Mine Vaganti

10 internationella filmer att spana in

16 december 2022 kl. 17:12

Mytomspunna fioler och italienska sammanbrott

Det är dags att rekommendera internationella filmer för den världsvane… eller den som är sugen på att ge sig ut och lära sig mer av världen direkt från TV-soffan.

Har du tröttnat på Hollywoodfilmer och är ute efter någonting mer internationellt? Då är detta listan för dig! Här finns allt från kinesiska filmer om operasångare, till mytologiska fauner i de spanska skogarna. En lista med filmer du verkligen borde se!

10 internationella filmer

Gagarine (2020)

Handling: Yuri bor i nedgången förort till Paris. Hans dröm är att bli astronaut men en dag får han och de andra i huset veta att lägenhetskomplexet ska rivas. Stort motstånd uppstår mot rivningarna men till slut är det ändå bara Yuri som är kvar. Tillsammans med en romsk tjej försöker han hitta ett sätt att stoppa rivningen på, men kommer de att lyckas?

Gagarine är en tankeväckande fransk film som lämnar få oberörda. Det vackra fotot och det utsökta skådespeleriet gör detta till en film som dröjer sig kvar i minnet länge. 

Finns att se: Långa gratis på biblioteket via Cineasterna, TriArtPlay Hyr, SF Anytime

Parasit (2019)

Handling: Ki-Taeks familj har mycket förutom pengar. En dag får familjens son, Ki-Woo, jobb som privatlärare hos en rik familj och Ki-Taek ser sin chans att ändra familjens fattiga tillvaro. Snart har hela familjen fått anställning hos det välbärgade paret, lögner läggs på lögner och skandalerna blir allt större. 

Parasit är en mörk men samtidigt komisk film. Filmen vann fyra Oscars, bland annat för Bästa film.

Finns att se: TriArtPlay Hyr, SF Anytime, iTunes

Your Name (2016)

Handling: Taki och Mitsuha känner inte varandra och ändå har de märkliga drömmar om att vara låsta i den andras kropp. Efter ett tag inser de att det kanske alls handlar om drömmar och de bestämmer sig för att ta reda på varför detta märkliga fenomen händer just dem. 

Your Name må vara en tecknad film men lämpar sig bäst för tonåringar och äldre. Filmen blev populär i Japan och har även fått fin kritik i svensk press. Se den! 

Finns att se: TriArtPlay Hyr, CMore

En italiensk familj på gränsen till sammanbrott (2010)

Handling: Familjen Cantone driver en pastafabrik i Italien och nu önskar sig föräldrarna att sönerna ska gifta sig, skaffa barn och driva företaget vidare. Problemet är bara att sönerna har helt andra tankar om familj och arbetsliv än mamma och pappa tänkt sig. Oh mio Dio!

En italiensk familj på gränsen till sammanbrott är italiensk film när den är som bäst. Starka färger, mycket humor och stora känslor. Helt rätt, med andra ord.

Finns att se: SF Anytime

Dogtooth (2009)

Handling: I Dogtooth får vi möta en grekisk familj som inte är som alla andra. I denna familj betyder katter köttätande monster och barnens farfar sägs vara Frank Sinatra.

Dogtooth är en film som intresserar sig för invanda beteenden och ordens betydelse. Detta är en absurd film som inte är som någonting annat. 

Finns att se: Låna gratis på biblioteket via Cineasterna, Blockbuster, TriArtPlay Hyr, SF Anytime

Pans labyrint (2006)

Handling: När Ofelia flyttar med sin mamma och mammans nya man till ett avlägset hus hittar hon en magisk labyrint. I labyrinten bor en faun, ett mytologiskt väsen, som ber henne uträtta tre farliga uppgifter åt honom. Samtidigt som detta sker utkämpar hennes styvfar en kamp mot rebellerna i landet och läget är allt annat än lugnt. 

Pans labyrint är en annorlunda film som rymmer flera dimensioner. På många sätt är det en barnfilm med klassiskt sagotema, och på andra sätt en vuxenfilm med djupt allvar.

Finns att se: TriArtPlay, SF Anytime

Farväl min konkubin (1993)

Handling: Två unga pojkar, Douzi och Shitou, tränas till att bli kinesiska operasångare i Peking under tidigt 1900-tal. Douzi tilldelas endast kvinnliga roller medan Shitou får axla de manliga. Under nästan 50 år får vi följa deras resa mot att bli hyllade stjärnor, samtidigt som den japanska ockupationen sveper över landet, kulturrevolutionen härjar och en vacker kvinna kommer mellan dem.

Farväl min konkubin är en resa genom Kinas dramatiska 1900-talshistoria och berättar mycket om människan, relationer och livets rättvisor och orättvisor. Filmen är vackert filmad och hyllades runt om i världen när den hade premiär. 

Finns att se: Låna gratis på biblioteket via Cineasterna, Blockbuster, TriArtPlay Hyr, SF Anytime

Wild Reeds (1994)

Handling: I en fransk by under algerietrevolten börjar Francois, en blyg gymnasieelev, att utforska sin sexualitet. Detta är långt ifrån enkelt i ett samhälle där avböjande läggningar ses på med skepsis. Förutom att upptäcka sig själv har Francois ett brinnande intresse för film och litteratur, som han utbyter tankar kring med sin vän Maïte. 

Wild Reeds är en vacker film om sexuellt uppvaknande, om kolonialism och att växa upp. 

Finns att se: Netflix

Kungens val (2016)

Handling: Kungens val tar sin utgångspunkt i tyskarnas invasion av Norge under Andra världskriget och det val som den norske kungen ställs inför när detta händer. Ska han stanna kvar hos sina landsmän eller lämna landet och bilda en exilregering?

Finns att se: Google Play, Blockbuster, Rakuten TV, SF Anytime, iTunes, Viaplay Store, HBO Max, Viaplay

Den röda fiolen (1998)

Handling: Under renässansen tillverkades en mystisk, röd fiol, som genom åren bytte ägare på ett mystiskt och blodigt sätt. I denna film får vi följa den röda fiolens historia genom seklen, samtidigt som dåtid och nutids vävs samman i en spännande berättelse. 

Finns att se: Apple TV

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL