Bruce Willis i Die Hard

Bruce Willis 10 bästa filmer

31 mars 2022 kl. 09:03

Vi hedrar Bruce Willis långa karriär

Bruce Wilis har lagt karriären på hyllan. Vi hedrar skådespelaren med att lista hans 10 bästa filmer.

Bruce Willis skådespelarkarriär sträcker sig nästan 40 år tillbaka i tiden, och har bjudit på en hel del sevärda filmer. Förra året var däremot ett rejält fiasko, där Razzie-awards till och med valt att ge honom en egen kategori över hans sämsta filmer. Nu har vi fått det chockerande beskedet att han inte längre kommer att göra film och detta efter att ha drabbats av afasi.

Därför väljer vi nu att lyfta fram hans 10 bästa roller i karriären.

Pulp Fiction (1994)

Bild på John Travolta och Samuel L. Jackson från Quention Tarantinos Pulp Fiction. Foto: Miramax
Foto: Miramax

Genre: Thriller, Drama
Regi: Quentin Tarantino

Handling: I Pulp Fiction vävs flera personers berättelser samman till ett, genom en serie smått bisarra och underhållande incidenter. Bland annat får vi följa torpederna Jules Winnfield och Vincent Vega, maffialedaren Marsellus Wallace och den åldrande boxaren Butch Coolidge. Den sistnämnda spelas av Bruce Willis, och får betalt av Wallace för att förlora sin nästa match.

Pulp Fiction är inte bara en av de bästa filmerna med Bruce Willis, utan även Quentin Tarantinos bästa film.

Finns på: Viaplay

Die Hard (1988)

Die Hard
Foto: 20th Century Fox

Genre: Action, Thriller
Regi: John McTiernan 

Handling: Det är jul och New York-polisen John McClane har rest till Los Angeles för att fira med sin frånskilda fru. När han väntar på att hennes kontorsfest ska ta slut, tar terrorister över hela kontorsbyggnaden. McClane lyckas fly, med blott en tjänstepistol i sin ägo. Nu måste han med hjälp av den, och sin egna list, stoppa terroristernas ledare Hans Gruber och dennes gäng.

Självklart hade flera av Die Hard-filmerna kunnat kvalificera in sig här, men vi nöjer oss med att nämna ettan. De andra är dock också sevärda!

Finns på: Disney+

Det femte elementet (1997)

Det femte elementet
Foto: Gaumont

Genre: Äventyr, Fantasy, Action, Thriller, Science Fiction
Regi: Luc Besson

Handling: I denna spelar den gode Bruce taxichauffören Korben Dallas. Han lever i framtidens New York, närmare bestämt på det 23:e århundradet, och blir en dag indragen i jakten på det femte elementet som behövs för att rädda jorden från dess undergång. I centrum för denna vilda jakt är den Leelo, där även den grymme Zorg och hans brutala undersåtar kämpar mot världens härskare med munken Cornelius längst fram.

Luc Besson började slipa på idén till denna film när han bara vara 16 år. Filmen är en riktig vattendelare, då den vann flera åtråvärda priser men även nominerades till Razzies.

Finns på: C More, Amazon Prime Video

Armageddon (1998)

Aramgeddon
Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Genre: Action, Thriller, Sci-fi, Äventyr
Regi: Michael Bay

Handling: Bruce Willis verkar gilla filmer där han får rädda världen! I denna är en asteroid, med en hastighet på 35000 km/h, på väg mot jorden. NASA-chefen Dan Truman bestämmer sig för att den enda som kan stoppa asteroiden är Harry S. Stamper, världens bästa oljeborrare. Tillsammans med sitt team får han tolv dagar på sig att tränas till att bli astronaut.  

Kritikerna var inte jätteimponerade av Armageddon, men den blev ändå 1998 års mest inkomstbringande film. Halvbra filmer som ändå drar in pengar är ju trots allt lite av Michael Bays specialitet.

Finns på: Disney+, Netflix

Sjätte sinnet (1999)

Sjätte sinnet
Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Genre: Skräck, Drama
Regi: M. Night Shyamalan

Handling: Barnpsykologen Dr Malcolm Crowe har hyllats för sitt arbete, men efter en tragisk kväll, där han blir skjuten av en gammal patient, vänder allt. Men så träffar han Cole Sear, en förvirrad och rädd åttaåring. Dr Crowe bestämmer sig för att hjälpa Cole, och förhoppningsvis med det själv finna lite sinnesro. Cole besitter dock en obehaglig och skrämmande förmåga. Ett sjätte sinne som visar att alla gåvor verkligen inte är goda...

Sjätte sinnet var filmen som blev M. Night Shyamalans riktiga genombrott. Genom åren har han och Bruce Willis sedan gjort flera samarbeten.

Finns på: C More, Amazon Prime Video

Unbreakable (2000)

Foto: Buena Vista Pictures Distribution

Genre: Thriller, Drama
Regi: M. Night Shyamalan

Handling: David Dunn, spelade av Willis, är den enda av 132 passagerare som överlevt en hemsk tågolycka. Inte nog med det, han har faktiskt inte fått en enda skråma efter olyckan. Det hela tycks till en början vara ett mirakel. Främlingen Elijah Price har däremot en annan förklaring, som är minst sagt udda. Vill David höra sanningen? Och hur kommer han reagera på den?

Vi skrev om filmen innan att Bruce Willis och M. Night Shyamalan gjort flera filmer tillsammans, och redan året efter Sjätte sinnet kom Unbreakable. Två uppföljare i Split och Glass finns också.

Finns på: Disney+, Amazon Prime Video

Sin City (2005)

Streama Sin City (2005)
Foto: Miramax Films

Genre: Action
Regi: Frank Miller & Robert Rodriguez

Handling: I en våldsam stad, där polisen är korrupt och gatorna är mycket farliga, får vi ta del av tre sammanvävda historier. I en av dessa spelar Bruce Willis polisen John Hartigan. Han planerar snart att gå i pension men misstänks för ett brott han inte begått. Andra berättelser är om Marv, som försöker hitta den som mördade en kvinna han hade sex med och som han fann död bredvid honom i sängen morgonen efter, samt Dwight som söker hämnd efter ha blivit utnyttjad av en kvinna.

Sin City har hyllats för sin unika färgsättning, där det mesta är svart och vitt samtidigt som vissa objekt har fått mer färg.

Finns på: Viaplay

De 12 apornas armé (1995)

De 12 apornas armé
Foto: Universal Pictures

Genre: Sci-fi, Thriller
Regi: Terry Gilliam

Handling: År 2035 är mänskligheten hotad. Ett dödligt virus har spridit sig runt hela jorden och nästan utrotat hela dess befolkning. De få överlevande har sökt skydd i underjorden. En grupp forskare tror sig ha hittat en lösning, men för att lösa det måste man skicka tillbaka fången James Cole till år 1996. Där ska han sedan spåra virusets utbrott och den grupp som man tror ligger bakom det hela, "De 12 apornas armé."

En hyllad film, där det kanske framför allt inte var Bruce Willis insats som stal showen utan snarare Brad Pitt. Han vann nämligen en Golden Globe och nominerades till en Oscar.

Finns på: itunes, SF Anytime

Den siste scouten (1991)

Den siste scouten
Foto: Warner Bros.

Genre: Action, Thriller
Regi: Tony Scott

Handling: Joel var en av USA:s bästa CIA-agenter, som blev lurad av en skum politiker och förlorade allt utom sin revolver. James var en stor stjärna i amerikansk fotboll, men fick sparken efter att ha anklagats för att ha missbrukat narkotika och spelat på egna matcher. När en strippa som de båda har en relation till mördats måste de komma överens för att tillsammans hitta mördaren. De märker snart att de själva också ligger pyrt till.

Har med tiden blivit en kultfilm, där Damon Wayans och Bruce Willis kemi blivit mycket omtyckt.

Finns på: itunes, SF Anytime

RED (2010)

Red
Foto: Summit Entertainment

Genre: Action, Äventyr, Komedi
Regi: Robert Schwentke

Handling: Lite drygt 20 år senare skulle Bruce Willis ännu en gång iklä sig rollen som CIA:s bästa agent. Den här gången njuter hans karaktär Frank Moses av det lugn pensionärslivet. Det förändras dock när Frank blir falskt anklagad för ett mord, och myndigheterna väljer att anlita lönnmördare så det hela kan tystas ner. Frank måste nu samla hela sitt gäng av gamla torpeder, hemliga agenter och CIA-psykopater för att överleva.

RED är en underhållande actionrulle fylld med humor. Det bevisades även när filmen nominerades i kategorin "bästa musikal- eller komedifilm.

Finns på: itunes, SF Anytime

Med det riktar vi återigen ett stort grattis till Bruce Willis på dennes födelsedag! Visste ni förresten att han även gjort musik? Det, och nio andra skådespelare som har en musikkarriär, kan ni läsa om här.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL