Premiär för Bedrägeriet säsong 1

GUIDE: Danska kriminalare du måste se

Filmtopp
22 november 2022 kl. 16:11

Vi plockar ut guldkornen

Våra grannar i syd har gång på gång visat vilka mästare de är på att skapa lysande spänningsdramer. Vi passar på att tipsa om ett tjugotal danska kriminalare du måste se!

Danska kriminalserier du inte får missa

Kastanjemannen
"Kastanjemannen" är en utmärkt dansk kriminalare. Foto: Netflix.

Kastanjemannen (2021– )

Handling: När en liten figur gjord av kastanjer hittas på en mordplats inleder två poliser jakten på en mördare med kopplingar till ett försvunnet barn.

I rollerna: David Dencik, Mikkel Boe Følsgaard, Danica Curcic, Iben Dorner, Lars Ranthe m.fl.

Bron/Broen ( 2011–2018)

Handling: En kropp hittas på bron mellan Danmark och Sverige, precis på gränsen mellan länderna. Det unika fallet hamnar i händerna på både danska och svenska utredare, som måste samarbeta i jakten på mördaren.

I rollerna: Sofia Helin, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Kim Bodnia m.fl.

Den som dräper säsong 2
"Den som dräper". Foto: Viaplay.

Den som dräper (2011)

Handling: Känslokyla, likgiltighet och skräck kännetecknar de mest fruktansvärda våldsbrott som utreds av danska poliskommissarien Katrine Ries Jensen (Laura Bach) och psykiatrikern Thomas Schaeffer (Jakob Cedergren). Här baseras inte brotten på traditionella motiv eller kända mönster och beteenden. Utmaningen för utredarna blir att upptäcka människan bakom monstret. Först när de förstår de fantasier och trauman som driver gärningsmannen kan de möta.. den som dräper.

I rollerna: Laura Sofia Bach, Jakob Cedergren, Lars Mikkelsen, Lærke Winther, Frederik Meldal Nørgaard m.fl.

Den som dräper - Mörkret (2019– )

Handling: Utredaren Jan Michelsen är övertygad om att det finns en koppling mellan flera fall där unga kvinnor har försvunnit. För att få en djupare förståelse av de som begår brotten tar han hjälp av den f.d. profileraren Louise Bergstein.

I rollerna: Natalie Madueño, Kenneth M. Christensen, Tobias Santelmann, Tessa Hoder, Helle Fagralid m.fl.

Danska kriminalare du måste se
"Brottet": Foto: DR1.

Brottet (2007–2012)

Handling: En kriminalkommissarie ska precis lämna sitt arbete bakom sig för att påbörja ett nytt kapitel i livet, när en ny mordutredning griper tag i henne. Fallet har både personliga och politiska konsekvenser och blir en gemensam nämnare för personer med helt olika bakgrund.

I rollerna: Sofie Gråbøl, Morten Suurballe, Lars Mikkelsen, Bjarne Henriksen, Ann Eleonora Jørgensen, Marie Askehave m.fl.

Mordkommissionen (2000–2004)

Handling: Mordkommissionen följer en grupp poliser på danska Rigspolitichefens Rejseafdeling vars uppdrag består i att assistera den lokala polisen runt om i Danmark vid särskilt svåra fall.

I rollerna: Mads Mikkelsen, Charlotte Fich, Lars Brygmann, Waage Sandø, Erik Wedersøe, Trine Pallesen m.fl.

Bedrägeriet
"Bedrägeriet" är en utmärkt danska krimserie. Foto: Danmarks Radio.

Bedrägeriet (2016–2019)

Handling: Prisbelönt danskt kriminaldrama om makt, korruption och ekonomisk brottslighet ‐ i bankvärlden, på börsen och i storföretagens styrelserum. Varje säsong följer ett nytt större fall ur både polisens och de misstänktas perspektiv och i bakgrunden rör sig ständigt Nicky, en småkriminell bilmekaniker med stor tendens att hamna i trubbel.

I rollerna: Esben Smed, Thomas Hwan, Thomas Bo Larsen, Natalie Madueño, Kasper Leisner, Line Kruse m.fl.

Örnen (2004–2006)

Handling: Hallgrim Ørn "Örnen" Hallgrimsson arbetar för Rigspolitiets Særlige Afdeling som ägnar sig åt att lösa internationell brottslighet. Förutom den yttre dramatiken med spaning, skottlossning och bomber finns även en inre dramatik. Örnen hade en traumatisk barndom på Island, och har ett komplicerat kärleksliv med ofta flera kvinnor samtidigt. En av dem visar sig under seriens gång att Ørnen i unga år delat med sin far.

I rollerna: Jens Albinus, Marina Bouras, Steen Stig Lommer, Janus Nabil Bakrawi, Susan Olsen, David Owe m.fl.

Fler tips på danska kriminalare (serier): Snöänglar (2021– ), Förhöret (2019–2022), Vit sand (2021), Red Election (2021– ), Blodsbröder (2020), Dicte (2013–2016), Anna Pihl (2006–2008).

Danska kriminalfilmer du inte får missa

R - Slå först, slå hårdast (2010)

Handling: R skildrar den skoningslösa tillvaron på Danmarks hårdaste fängelse. Dömd för en våldsam misshandel anländer den unge Rune till en av de tuffaste avdelningarna. De andra fångarna är större, starkare och hårdare. För att över huvud taget ha en chans att komma ut levande på andra sidan gäller det att snabbt lära sig fängelsevärldens oskrivna regler.

I rollerna: Pilou Asbæk, Dulfi Al-Jabouri, Roland Møller, Jacob Gredsted, Omar Shargawi, Kim Winther m.fl.

Den skyldige
Foto: Nordisk Film

Den skyldige (2018)

Handling: Larmoperatören och den före detta polisen Asger Holm besvarar ett nödsamtal från en kvinna som blivit kidnappad. Plötsligt bryts samtalet, och med telefonen som enda verktyg tvingas Asger kämpa mot tiden för att rädda kvinnan och fånga hennes kidnappare.

I rollerna: Jakob Cedergren, Jessica Dinnage, Omar Shargawi, Johan Olsen m.fl.

Avdelning Q-filmerna (2013–2018)

Handling: Filmserie baserad på deckarböckerna av Jussi Adler-Olsen. Handlingen kretsar kring kriminalkommissarie Carl Mørck, kollegan Assad och sekreteraren Rose. Trion arbetar med olösta fall på en avdelning som går under namnet "Q". 

I rollerna: Nikolaj Lie Kaas, Fares Fares, Johanne Louise Schmidt, Søren Pilmark m.fl.

Flamman & Citronen
Mads Mikkelsen i "Flamman & Citronen". Foto: Sandrew Metronome.

Flamman & Citronen (2008)

Handling: Flamman och Citronen är kodnamnen på de två danska motståndshjältarna som kämpade mot Nazisterna under Andra Världskriget. Tillsammans med resten av motståndsrörelsen, kallad Holger Danske-gruppen, planerar de att lönnmörda två tyska officerare. Men när Flamman träffar den sluge och belevade överste Gilbert börjar han att tvivla på uppdraget, det är något som är fruktansvärt fel. Har motståndsrörelsen blivit missledd? Vem kan de egentligen lita på?

I rollerna: Mads Mikkelsen, Thure Lindhardt, Stine Stengade, Peter Mygind, Mille Lehfeldt m.fl.

Kapningen (2012)

Handling: Besättningen på ett danskt lastfartyg blir kapade av somaliska pirater. Kaparna tar besättningen som gisslan och inleder intensiva men bräckliga förhandlingar med danska myndigheter.

I rollerna: Pilou Asbæk, Søren Malling, Dar Salim, Roland Møller Gary Skjoldmose Porter, Abdihakin Asgar m.fl.

Kriget
Foto: Nordisk Film Distribution.

Kriget (2015)

Handling: Soldaten Claus M. Pedersen och hans kompani är stationerade i Afghanistan. Under ett rutinuppdrag hamnar Pedersen och hans män i en hård eldstrid med talibanerna, vilket får Pedersen att fatta ett beslut som får allvarliga konsekvenser.

I rollerna: Pilou Asbæk, Tuva Novotny, Søren Malling, Charlotte Munck, Dar Salim, Dulfi Al-Jabouri m.fl.

Nattvakten (1994)

Handling: Martin tar ett extrajobb som nattvakt på ett bårhus. Men några skrämmande händelser inträffar och snart jagas Martin av både polisen och en mördare.

I rollerna: Nikolaj Coster-Waldau, Kom Bodnia, Rikke Louise Andersson, Ulf Pilgaard, Lotte Andersen m.fl.

Loving Adults – danska kriminalare du måste se
Foto: Netflix.

För kärlekens skull (2022)

Handling: Den tunna gränsen mellan kärlek och hat blir förödande när en kvinna upptäcker att hennes man är otrogen – och båda vidtar extrema åtgärder för att få igenom sin vilja.

I rollerna: Dar Salim, Sonja Richter, Sus Wilkins, Morten Burian, Lars Ranthe m.fl.

Bonus: Filmer av Nicolas Winding Refn

Om du inte kan få nog av danska kriminalare kan vi också passa på att tipsa om filmerna från den danska regissören Nicolas Winding Refn, som har flera internationella framgångar på sin meritlista. Winding Refns stilsäkra filmer från de senaste åren inkluderar titlar som Drive (2011), Only God Forgives (2013) och The Neon Demon (2016).

Utöver det ligger han dessutom bakom de tre Pusher-filmerna (1996–2005), som alla är måsten för den som gillar danska kriminalare.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL