Nicolas Cage

Behöver du filmtips? Nicolas Cage listar sina 13 favoritfilmer

Filmtopp
Uppdaterad kl. 21:01 | Publicerad 06 januari 2024 kl. 17:01

Födelsedagsbarnet bjuder på blandad kompott

När han ombads att lista sina fem favoritfilmer smällde han på med tretton istället. Han är ju trots allt skådespelaren som alltid ger allt. Hur många av Nicolas Cages, 60, favoritfilmer har du sett?

Trots att han länge har varit, och till viss del fortfarnde är, en vattendelare med sitt intensiva skådespel, har Oscarsbelönade Nicolas Cage lyckats bli en av vår tids största Hollywoodstjärnor.

Visst, att han tillhör den etablerade Coppola-släkten och är brorson till Francis Ford Coppola har säkerligen varit till viss hjälp, men faktum är att han tog sitt nya efternamn efter superhjälten Luke Cage ör att slå igenom med egen kraft.

En av hans stora styrkor är givetvis hans entusiasm, som speglar sig i hela hans förhållningssätt till film. "Jag bryr mig om publikkontakten. Film är ett sådant kraftfullt medel. Film kan ändra sättet folk tänker på", ska han ha sagt vid ett tillfälle.

Här är Nicolas Cages 13 favoritfilmer

I en intervju med Rotten Tomatoes ombads han att lista sina fem stycken favoritfilmer, på vad han svarade "Jag kan inte få in allt i fem, det är olika filmer för olika tillfällen i olika livsstunder". Istället blev det tretton stycken.

Once Opun a Time in the West
Foto: Paramount Pictures.

Once Upon a Time in the West (Sergio Leone, 1968)

"Jag såg Once Upon a Time in the West och chockades av kraften i dess stillhet och tystnaden hos Charles Bronson som Harmonica. Jag tyckte att klimax, med Morricones musik och Leones läckra stil, och duellen mellan Henry Fonda, som var otrolig som en bad guy, och Bronson, var en av de mest kraftfulla stunder jag någonsin upplevt i filmens värld."

Öster om Eden
Foto: Warner Bros.

Öster om Eden (Elia Kazan, 1955)

"Öster om Eden var filmen som verkligen satte skådespelarkroken i mig, på grund av James Deans rolltolkning när han får det nervösa sammanbrottet medan han försöker fixa pengar till Raymond Massey, som spelar hans pappa."

Apocalyopse Now
En film av Francis Ford Coppola kom med på listan över Nicolas Cage favoritfilmer. Foto: United Artists.

Apocalypse Now (Francis Ford Coppola, 1979)

"Jag såg Apocalypse Now med verkligen alla andra, så Marlon Brando var där, och min farbror visade filmen, och Dennis Hopper var där… Jag måste varit 12, 13? Jag vet inte men den hade verkligen stor effekt på mig."

Citizen Kane
Foto: RKO Radio Pictures.

Citizen Kane (Orson Welles, 1941)

"Jag såg Citizen Kane när jag runt åtta år och jag bara såg om den. Jag såg den på natten och såg den nästa dag, det är den bästa filmen som någonsin gjorts. Ingenting har kommit nära den."

TIPS: Vi sätter betyg på ALLA Orson Welles filmer

Enter the Dragon
Foto: Warner Bros.

Enter the Dragon (Robert Clouse, 1973)

"Enter the Dragon var så kraftfull för mig eftersom det var som att se en superhjälte komma till liv. Jag hade aldrig sett någonting som Bruce Lee och det förändrade mitt liv."

Den galna Professorn
Jerry Lewis som den galna professorn. Foto: Paramount Pictures.

Den galna professorn (Jerry Lewis, 1963)

"Det är något med Jery Lewis regi, han tror att han är den totala filmskaparen. Han känner att du inte riktigt är en filmskapare om du inte skådespelar i den, klipper den, regisserar, gör allt, och det var det han var, och jag tror att Den galna professorn också hade ett enormt inflytande när det kommer till min egna ton och skådespelarstil."

400 slagen - en av Nicolas Cages favoritfilmer
Foto: Cocinor.

De 400 slagen (François Truffaut, 1959)

"Jag såg den när jag var ett barn och det var så klart hjärtskärande. Jag mådde så dåligt över pojken i filmen, och han fortsatte och blev en skådespelare. Jag tror att han var med i Sista tangon i Paris."

King-Kongarnas krig
Foto: Toho.

King-Kongarnas krig (Ishirō Honda, 1966)

"Detta var något jag tyckte var så fantastiskt och bisarrt att det är min favorit av Hondas filmer, men effekterna ser jättebra ut och alla de små leksakerna, det var något som bara transporterade mig. Jag kan förlora mig själv i den där filmen."

PS: Roligt nog är detta också en av Tim Burtons favoritfilmer, likaså hade den stort inflytande på Brad Pitt.

Julietta och andarna (Federico Fellini, 1965)

Julietta och andarna
Foto: Atlantic Film.

"Julietta och andarna var också något jag såg vid ung ålder. Den skrämde mig, men också typ tände mig, jag fann den spännande och psykadelisk och färgstark, och den hade ett enormt inflytande på min barndom eftersom jag hade mardrömmar om den. Det var också fallet med Trollkarlen från Oz."

Trollkarlen från Oz
Foto: Metro-Goldwyn-Mayer.

Trollkarlen från Oz (Victor Flemming, 1939)

"Häxan hemsökte alltid mig, den gröna häxan, den elaka gröna häxan från väst, så Trollkarlen från Oz var också en film med stort inflytande på min barndom, liksom Pinocchio."

Pinocchio
Foto: Disney.

Pinocchio (Hamilton Luke m.fl., 1940)

"Jag tycker att Pinocchio är Disneys mästerverk, och jag tycker att det är en perfekt sammansatt film. Den har ett sådant vackert budskap och är gjorde med sådan omsorg, och självklart är den vackert tecknad. Färgerna är utomordentliga och jag älskar Monstro, och undervattensekvensen är verkligen någonting extra."

Skönheten och odjuret
Foto: DisCina.

Skönheten och odjuret (Jean Cocteau, 1946)

"Väldigt fantastisk, väldigt transporterande och mystisk och Jean Marais prestation som odjuret är underbar. Jag ville ha det där ljudet i min röst när vi jorde Mångalen och Norman Jewinson blev väldigt upprörd över mig och jag tappade hans tålamod med det och blev nästan sparkad från filmen."

A Clockwork Orange
Foto: Warner Bros.

A Clockwork Orange (Stanley Kubrick, 1971)

"A Clockwork Orange var, så klart, den ultimata filmen för mig som tonåringen att se. Jag såg Malcolm McDowells prestation och det hade ett sådant inflytande på mig att jag limmade en ögonfrans på mitt öga och jag till skolan med en ögonfrans. Min pappa tappade verkligen tålamodet över det. Han sade, "Du måste ta av den där ögonfransen. Du går inte till skolan så där."

Hur många av Nicolas Cage favoritfilmer har du sett?

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL