De 10 populäraste filmerna 2022 - enligt IMDb

De 10 populäraste filmerna 2022 - enligt IMDb

Filmtopp
26 december 2022 kl. 10:12
ANNONS
ANNONS

Filmerna som flest var nyfikna på under året – enligt IMDb

IMDb har under december räknat ner till det nya året genom att publicera diverse topplistor för året som har passerat – bland annat över vilka nya rullar som flest varit nyfikna på. Här är de 10 populäraste filmerna 2022, enligt sajten.

Imdb säger sig ha över 200 miljoner besökare varje månad. Med de siffrorna kan de få en klarare bild än de flesta andra över vad film- och serietittare världen över är intresserade av just nu. Sajten har samlat sin data för att bland annat lista vilka filmer som varit allra populärast under årets gång.

Det här är alltså inte en lista över filmerna som är topprankade av varken användare eller kritiker, utan över de filmer som har haft flest sidvisningar på sajten under 2022. Inte helt oväntat är det actionrullar, och inte minst superhjältefilmer, som dominerar på topplistan.

De 10 hetaste filmerna 2022 – enligt IMDb

X (2022)
Foto: A24.

10. X

Genre: Skräck, Thriller

Handling: Ett filmteam hyr in sig på en avlägsen gård i Texas för att ostört kunna spela in en vuxenfilm som de hoppas ska göra dem både rika och berömda. Men det äldre par som filmteamet hyr huset av visar sig ha en egen agenda och börjar snart att terrorisera sina hyresgäster, som i stället för att slutföra filmen måste slåss för sina liv.

Döden på Nilen (2022)
Foto: Walt Disney Studios.

9. Döden på Nilen

Genre: Drama, Krim, Mystik

Handling: Hercule Poirots egyptiska äventyr ombord på en glamorös flodbåt förvandlas till en skrämmande jakt på en mördare när en idyllisk smekmånad blir krossad av ond bråd död. Flera offer. Flera misstänkta. Vem gjorde det, och vem står näst på tur?

Everything Everywhere all at once
Foto: Noble Entertainment.

8. Everything Everywhere All at Once

Genre: Action, Äventyr, Sci-fi

Handling: En utmattad kinesisk-amerikansk kvinna sveps med i ett galet äventyr där hon är den enda som kan rädda världen genom att utforska andra världar och alternativa liv som hon hade kunnat leva.

The Gray Man
Foto: Netflix.

7. The Gray Man

Genre: Action, Krim

Handling: När en hemlig CIA-agent upptäcker mörka byråhemligheter blir han jagad över hela världen av en sociopatisk före detta kollega som satt ett pris på hans huvud.

The Northman
Alexander Skarsgård i The Northman. Foto: UIP.

6. The Northman

Genre: Action, Äventyr, Fantasy

Handling: Filmen utspelar sig på Island runt 900-talet, där prins Amleth ser sin far, kung Horwendil, återvända hem. Den stilla friden vara dock inte länge eftersom kungens halvbror, Fjölnir, dräper honom framför Amleths ögon. Prinsen flyr och växer upp i exil, men har alltid sitt öde klart framför sig – att hämnas sin mördade far.

Black Panther: Wakanda Forever (2022)
Foto: Walt Disney Studios.

5. Black Panther: Wakanda Forever

Genre: Action, Äventyr, Fantasy

Handling: Drottning Ramonda, Shuri, M'Baku, Okoye och deras specialstyrka med kvinnliga krigare gör allt för att skydda sin nation från angripande världsmakter efter kung T'Challas död. Wakandas invånare försöker gå vidare och tar hjälp av War Dog Nakia och Everett Ross för att hitta en ny väg för kungariket. Samtidigt uppenbarar sig ett helt nytt hot för Wakanda.

Top Gun Maverick
Foto: UIP.

4. Top Gun: Maverick

Genre: Action, Drama

Handling: När Pete "Maverick" Mitchell tränar en grupp avgångselever från Top Gun för ett specialuppdrag som ingen pilot någonsin utfört tidigare, träffar han löjtnant Bradley "Rooster" Bradshaw, son till Mavericks bortgångne vän, radarofficeren löjtnant Nick "Goose" Bradshaw. Med en osäker framtid framför sig och hemsökt av spöken från det förflutna tvingas Maverick att konfrontera sina största fasor, vilket kulminerar i ett uppdrag som kräver att man är beredd på att göra den ultimata uppoffringen.

Thor: Love and Thunder
Foto: Walt Disney Studios.

3. Thor: Love and Thunder

Genre: Action, Fantasy, Komedi

Handling: Thor beger sig ut på en väldigt annorlunda resa: han söker inre ro. Men hans jakt på harmoni avbryts av den galaktiska mördaren "Gorr the God Butcher". För att bekämpa hotet tar Thor hjälp av Valkyrie, Korg och exflickvännen Jane Foster, som – till Thors stora förvåning – kan svinga hans magiska hammare Mjölner. Tillsammans ger de sig ut på en skrämmande kosmisk resa för att avslöja mysteriet med Gorr the God Butcher och stoppa honom innan det är för sent.

Doctor Strange 2
Foto: Walt Disney Studios.

2. Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Genre: Action, Fantasy, Äventyr

Handling: Doktor Stephen Strange använder sig av en förbjuden trollformel som öppnar porten till multiversum, där även andra, mer ondskefulla och komplicerade versioner av honom själv väntar. Hoten mot Strange och mänskligheten lurar runt varje hörn.

The Batman
Foto: Warner Bros.

1. The Batman

Genre: Action, Thriller, Krim

Handling: I två år har Bruce Wayne vakat över gatorna i Gotham City som Batman. När en mördare riktar in sig på Gothams elit med en serie av sadistiska mord, leds Batman in i den undre världen av ett spår av kryptiska ledtrådar. Bevisen leder närmare och närmare hans egen familj, och vidden av mördarens planer blir tydlig.

Källa: IMDb

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL