Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa svenska filmerna 2023 – hela listan

Bästa svenska filmerna 2023 – hela listan

Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 januari 2023
Filmtopp
Filmtopp | Lista
04 januari 2023

Här är årets bästa svenska filmer

Många spännande, svenska filmsatsningar väntar på oss framöver. Här listar Filmtopp de bästa svenska filmerna 2023 – för att du inte ska missa något sevärt.

Vi befinner oss i en spännande period för svensk film. De senaste åren har vi fått se allt fler unika satsningar och på det spåret ser det ut att fortsätta även framöver. Skräckgenren har exempelvis börjat få ett rejält uppsving, snart får vi se en storskalig katastroffilm och streamingtjänsternas fortsatta intresse för lokala produktioner gör att det ges utrymme åt fler filmskapare att sätta sin prägel på svensk film.

Det ser med andra ord ut som om vi har ett otroligt spännande filmår framför oss och i Filmtopps bevakning av den svenska filmindustrin, som inkluderar att vi sammanställer tips på de bästa filmerna, räknar vi med att kunna lyfta fram en rad intressanta titlar för alla olika smaker. På den här listan kommer du alltså att hitta de bästa svenska filmerna 2023.

Är du nyfiken på vilka som är de bästa serierna kan du hitta dem på vår lista över de bästa svenska serierna 2023.

Listan uppdateras löpande under årets gång, med titlar som har betygsatts av Filmtopp.

De bästa svenska filmerna 2023 – dessa får du inte missa

Andra akten (2023)
Foto: Nordisk Film.

Andra akten – Bio

Genre: Drama, Romantik
Regi: Mårten Klingberg
Medverkande: Lena Olin, Rolf Lassgård, Lars Väringer, Charlie Gustafsson, Görel Crona, Penny Smitt m.fl.

Evas liv som nybliven pensionär går inte helt som en dans på rosor. Hennes exman flyttar in med sin nya fru på andra sidan gatan och hennes son har börjat tröttna på henne. All ny, överflödig tid fyller hon genom att ta ett extrajobb. Hon får i uppdrag att hjälpa en känd skådespelare – som inte är helt lätt att hantera – med rehabiliteringen efter en stroke. Vad som inledningsvis ser ut att vara ett omöjligt samarbete dem emellan utvecklar sig snart till något oväntat som ingjuter hopp om livet.

Motståndaren
Foto: Tangy

Motståndaren

Genre: Drama
Regi: Milad Alami
Medverkande: Payman Maadi, Amirali Abanzad, Ahmed Abdullahi, Björn Elgerd m.fl.

Med världspremiär på filmfestivalen i Berlin handlar om pappan Iman (Payman Maadi) som kämpar för att få uppehållstillstånd. Han har flytt, i rädslan över att bli förföljd, från Iran med sin fru Maryam (Marall Nasiri), som är gravid när filmen börjar, samt deras två döttrar. För att få ekonomin att gå runt arbetar han som pizzabud men börjar så småningom att brottas för att på det viset få uppehållstillstånd som idrottsman. I samband med brottningen träffar han Thomas som här spelas av Björn Elgerd, som vi kunnat se i bland annat Spelskandalen (2022) och i en mindre roll i Tunna blå linjen (2021).

Holy Spider – Bio

Genre: Drama, Thriller
Regi: Ali Abbasi
Medverkande: Mehdi Bajestani, Zar Amir-Ebrahimi, Arash Ashtiani, Fourozan Jamshidnejad, Nima Akbarpour, Sina Parvaneh m.fl.

Holy Spider må vara en dansk film på pappret, som dessutom tävlar som Danmarks Oscarsbidrag, men vi kan ändå lyfta fram den även som svensk. Filmen är nämligen samproducerad med flertalet svenska aktörer och, framför allt, regisserad av svensk-iranske Ali Abbasi. Filmen handlar om en journalist som undersöker mord på sexarbetare i den heliga staden Mashhad, Iran.

En dag kommer allt det här bli ditt – Bio

Genre: Drama
Regi: Andreas Öhman
Medverkande: Peter Haber, Suzanne Reuter, Filip Berg, Liv Mjönes, Arvin Kananian, Karin Franz Körlof m.fl.

En framstående serietecknare och hennes syskon samlas på sina föräldrars gård för första gången på över ett decennium. Familjen äger skogsmark som har funnits i släkten i generationer, men föräldrarna vill bara att ett av barnen ska ärva skogen. Frågan är bara om någon av dem ens är villiga att ta på sig ansvaret?

Dogborn – årets bästa svenska filmer 2023
Foto: Nonstop Entertainment

Dogborn – Bio

Genre: Thriller
Regi: Isabella Carbonell
Medverkande: Philip Oros, Silvana Imam, Henrik Norlén, Linus James Nilsson, Richard Ulfsäter m.fl.

Silvana Imam gör sin skådespelardebut i detta projekt under ledning av Isabella Carbonell. Thrillern handlar om ett tvillingpar som får ett jobberbjudande som kan hjälpa dem att lämna sina liv utanför systemet och skaffa ett eget hem, men när det visar sig att möjligheten involverar att frakta två unga flickor är vägen framåt inte längre lika självklar. Det återstår att se om Dogborn blir en av de bästa svenska filmerna 2023, men det här är utan tvekan en av de mer spännande satsningarna för året.

Sockerexperimentet
Foto: Affekt Film.

Sockerexperimentet – Bio

Genre: Drama, Biografi
Regi: Johan Tornblad
Medverkande: Sandra Redlaff, Per Ragnar, Henrik Norman, Hanna Ullerstam, Magnus Af Sandeberg, Emanuel Blom, Elisabeth Andersson m.fl.

Sockerexperimentet är en kommande, verklighetsinspirerad svensk film av John Thornblad som utspelar sig 1948 och handlar om 22-åriga Johanna. Hon bor på Vipeholms sjukhus med andra individer med funktionsnedsättningar och blir en dag blixtförälskad i en av dem. När den nya kärleken blir allt sjukare i efterföljderna av ändrade rutiner och ett pågående experiment, börjar Johanna misstänka att allt inte står helt rätt till.

Kungen – en av de bästa filmerna 2023?
Foto: SF Studios.

Kungen – Bio

Genre: Dokumentär
Regi: Karin af Klintberg
Medverkande: Kung Carl XVI Gustaf

Det råder sällan brist på sevärda svenska dokumentärer, men en som sticker ut bland de kommande under året är Kungen. Karin af Klintberg ligger bakom den fösta dokumentären av det här slaget som följer en ännu levande kung i Sverige. Under två år har Karin af Klintberg följt kungen på både avstånd och nära håll, med unika intervjuer på tu man hand. Under dessa har allt från barndomen till kungaansvaret diskuterats.

Premiär 24 februari.

Exodus – en av de bästa svenska filmerna 2023?
Foto: B-Reel Films.

Exodus – Bio

Genre: Drama
Regi: Abbe Hassan
Medverkande: Jwan Alqatami, Khaled Alqatami, Isa Aouifia, Ashraf Barhom, Christina Karatza och Pavlina Sarli

Abbe Hassans Exodus inviger Göteborg Film Festival och det kan mycket väl bli en av årets bästa svenska filmer 2023. I fokus för handlingen hittar vi en professionell smugglare som försöker hjälpa en 12-årig flicka, som har separerats från sin familj under kriget i Syrien.

Premiär 3 mars.

Avgrunden – en av årets bästa svenska filmer 2023?
Foto: SF Studios.

Avgrunden – Bio

Genre: Action, Thriller, Drama
Regi: Richard Holm
Medverkande: Tuva Novotny, Peter Franzén, Kardo Razzazi, Edvin Ryding, Felicia Truedsson, Tintin Poggats Sarri m.fl.

Svensk katastroffilm är inte någonting som vi är vana vid att se – och aldrig tidigare kommer vi ha sett det göras i samma skala som i kommande Avgrunden. I Avgrunden kommer vi att få se Tuva Novotny i huvudrollen som Frigga, säkerhetschefen för Kiirunavaaragruvan som försöker att balansera sitt yrke med ett kaotiskt privatliv. Vardagsproblemens betydelse känns dock futtiga i jämförelse när marken under dem bokstavligt talat börjar rämna.

Premiär 15 september.

Hedda Stiernstedt klar för svenska Netflixfilmen One More Time
Foto: Netflix.

One More Time – Netflix

Genre: Komedi
Regi: Jonathan Etzler
Medverkande: Hedda Stiernstedt, Vanna Rosenberg, Miriam Ingrid, Maxwell Cunningham, Elinor Silfersparre m.fl.

Netflix fortsätter att satsa på svensk, och en kommande film som onekligen ser intressant ut är One More Time, med Hedda Stiernstedt i huvudrollen. I filmen får vi ser hur Amelia, natten till sin 40-årsdag, blir påkörd av en buss och vaknar upp igen på sin 18-årsdag, som hon sedan upplever om och om igen. Den här typen av Groundhog Day-liknande filmen är lätt att misslyckas med, men träffar Jonathan Etzler rätt kan det helt klart bli en av de bästa svenska filmerna 2023.

Premiär våren 2023.

Nelly Rapp: Dödens spegel – Bio

Genre: Familj, Äventyr, Komedi
Regi: Johan Rosell
Medverkande: Matilda Gross, Johan Rehborg, Jens Ohlin, Marianne Mörck m.fl.

Lagom till Halloween kommer Nelly Rapp att vara tillbaka i en ny film och bland de kommande svenska familjefilmerna räknar vi med att det kommer att vara en av årets mest sevärda. Denna gången görs Nelly och hunden London sällskap av Valle, när de beger sig djupt in i Svartskogen på jakt efter "Dödens spegel". Letandet för dem allt närmre den plats där Nellys mamma en gång försvann.

Premiär Halloween 2023.

Ett sista race
Foto: SF Studios.

Ett sista race – Bio

Genre: Komedi, Familj, Action
Regi: Edward af Sillén
Medverkande: Malin Åkerman, Jonas Karlsson, Peter Dalle, Johan Ulveson, Malte Gårdinger, Johan Glans, David Hellenius m.fl.

I vinter kommer den rejält stjärnspäckade filmen Ett sista race, regisserad av Edward af Silén. I centrum av berättelsen hittar vi Dennis (David Hellenius) – en legendar inom streetracing som alltid har levt på fel sida om lagen, men som nu bestämt sig för att leva ett mer hederligt liv. Han vill ta igen för alla år han försummat sitt äktenskap och sin dotter, men när det visar sig att dottern själv ska delta i ett race måste han sätta sig bakom ratten en sista gång för att hämta hem henne. Tillsammans med exfrun Tove (Malin Åkerman) ger han sig ut i Sverige för att komma till undsättning för dottern.

Premiär december 2023.

Bamse – en av de bästa svenska filmerna 2023?
Foto: Nordisk Film.

Bamse och världens minsta äventyr – Bio

Genre: Barn, Animation, Äventyr
Regi: Christian Ryltenius
Medverkande: Rolf Lassgård, Johan Ulveson, Johan Glans m.fl.

Hederliga Bamse imponerade stort med Bamse och vulkanön och vi hoppas att succén kan återupprepas med Bamse och världens minsta äventyr. Denna gången är det Nalle-Maja som står i fokus. När ingen vill leka med henne får hon i sig XYZ-saft och blir liten som en myra – och nu är frågan om någon kommer att kunna hitta henne när hon är så liten och vad hon själv kan åstadkomma med sin lilla storlek.

Premiär någon gång 2023.

Kan Fares Fares regidebut bli en av årets bästa svenska filmer 2023?
Foto: Netflix.

A Day and a Half – Netflix

Genre: Action, Thriller
Regi: Fares Fares
Medverkande: Alexej Manvelov, Fares Fares, Alma Pöysti, Jonathan Sand, Bella Klaus m.fl.

Det är dags för Fares Fares att göra sin regidebut med actionthrillern A Day and a Half på Netflix. Filmens handling kretsar kring en polis som tar upp jakten på ett separerat par, där mannen under en road trip har tagit sin exfru gisslan för att kunna återförena sig med sin dotter. Resan går genom sommarsveriges landsbygd – med polisen hack i häl.

Vi håller tummarna för att Fares regidebut blir en av årets bästa svenska filmer 2023.

Premiär någon gång 2023.

Skräckfilmen Karusell – en av årets bästa svenska filmer 2023?
Foto: Liseberg.

Karusell – Bio

Genre: Skräck
Regi: Simon Sandquist
Medverkande: Omar Rudberg, Emil Algpeus, Amanda Lindh, Wilma Lidén, Thomas Hedengran, Berna Iceoglu, Ludvig Deltin m.fl.

Svensk skräck har uppfriskande nog börjat få ett rejält uppsving, vilket Feed (2022) var ett tydligt bevis på. Under 2023 kommer ännu en spännande, ny rysarsatsning – denna gången med nöjesfältet Liseberg som spelplats. En parkvärd får i uppdrag att guida några av sina tidigare vänner, som vunnit en exklusiv och privat natt på Liseberg i samband med Halloween. Snart visar det sig att de inte är helt ensamma i den förmodat tomma nöjesparken och mardrömmen är ett faktum.

Premiär hösten 2023.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL