Sofia Coppola

Sofia Coppolas 9 favoritfilmer

01 maj 2022 kl. 15:05

En svensk film tar plats bland Coppolas favoriter.

Sofia Coppola har gjort sig berömd som regissören av mångas favoritfilmer, där bland annat "Lost in Translation" och "The Virgin Suicides" finns med i arsenalen. Men vilka filmer tycker hon själv bäst om?

Filmskaparen Sofia Coppola föddes in i filmens värld. Som dotter till filmskaparna Eleanor och Francis Ford Coppola fick hon möjligheten att börja skådespela redan vid ung ålder – som spädbarn närmare bestämt. Hennes första roll var i Gudfadern när hon spelade bebisen Michael Francis Rizzi. 

I takt med att Koppola blev äldre sinade dock intresset för skådespeleriet och istället började hon söka sig till positionerna bakom kameran. Hennes första långfilm The Virgin Suicides (1998) blev hyllad av kritikerna och när hon sedan följde upp den med Lost in Translation (2003), med Bill Murray och Scarlett Johansson i huvudrollerna, var hennes position som internationellt hyllad regissör säkrad. 

Sedan dess har hon regisserat filmer som The Bling Ring (2013), de bedragna (2017) och nu senast den romantiska komedin On the Rocks (2020). 

Far Out har samlat en lista över Coppolas favoritfilmer. Se nedan vilka de är!

Sofia Coppolas favoritfilmer 

Rumble fish (1983)

Rumble fish
Rumble Fish. Foto: Stiftelsen Svenska Filminstitutet

I Rumble Fish, som är regisserad av Sofias pappa Francis Ford Coppola, följer vi gatubrottslingen Rusty James som kämpar med att leva upp till sin storebrors rykte. Samtidigt har hans mamma lämnat hemmet, hans pappa har blivit alkoholiserad och han har inga äkta relationer. Snart tar hans liv dock en ny vändning. 

I art-house filmen med starka expressionistiska ser vi skådisar som Matt Dillon (The House That Jack Built, Crash), Mickey Rourke (Sin City, The Wrestler) och Diane Lane (The Outsiders, Unfaithful). 

Finns på: Microsoft Store, ITunes 

Á bout de souffle (Till sista andetaget) (1960)

Breathless
Till sista andetaget. Foto: Stockholm Film AB

Jean-Luc Godards banbrytande film är en av de tidigaste bidragen till den franska nya vågen med sina djärva jump cuts och experimentella handlingsutveckling. 

I filmen följer vi tjuven Michel (Jean-Paul Belmondo) som impulsivt mördar en polisman, och journaliststudenten Patricia (Jean Seberg). 

Finns på: DVD

Sixteen Candles (1984)

Sixteen Candles
Sixteen Candles. Foto: Universal Pictures Nordic AB

I den klassiska tonårsrullen följer vi Samantha som går igenom de prövningar och vedermödor som det innebär att vara 16. 

Sixteen Candles är regisserad av John Hughes och i filmen ser vi skådisar som Molly Ringwald (Breakfast Club, Pretty in Pink), Anthony Michael Hall (War Machine, The Dark Knight) och Justin Henry (Kramer vs. Kramer). 

Finns på: Google Play, Microsoft Store, Blockbuster, Itunes 

Lolita (1962)

Lolita
Lolita. Foto: Warner Bros. Entertainment Sverige AB

Stanley Kubricks Lolita baseras på Vladimir Nabokovs bok med samma namn. Nabokov står också för manuset till filmen där vi följer Humbert Humbert - en medelålders professor som blir förälskad i den fjortonåriga dottern till kvinnan han hyr ett rum av. 

I filmen ser vi James Mason (A Star is Born, I sista minuten), Shelley Winters (SOS Poseidon, The Night of the Hunter) och Sue Lyon (The night of the Iguana). 

Finns på: Microsoft Store, Google Play, SF Anytime, Blockbuster, Rakuten TV

The Last Picture Show (1971)

The last picture show
The last picture show. Foto: BBS Production

I den dystra The Last Picture Show blir en grupp gymnasieelever myndiga i den lilla småstaden Anarene i Texas som håller på att förtvina - både kulturellt och ekonomiskt. 

I den oscarsvinnande filmen som regisseras av Peter Bogdanovich ser vi skådisar som Timothy Bottoms (Johnny Got His Gun), Jeff Bridges (The Big Lebowski) och Cybill Shepherd (Taxi Driver). 

Finns på: DVD/Hyr

Tootsie (1982)

Tootsie
Tootsie: Foto: Sony Pictures Home Entertainment Sweden AB

I Sydney Pollacks film följer vi den misslyckade skådespelaren Michael Dorsey (Dustin Hoffman) som maskerar sig själv till kvinna för att landa en roll i en sjukhus-såpa. 

I filmen ser vi också bland annat Jessica Lange (King Kong, American Horror Story) och Bill Murray (Lost in Translation, Moonrise Kingdom). 

Finns på: Microsoft Store, Google Play, SF Anytime, iTunes, Blockbuster

Chris Rock: Never Scared (2004)

Chris Rock: Never Scared
Chris Rock: Never Scared. Foto: HBO

Komikern Chris Rock framför ett stand-up set i HBO-specialen som spelas in live. Specialen nominerades dessutom för två Primetime Emmys

Finns på: DVD/Hyr

The Heartbreak kid (1972)

The Heartbreak Kid
The heartbreak kid. Foto: Fox-MGM Film AB

I Elaine Mays romantiska komedi ser vi hur den nygifta mannen Lenny på sin smekmånad faller för en annan kvinna - som upplagt för kaos helt enkelt. 

I rollerna ser vi bland annat Charles Grodin (Midnight Run, King Kong) och Cybill Shepherd (Partners in Crime, Taxi Driver). Filmen nominerades dessutom till två Oscarspriser. 

Finns på: DVD/Hyr

Låt den rätte komma in (2008)

Låt den rätte komma in
Låt den rätte komma in. Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

På listan över Coppolas favoritfilmer har den svenska filmen Låt den rätte komma in, av Tomas Alfredson, platsat! I filmen följer vi den mobbade tolvåringen Oskar som blir kär i den annorlunda Eli. När det framkommer att Eli är vampyr ställs Oskar inför ett svårt dilemma - hur mycket kan kärleken förlåta? 

Filmen nominerades till en BAFTA och i rollerna ser vi bland annat Kåre Hedebrant (Äkta människor, Amors bollar) och Lina Leandersson (Ömheten). 

Finns på: Netflix, CMore, Viaplay, SF Anytime, iTunes, Blockbuster

 Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL