Bästa filmerna på Roald Dahls böcker

Bästa filmerna på Roald Dahls böcker

Filmtopp
Uppdaterad 17 mars 2023 kl. 16:03 | Publicerad 28 februari 2023 kl. 16:02
ANNONS
ANNONS

Vi listar legendariska författarens finaste filmatiseringar

Det har blivit känt att boken "Matilda" ska bli musikal, vilket ger oss på Filmtopp ett utmärkt tillfälle att belysa författaren bakom verket och lista de bästa filmerna på Roald Dahls böcker.

Bästa filmerna på Roald Dahls böcker
Foto: Buena Vista Distribution.

James och jättepersikan (1991)

I denna ofta förbisedda kultfilm följer vi nioårige James, en föräldralös pojke som bor hos sina elaka och krävande fastrar någonstans i England. När han en dag råkar trolla fram en jättelik persika klättrar James in genom ett hål i den. Där inne träffar han en brokig samling jätteinsekter som blir hans vänner. Snart inleds även en lång och äventyrlig sjöresa inuti den ihåliga jättefrukten... som ska ta dem hela vägen till New York.

James och jättepersikan är ett utmärkt exempel på när en bok översätts väl till film. Här har man lyckats kräma ut det bästa av Roald Dahls oefterhärmliga fantasi och visualiserat det med läckerhet. Vi är tacksamma att denna film inte gjordes med datoranimationer för då hade den inte stått sig lika bra i dag.

Här kan du streama James och jättepersikan

Foto: Paramount Pictures.

Willy Wonka och chokladfabriken (1971)

Denna enormt kända berättelse behöver väl ingen närmare presentation. I handlingens centrum finns fem barn som får chansen att se magin som skapar den fantastiska chokladen på Willy Wonkas chokladfabrik. 

Många skulle slå ett slag för att det här är den allra bästa filmatiseringen på ett verk av Roald Dahl. Mycket på grund av Gene Wilders formidabla prestation som titelkaraktären, och att den även fungerar väldigt bra för vuxna, är filmen helt klart bland de vassaste. 

Här kan du streama Willy Wonka och chokladfabriken

Bästa filmerna på Roald Dahls böcker
Foto: Warner Bros. Pictures.

Kalle och chokladfabriken (2005)

Den enda remaken som finns med på listan. Kalle och chokladfabriken passar Tim Burtons egensinniga kreativa hjärna. Att använda vapendragaren Johnny Depp i rollen som Willy Wonka må ha varit väntat, men det gifter sig väl med filmens ton som är mer urballad och skev än originalet. Det är ett jämnt lopp mellan vilken som är allra bäst av dem, men vi vill tro att Wilders prestation ändå får originalet att dra den längsta polkachokladen.  

Här kan du streama Kalle och chokladfabriken

Den fantastiska räven är en av de bästa filmerna på Roald Dahls böcker
Foto: 20th Century Fox.

Den fantastiska räven (2009)

En av de bästa filmerna på Roald Dahls böcker är även en av Wes Andersons bästa. Stop motion-gjorda Den fantastiska räven från 2009 tar oss med på ett magiskt äventyr när vi får följa den ädle, charmige och fantastiske räven som använder sin slughet för att överlista de tre elaka bröderna Boggis, Bunce och Bean. 

Den fantastiska räven blev tvåfaldigt Oscarsnominerad när den kom och är än i dag en enormt populär titel. Den största på listan tillsammans med Burtons Kalle och chokladfabriken. Med betyget 7.9/10 rankar Andersons film högst på IMDb av de bästa filmerna på Roald Dahls böcker. 

Här kan du streama Den fantastiska räven

Bästa filmerna på Roald Dahls böcker
Foto: Sony Pictures Releasing.

Matilda (1996)

Men den hetaste filmatiseringen på svensk mark är nu ändå Matilda som det precis blivit känt att den ska få sig en musikal i Stockholm. 1996 fick vi se världen genom den magiska flickan Matildas ögon i vad som är en modern saga. Denna film, där Danny DeVito har en av de bärande rollerna, lyckas med att balansera humor och budskap om kärlek på ett fläckfritt sätt. En film som än i dag står sig stark och som fungerar att se tillsammans med hela familjen.

Här kan du streama Matilda

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL