Tim Burton avslöjar sina 5 favoritfilmer

Tim Burton avslöjar sina 5 favoritfilmer

Filmtopp
27 juni 2022 kl. 19:06

Snacka om att vi blev förvånade…

Med sin visuella stil och återkommande flirtar med sagornas värld har Tim Burton blivit en av tidernas mest älskade filmskapare. När han avslöjar sina favoritfilmer, blir vi inte lite förvånade.

Den omisskännlige regissören Tim Burton ligger bakom många favoriter. Efter långfilmsdebuten med Pee-Wees stora äventyr (1985) har han bjudit på klassiker som Beetlejuice (1988), Batman (1989), Edward Scissorhands (1990), Batman - Återkomsten (1992), Ed Wood (1994), Sleepy Hollow (1999), Big Fish (2003) och Sweeney Todd (2007). I flera av filmerna med parhästen Johnny Depp.

Vad som många gånger kännetecknar hans filmer är en påtaglig gotisk visuell stil, Danny Elfmans bombastiska musik och sagoliknande element. Därför är vi nog inte ensamma om att tro att han skulle lista tyska stumfilmer, vars expressionism tydligt influerat honom, liksom de amerikanska 40-talsfilmerna, som mer än gärna leker med användandet av skuggor och mörker.

Döm av vår förvåning när han istället lyfter fram något helt annat i en intervju med Rotten Tomatoes.

Tim Burtons fem favoritfilmer:

1. Draculas Bloodstory (1972)

Drculas Bloodstory
Foto: Colombia-Warner Distributors.

Historien om den blodtörstige greven har berättats många gånger, men när Tim Burton inleder sin lista handlar det varken om Nosferatu (1922), Dracula (1931) eller Bram Stoker's Dracula (1992) utan Alan Gibsons obskyra skräckfilm Draculas Bloodstory från 1972.

"Det var ett fantastiskt filmår. Den filmen är en av anledningarna till att jag ville flytta till London, för den är ganska svängig, en konstig blandning av en Hammer-skräckfilm och 'the swinging London´."

2. The Wicker Man (1974)

Wicker Man – en av Tim Burtons favoritfilmer
Foto: Universal Pictures.

I dag är förmodligen The Wicker Man mest känd för remaken där en hysterisk Nicolas Cage frenetiskt skriker "not the bees", men på 70-talet gjordes en ordentlig kulklassiker med Christopher Lee i en av huvudrollerna.

"Den är som en märklig musikal. Det är faktiskt en av Christophers favoritfilmer som han gjorde. Den var inte särskilt framgångsrik när den kom, men den är verkligen hypnotisk och fantastisk. Den är som en märklig dröm. "

3. Sinbads fantastiska resa (1973)

Sinbad
"Sinbads fantastiska resa" är en av Tim Burtons favoritfilmer. Foto: Nordisk Film.

Nästa otippade val är Gordon Hesslers 70-talsäventyr skapat i samarbete med mångsysslaren Ray Harryhausen. Om denna säger Tim Burton följande:

"Ray Harryhausen [producent, författare, regissör. specialeffekter] är en annan inspiration för mig. Han gjorde också allt själv, under en tid när det var svårt att göra det. Med hans karaktärer, även när det inte fanns karaktärer, kunde du känna att en konstnär arbetade. Du kunde känna hans fingeravtryck, och det är rätt ovanligt i någon sorts film."

4. King-Kongarnas krig (1966)

King Kongarnas Krig
Foto: Toho

Efter framgången med Godzilla (1954) fortsatte Ishirô Honda genom hela karriären att ge världen nya monsterfilmer, King-Kongarnas krig är inget undantag. Även om filmen gjorde 1966 släpptes den först i västvärlden under 70-talet och har med tiden blivit något av en kultklassiker. Det är även den första krigsfilmen Brad Pitt såg. Här slåss två jättar mot varandra.

"En av mina favoriter. Jag växte upp med att se japanska science fiction-filmer och särskilt, till skillnad från de flesta, gillar jag dubbningar. Det är något med språket och översättningen som på något vis passar filmen, det är lite som märklig poesi. Det finns en skönhet i dessa filmer, den japanska karaktärsdesignen – det finns en mänsklig kvalitet i dessa saker, som jag älskar."

5. Den siste mannen (1971)

Den siste mannen
Charlton Heston i "Den siste mannen". Foto: Sandrew Metronome.

Denna märkligt aktuella film utspelas i en postapokalyptisk värld där ett farligt virus härjar. Skillnaden mot vår värld och denna, är alla zombier. I huvudrollen ser vi Oscarsbelönade Charlton Heston.

"Vad jag gillar med denna är att vampyrkaraktärerna spelades av riktiga människor. De hade en cool look – svarta kappor, mörka glasögon. Inte en barbröstad Charlton Heston. Jag var ganska besatt av honom eftersom han är liksom den bästa sämsta skådespelaren någonsin."

Detta var alltså Tim Burtons fem favoritfilmer genom alla tider. Nu blir det till att kika lite kultklassiker, helt enkelt.

Mer läsning:

 

NÄSTA ARTIKEL