Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa serierna 2022

Bästa serierna 2022

Filmtopp
Filmtopp | Lista
17 december 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
17 december 2021

Tips på de bästa serierna 2022

Här hittar du Filmtopps favoriter bland de bästa serierna från 2022. Vi befinner oss i en guldålder för tv-serier och den ser ut att fortsätta även framöver med tanke på alla spännande premiärer som väntar. Listan uppdateras löpande under året med nya högkvalitativa tittarfavoriter och mer okända guldkorn.

Vill du kolla in förra årets främsta titlar? Kolla in listan på de bästa serierna 2021. Är det filmtips du är ute efter kan du istället besöka listan över de bästa filmerna 2022.

De bästa serierna 2022

Euphoria (säsong 2) – HBO Max

Bästa serierna 2022 – Euphoria säsong 2
Foto: HBO Max.

Med sin första säsong höjde Euphoria ribban för vad en ungdomsserie kan vara och med den andra säsongen fortsätter serien på samma spår. Inledningen på den nya säsongen av Sam Levinsons serie imponerade på Filmtopps Mimi Dahlén, som delade ut ett högt betyg.

Rues (Zendaya) liv kantas fortsatt av psykisk ohälsa och missbruk i den nya säsongen, men också av hennes komplicerade relation till Jules (Hunter Schafer). Det som dock imponerar mest med Euphoria är hur starka alla bikaraktärer är och att de klarar bära upp avsnitt helt på egen hand.

Betyg 4

Peacemaker – HBO Max

Bästa serierna 2022 – Peacemaker
Foto: HBO Max.

Vi blev introducerade för John Cenas Peacemaker i James Gunns The Suicide Squad och nu har karaktären fått en egen serie på HBO Max. Det var inte glasklart vad vi kunde vänta oss av serien, men en som imponerades av den är Filmtopps Andreas Ziegler, som beskriver den som "en störtskön mix av action, pudelrock och komik" och jämför den med Amazon Primes succéserie, The Boys.

I Peacemaker måste karaktären med samma namn samarbeta med en hemlig grupp för att stoppa ett hot och bevara freden – något som han, ironiskt nog, är beredd att döda för att uppnå.

Betyg 4

De bästa kommande serierna 2022 (nya serier)

Sagan om ringen-serien – Amazon Prime Video

Bästa serierna 2022 – Sagan om ringen-serien
Foto: Amazon Prime Video.

Den efterlängtade, påkostade Sagan om ringen-serien (som ännu inte fått ett officiellt namn) förväntas ha premiär under sensommaren 2022. Den första säsongen av Prime Videos enorma satsning är färdiginspelad och med all inspiration som finns att hämta från J.R.R. Tolkiens älskade fantasyvärld kan vi inte tänka oss annat än att det här kommer att bli en av de bästa serierna 2022.

Premiär: September 2022.

House of the Dragon – HBO Max

Prequel-serien till Game of Thrones, med namnet House of the Dragon, kommer knappast att skrubba bort besvikelsen många kände över Game of Thrones-avslutningen, men förhoppningsvis kan den fånga känslan från de mer lyckade säsongerna.

Handlingen i serien kommer att fokusera på Targaryen-klanen och utspela sig omkring 200 år innan händelserna i Game of Thrones. Vi håller tummarna för att serien ska leva upp till de höga förväntningarna.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Obi-Wan Kenobi – Disney+

Bästa serierna 2022 – Obi-Wan Kenobi
Foto: Disney+

I Star Wars-serien Obi-Wan Kenobi kommer vi att få återse många bekanta gamla ansikten från franchisens tidigare filmer. Ewan McGregor återvänder bland annat i titelrollen som Obi-Wan Kenobi och Hayden Christensen kommer att reprisera sin roll som Darth Vader. Vi vet inte mycket om handlingen ännu, men den påstås ta vid 10 år efter Star Wars: Episod III - Mörkrets hämnd (2005).

Vi tror utan tvekan att det här kan bli en av de bästa serierna 2022, med tanke vilka som medverkar och hur bra The Mandalorian är.

Premiär: Okänt premiärdatum.

The Playlist – Netflix

 
 
 
 
 
Visa detta inlägg på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett inlägg delat av Netflix Nordic (@netflixnordic)

I somras gick Netflix ut med att man påbörjat produktionen av en svensk originalserie som ska handla om hur Spotify kom till. Senare blev det klart att serien fått namnet The Playlist. I rollerna kommer vi att se flera välbekanta svenska skådespelare, som till exempel Gizem Erdogan. Rollen som Spotify-grundaren Daniel Ek kommer att spelas av Edvin Endre.

Serien är producerad av Yellow Bird och baserad på Jonas Leijonhufvuds bok Spotify inifrån. Kan det här till och med bli en internationell succé, tro?

Premiär: Våren 2022.

Vikings: Valhalla – Netflix

Bästa serierna 2022 – Vikings: Valhalla
Foto: Netflix.

I februari släpper Netflix en spinoff till den älskade serien Vikings. I Vikings: Valhalla vrider vi fram klockan ungefär 100 år från händelserna i originalserien. Här kommer vi att få följa några av tidernas mest kända vikingar, som till exempel Leif Erikson.

Premiär: 25 februari.

Moon Knight – Disney+

Bästa serierna 2022: Moon Knight
Foto: Marvel Studios.

Moon Knight är en kommande MCU-serie som har glidit under radarn lite, men som ser ut att kunna bli riktigt, riktigt bra. Eller vad sägs om Oscar Isaac och Ethan Hawke i två av de bärande rollerna? Isaac kommer att spela Marc Spector, en CIA-agent vars liv blir räddat av månguden, Khonshu. Vad Hawke kommer att spela för roll vet vi inte ännu, men hans karaktär sägs vara inspirerad av sektledare David Koresh.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Inventing Anna – Netflix

Bästa serierna 2022 – Inventing Anna
Foto: Netflix.

Netflix fortsätter sitt samarbete med giganten Shonda Rhimes, som ligger bakom riktiga kioskvältare som Bridgerton, Grey's Anatomy och Scandal. Nästa satsning, från succégarantin som är Rhimes, heter Inventing Anna och är baserad på de verkliga händelserna kring hur en tyska Instagramprofil nästlade sig in bland New Yorks socitetselit och lurade dem på pengar.

Huvudrollen i Inventing Anna spelas av Julia Garner och serien är inspirerad av Jessica Presslers artikel "How Anna Delvey Tricked New York's Party People" från New York Magazine.

Premiär: 11 februari

Willow – Disney+

Bästa serierna 2022 – Willow
Foto: Disney+

Willow (1988) är den älskade fantasy-kultfilmen om en ung bonde som blir utvald att ta sig an en resa full av risker för att skydda ett barn från en ondskefull drottning. Nu, över 30 år senare, blir kultfilmen till en tv-serie på Disney+. Warwick Davis kommer dessutom att återvända i rollen som Willow och serien produceras av Ron Howard (som regisserade filmen) och Lucasfilms vd, Kathleen Kennedy.

Visst låter det som om Willow-serien har alla möjligheter att bli en av de bästa serierna 2022?

Premiär: Okänt premiärdatum.

Halo – Paramount+

Live action-serien baserad på den hyllade och älskade Halo-spelserien har varit på gång länge (sedan 2014) och under 2022 kommer vi äntligen att få se Master Chief ta klivet in tv-seriernas värld. Serien utspelar sig i en framtid där mänsklighetens vare eller icke vara är under hot i ett krig med utomjordingar. Baserat på den lilla trailern ovan tror vi att den här originalserien från Paramount+ kan bli en dundersuccé.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Guillermo Del Toro Presents 10 After Midnight – Netflix

En ny serie från Oscarsvinnaren Guillermo Del Toro kommer till Netflix under 2022. Det vi vet om den än så länge är att det kommer att vara en antologiserie med fristående skräckberättelser. Flera av avsnitten är dessutom baserade på verk från den legendariska författaren H.P. Lovecraft. Den kommande skräckantologin har lyfts fram som en både sofistikerad och läskig serie. Trots att vi inte vet så mycket mer än så i dagsläget, så litar vi på att monsterälskaren Del Toro vet vad han sysslar med.

Serien, som också går under namnet Guillermo Del Toro's Cabinet of Curiosities, kan mycket väl bli en av de bästa serierna 2022.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Heartbeats – C More

Bästa serierna 2022 – Heartbeats
Foto: C More.

C More satsar stort på Young Adult-serier under 2022, och en av serierna som ser allra mest lovande ut är kärleksdramat Heartbeats, som är baserat på den norska serien Hjerteslag. Handlingen i Heartbeats kretsar kring Mio (Nora Rios) och Anders (Simon Edenroth), två unga vuxna från olika delar av Stockholm vars vägar korsas en stökig utekväll – ett möte som kommer att ställa dem inför ett livsavgörande beslut.

Två andra YA-serier från C More som kommer 2022 är Likea och Korridoren.

Premiär: 12 januari

Systerskap – Viaplay

Bästa serierna 2022
Foto: Viaplay.

Systerskap är nästa isländska originalserie som är på väg till Viaplay – och kriminaldramat ser riktigt lovande ut. Serien handlar om tre vänner som varit nära varandra sedan ungdomen. Vad som stärkt banden mellan dem är ett fasansfullt brott som de begick när de var tonåringar. Nu är det vuxna och har lämnat händelsen bakom sig, men snart gör ett fynd att trion åter måste förhålla sig till hemligheten de har.

Premiär: Okänt premiärdatum.

The Last of Us – HBO Max

Bästa serierna 2022 – The Last of Us
Foto: HBO.

Förväntningarna inför The Last of Us-adaptationen är skyhöga! Alla som har spelat spelen är väl medvetna om vilken potential berättelsen har och att Neil Druckmann själv, en av spelens skapare, också ligger bakom den kommande tv-serien känns som en rejäl kvalitetsförsäkring. Dessutom har han skapat serien tillsammans med Craig Mazin, som häromåret gjorde enorm succé Chernobyl (2019). 

I några av huvudrollerna ser vi Pedro Pascal, Bella Ramsey och Nick Offerman. På pappret ser det här inte ut att kunna bli något annat än en av 2022 års bästa serier.

Premiär: Okänt premiärdatum.

Pam & Tommy – Hulu

Bästa serierna 2022 – Pam & Tommy
Foto: Hulu.

År 2021 fick vi se en enorm mängd fantastiska miniserier och det ser ut som om vi kommer att få flera även framöver. En av de miniserier som på förhand ser allra bäst ut 2022 är Pam & Tommy, en serie som enligt Hulu är baserad på "the true f**king scandal". Skandalen i fråga är givetvis den sexvideo med Pamela Anderson och Tommy Lee som läckte back in the day.

Baserat på hur urläcker denna miniserie ser ut kan vi nog spika redan nu att den kommer göra succé. Lily James och Sebastian Stan i huvudrollerna ser verkligen ut som Pam och Tommy. Wow!

Premiär: USA-premiär 2 februari.

Nattryttarna – C More

Bästa serierna 2022 – Nattryttarna
Foto: Johannes berner / C More.

Dramaserien Nattryttarna är en av C More och TV4:s stora satsningar för 2022. Handlingen bygger på den skakande historien om de omtalade övergrepp som skedde på ett svenskt ridcenter under 90-talet. Två av seriens huvudroller spelas av Jonas Karlsson och Hanna Ardéhn. Det här är en tung och obehaglig historia, men lyckas produktionen berätta den med fingertoppskänsla så kan det här bli riktigt bra.

Premiär: Hösten 2022

Fler sevärda och bra serier att se fram emot 2022

 • Zootopia+ (Disney+) – Animerad serie som bygger vidare på Zootropolis (2016).
 • Our Flag Means Death (HBO Max) – Komediserie med Taika Waititi.
 • She-Hulk (Disney+) – Kommando Marvelserie.
 • How I Met Your Father (Hulu) – Spinoff på populära How I Met Your Mother.
 • Avatar: The Last Airbender (Netflix) – Live-action-adaptation av Nikelodeons animerade serie.
 • The Boondocks (HBO Max) – Den animerade favoriten får nytt liv 2022.
 • Assassin's Creed (Netflix) – Live-action-adaptation av Assassin's Creed-spelserien.
 • Resident Evil (Netflix) – Live-action-adaptation på skräckspelsserien.
 • One Piece (Netflix) – Live-action-adaptation på den älskade mangan.
 • That '90s Show (Netflix) – Spinoff på That '70s Show med Eric och Donnas dotter i fokus.
 • Mr. and Mrs. Smith-serien (Prime Video) – serie av Donald Glover baserad på filmen.

Nya säsonger av gamla favoritserier

Givetvis kommer de bästa serierna 2022 inte enbart att bestå av helt nya serier, vi kommer också få se nya säsonger av gamla favoriter. Nedan har vi listat några av dem som vi tror har potential att utmärka sig lite extra.

 • Stranger Things, säsong 4 (Netflix)
 • Ozark, säsong 4 (Netflix)
 • The Crown, säsong 5 (Netflix)
 • Bridgerton, säsong 2 (Netflix)
 • Never Have I Ever, säsong 3 (Netflix)
 • Invincible, säsong 2 (Prime Video)
 • Westworld, säsong 4 (HBO Max)
 • Better Call Saul, säsong 6 (Netflix)
 • The Marvelous Mrs. Maisel, säsong 4 (Prime Video)
 • Russian Doll, säsong 2 (Netflix)
 • The Boys, säsong 3 (Prime Video)
 • The Mandalorian, säsong 3 (Disney+)
 • Sweet Tooth, säsong 2 (Netflix)
 • Barry, säsong 3 (HBO Max)
 • Riket, säsong 3 (Viaplay)

Streaming och serier – trender 2022

Oj, oj, oj, vad många tunga titlar som kommer ut på serie marknaden 2022. Bland dem kan vi urskilja en hel del trender – de flesta av dem fortsättande – som kan vara intressanta att uppmärksamma.

Vi ser bland annat att Disneys stora franchises, främst MCU och Star Wars, fortsätter att växa så det knakar! När man trodde att superhjältegenren inte kunde växa sig mycket större, så ser den under 2022 ut att börja erövra serievärlden på samma sätt som den redan tagit över filmvärlden.

Finns det en risk att marknaden börjar mättas eller kommer vi aldrig få nog av våra superhjältar?

En annan trend som vi ser fortsätta under 2022 är att vi får se allt fler tv-spelsadaptationer – och det kan till och med bli så att år 2022 går till historien som det bästa hittills när det kommer till serieadaptationer av populära tv-spel. The Last of Us, Assassin's Creed och Halo är exempel som man inte direkt skojar bort.

Vi fortsätter också se Hollywood producera spinoffs på löpande band. De mest anmärkningsvärda 2022 är givetvis Sagan om ringen-serien och House of the Dragon.

Slutligen ser det ut som de amerikanska streamingjättarna fortsätter att satsa på även på internationella produktioner, inte minst Netflix som sannolikt fått blodad tand efter de makalösa framgågnarna med Squid Game 2021. Hos de svenska streamingtjänsterna är det fortsatt mycket drama- och kriminalserier som är på tapeten, men den i allmänhet ökade produktionstakten av serier gör att vi även får se en hel del annat produceras.

Nyfiken på fler serietips? Kolla in våra listor över tidigare års allra bästa serier.