Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips

Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips

Filmtopp
Filmtopp | Lista
02 januari 2023
Filmtopp
Filmtopp | Lista
02 januari 2023

Filmtopp samlar årets svenska höjdpunkter på seriefronten

Det är dags att ta oss an de bästa svenska serierna 2023 på streamingmarknaden. Det är en hel del titlar som ser ut att ta plats bland årets bästa serier.

Året som nu är här ser ut att bjuda på en enorm mängd fantastiska produktioner på svensk mark. Det är vår uppgift på Filmtopp att redan nu försöka sålla fram de bästa svenska serierna 2023 för att underlätta ditt orienterande i en djungel av titlar. 

Streamingtjänsterna har ännu inte gått ut med alla sina produktioner för i år, vilket innebär att listan kommer uppdateras allt eftersom. Likaså kommer den att ta ny form när vi fyller på med våra betygsatta rekommendationer. Men av alla de spännande svenska serier som väntar oss står det klart att Viaplay har med klart flest titlar på listan. 

Bland de höjdpunkter som väntar oss har vi stjärnspäckade kriminaldramat Händelser vid vatten, serien om Börje Salming med Valter Skarsgård, en andra säsong av tittarfavoriten Top Dog och många flera. Vidare kan vi förvänta oss att flera populära serier än de vi listar här kommer tillbaka med nya säsonger. 

Vill du hellre ha tips på de bästa svenska filmerna 2023, så kartlägger vi naturligtvis även dem.

Bästa svenska serierna 2023 – höjdpunkterna vi längtar efter

Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips
Foto: SVT.

Händelser vid vatten – SVT

En av de klart mest lovande svenka serierna i år. Händelser vid vatten bygger på boken av Kerstin Ekman med samma namn från 1993. Handlingen utspelar sig på tidigt 70-tal när två turister hittas mördade i ett tält – ett brott som flätar samman fyra slumpmässiga människors liv. 

De första bilderna hintar om en urläcker produktion, och rollistan skriker även den ut seriens potential. Bland de stora namnen ser vi Alba August, Pernilla August, Rolf Lassgård och Asta Kamma August.

Premiär: 15 januari

Limbo kan bli en av årets bästa svenska serier
Foto: Viaplay.

Limbo – Viaplay

En av vårens största händelser på Viaplay är premiären för det nya dramat Limbo som bygger på sanna händelser i skådespelaren Rakel Wärmlanders liv. Denna omskakande berättelse handlar om den period som följer efter att sönerna till de tre vännerna Ebba, My och Gloria hamnat i en svår bilolycka. I väntan på vad som ska hända med barnen sätts kvinnornas relation till varandra och sina familjer på prov. 

Rakel Wärmlander som varit och med utvecklat Limbo spelar My, och bredvid henne ser vi Sofia Helin och Louise Peterhoff, känd från Det som göms i snö

Premiär: 12 februari

Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips
Foto: SVT.

Hålla samman – SVT

En annan stor höjdpunkt i SVT:s dramautbud är serien Hålla samman, som följer två systrar och deras olika familjer samt pappan som lider av den aggressiva minnessjukdomen alzheimers. 

Serien är regisserad av ingen mindre än Maria Blom, som tidigare gjort filmer som Masjävlar, Nina Frisk och Monky. På rollistan ser vi den erkände birollskungen Lennart Jähkel, men också Michaela Thorsén och Ulrika Nilsson.

Premiär: hösten 2023

Leif och Billy säsong 7 finns med bland årets bästa serier
Foto: SVT.

Leif och Billy (säsong 7) – SVT

Trots att de nu gjort hela sex säsonger av deras älskade komediserie verkar Klas Eriksson och Alfred Svensson inte se något stopp på Leif och Billy. Och det får vi tacka dem för. Vi räknar kallt med att den Kristallenbelönade serien, som gått från klarhet till klarhet, kommer fortsätta att förse oss med jobbigt pinsamma situationer och hejdlösa garv. En av de bästa svenska serierna 2023? Allt annat vore en besvikelse. 

Premiär: våren 2023

William Spetz skapar svenska Netflix-serien Tore
Foto: Netflix.

Tore – Netflix

Netflix kommande dramakomedi Tore, som skapats av William Spetz, kretsar kring 27-årige Tore. När den viktigaste personen i hans liv blir påkörd av en sopbil och dör gör Tore allt han kan för att trycka undan sin sorg. En berättelse om att springa ifrån allt som gör ont och samtidigt försöka ta reda på vem man egentligen är.

Med en av årets största filmer förra året, Dag för dag, visade William Spetz att han är en väldigt lovande manusförfattaren. Utöver honom ser vi en gedigen rollista forma serien med namn som Sanna Sundqvist, Peter Haber och Hannes Fohlin

Premiär: TBA

Thunder in my Heart säsong 2 kan bli en av de bästa serierna 2023
Foto: Viaplay.

Thunder in my Heart (säsong 2) – Viaplay

Snart får vi den efterlängtade uppföljaren på Amy Deasismonts ungdomsdrama Thunder in my Heart där hon spelar mot Alexander Abdallah, Julia Lyskova JuhlinGustaf Hammarsten och Helen Sjöholm.

Den andra säsongen tar vid ett år efter händelserna i den första. För Sigrids del lämnas hon i utanförskap, och efter att ha avslutat relationen med sin pappa Stefan ställs hon inför ännu svårare beslut när hans försök att kontrollera lillebror Benjamin får katastrofala konsekvenser. 

Premiär: våren 2023

Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips
Foto: Viaplay.

Veronika – Viaplay

När poliskommissarien Veronika Gren plötsligt ser en död pojke stå på sjukhusparkeringen tror hon först att hon hallucinerar. Det är upprinnelsen till Viaplays stora satsning till psykologisk thriller, som rymmer plats för övernaturliga inslag. 

I streamingtjänstens kanske största nya spänningsserie för i år spelar Alexandra Rapaport mot den norska Exit-stjärnan Tobias Santelmann

– Det är över fem år sedan jag fick det här projektet i handen och jag har varit såld sedan dess, har Alexandra Rapaport sagt om Veronika.

Premiär: hösten 2023

Viaplay gör thrillerserier på Emelie Schepps bok om Jana Berzelius
Foto: Viaplay.

Jana – Märkta för livet – Viaplay

Kommande Jana – Märkta för livet är en produktion med stor potential att ta plats bland de bästa svenska serierna 2023. Storyn bygger på första boken i författaren Emelie Schepps bästsäljande serie om åklagaren och före detta barnsoldaten Jana Berzelius. Säsongen består av sex delar, och den så ofta pålitlige filmskaparen Felix Herngren står för regin.

Premiär: hösten 2023

Ronja rövardotter – Viaplay

Det råder inga tvivel om att nya Ronja rövardotter är årets mest emotsedda serie. Vi känner oss också övertygade om att den kan bli en av årets bästa serier. Viaplay har kostat på sig en stor produktion som ägt rum både i Sverige och utomlands, där man med gediget hantverk byggt upp slående miljöer. Likaså har man samlat en mäktig skara skådespelare för att gestalta karaktärerna, däribland Pernilla August, Vera Vitali, Johan Ulveson och Christopher Wagelin. Allting för att göra Astrid Lindgrens klassiker rättvisa.

Premiär: TBA

Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips
Foto: Viaplay.

Serien om Börje Salming – Viaplay

Valter Skarsgård spelar den nyligen bortgångne hockeylegenden Börje Salming i vad som blir en stor biografi med fokus på hans karriär under 70-talet. Det lilla som visats upp av produktionen verkar oerhört lovande. Det blir heller inte sämre av att Hedda Stiernstedt finns med i rollen som Börjes fru Margitta.

Premiär: TBA

Sanningen på C More – Allt om nya serien
Foto: C More.

Sanningen – C More

Senare i år ser vi även Hedda Stiernstedt i en ny satsning av C More: Sanningen, ett emotionellt kriminaldrama som förutom sitt klassiska mysterium handlar om systerskap, föräldraskap, skuld, sorg och hur man går vidare efter ett trauma. Bredvid Stiernstedt ser vi också Sofia Helin.

Premiär: TBA

Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips
Foto: C More.

Top Dog (säsong 2) – C More

Sedan en hyllad första säsong har fortsättningen på Top Dog varit högst efterlängtad bland de svenska tittarna. Under våren kommer vi äntligen att få återse Emily (Josefin Asplund) och Teddy (Alexej Manvelov) i den andra säsongen som utspelar sig två år efter den första. 

Nu är Teddy tillbaka i brottslighetens mörka värld där han klättrat i graderna. Parallellt har Emily fått chansen hon väntat på med ett stort uppdrag som affärsjurist. Men snart hamnar de båda i ett svårt moraliskt dilemma som innebär deras tuffaste test hittills.

Premiär: våren 2023

Andra efterlängtade titlar som kan ta plats bland de bästa svenska serierna 2023

  • På gatan där jag bor (Viaplay)
  • Detektiven från Beledweyne (SVT)
  • Den som dräper - Mörkret säsong 3 (Viaplay)
  • Young Royals säsong 3 (Netflix)

Filmtopps lista med de bästa svenskar serierna 2023 uppdateras under årets gång. Då med betygsatta rekommendationer av våra skribenter. 

 

NÄSTA ARTIKEL