Steven Spielbergs 15 bästa filmer

Steven Spielbergs 5 favoritfilmer genom tiderna

Filmtopp
Uppdaterad 08 september 2022 kl. 15:09 | Publicerad 29 juni 2022 kl. 18:06

Passa på att se några av mästarens egna favoriter

Steven Spielberg har haft ett sådant stort inflytande på Hollywood att det nästan är otänkbart att föreställa sig hur dagens filmer skulle ha sett ut utan honom. Men vilka filmer har han själv blivit inspirerad av?

Trefaldigt Oscarsbelönade Steven Spielberg ligger bakom otroligt många projekt och klassiker, dels som regissör men också som inflytelserik producent. Från sin ambitiösa långfilmsdebut Duellen (1971) till West Side Story (2021) har han regisserat över 30 filmer och producerat över 170 stycken.

För att verkligen markera hans inflytande listar vi nu först några påtagligt inflytelserika filmer han regisserat och sedan några filmer han producerat.

Regi: Hajen (1975), Närkontakt av tredje graden (1977), Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten (1981), E.T. (1982), Jurassic Park (1993), Schindler's List (1993) och Rädda menige Ryan (1998).

Producent: Poltergeist (1982), Gremlins (1984), The Goonies – Dödskallegänget (1985), Tillbaka till framtiden (1985), Vem satte dit Roger Rabbit? (1988), Casper (1995), Men in Black (1997) och Shrek (2001).

Fem av Steven Spielbergs favoritfilmer

Det är ganska uppenbart att en modern favorit som Stranger Things aldrig hade sett likadan ut om det inte vore för att Spielberg banade vägen för den här typen av underhållning på 80-talet. Men vilka filmer är det egentligen som har haft störst inflytande på regissören själv? Skådespelerskan och entreprenören Gwyneth Paltrow frågade honom detta i en artikel för sitt mycket omstridda företag Goop – och Spielberg var snabb med att svara. Samtidigt garderar han sig med att säga att filmerna inte "nödvändigtvis" är hans absoluta favoriter (vi vet ju alla hur topplistan kan svaja för varje dag), men att de är "bra filmer att hyra och njuta av".

Havets hjältar (1937)

Havets hjältar
Foto: Warner Bros.

Regi: Victor Fleming
Med:
Spencer Tracy, Freddie Bartholomew m.fl.

Harvey, en arrogant och bortskämd son till en överseende, frånvarande far, faller överbord från ett transatlantiskt ångfartyg och räddas av ett fiskefartyg på Grand Banks. Harvey misslyckas med att övertala dem att ta honom i land och inte heller övertyga besättningen om hans rikedom. Kaptenen erbjuder honom ett lågavlönat jobb, tills de återvänder till hamnen.

Finns på: iTunes

De bästa åren (1946)

The best years of our lives
Foto: RKO Radio Films.

Regi: William Wyler
Med: F
redric March, Harold Russell, Dana Andrews m.fl.

De tre amerikanska soldaterna Fred, Homer och Al återvänder hem efter flera år i kriget. De möter en rad svårigheter i att anpassa sig till samhället och leva ett ordinärt liv. Fred tjänstgjorde som kapten i flygvapnet och plågas av mardrömmar. Homer låg i flottan där han förlorade båda händerna då hans hangarfartyg sänktes. Al var sergeant i infanteriet och stred vid Stilla havet.

Finns på: DVD/Blu-ray

Förföljaren (1956)

The Searchers – en av Steven Spielbergs favoritfilmer
Foto: Warner Bros.

Regi: John Ford
Med:
John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles m.fl.

John Wayne spelar en före detta soldat som letar efter sin brorsdotter. Hon har tillfångatagits av Comancher som massakrerat hela hennes familj. John Waynes rollfigur viker varken för hunger, törst eller ensamhet, men under sitt långa sökande finner han någonting oväntat - sin egen mänsklighet.

Finns på: iTunes, Google Play, Blockbuster

Gudfadern (1972)

Gudfadern
Foto: Paramount Pictures.

Regi: Francis Ford Coppola 
Med:
Marlon Brando, Al Pacino, James Caan, Diane Keaton, Robert Duvall m.fl.

Don Vito Corleone är överhuvud för en New York baserad maffia familj. Problem uppstår när en gangster stöd av en annan maffiafamilj, Sollozzo, delger sina planer på att börja sälja droger i New York. Don Vito hatar tanken på droger och han är klart nöjd med spel och beskydda verksamheterna som allaredan ger god avkastning. Samtidigt dras hans ena son in i familjens mörker.

Finns på: Viaplay, Paramount+, Amazon Prime Video

Tootsie (1982)

Tootise
Dustin Hoffman i "Tootsie". Foto: Sony Pictures.

Regi: Sydney Pollack
Med:
Dustin Hoffman, Jessica Lange, Bill Murray m.fl.

Michael Dorsey är en begåvad skådespelare. Tyvärr har han ett lite krävande sätt och en hårdnackad personlighet som har gjort honom till ovän med alla producenter i New York. Hans agent är övertygad om att ingen kommer att anlita honom. Men Michael behöver pengar, och för att skaffa dem är han beredd att spela sitt livs svåraste roll.

Finns på: iTunes, Blockbuster, Google Play, Viaplay (hyr)

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL