Nu på bio

Det senaste på biofronten!

De 12 mest visuellt slående filmerna

De 12 mest visuellt slående filmerna

Aliah Liebst | Lista
29 maj 2022
Aliah Liebst | Lista
29 maj 2022

Filmerna som tar dig på en visuell tripp

Från Metropolis till The Grand Budapest Hotel – här är de filmer som blåser dig av stolen med dess prakt.

Vissa filmer besitter förmågan att fullkomligt uppsluka tittaren under de drygt två timmar de rullar. Med väl valda omgivningar, kostymer eller specialeffekter vaggar den in en i en helt ny värld och efteråt lämnas man omtumlad, och undrandes vad det var som egentligen just hände. Här listar vi några av de mest visuellt slående filmerna, som gör just det!

12 av de mest visuellt fulländade filmerna någonsin

Roma (2018)

Roma
Roma. Foto: Scanbox Entertainment Sweden AB

Det här mexikanska svartvita dramat vann, när filmen kom, tre Oscarspris och nominerades till totalt tio. Den kammade bland annat hem segern i kategorin ”best cinematography”, vilket vi fokuserar på i denna listan. 

Regissören Alfonso Cuarón ligger, förutom Roma, bakom bland andra Gravity och Children of Men – två i hög grad visuellt slående filmer. 

I Roma följer vi Cleo (Yalitza Aparicio) som är hushållerska till en medelklassfamilj i 70-talets Mexico City. 

Finns på: Netflix

Metropolis (1927) 

metropolis
Metropolis: Foto: Atlantic Films AB

 

Metropolis ses, av bland andra Christopher Nolan, som en av de filmer som satte grunden för scenografins framväxt och betydelse inom filmen. Otaliga filmskapare har inspirerats av Fritz Langs verk sedan filmen kom 1927. 

Metropolis är en drama/Sci-fi-film om ett futuristiskt samhälle som är starkt uppdelat mellan arbetarklassen och stadsplanerarna. När sonen till stadens huvudplanläggare blir kär i en arbetarklassprofet ställs allt på ända. 

Finns på: Draken Film, Amazon Prime, iTunes, SF Anytime, Rakuten TV, Blockbuster

The Tree of Life (2011)

the tree of life
The Tree of Life. Foto: SF Home Entertainment

 

Regissören Terrence Malicks ambition i skapandet av The Tree of Life var att fånga livet självt i all sin storhet. Filmen behandlar teman som naturen, etik, lidande, död och det gudomliga - alltså, existensen. 

I filmen följer vi en familj i Waco, Texas under 50-talet. Den äldsta sonen (Hunter McCracken, Sean Penn) är huvudfokuset när vi följer hans resa från barn till vuxen. 

Finns på: iTunes, SF Anytime, Rakuten TV, Blockbuster

The Grand Budapest Hotel (2014) 

the grand Budapest hotel
The Grand Budapest hotel. Foto: Twentieth Century Fox Sweden AB

Wes Anderson är känd för sin artistiska stil och estetiken som genomsyrar hans filmer, där starka färger, pastellkulörer, en excentrisk känsla och symmetri ofta skapar en djupt slående visuell upplevelse. 

The Grand Budapest Hotel, som har vunnit fyra Oscarpris, kan argumenteras vara en av Andersons mest visuellt fulländade filmer. I filmen ser vi hur en författare möter ägaren till ett åldrande högklassigt hotell. Ägaren återger för författaren hans livsresa där han började som lobbypojke (Tony Revolori) på hotellet och arbetade under en exceptionell concierge (Ralph Fiennes). 

Finns på: Disney+, iTunes, SF Anytime, Google Play, Rakuten TV, Blockbuster, Microsoft Store

Mad max: fury road (2015)

Mad Max: Fury Road
Mad Max: Fury Road. Foto: Twentieth Century Fox Sweden AB

 

Mad Max: Fury Road är den fjärde filmen i George Millers filmserie. Den dystopiska filmvärlden skapas med hjälp av en kontrasterande estetik med ombyggda, exceptionellt coola bilar, praktiska effekter och färgskalan som domineras av bruna, jordiga toner. 

Filmen utspelar sig i ett ökenlandskap där mänskligheten har gått förlorad. Folk drivs av galenskap och kampen för livets nödvändigheter. Två rebeller på flykt, spelade av Tom Hardy och Charlize Theron, är de enda som verkar ha förmågan att återställa ordningen. 

Finns på: C More, HBO Max, Rakuten TV, Blockbuster, Microsoft Store, iTunes, SF Anytime

Blade Runner (1982)

Blade Runner
Blade Runner. Foto: Warner Bros. Entertainment Sverige AB

Ridley Scotts Blade Runner, inspirerad av film noir, kantas av mörker, pessimism och miljöförstörelse. En premiss som möjliggjort en fantastiskt träffande estetik. 

I filmen följer vi Blade runnern Rick Deckard (Harrison Ford) som måste eliminera fyra replikanter som stulit ett rymdskepp och återvänt till jorden för att hitta sin skapare. 

Finns på: Microsoft Store, SF Anytime, iTunes, Blockbuster, Rakuten TV

Blade Runner 2049 (2017) 

Blade Runner 2049
Blade Runner 2049. Foto: United International Pictures AB

 

Uppföljaren till klassikern Blade Runner från 1982 regisseras av Denis Villeneuve. Neo-noir filmen är lika vacker som den är brutal, med Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas och Jared Leto i huvudrollerna. 

I filmen ser vi hur den unga Blade Runner vid namn K (Gosling) upptäcker en begravd hemlighet som leder honom till att söka upp den gamla Blade Runnern Rick Deckard (Ford) som varit saknad i 30 år. 

Finns på: Viaplay, HBO Max, Google Play, Viaplay Store, Rakuten TV, iTunes, Blockbuster, SF Anytime

Spirited Away (2001)

spirited away
Spirited Away. Foto: PAN Vision AB

 

Hayao Miyazakis Oscarsvinnande Studio Ghibli anime Spirited Away med dess drömlika atmosfär och oförglömliga karaktärer är enligt många den vackraste filmen som någonsin skapats.

I filmen följer vi Chihiro som förs in på en skräckinjagande – men fantastisk resa, när hennes föräldrar förvandlas till grisar och hon är den enda som kan rädda dem. 

Finns på: Netflix, iTunes 

Everything everywhere All at Once (2022) 

Everything Everywhere All at Once
Everything Everywhere All at Once. Foto: Noble Entertainment AB

 

Dan Kwan och Daniel Scheinerts film är både nyskapande och exceptionellt kreativ. Filmen för in tittaren i ett multiversum där allt är möjligt och när huvudkaraktären Evelyn Wang (Michelle Yeoh) färdas emellan de olika universumen uppstår en alldeles spektakulär visuell upplevelse. 

Utöver Yeoh ser vi bland andra Stephanie Hsu (The Marvelous Mrs. Maisel), Ke Huy Quan (Goonies) och Jamie Lee Curtis (Freaky Friday) i filmen. 

Finns på: BIO

Memoirs of a geisha (2005)

Memoirs of a Geisha
Memoirs of a Geisha. Foto: Sony Pictures Home Entertainment AB

 

Kostymerna, sminkningarna, omgivningarna och filmfotot i Memoirs Of a Geisha är vad som gör filmen av Rob Marshall så visuellt slående. 

I filmen följer vi Nitta Sayuris (Ziyi Zhang) livshistoria från fattigdom till att bli en av Japans mest hyllade geishor. 

Finns på: Blockbuster, Microsoft Store

2001: A Space Odyssey (1968) 

2001: A Space Odyssey
2001: A Space Odyssey. Foto: Warner Bros. Entertainment Sverige AB

 

Stanley Kubricks Space Odyssey anses vara en av de bästa och mest inflytelserika filmerna någonsin. De visuella effekterna i filmen var banbrytande vid sin tid och förändrade i mångt och mycket filmisk design för all framtid. 

I den Oscarsvinnande filmen ser vi hur Monoliterna pressar mänskligheten att nå stjärnorna. Efter deras upptäckt i Afrika för flera generationer sedan, leder de mystiska föremålen mänskligheten på en fantastisk resa till Jupiter. 

Finns på: HBO Max, Blockbuster, iTunes, SF Anytime, Google Play, Microsoft Store, Rakuten TV

Moulin Rouge! (2001)

Moulin Rogue!
Moulin Rouge!

Baz Luhrmanns Moulin Rogue är fylld till bredden med flashig rekvisita, fantastiska kostymer och komplexa uppsättningar. Den romantiska musikalen inkluderar dessutom musik från en mängd olika musiker som Elton John, Madonna, Nirvana och Beck

I den tvåfaldiga Oscarsvinnaren ser vi skådisar som Nicole Kidman (Killing of a sacred deer), Ewan McGregor (Trainspotting) och John Leguizamo (Spawn).

Finns på: Disney+, iTunes, SF Anytime, Google Play, Rakuten TV, Blockbuster, Microsoft Store 

Mer läsning:

 

 

NÄSTA ARTIKEL