De 12 mest visuellt slående filmerna

De 12 mest visuellt slående filmerna

14 januari 2023 kl. 20:01

Filmerna som tar dig på en visuell tripp

Från Metropolis till The Grand Budapest Hotel – här är de filmer som blåser dig av stolen med dess prakt.

Vissa filmer besitter förmågan att fullkomligt uppsluka tittaren under de drygt två timmar de rullar. Med väl valda omgivningar, kostymer eller specialeffekter vaggar den in en i en helt ny värld och efteråt lämnas man omtumlad, och undrandes vad det var som egentligen just hände. Här listar vi några av de mest visuellt slående filmerna, som gör just det!

12 av de mest visuellt fulländade filmerna någonsin

Roma
Roma. Foto: Scanbox Entertainment Sweden AB

Roma (2018)

Det här mexikanska svartvita dramat vann, när filmen kom, tre Oscarspris och nominerades till totalt tio. Den kammade bland annat hem segern i kategorin ”best cinematography”, vilket vi fokuserar på i denna listan. Regissören Alfonso Cuarón ligger, förutom Roma, bakom bland andra Gravity och Children of Men – två i hög grad visuellt slående filmer. 

I Roma följer vi Cleo (Yalitza Aparicio) som är hushållerska till en medelklassfamilj i 70-talets Mexico City. 

Här streamar du: Roma

metropolis
Metropolis: Foto: Atlantic Films AB

Metropolis (1927)

Metropolis ses, av bland andra Christopher Nolan, som en av de filmer som satte grunden för scenografins framväxt och betydelse inom filmen. Otaliga filmskapare har inspirerats av Fritz Langs verk sedan filmen kom 1927. 

Metropolis är en drama/Sci-fi-film om ett futuristiskt samhälle som är starkt uppdelat mellan arbetarklassen och stadsplanerarna. När sonen till stadens huvudplanläggare blir kär i en arbetarklassprofet ställs allt på ända. 

Här streamar du: Metropolis

the tree of life
The Tree of Life. Foto: SF Home Entertainment

The Tree of Life (2011)

Regissören Terrence Malicks ambition i skapandet av The Tree of Life var att fånga livet självt i all sin storhet. Filmen behandlar teman som naturen, etik, lidande, död och det gudomliga - alltså, existensen. 

I filmen följer vi en familj i Waco, Texas under 50-talet. Den äldsta sonen (Hunter McCracken, Sean Penn) är huvudfokuset när vi följer hans resa från barn till vuxen.

Här streamar du: The Tree of Life

the grand Budapest hotel
The Grand Budapest hotel. Foto: Twentieth Century Fox

The Grand Budapest Hotel (2014)

Wes Anderson är känd för sin artistiska stil och estetiken som genomsyrar hans filmer, där starka färger, pastellkulörer, en excentrisk känsla och symmetri ofta skapar en djupt slående visuell upplevelse. 

The Grand Budapest Hotel, som har vunnit fyra Oscarpris, kan argumenteras vara en av Andersons mest visuellt fulländade filmer. I filmen ser vi hur en författare möter ägaren till ett åldrande högklassigt hotell. Ägaren återger för författaren hans livsresa där han började som lobbypojke (Tony Revolori) på hotellet och arbetade under en exceptionell concierge (Ralph Fiennes). 

Här streamar du: The Grand Budapest Hotel

Mad Max: Fury Road
Mad Max: Fury Road. Foto: Twentieth Century Fox

Mad Max: Fury Road (2015)

Mad Max: Fury Road är den fjärde filmen i George Millers filmserie. Den dystopiska filmvärlden skapas med hjälp av en kontrasterande estetik med ombyggda, exceptionellt coola bilar, praktiska effekter och färgskalan som domineras av bruna, jordiga toner. 

Filmen utspelar sig i ett ökenlandskap där mänskligheten har gått förlorad. Folk drivs av galenskap och kampen för livets nödvändigheter. Två rebeller på flykt, spelade av Tom Hardy och Charlize Theron, är de enda som verkar ha förmågan att återställa ordningen. 

Här streamar du: Mad Max: Fury Road

Blade Runner
Blade Runner. Foto: Warner Bros.

Blade Runner (1982)

Ridley Scotts Blade Runner, inspirerad av film noir, kantas av mörker, pessimism och miljöförstörelse. En premiss som möjliggjort en fantastiskt träffande estetik. 

I filmen följer vi Blade runnern Rick Deckard (Harrison Ford) som måste eliminera fyra replikanter som stulit ett rymdskepp och återvänt till jorden för att hitta sin skapare. 

Här streamar du: Blade Runner

Blade Runner 2049
Blade Runner 2049. Foto: United International Pictures AB

Blade Runner 2049 (2017)

Uppföljaren till klassikern Blade Runner från 1982 regisseras av Denis Villeneuve. Neo-noir filmen är lika vacker som den är brutal, med Ryan Gosling, Harrison Ford, Ana de Armas och Jared Leto i huvudrollerna. 

I filmen ser vi hur den unga Blade Runner vid namn K (Gosling) upptäcker en begravd hemlighet som leder honom till att söka upp den gamla Blade Runnern Rick Deckard (Ford) som varit saknad i 30 år. 

Här streamar du: Blade Runner 2049

spirited away
Spirited Away. Foto: PAN Vision AB

Spirited Away (2001)

Hayao Miyazakis Oscarsvinnande Studio Ghibli anime Spirited Away med dess drömlika atmosfär och oförglömliga karaktärer är enligt många den vackraste filmen som någonsin skapats.

I filmen följer vi Chihiro som förs in på en skräckinjagande – men fantastisk resa, när hennes föräldrar förvandlas till grisar och hon är den enda som kan rädda dem. 

Här streamar du: Spirited Away

Everything Everywhere All at Once
Everything Everywhere All at Once. Foto: Noble Entertainment AB

Everything Everywhere All at Once (2022)

Dan Kwan och Daniel Scheinerts film är både nyskapande och exceptionellt kreativ. Filmen för in tittaren i ett multiversum där allt är möjligt och när huvudkaraktären Evelyn Wang (Michelle Yeoh) färdas emellan de olika universumen uppstår en alldeles spektakulär visuell upplevelse. 

Utöver Yeoh ser vi bland andra Stephanie Hsu (The Marvelous Mrs. Maisel), Ke Huy Quan (Goonies) och Jamie Lee Curtis (Freaky Friday) i filmen. 

Här streamar du: Everything Everywhere All at Once

Memoirs of a Geisha
Memoirs of a Geisha. Foto: Sony Pictures Home Entertainment AB

En geishas memoarer (2005)

Kostymerna, sminkningarna, omgivningarna och filmfotot i Memoirs Of a Geisha är vad som gör filmen av Rob Marshall så visuellt slående. 

I filmen följer vi Nitta Sayuris (Ziyi Zhang) livshistoria från fattigdom till att bli en av Japans mest hyllade geishor. 

Här streamar du: En geishas memoarer

2001: A Space Odyssey
2001: A Space Odyssey. Foto: Warner Bros. Entertainment Sverige AB

2001: A Space Odyssey (1968)

Stanley Kubricks Space Odyssey anses vara en av de bästa och mest inflytelserika filmerna någonsin. De visuella effekterna i filmen var banbrytande vid sin tid och förändrade i mångt och mycket filmisk design för all framtid. 

I den Oscarsvinnande filmen ser vi hur Monoliterna pressar mänskligheten att nå stjärnorna. Efter deras upptäckt i Afrika för flera generationer sedan, leder de mystiska föremålen mänskligheten på en fantastisk resa till Jupiter. 

Här streamar du: 2001: A Space Odyssey

Moulin Rogue!
Moulin Rouge!

Moulin Rouge! (2001)

Baz Luhrmanns Moulin Rogue är fylld till bredden med flashig rekvisita, fantastiska kostymer och komplexa uppsättningar. Den romantiska musikalen inkluderar dessutom musik från en mängd olika musiker som Elton John, Madonna, Nirvana och Beck

I den tvåfaldiga Oscarsvinnaren ser vi skådisar som Nicole Kidman (Killing of a sacred deer), Ewan McGregor (Trainspotting) och John Leguizamo (Spawn).

Här streamar du: Moulin Rouge!

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL