De 10 mest inkomstbringande filmerna i världen

De 10 mest inkomstbringande filmerna i världen

07 juli 2024 kl. 14:00

Miljardfilmerna som spelat in mest pengar på bio

Filmtopp listar de 10 mest inkomstbringande filmerna någonsin. Här är titlarna som spelat in mest pengar i form av biointäkter genom åren (ej anpassat efter inflation), och det är stor Disney-dominans på topplistan.

Tidernas 10 största biosuccéer

Foto: Walt Disney Studios.

10. The Avengers (2012)

  • 1,52 miljarder USD

The Avengers (2012) var den första filmen i Marvel Cinematic Universe som samlade de stora hjältarna under samma paraply och det blev omedelbar succé. Den Joss Whedon-regisserade superhjältefilmen involverar hjältar som Iron Man (Robert Downey Jr.), Captain America (Chris Evans), Black Widow (Scarlett Johansson) och flera av våra andra favoriter. Det här var filmen som skvallrade om Marvel-franchisens sanna potential (mer om den längre ned på listan).

Lejonkungen (2019)
Foto: Walt Disney Studios.

9. Lejonkungen (2019)

  • 1,66 miljarder USD

Den "otecknade" versionen av Lejonkungen från 2019 visade styrkan i nostalgi och lockade en enorm publik till biograferna, så till den grad att filmen kan klassas som en av tidernas mest framgångsrika. Utöver kopplingen till den animerade Disney-klassikern från 90-talet, var det den namnkunniga skådespelarensemblen som bidrog till filmens framgång. Rösterna i Lejonkungen (2019) gjordes av bland andra Beyoncé, Donald Glover, Seth Rogen, Chiwetel Ejiofor och, givetvis, James Earl Jones (som Mufasas) m.fl.

Jurassic World.
Foto: UIP/Universal.

8. Jurassic World (2015) 

  • 1,67 miljarder USD

Även på plats 8 hittar vi en film som påvisar att nostalgins kraft aldrig ska underskattas. Jurassic World-filmerna svävade på Jurassic Park-filmernas popularitet. Franchisens pånyttfödelse med Jurassic World (2015) bjöd visserligen på duglig, actionpackad underhållning, men den imponerade inte överdrivet på varken kritiker eller publik. Trots det bidrog de tidigare filmernas status till att göra Jurassic World till en av tidernas mest framgångsrika filmer ekonomiskt.

Spider-Man: No Way Home slår biorekord
Foto: Sony Pictures.

7. Spider-Man: No Way Home (2021)

  • 1,92 miljarder USD

Spider-Man: No Way Home är den senaste filmen i Spider-Man-franchisen och även dess största succé. Det är också den enda filmen på listan inom MCU som inte är en Avengers-film. En stor anledning till att No Way Home blev en sådan dundersuccé var multiverse-handlingen som möjliggjorde för två tidigare Spider-Man-skådespelare, Tobey Maguire och Andew Garfield att göra Tom Holland sällskap. Bara det gjorde att hypen kring filmen blev enorm.

Avengers: Infinity War (2019)
Foto: Walt Disney Studios.

6. Avengers: Infinity War (2018)

  • 2,05 miljarder USD

Avengers: Infinity War, som släpptes år 2018, är en av de mest framgångsrika och populära superhjältefilmer som någonsin gjorts. Filmen är den första delen av det stora klimax som franchisen byggde upp till i flera år. Infinity War lyckades också höja ribban för franchisen med en antagonist, Thanos, som var mycket minnesvärd och känslan av att även superhjältarna kan såras på riktigt.

Star Wars: The Force Awakens
Foto: Walt Disney Studios.

5. Star Wars: The Force Awakens (2015)

  • 2,07 miljarder USD

Nostalgins dragningskraft har vi nämnt både en och två gånger tidigare och när det kommer till Star Wars: The Force Awakens måste vi helt enkelt göra det igen. Ingen blev förvånad att det blev succé när franchisen fick nytt liv igen. Hypen var totalt och balansen mellan fartfylld underhållning och nostalgisk fan-service var precis lagom för att hitta både nya fans och tillfreddställa de redan existerande.

Leonardo DiCaprio om skådespelaren han helst kysser på film
Foto: 20th Century Fox.

4. Titanic (1997)

  • 2,26 miljarder USD

James Camerons Titanic sticker ut på listan som filmen som inte är en del av en stor franchise eller ett redan existerande varumärke. Den romantiska tragedin var länge den mest framgångsrika filmen någonsin (innan Cameron själv petade ned den). Titanics katastrofala jungfruresa, inramad av en kärlekshistoria, gjorde Leonardo DiCaprio och Kate Winslet till planetens största filmstjärnor och Cameron till "the king of the world" (filmvärlden i alla fall).

Avatar: The Way of Water
Foto: Walt Disney Studios.

3. Avatar: The Way of Water (2022)

  • 2,32 miljarder USD

Det blir en del James Cameron på toppen av den här listan. Med Avatar (2009) skakade han om filmvärlden på nytt och med 13 långa år av växande förväntningar var det en självklarhet att Avatar: The Way of Water (2022) skulle locka en storpublik. Denna gången utforskades ännu en gång kampen mellan Na'vi-folket och människor – men i helt ny, fast lika storslagna, miljöer.

Avengers: Endgame
Foto: Walt Disney Studios.

2. Avengers: Endgame (2019)

  • 2,80 miljarder USD

Den stora Marvel-finalen kom till slut 2019 med Avengers: Endgame, och efter framgångarna med Infinity War var framgången närmast en garanti. Här ställdes våra hjältar mot Thanos för en sista strid, med hela universums öde vilande på deras axlar – och biopubliken kunde inte få nog.

MCU-har rullat vidare med nya berättelser efter Endgame, men franchisen har aldrig riktigt återhämtat sig efter detta storslagna klimax.

Foto: Walt Disney Studios.

1. Avatar (2009)

  • 2,92 miljarder USD

Med Avatar petade James Cameron som sagt ned sin tidigare rekordinnehavare Titanic från tronen och därefter skulle det ta många år innan en värdig utmanare dök upp. Det var först med Avangers: Endgame som Avatar till slut hotades på allvar, men när det började närma sig premiär för uppföljaren The Way of Water fick filmen chansen att på nytt spela in lite pengar och parkerade därmed åter på översta pallplats.

Avatar var också den första filmen att spela in över 2 miljarder dollar.

Källa: Box Office Mojo

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL