Paradiset brinner – Mika Gustafson säkrar två svenska vinster i Venedig

Bästa svenska filmerna 2023 – hela listan

Filmtopp
Uppdaterad 29 november 2023 kl. 16:11 | Publicerad 04 januari 2023 kl. 18:01

Här är årets bästa svenska filmer

Många spännande, svenska filmsatsningar väntar på oss framöver. Här listar Filmtopp de bästa svenska filmerna 2023 – för att du inte ska missa något sevärt.

Vi befinner oss i en spännande period för svensk film. De senaste åren har vi fått se allt fler unika satsningar och på det spåret ser det ut att fortsätta även framöver. Skräckgenren har exempelvis börjat få ett rejält uppsving och streamingtjänsterna fortsätter att låta fler filmskapare sätta sin prägel på svensk film.

Är du nyfiken på vilka som är de bästa serierna kan du hitta dem på vår lista över de bästa svenska serierna 2023.

De bästa svenska filmerna 2023 – dessa får du inte missa

100 årstider – bästa svenska filmerna 2023
Foto: Draken Film.

100 årstider – bio

Genre: Drama
Regi: Giovanni Bucchieri
I rollerna: Giovanni Bucchieri, Louise Peterhoff, Karin Franz Körlof, Stina Eklad m.fl.
Filmtopp-betyg: 4 av 5

100 årstider är en unik hybridfilm som blandar dokumentär innehåll med en fiktiv handling. I huvudrollerna hittar vi regissören Giovanni Bucchieri (som långfilmsdebuterar) och Louise Peterhoff, som båda spelar alternativa versioner av sig själva. Det dokumentära innehåller som används är från duons tidigare förhållande. Filmen är vacker och utan tvekan en av årets stora pärlor på den svenska filmscenen.

 

Syndabocken
Foto: TriArt Film

Syndabocken

Genre: Drama, thriller
Regi: Axel Petersén
I rollerna: Joel Spira, Christopher Wagelin, Julia Sporre m.fl.
Filmtopp-betyg: 4 av 5

På Malta dyker plötsligt ekobrottslingen Dimman (Joel Spira) upp hemma hos sin före detta vän – mannen han hade företag med och blåste. I ett desperat försök att återfå hans förtroende dras han ner i en destruktiv spiral av våld och lögner. Annorlunda och sevärt.

Paradiset brinner
Systrarna i "Paradiset brinner". Foto: TriArt Film

Paradiset brinner – bio

Genre: Drama
Regi: Mika Gustafson
I rollerna: Bianca Delbravo, Dilvin Asaad, Safira Mossberg, Ida Engvoll m.fl.
Filmtopp-betyg: 4 av 5

De tre systrarna Steffi, Mira och Laura bor ensamma bland smutstvätt och cornflakessmulor på grund av deras helt frånvarande föräldrar. Deras vardag är vild och präglas av bråk, alkohol, olaga intrång, snatteri och en orubblig syskonkärlek. De har varandra i den supertrio de själva skapat och lever efter egna regler, men deras paradis börjar sakta men säkert antändas när socialtjänsten vill ha ett möte med deras mamma.

Konfernsen
Katia Winter i "Konferensen". Foto: Netflix

Konferensen – Netflix

Genre: Skräck, komedi
Regi: Patrik Eklund
I rollerna: Adam Lundgren, Christoffer Nordenrot, Katia Winter, Marie Agerhäll m.fl.
Filmtopp-betyg: 4 av 5

Tänk dig en vanlig kompetensutveckling i en vanlig svensk stugby i en vanlig mörk skog. Inget speciellt med det. Men lägg till en hänsynslös mördare ute efter blod så får du grunden till Netflix nya svenska splatterfilm Konferensen.

Ensemblen i Tillsammans 99
Foto: Filmtopp Int.

Tillsammans 99 – bio

Genre: Drama, komedi
Regi: Lukas Moodysson
I rollerna: Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Olle Sarri, Anja Lundqvist, David Dencik, Jonas Karlsson m.fl.
Filmtopp-betyg: 3 av 5

Lukas Moodysson är tillbaka med sin första långfilm på tio år och sin första uppföljare någonsin. TIllsammans 99 skildrar det gamla 70-talskollektivet vid millennieskiftet under en ångestladdad, tragikomisk afton. Strålande skådespel och en handfull vassa scener.

Hypermoon
 Foto: Mia Engberg/TriArt Film 

Hypermoon – bio

Genre: Dokumentär
Regi: Mia Engberg
Medverkande: Mia Engberg, Louede Dijo, Tallulah Whitaker m.fl.
Filmtopp-betyg: 4 av 5

Hypermoon är intim poesi i filmformat, som speglar det livsförändrande ögonblicken när regissören Mia Engberg diagnostiseras med cancer, den första kvinnan som lämnar och återvänder till jordens yta och den åldrande gangstern Vincent, som alla tre binds ihop på ett magnifikt sätt genom styrkan bakom minnena som formar oss och bräckligheten i vår existens.

Omar Rudberg i Karusell
Omar Rudberg har en jobbig kväll på Liseberg. Foto: Nordisk Film

Kursell – bio

Genre: Skräck
Regi: Simon Sandquist
Medverkande: Omar Rudberg, Emil Algpeus, Amanda Lindh, Wilma Lidén m.fl.
Filmtopp-betyg: 3 av 5

Svensk skräck har uppfriskande nog börjat få ett rejält uppsving, vilket Feed (2022) var ett tydligt bevis på. Karusell utspelas på Liseberg där en parkvärd får i uppdrag att guida några av sina tidigare vänner, som vunnit en exklusiv och privat natt på nöjesfältet i samband med Halloween. Snart visar det sig att de inte är helt ensamma och mardrömmen är ett faktum.

Bästa svenska filmerna 2023
Foto: Netflix.

En dag och en halv – Netflix

Genre: Thriller, Drama
Regi: Fares Fares
Medverkande: Alexej Manvelov, Alma Pöysti, Fares Fares m.fl.
Filmtopp-betyg: 3 av 5

I Fares Fares regidebut får vi följa med på en nagelbitande roadtrip genom Sverige efter att Artan kidnappat sin exfru med målet att återförenas med sin dotter. Kidnappningen blir startskottet på den intensiva resan, och med en pistol riktad mot sig blir dessutom polisen Lukas chaufför på tripen, med poliskollegorna som följer dem hack i häl.

Forever (2023)
Foto: SF Studios.

Forever – Bio

Genre: Drama
Regi: Anders Hazelius
Medverkande: Flutra Cela, Judith Sigfridsson, Agnes Lindström Bolmgren, Mustapha Aarab m.fl.
Filmtopp-betyg: 4 av 5

Forever är ett pricksäkert drama om fotbollsdrömmar som kretsar kring de två 15-åriga vännerna Mila och Kia. Mila lever för fotbollen, medan Kias fokus börjar svikta när de får en ny, hårdsatsande tränare. Den nya dynamiken kommer inte bara i vägen för tjejerna som lagkamrater, utan även som vänner utanför planen.

One More Time
Foto: Netflix.

One More Time – Netflix

Genre: Komedi, Drama
Regi: Jonatan Etzler
Medverkande: Hadde Stiernstedt, Evelyn Mok, Vanna Rosenberg, Per Fritzell m.fl.
Filmtopp-betyg: 4 av 5

One More Time är en av Netflix-komedin med Hedda Stiernstedt i huvudrollen som Amelia. Hon ska precis fylla 40 år när hon blir påkörd och ... vaknar upp på sin 18-årsdag. Det är en tid hon länge längtat tillbaka till, men när hon inser att hon måste leva om dagen om och om igen är det inte så kul längre. Filmen är långtifrån fläckfri, och som det brukar bli med den här typen av filmer känns det som om den går på tomgång en bit in i händelseförloppet. Men i grunden är den trots allt sevärd, underhållande och, under ytan, faktiskt ganska fin.

Andra akten (2023)
Foto: Nordisk Film.

Andra akten – Bio

Genre: Drama, Romantik
Regi: Mårten Klingberg
Medverkande: Lena Olin, Rolf Lassgård, Lars Väringer, Charlie Gustafsson, Görel Crona, Penny Smitt m.fl.
Filmtopp-betyg: 3 av 5

Evas liv som nybliven pensionär går inte helt som en dans på rosor. Hennes exman flyttar in med sin nya fru på andra sidan gatan och hennes son har börjat tröttna på henne. All ny, överflödig tid fyller hon genom att ta ett extrajobb. Hon får i uppdrag att hjälpa en känd skådespelare – som inte är helt lätt att hantera – med rehabiliteringen efter en stroke. Vad som inledningsvis ser ut att vara ett omöjligt samarbete dem emellan utvecklar sig snart till något oväntat som ingjuter hopp om livet.

Motståndaren
Foto: Tangy

Motståndaren

Genre: Drama
Regi: Milad Alami
Medverkande: Payman Maadi, Amirali Abanzad, Ahmed Abdullahi, Björn Elgerd m.fl.
Filmtopp-betyg: 3 av 5

Med världspremiär på filmfestivalen i Berlin handlar om pappan Iman (Payman Maadi) som kämpar för att få uppehållstillstånd. Han har flytt, i rädslan över att bli förföljd, från Iran med sin fru Maryam (Marall Nasiri), som är gravid när filmen börjar, samt deras två döttrar. För att få ekonomin att gå runt arbetar han som pizzabud men börjar så småningom att brottas för att på det viset få uppehållstillstånd som idrottsman. I samband med brottningen träffar han Thomas som här spelas av Björn Elgerd, som vi kunnat se i bland annat Spelskandalen (2022) och i en mindre roll i Tunna blå linjen (2021).

Holy Spider – Bio

Genre: Drama, Thriller
Regi: Ali Abbasi
Medverkande: Mehdi Bajestani, Zar Amir-Ebrahimi, Arash Ashtiani m.fl.
Filmtopp-betyg: 4 av 5

Holy Spider må vara en dansk film på pappret, som dessutom tävlar som Danmarks Oscarsbidrag, men vi kan ändå lyfta fram den även som svensk. Filmen är nämligen samproducerad med flertalet svenska aktörer och, framför allt, regisserad av svensk-iranske Ali Abbasi. Filmen handlar om en journalist som undersöker mord på sexarbetare i den heliga staden Mashhad, Iran.

En dag kommer allt det här bli ditt – Bio

Genre: Drama
Regi: Andreas Öhman
Medverkande: Peter Haber, Suzanne Reuter, Filip Berg, Liv Mjönes, Arvin Kananian, Karin Franz Körlof m.fl.
Filmtopp-betyg: 3 av 5

En framstående serietecknare och hennes syskon samlas på sina föräldrars gård för första gången på över ett decennium. Familjen äger skogsmark som har funnits i släkten i generationer, men föräldrarna vill bara att ett av barnen ska ärva skogen. Frågan är bara om någon av dem ens är villiga att ta på sig ansvaret?

Dogborn – årets bästa svenska filmer 2023
Foto: Nonstop Entertainment

Dogborn – Bio

Genre: Thriller
Regi: Isabella Carbonell
Medverkande: Philip Oros, Silvana Imam, Henrik Norlén, Linus James Nilsson, Richard Ulfsäter m.fl.
Filmtopp-betyg: 3 av 5

Silvana Imam gör sin skådespelardebut i detta projekt under ledning av Isabella Carbonell. Thrillern handlar om ett tvillingpar som får ett jobberbjudande som kan hjälpa dem att lämna sina liv utanför systemet och skaffa ett eget hem, men när det visar sig att möjligheten involverar att frakta två unga flickor är vägen framåt inte längre lika självklar. Det återstår att se om Dogborn blir en av de bästa svenska filmerna 2023, men det här är utan tvekan en av de mer spännande satsningarna för året.

Kungen – en av de bästa filmerna 2023?
Foto: SF Studios.

Kungen – Bio

Genre: Dokumentär
Regi: Karin af Klintberg
Medverkande: Kung Carl XVI Gustaf
Filmtopp-betyg: 3 av 5

Det råder sällan brist på sevärda svenska dokumentärer, men en som sticker är Kungen. Karin af Klintberg ligger bakom den fösta dokumentären som följer en ännu levande kung i Sverige. Under två år har Karin af Klintberg följt kungen på både avstånd och nära håll, med unika intervjuer på tu man hand. Under dessa har allt från barndomen till kungaansvaret diskuterats.

Detta var vår lista med de bästa svenska filmerna från 2023. Vi hoppas att du hittar en handfull vassa tips! För mer läsning, se vår lista med årets bästa filmer – i alla kategorier.

 

NÄSTA ARTIKEL