skickar Richard Sherman sin fru och son till landet över sommaren, medan han stannar kvar och jobbar. Trots frossandet i det temporära ungkarlslivet, är han fast bestämd att inte festa runt och flörta som vissa andra gör. Men hans överaktiva och livliga fantasi lägger i högsta växeln när en förtjusande okonventionell och kurvig blondin flyttar in ovanpå.

Allt du skulle vilja veta om sex men varit för skraj att fråga om (1972)

Allt du skulle vilja veta om sex men för skraj för att fråga om
Foto: Nordisk Film.

Regi: Woody Allen
Med:
Woody allen, Gene Wilder, Lynn Redgrave m.fl.

Woody Allen spränger här alla komedins gränser med galen och fullständigt respektlös svart humor. En kärleksdrog visar sig vara effektiv för en hovnarr (Woody Allen) som hittar vägen till drottningens (Lynn Redgrave) hjärta - men det skulle vara mer praktiskt med nyckeln till hennes kyskhetsbälte. Onaturliga handlingar - vilda och pälsbeklädda, med en godmodig läkare (Gene Wilder) som faller för ett får med beslutsångest. Jack Barry ställer tjugo fräcka frågor om fetischism i en heltokig tv-show.

Fast Times at Ridgemont High (1982)

Fast Times at Ridgemont High
Foto: Universal Pictures.

Regi: Amy Heckerling
Med:
Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Nicolas Cage, Anthony Edwards m.fl.

En modern kultklassiker. Manusförfattaren Cameron Crowe vistades under täckmantel på ett amerikansk high school, observerade allt som pågick, kom tillbaka med allt värt att veta om sex, droger och rock'n'roll och skapade sedan några av de mest minnesvärda filmkaraktärerna någonsin. Allt finns med i filmen, från Stacys och Lindas sexuella äventyr till strebern Brads kortlivade karriär i snabbmatsbranschen och oförglömlige Spicoli som den ultimata surfingdåren. Dessutom innehåller den oslagbara rollistan namn som Nicolas Cage, Anthony Edwards, Forest Whitaker och Ray Walston.

Risky Business (1983)

Risky Business
Foto: Warner Bros.

Regi: Paul Brickman
Med:
Tom Cruise, Curtis Armstrong, Rebecca DeMorney m.fl.

Möt Joel Goodson (Tom Cruise). En mogen 17-åring som går på college. En ansvarsfull och trovärdig son. Men han har varit snäll för länge. Joels föräldrar är borta och har lämnat sonen kvar att ta hand om huset. De litar på honom. Men det kanske de inte skulle ha gjort.

American Pie (1999)

American Pie
Foto: Svenska filminstitutet.

Regi: Paul Weitz
Med:
Jason Biggs, John Cho, Alyson Hannigan, Sean William Scott m.fl.

Jim är inte bara oskuld, han är dessutom desperat att bli av med den. Hans far, som är en ovanligt förstående sådan, gör allt för att på bästa pedagogiska vis ge sin son en lektion i ämnet. Till sin hjälp tar han förutom diverse porrtidningar även en samling anatomiska uttryck från 50-talet. Vi får följa Jim och hans kompisar under en hektisk tid i skolan då läxor knappast är det första de tänker på.

Road Trip (2000)

Road Trip
United International Pictures.

Regi: Todd Phillips
Med:
Sean William Scott, Amy Smart, Breckin Meyer, Tom Green m.fl.

Road Trip är en romcom i roadmovieformat där vi får möta ett gäng collegekillar som påbörjar en resa från New York till Texas. Målet för resan är att rädda den enes förhållande som riskerar att haverera om han inte själv dyker upp i Texas och försöker lappa ihop det. Som många andra sexkomedier på den här listan, är det egentligen en rätt fånig film, som kanske inte åldrats helt med värdighet. Likväl något av en kultklassiker.

Secretary (2002)

Secretary
Foto: Sandrew Metronome.

Regi: Steven Shainberg
Med:
Maggie Gyllanhaal, James Spader, Lesley-Anne Down m.fl.

Lee Holloway (Maggie Gyllenhaal) har inte mycket som talar för henne när hon söker jobbet som sekreterare på Edward Greys advokatbyrå. Men av någon outgrundlig anledning får hon jobbet. Det som såg ut att vara ett vanligt jobb leder till en invecklad och okonventionell romans. Secretary är en humoristisk och sexig kärlekshistoria som har tagit publiken och kritikerna med storm.

The 40 Year Old Virgin (2005)

The 40 Year Old Virgin
Foto: United International Pictures.

Regi: Judd Apatow
Med:
Steve Carell, Catherine Keener, Paul Rudd m.fl.

40-årige Andy Stitzer har hunnit med en hel del i livet. Han har ett välbetalt jobb, en trevlig lägenhet med en imponerande samling av action-figurer och serietidningar, schyssta kompisar och en cool inställning till livet. Det är bara på ett område som Andy inte gjort det som de flesta i hans ålder har gjort. Andy har aldrig någonsin haft sex, inte ens lite grann av misstag!

På smällen (2007)

Knocked up
Foto: United International Pictures.

Regi: Judd Apatow
Med:
Seth Rogen, Katherine Heigl, Paul Rudd m.fl.

24 åriga Alison Scott är en lovande nöjesjournalist med en redan utstakad karriär framför sig. Efter en blöt kväll på krogen som slutar i säng med den charmige slarvern Ben Stone, tvingas hon dock tänka om. Den högst tillfälliga sexuella förbindelsen resulterar i att Alison blir gravid. Inför valet att ensam ta hela ansvaret, eller att lära henne den blivande fader, bestämmer Alison sig för att ge den godhjärtade, men lite töntige Ben en chans.

Supersugen (2007)

Supersugen
Foto: Sony Pictures.

Regi: Greg Mottola
Med:
Michael Cera, Seth Rogen, Emma Stone, Jonah Hill m.fl.

Seth och Evan är två socialt odugliga, nördiga killar som går sista året på high school. De båda kompisarna är helt beroende av varandra och ett mål har de gemensamt – att bli av med oskulden innan de skiljs åt. Eftersom de inte direkt är skolans coolaste killar så får de kämpa hårt och använda all sin fantasi för att få tjejer. Vi får följa dem och deras misslyckande på väg till och under en vild fest – en fest som de sent lär glömma.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL