Filmtopp på plats under inspelningen av Viaplays Limbo

Filmtopp på plats under inspelningen av Viaplays Limbo

  • Viaplay
Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 13 januari 2022 kl. 17:01 | Publicerad 01 december 2021 kl. 16:12

Norske stjärnan på plats under Filmtopps besök

Filmtopp fick följa med in bakom kulisserna under inspelningen av "Limbo" – Viaplays kommande serie, skapad av Rakel Wärmländer.

Munskyddet ska på och topsen ska upp i näsan – välkomnandet som Filmtopp får vid besöket på inspelningen av Viaplays kommande dramaserie, Limbo, ser lite annorlunda ut. Av förklarliga skäl krävs nya rutiner till följd av pandemin och det innebär dagliga covid-tester för såväl statister som besökare på inspelningen.

Kärnan av produktionen testas inte lika flitigt, men alltjämt i början av varje arbetsvecka. Trots att processen är omständlig och sinkar arbetet så genomförs den med effektivitet och utan klagomål. De nya rutinerna har redan hunnit bli en naturlig del av vardagen på inspelningar som denna. 

LÄS OCKSÅ: Stjärntätt i Limbo – Viaplays kommande original

Rakel Wärmländer och Trond Espen Seim.
Rakel Wärmländer och Trond Espen Seim. Foto: Viaplay/NENT Group.

När Filmtopp bjuds in till inspelningen i slutet av oktober närmar den sig sitt slut. Den inleddes i augusti och avslutades en bit in i november. Scenen som spelas in just denna dag är från seriens första avsnitt och filmas på S:t Eriks Ögonsjukhus. 

Flera av seriens tunga namn är på plats, inklusive Sofia Helin (Bron, Arn) och Trond Espen Seim (Furia, Varg Veum). Det är en laddad scen som filmas, där karaktärerna väntar på mer information efter en bilolycka – och det är i just den olyckan som serien tar avstamp.

Limbo handlar om det där ögonblicket som förändrar allt. En natt ringer telefonen och plötsligt vänds världen upp och ned för de tre vännerna Ebba (Rakel Wärmländer), My (Sofia Helin) och Gloria (Louise Peterhoff). Deras söner har utan tillåtelse lånat en bil och råkat ut för en bilolycka. Alla av dem skadas, men allra värst går det för Ebbas son som får livshotande skador. När hans liv svävar mellan liv och död hamnar de tre kvinnorna i limbo och deras relationer till varandra och sina familjer sätts på prov.

Rakel Wärmländer spelar inte bara en utav huvudrollerna utan är även seriens skapare, och det är en händelse från hennes riktiga liv som inspirerat Limbo.

Inspelningen av Viaplays Limbo
Rakel Wärmländer synar Tron Espen Seims under en tagning. Foto: Filmtopp.se.

Rakel Wärmländer dyker upp lagom tills repetitionerna är genomförda och det är dags för de första tagningarna. Hon hejar glatt på alla omkring sig innan hon tar ett steg tillbaka och inser att även hon måste gå och testa sig för covid, då det är hennes första arbetsdag för veckan.

Rakel försvinner i några minuter, men kommer snart tillbaka och hälsar varmt på de många ansikten som närvarar under inspelningen.

– Vi har filmat sedan augusti och börjar nu närmar oss slutet. Känslan är på ett sätt väldigt konkret men samtidigt helt surrealistisk. Vi har jobbat i nästan fem år med den här serien sedan jag pitchade den. Men min största känsla är att det aldrig tar slut utan istället går in i olika faser, säger Rakel till Filmtopp.

Just den här scenen är Rakel själv inte med i, men hon synar fascinerat monitorn under tagningarna. Mellan två tagningar anmärker hon att det är intressant att se skådespelarna spela upp ord som hon har varit med och skrivit. Rakel har en lång skådespelarkarriär bakom sig, men det här är första gången hon står som manusförfattare på ett projekt.

En av skådespelarna som Rakel tittar på i monitorn är den norske stjärnan Trond Espen Seim. De senaste åren har han varit med i serier som Furia och Helt perfekt, men han slog igenom på allvar som titelkaraktären i filmserien Varg Veum.

– Vad spelar det för roll, domderar Trond Espen Seim när han i tagning efter tagning får höra att "det här är Sverige, inte Norge".

Några på inspelningen tycks imponeras av intensiteten med vilken han levererar sina repliker, men mellan tagningarna går Trond Espen Seim runt med ett lugnt leende – som inte alls speglar hans karaktärs sinnesstämning.

I samband med besöket på inspelning får Filmtopp exklusivt ta del av informationen om att den norske stjärnan är en del av produktionen. Hans medverkan höjer seriens stjärnglans ytterligare och det märks på atmosfären. Några hajar som sagt till lite extra när han tar plats i scenen som spelas in och det spekuleras i viskningar om att det här kan vara hans sista dag. Det råder ingen tvekan om Trond Espen Seims närvaro är lite extra påtaglig för de arbetande på produktionen.

LÄS OCKSÅ: Bästa serierna på Viaplay

Från inspelningen av Viaplays Limbo.
Foto: Filmtopp.se.

Det är begränsat med utrymme i korridoren på S:t Eriks och det är många personer på plats som ska se till att allting klaffar och rör sig framåt i ett stadigt tempo. Det är knappast några glamorösa förhållanden under inspelningen denna förmiddagen, men humöret verkar vara på topp hos de flesta och fokuset ligger på arbetet. Alla tycks ha stenkoll på sina roller och när det är dags för tagning rullar det på utan några problem.

Linjeproducent Filip Bredborg sicksackar mellan fram och tillbaka i korridoren mellan både individer och utrustning för att utföra sina uppgifter, samtidigt som han försöker hitta luckor för Filmtopp att ta några bilder och också förflytta sig. Det är svårt att inte känna sig i vägen i den trånga korridoren och det är omöjligt att inte imponeras över hur väl teamet lyckas få det att funka.

Från inspelningen av Limbo
Foto: Filmtopp.se.

Warner Bros ITVP Sverige Drama producerar Limbo för Viaplay. Tidigare har de producerat serier som Partisan och Älska mig för streamingtjänsten. Producent är Johanna Wennerberg. Exekutiva producenter är Rakel Wärmländer, Johan Hedman och Lotta Dolk på NENT Group.

"Limbo" kommer att släppas i sex avsnitt på 45, exklusivt på Viaplay under 2022. Regisserar gör Sofia Adrian Jupither och manus är skrivet av Emma Broström och Rakel Wärmländer.

Filmtopp tackar NENT Group för ett spännande besök av inspelningen.

KOLLA IN: Det senaste om Viaplay på Filmtopp

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL