Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kalifat

Bästa svenska serierna 2020

Filmtopp
Filmtopp | Lista
14 november 2020
Filmtopp
Filmtopp | Lista
14 november 2020

2020 har varit ett lysande år för svensk serieproduktion.

2020 kan mycket väl summeras som det bästa svenska serieåret någonsin. Från fortsättningen på Josephine Bornebuschs romantiska dramasuccé "Älska mig" och flera andra lysande Viaplay-serier, till Peter Grönlunds träffsäkra adaption på Fredrik Backmans roman "Björnstad" och SVT:s mästerliga "Kalifat".

Filmtopp listar alltid årets bästa svenska serier. När vi nu närmare oss slutet på 2020 är det dags att summera året som varit. För att en produktion ska ta plats på vår lista över de bästa svenska serierna 2020 måste vi ha gett den minst 4 av 5 i betyg. Vi kan nu konstatera att det varit sett stort år för svensk serieproduktion och inte minst för Sveriges ledande streamingtjänst Viaplay

Bästa svenska serierna 2020 med betyget 4 av 5:

Jakten på en mördare – SVT Play

Jakten på en mördare är en av de bästa svenska serierna 2020
Foto: SVT.

En av de bästa svenska serierna 2020 är kriminaldramat Jakten på en mördare som finns att se på SVT Play. Den drabbande berättelsen tar avstamp i ett brutalt mord på en tioårig flicka som skakar om en hel by. Vi följer den kriminalkommissarie som utreder fallet och svär till dotterns familj att till varje pris hitta mördaren. Nya avsnitt släpps söndagar.

Björnstad – HBO Nordic

Björnstad – en av de bästa svenska serierna 2020
Foto: HBO Nordic.

Med Björnstad har HBO Nordic släppt en av sina bästa dramaserier på länge. Den första säsongens fem avsnitt som är regisserade av Peter Grönlund (Tjuvheder, Goliat) bjuder på spänstig småstadsdramatik. Storyn är hämtad ur Fredrik Backmans bok med samma titel och handlar om hur ett litet samhälle skakas om av ett mord som kopplats till stjärnan i hockeylaget som är dess stora stolthet. 

White Wall – SVT Play

SVT Play hittar vi en av årets mest spännande serier White Wall, med Vera Vitali. Denna gruvthriller tar avstamp i att tre arbetare dör i en sprängningsolycka och ett mystiskt fynd görs i form av en vit vägg som ingen riktigt kan förklara. Samtidigt som väggen utreds måste den tillsammans med olyckan hållas under radarn. White Wall är unik och högst popcornkompatibel. Precis vad svensk TV behöver. 

Utredningen – SVT Play

Utredningen på SVT Play – en av de bästa svenska serierna 2020
Foto: SVT.

Rolf Lassgård och Pernilla August är med i dramaserien Utredningen som ger oss nära inblick i den mörka historien om journalisten Kim Wall som försvann ute till havs för att senare hittas brutalt mördad. Serien har skapats i ett nära samarbete med Walls föräldrar och ger oss en närmast dokumentär känsla för hur komplex utredningen var och hur den påverkade de mest involverade personerna. 

Älska mig (säsong 2) – Viaplay

En av de bästa svenska serierna 2020 är Älska mig som kommit tillbaka med en ny säsong. Den här gången höjs insatserna när Clara (Josephine Bornebusch) och Peter (Sverrir Gudnason) försöker bilda familj, vilket visar sig vara svårare än väntat. Likaså dyker det upp nya karaktärer som rör om i grytan för AnitaAron och Jenny. Humorn är inte längre lika närvarande och vändpunkterna snudd på för många, men Älska mig lyckas fortfarande att engagera tillräckligt för att vara en av Sveriges fortsatt bästa serier idag. 

Catwalk – Viaplay

catwalk serien tillhör bästa svenska serierna 2020
Foto: Viaplay.

Efter den framgångsrika serien om gänget från Hudiksvall som vill bli modeller på den glamorösa scenen i New York kommer nu serien. Det är svårt att inte ryckas med i Emma Örtlund och hennes vänners kamp om att uppfylla sin stora dröm. Det känns heller aldrig utdraget, utan istället hela tiden välkomponerat och med vass framåtrörelse. En värdig serie att se med hela familjen. 

Partisan – Viaplay

Årets coolaste svenska serie är Partisan som sticker ut med sitt visuella grepp, sin färgpalett och sitt soundtrack. Nej, detta brottsdrama som utspelar sig i ett ekologisk jordbrukssamhälle liknar inte många andra svenska serier vi sett och stilen för tankarna till True Detective. Det är också festligt att se en ruskigt bra Johan Rheborg i sin mest utmanande roll hittills. Partisan ser ut att vara en miniserie, men om vi har tur ser skaparna till att förnya den.

Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet – C More

Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet är en av de bästa svenska serierna 2020
Foto: C More.

Medan majoriteten av de bästa svenska serierna 2020 varit drama-och thrillerorienterade rymmer vår lista även en barnvänlig titel och en blivande klassiker för vår nya generation. I underbart sprakande Ture Sventon och Bermudatriangelns hemlighet följer vi den åldrade mästerdetektiven som måste tillbaka i sitt knäcka-gåta-läge på nytt när någonting mystiskt i Bermudatriangelns mitt riskerar att hota människans existens. Vid sin sida har han två unga skolelever som skriver på en uppsats om honom. Robert Gustafsson briljerar i titelrollen och humorn som ofta även fungerar för vuxna är på Pixar-nivå.

Maskineriet – Viaplay

Maskineriet på Viaplay är en av de bästa svenska serierna 2020
Foto: Viaplay.

Samtidigt som en brottsling är efterlyst vaknar familjefadern Olle Hultén (Kristoffer Joner) upp på en färja mellan Sandefjord och Strömstad, med ett vapen och en väska full av pengar. Är det han som polisen söker, och vem försöker isåfall sätta dit honom? Maskineriet är en intensiv och actionpackad thriller som utgör en av årets höjdpunkter. 

We Got This – SVT Play

We Got This på SVT Play – en av de bästa svenska serierna 2020
Foto: SVT.

Känslan är att många missat SVT Play:s nya komediserie We Got This, vilket är synd. Den är inte bara en av de roligaste, utan också en av de bästa svenska serierna 2020. Vi bjuds på gott om konspirationshumor när den djupt skuldsatte amerikanen George English bestämmer sig för att lösa Palmemordet och casha ut de 50 miljoner kronor som erbjuds i ersättning. 

Advokaten säsong 2

Efter en ruskigt stark första säsong fortsätter Advokaten med Alexander Karim och Malin Buska i spetsen att vara en av Sveriges starkaste serieproduktioner. Dramatiken tätnar och insatserna höjs när Frank bestämmer sig för att på nytt slå ihop sig med sin polissyster i kampen om sanning och rättvisa. Vi som tittar hålls ständigt i ett stadigt grepp.

Bästa svenska serierna 2020 med betyget 5 av 5:

Kalifat

Bland de bästa svenska serierna 2020 hittar vi Kalifat
Foto: SVT.

När bästa svenska serierna 2020 summeras finns det än så länge bara en fullpoängare på listan och det är denna nakna thrillerserie om religiös fundamentalism. Berättandet lyckas gå en omöjlig balansgång och lära tittaren att allting inte går att kategorisera som antingen rätt eller fel. Nej, få svenska serier rör upp lika starka känslor och knepiga debatter som fullkomligt briljanta Kalifat

5 snabba tips på bra svenska serier:

Top Dog (C More): Baserad på boktrilogi av Jens Lapidus om en nyligen utsläppt fånge som tillsammans med en driven advokat letar efter en kidnappad son till en av advokatfirmans viktigaste klienter.

Bröllop, begravning och Dop (C More): Om två familjer samlade på landsbygden för ett bröllop där allting går fel. En sekvens av galenskap ger avgörande konsekvenser för alla de inblandade. Finns två säsonger. 

The American Runestone (Viaplay): I en dokumentärserie tar Peter Stormare upp kampen mot forskare i sökandet efter sanningen om den omdebatterade Kensingtonstenen. Finns två säsonger.

Box 21 (Viaplay): Hämndhistoria om Lidia som lurats till Sverige för att prostitueras. På jakten efter hämnd träffar hon Ewert Grens, en polis som letar efter en farlig brottsling han hyser djupt förakt mot.

På gränsen med Peter Jihde (Viaplay): I en dokumentärserie reser Peter Jihde till USA för att träffa folk som befinner sig i extrema situationer och har åsikter som i Sverige anses vara kontroversiellaFinns två säsonger. 

Läs också Filmtopps lista på de bästa svenska filmerna 2020!

För fler listor och tips --> Scrolla vidare!

 

 

NÄSTA ARTIKEL