Brendan Fraser spelar skurk i Batgirl

Brendan Fraser 55 år – här streamar du hans 11 bästa filmer enligt IMDb

Eric Diedrichs
03 december 2023 kl. 14:12

Här är publikens favoriter med Oscarsstjärnan

När Brendan Fraser fyller 55 år passar vi på att fira honom med att lista hans allra bästa filmer enligt IMDb och var du streamar dem.

På 90-talet och under början av 2000-talet var Brendan Fraser en av Hollywoods mest älskade stjärnor. Efter att utsatts för ett sexuellt övergrepp höll han sig borta från rampljuset i många, men under fjolåret gjorde storstilad comeback med The Whale och kammade hem sin första Oscar. I dag fyller han 55 år och vi passar på att lista hans 11 bästa filmer enligt IMDb samt var du kan streama dem.

För att filmerna ska kvalas in på listan måste han antingen ha spelat huvudrollen eller haft en betydande biroll. Detta innebär att vissa titlar har fått sållas bort.

Brendan Frasers 11 bästa filmer enligt IMDb:

Still Breathing
Foto: DEJ Productions

11. Still Breathing (1997)

IMDb-betyg: 6,5/10

Romantisk dramakomedi om gatukonstnären Fletcher (Brendan Fraser) som tror att svindlaren Roz (Joanna Going) är kvinnan han har sett i sina visioner. Vad han inte har någon aning om är att hon ser honom som sitt nästa offer.

Här streamar du:  Still Breathing (1997)

Brendan Fraser och Sarah Michelle Gellar i Air I Breath. Foto: THINKFilm.

10. Air I Breathe (2007)

IMDb-betyg: 6,7/10

De saker vi inte rår över, är ofta de som förändrar oss för alltid. En synsk gangster, en sångerska på väg mot toppen, en osannolik bankrånare och en läkare som desperat försöker rädda sin älskade. Fyra vitt skilda öden som inte har något gemensamt. Bortsett från att deras vägar snart ska korsas i ett ödets spel som kommer att förändra deras liv för alltid.

Här streamar du:  Air I Breathe (2007)

Brendan Fraser i With Honors
Foto: Warner Bros.

9. Lära för livet (1994)

IMDb-betyg: 6,7/10

Pessimistiska Monty (Brendan Fraser) är övertygad om att han kommer att ta examen med sitt examensarbete, men en serie oturliga händelser – eller är det ödet? – leder till att hans uppsats hamnar i händerna på en hemlös man, som vägrar ge tillbaka den. Det vill säga om inte Monty börjar göra honom olika tjänster – en sida för varje god gärning. Det hela utvecklas till en annorlunda vänskap där Monty kanske får lära sig ett och annat om livet.

Här streamar du:  Lära för livet (1994)

Blast from the Past
Brendan Fraser och Alicia Silverstone. Foto: New Line Cinema.

8. Blast from the Past (1999)

IMDb-betyg: 6,7/10

Adam är född, uppväxt och uppfostrad instängd i ett skyddsrum tillsammans med sina föräldrar. Först nu vågar sig familjen ut - efter 35 år - ur rummet och ut i omvärlden. En charmig romantisk komedi, där vi utöver Brendan Fraser ser skådespelare som Alicia Silverstone, Christopher Walken och Sissy Spacek.

Här streamar du:  Blast from the Past (1999)

Brendan Fraser i School Ties
Brendan Fraser och Matt Damon. Foto: Paramount Pictures.

7. School Ties (1992)

IMDb-betyg: 6,9/10

När David Greene (Brendan Fraser) får ett fotbollsstipendium till en prestigefylld privatskola på 1950-talet känner han sig pressad till att dölja det faktum att han är jude för sina klasskamrater och lärare, av rädsla för att de kan vara antisemiter. Han blir snabbt den stora mannen på campus tack vare sina fotbollskunskaper, men när hans judiska bakgrund upptäcks besannas hans värsta farhågor och hans vänner vänder sig mot honom.

Här streamar du:  School Ties (1992)

Brendan Fraser. Foto: Miramax Films.

6. Den stillsamme amerikanen (2002)

IMDb-betyg: 7,0/10

I början av 1950-talets Vietnam trasslar en ung, idealistisk amerikan, Alden Pyle, in sig i en farlig kärlekstriangel när han faller för en brittisk journalists vackra älskarinna. När kriget härjar runt dem sjunker trion djupare in i en värld av droger, passion och svek där ingenting är som det verkar. Den brittiska journalisten spelas av ingen mindre än Michael Caine.

Här streamar du:  The Quiet American (2002)

 

Brendan Fraser i The Mummy
Brendan Fraser som äventyraren Richard O'Connell. Foto: Universal Pictures.

5. Mumien (1999)

IMDb-betyg: 7,1/10

Vid en arkeologisk utgrävning i den antika staden Hamunaptra i Saharaöknen råkar äventyraren Richard O'Connell vara med när en 3 000 år gammal förbannelse vaknar till liv i form av en hämndfull reinkarnation av en egyptisk präst. En äventyrsklassiker där Brendan Fraser och Rachel Weisz, som spelar en äventyrlig bibliotikarie, skiner i rollerna.

Här streamar du:  Mumien (1999)

Gods and Monsters
Brendan Fraser och Ian McKellen. Foto: Lions Gate Films.

4. Gods and Monsters (1998)

IMDb-betyg: 7,3/10

James Whale var verksam som regissör under 30-talet och gjorde sig framförallt ett namn med klassiska skräckfilmer som Frankenstein (1931), Den osynlige mannen (1933) och Frankensteins brud (1935). Whale var under hela sin karriär öppet homosexuell och hans enda vän var sin före detta älskare David Lewis.

Den här filmen baseras på Christopher Brams spekulerande roman Father of Frankenstein (1995), som är en mer eller mindre fiktiv gestaltning av Whales sista tid i livet. Här spelar Brendan Fraser trädgårdsmästaren Clayton Boone, en ung man som Whale (Ian McKellen) utvecklar en komplicerad vänskapsrelation med.

Här streamar du: Gods and Monsters (1998)

Brendan Fraser i filmen Crash
Foto: Lionsgate Films

3. Crash (2004)

IMDb-betyg: 7,7/10

Under en varm dag i Los Angeles sker en bilolycka som leder till att en grupp främlingar och deras öden knyts samman. Alla inblandade behöver ta beslut som speglar deras moral och dessa beslut kommer att leda till konsekvenser som personerna behöver leva med för resten av sina liv. I Crash spelar Brendan Fraser rollen som distriktsåklagaren Rick Cabot.

Här streamar du: Crash (2004)

The Whale (2023)
Brendan Fraser i The Whale. Foto: Protizoa Pictures

2. The Whale (2022)

IMDb-betyg: 7,8/10

En introvert, överviktig engelskalärare försöker att komma närmre sin tonårsdotter som han inte har haft någon kontakt med. Här spelar Brendan Fraser huvudkaraktären Charlie – en roll han nu kan vinna en Oscar för. Filmen har fått fin kritik och är Frasers högst betygsatta på IMDb. Här på Filmtopp fick den 4 av 5.

Här streamar du: The Whale (2022)

Brendan Fraser i Killers of the Flower Moon
Foto: Apple TV+

1. Killers of the Flower Moon (2023)

IMDb-betyg: 8,0/10

Bottenlös girighet skildras här i ett storslaget och episkt drama av Martin Scorsese. I Killers of the Flower Moon berättas den tragiska, verklighetsbaserade historien om en grupp män som gjorde precis allt i sin makt för att ta över oljerik mark från Osage-stammen. Brendan Fraser spelar en advokat med tvivelaktig moralkompass.

Här streamar du: Killers of the Flower Moon (2023)

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL