Biofilmer i oktober 2022 – dessa måste du se

Biofilmer i oktober 2022 – dessa måste du se

Filmtopp
07 oktober 2022 kl. 18:00

Biofilmerna du inte får missa i oktober

I höstrusket finns det få saker som är bättre än att gömma sig inne i en mörk biosalong. Under oktober väntar flera spännande premiärer, inte minst när det kommer till skräckfilmer och svenska produktioner.

September avrundades med en hel del nämnvärda biopremiärer. Vi såg bland annat omtalade Don't Worry Darling göra entré på vita duken och detsamma gäller den romantiska komedin Ticket to Paradise och rysaren Smile.

I oktober väntar ytterligare en mängd sevärda filmer, och som sig bör under årets kusligaste månad ges det gott om utrymme för skräckfilmer. Även utöver rysarna väntar många intressanta titlar, både svenska och internationella.

Nedan följer några av höjdpunkterna bland biofilmerna som har premiär i oktober:

Triangle of Sadness (7 oktober)

Genre: Drama, Komedi
I rollerna: Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Carolina Gynning, Henrik Dorsin m.fl.

Handling: Det unga modellparet Carl och Yaya befinner sig i modevärldens finrum och hamnar på en lyxyacht tillsammans med miljonärer, vänliga vapenhandlare och en marxistisk sjökapten. Allt avslutas på en öde ö, där hierarkierna i kampen om överlevnad vänds upp och ner.

En av de främsta biohöjdpunkterna i oktober är utan tvekan premiären för Ruben Östlunds Triangle of Sadness. Filmen vann den åtråvärda Guldpalmen för bästa film på Cannes filmfestival.

Crimes of the Future (7 oktober)

Crimes of the Future – biofilmer i oktober 2022
Foto: Neon.

Genre: Skräck, Sci-Fi
I rollerna: Kristen Stewart, Léa Seydoux, Viggo Mortensen, Lihi Kornowski, Scott Speedman m.fl.

Handling: I en nära framtid försöker mänskligheten att anpassa sig till sin syntetiska omgivning. En utveckling som tar människor bortom sitt naturliga tillstånd och in i en metamorfos som förändrar deras biologiska sammansättning.

De första reaktionerna på Crimes of the Future har varit blandade, men sci-fi-rysare ligger många nära om hjärtat och då kan det här vara en film som passar alldeles utmärkt.

Amsterdam (14 oktober)

Amsterdam – biofilmer i oktober 2022
Foto: Walt Disney Studios.

Genre: Krim, Romantik, Komedi
I rollerna: Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Anya Taylor-Joy, Chris Rock, Mike Myers, Taylor Swift, Zoe Saldana, Rami Malek, Robert De Niro m.fl.

Handling: Tre nära vänner blir indragna i en av de mest chockerande, hemliga konspirationerna i amerikansk historia.

Är det stjärnglans du är ute efter är Amsterdam filmen för dig. Rollbesättningen för den här historiska dramakomedin är löjligt namnkunnig.

Halloween Ends (14 oktober)

Halloween Ends – biofilmer i oktober
Foto: Universal Pictures.

Genre: Skräck
I rollerna: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak, Will Patton, James Jude Courtney, Kyle Richards m.fl.

Handling: För sista gången konfronterar Laurie Strode ondskan personifierad, Michael Myers, i en slutlig sammandrabbning. Bara en av dem kommer att överleva.

Den slutgiltiga uppgörelsen närmar sig... Under "scaretober" finns det ingen biofilm som är lika självklar att kasta sig över som Halloween Ends.

Kärleksbevis (14 oktober)

Kärleksbevis – biofilmer i oktober 2022
Foto: Scanbox Entertainment.

Genre: Thriller, Drama
I rollerna: Rolf Lassgård, Livia Millhagen, Hedda Rehnberg m.fl.

Handling: Thomas och Marie ska skiljas och möts en sista dag för att tömma och sälja sommarhuset. Ingen av dem anar den andres egentliga avsikter. En ung kvinna dyker plötsligt upp, driven av svartsjuka och med en helt egen agenda. Det som skulle bli ett civiliserat avslut på ett långt äktenskap blir minut för minut till en omskakande helg som ställer allt i deras liv på ända.

Passion, svartsjuka och hämnd är order som pryder postern till dramathrillern Kärleksbevis. Låter det som din kopp te är det bara att bänka sig framför vita duken den 14 oktober.

Hilma (19 oktober)

Genre: Drama
I rollerna: Lena Olin, Tora Hallström, Lily Cole, Catherine Chalk, Rebecca Calder, Adam Lundgren m.fl.

Handling: En biografisk film om Hilma af Klint – den revolutionerande svenska konstnären inom abstrakt konst, som efter sin död blivit en ikon både för sina verk och för sin feminism i en mansdominerad tid och värld.

Den Viaplay-producerade filmen Hilma går upp på bio innan den landar på streamingtjänsten. Filmen ska vara ett drömprojekt för regissören Lasse Hallström och i rollerna ser vi dessutom hans fru Lena Olin och deras dotter Tora Hallström.

Året jag slutade prestera och började onanera (21 oktober)

Året jag slutade prestera och började onanera – biofilmer i oktober
Foto: Scanbox Entertainment.

Genre: Komedi, Drama
I rollerna: Katia Winter, Jesper Zuschlag, Nour El Refai, Henrik Dorsin, Bahar Pars, Vera Carlbom m.fl.

Handling: Den målinriktade 39-åriga karriäristen Hanna vill ha ett barn till innan det är för sent. Men i stället för att bli fyra i familjen gör hennes kille oväntat slut. Hela Hannas värld och allt hon byggt upp kollapsar. Plötsligt står hon utan lägenhet, jobb och familj. Vinnarskallen Hanna vägrar ge upp, hon har bestämt sig för att få sin kille tillbaka. Vägen dit innebär dock att hon måste vinna något mycket viktigare: kärleken till sig själv och den hon är.

Året jag slutade prestera och började onanera är en av flera svenska filmer som har premiär i oktober och den riskerar att glömmas bort bland de övriga – vilket den inte förtjänar. Filmtopps recensent imponerades av den svenska komedin och bör ges en chans.

Black Adam (21 oktober)

Black Adam – biofilmer i oktober
Foto: Warner Bros.

Genre: Action, Fantasy
I rollerna: Dwayne Johnson, Pierce Brosnan, Sarah Shahi, Aldis Hodge, Noah Centineo m.fl.

Handling: Nästan 5 000 år efter att han förärades de egyptiska gudarnas allsmäktiga krafter, och fängslats kort därefter, blir Black Adam befriad och han är redo att skipa rättvisa efter sin moraliska kompass i den moderna världen.

Efter många om och men är det äntligen dags för DC Comics-filmen Black Adam att få sin premiär.

Bros (28 oktober)

Bros – biofilmer i oktober 2022
Foto: Universal Pictures.

Genre: Komedi, Romantik
I rollerna: Billy Eichner, Luke Macfarlane, Guy Branum, Miss Lawrence, Ts Madison, Jim Rash, Dot-Marie Jones m.fl.

Handling: Två män med svårighet att binda sig gör ett försök att inleda ett förhållande med varandra.

Romantiska komedier med homosexuella par i fokus hör inte till vanligheterna, men den här Judd Apatow-producerade filmen är precis det – och det dessutom med en rollbesättning och ett filmteam som huvudsakligen representerar människorna den handlar om.

Feed (28 oktober)

Genre: Skräck
I rollerna: Sofia Kappel, Molly Nutley, Joel Lützen, Vincent Grahl, Emelina Rosenstielke, Amanda Lindh m.fl.

Handling: En influencer och ett gäng experter på sociala medier har blivit inbjudna till en unik campinganläggning mitt ute i ingenstans. Ungdomarna beger sig ut till en öde ö med målsättningen att skapa så intressant innehåll som möjligt, men något står inte rätt till ute på ön. Där finns något oförklarligt som vill dem illa. Något som gör att de snart måste kämpa för sina liv.

Svensk skräckfilm tenderar att lysa med sin frånvaro, men nu är det äntligen dags för en svensk rysare att gå upp på bio, och det i form av Feed, som sjösatts av Joakim Lundell.

LasseMajas detektivbyrå – Skorpionens gåta (28 oktober)

LasseMajas detektivbyrå – på bio i oktober
SF Studios.

Genre: Familjefilm
I rollerna: Polly Stjärne, Nils Kendle, Suzanne Reuter, Henrik Hjelt, Furat Jari m.fl.

Handling: Lasse och Maja ställs inför sitt svåraste fall hittills. För att lösa mysteriet slår de sig ihop sig med den pensionerade, och vresige, mästertjuven Lillie Ragnarsson.

Behöver du något mer lättsamt efter alla skräckfilmer, rekommenderar vi att du avrundar oktober med familjefilmen LasseMajas detektivbyrå – Skorpionens gåta.

Nypremiärer och övriga premiärer

De ovan listade titlarna är enbart några av höjdpunkterna som väntar i oktober. Filmstaden fortsätter med nypremiärer för klassiker och kultfilmer och på schemat i oktober hittar vi Basic Instinct från 1992 (4 oktober) och Charlie Chaplins odödliga Diktatorn från 1940 (18 oktober).

Andra nämnvärda biopremiärer under oktober 2022 inkluderar Gaspar Noés Vortex (7 oktober), dramat Kärlekens labyrinter (14 oktober), det italienska actionäventyret Freaks Out (21 oktober) och den animerade familjefilmen Tassar av stål (21 oktober).

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL