Succé för Börje – tittarrekord på Viaplay

Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips

Filmtopp
Uppdaterad 29 november 2023 kl. 17:11 | Publicerad 02 januari 2023 kl. 20:01

Filmtopp samlar årets svenska höjdpunkter på seriefronten

Det är dags att ta oss an de bästa svenska serierna 2023 på streamingmarknaden. Det är en hel del titlar som ser ut att ta plats bland årets bästa serier.

Under årets gång har vi bjudits på en enorm mängd fantastiska produktioner på svensk mark. Det är vår uppgift på Filmtopp att redan nu försöka sålla fram de bästa svenska serierna 2023 för att underlätta ditt orienterande i en djungel av titlar. Vill du hellre ha tips på de bästa svenska filmerna 2023, så kartlägger vi naturligtvis även dem.

Bästa svenska serierna 2023

En helt vanlig familj – bästa svenska serierna 2023
Foto: Netflix.

En helt vanlig familj (miniserie) – Netflix

Netflix-satsningen En helt vanlig familj har blivit en omedelbar tittarfavorit, både i Sverige och globalt, och vi är inte förvånade. Miniserien är fängslande och välgjord i sin skildring av en familj var vardag rämnar när dottern anklagas för ett mord.

Börje – The Journey of a Legend (säsong 1)
Valter Skarsgård som Börje Salming. Foto: Viaplay

Börje – The Journey of a Legend (säsong 1) – Viaplay

Viaplay är i absolut toppform med en av sina bästa serier någonsin. Historien om Börje Salming – här gestaltad av Valter Skarsgård – är fantastiskt berättad med strålande skådespel och riktigt läcker produktionsdesign. En serie att njuta av.

Sugarbabe
Foto: SVT Play

Sugarbabe (säsong 1) – SVT Play

Den välproducerade lågbudget-dramaserien Sugerbabe på SVT varvar oskyldiga TikTok-danser från 15-åriga tjejer med snuskgubbar och övergrepp. En serie som visar hur lätt det är för dagens ungdomar att hamna fel när man är desperat efter pengar och har tillgång till sociala medier.

 

Ondskan-stjärnan Isac Calmroth
Ondskan-stjärnan Isac Calmroth (Erik Ponti). Foto: TV4

Ondskan (säsong 1) – TV4 Play

Jan Guillous klassiska roman – som blev Oscarsnominerad storfilm – är tillbaka i en ny paketering. Ondskan är en sevärd skildring av Erik Pontis uppväxt på Stjärnsberg där kamratuppfostran råder. Romantik, spänning och en hel del "knyta-näven-i-fickan"-känsla.

Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips
Foto: SVT.

Hålla samman (säsong 1) – SVT

En stor höjdpunkt i SVT:s dramautbud är Hålla samman, som följer hur två systrar och deras familjer påverkas av att deras pappa drabbas av alzheimers. 

Serien är regisserad av ingen mindre än Maria Blom, som tidigare gjort filmer som MasjävlarNina Frisk och Monky. På rollistan ser vi den erkände birollskungen Lennart Jähkel, men också Michaela Thorsén och Ulrika Nilsson. Skådespelet är på topp och det är lika roligt som gripande.

William Spetz skapar svenska Netflix-serien Tore
Foto: Netflix.

Tore (säsong 1) – Netflix

Netflix dramakomedi Tore, som skapats av William Spetz, kretsar kring 27-årige Tore. När den viktigaste personen i hans liv plötsligt dör gör Tore allt han kan för att trycka undan sin sorg. En berättelse om att springa ifrån allt som gör ont och samtidigt försöka ta reda på vem man egentligen är. Mycket välgjort, gripande och underhållande.

Estonia
Foto: TV4

Estonia (säsong 1) – TV4 Play

Den svensk-finsk-estländskadramasatsningen "Estonia"har länge varit på väg, och nu är den äntligen här. Dramat skildrar förlisningen av MS Estonia som anses vara ett av våra största nationella trauman någonsin. Men glöm de sensationella katastrofscenerna – här ligger fokus på svallvågorna av den tragiska händelsen och hur de mer eller mindre direkt involverade drabbades. Inte minst får vi följa med när Haverikommissionen kämpar med att fastställa orsaken till att fartyget sjönk.

Gaslight
Foto: SVT.

Gaslight (säsong 1) – SVT Play

Nora (Julia Heveus) bor med sina bästa vänner Sara (Ella Sandberg) och Charlie (Joakim Olsson). De lever det typiska livet för deras åldersgrupp med ett ihärdigt festande från natt till tidig morgon och har ständiga diskussioner om komplicerade kärleksbekymmer. Nora har tyvärr fastnat i en ond spiral där hon inte kommit in på folkhögskolan, hon försover sig till arbetet men framför allt har hon problem med att träffa killar som bryr sig om och behandlar henne med respekt. Hon längtar efter den stora förälskelsen som aldrig tycks komma.

Gaslight är en tung men viktig serie som förtjänar att ses.

Bästa svenska serierna 2023
Foto: SkyShowtime.

Kodnamn: Annika (säsong 1) – SkyShowtime

SkyShowtimes första svenska original (nåja, svenskfinska) är Kodnamn: Annika – en lysande dramathriller med polisen Emma i handlingarnas centrum. Emma infiltrerar konstvärldens mörkare sida under kodnamnet Annika, med syftet att avslöja en suspekt konsthandlare. Serien är en imponerande satsning som effektivt fördunklar gränsen mellan sanning och lögn.

Taelgia
Foto: SVT.

Taelgia (säsong 1) – SVT Play

Filmtopps Eric Diedrichs beskriver Taelgia som "ett måste" efter att ha sett inledningen av den hyllade serien. Inledningsvis presenteras vi för den unge, aspirerande mekanikern Gabriel (John Hanna), vars värld plötsligt rivs upp när det uppdagas – av skumma filurer i vardagsrummet – att farsan har spelat bort lägenheten. Nu ska ett nytt liv startas i Ronna och det dröjer inte länge innan Gabriels nya kriminella umgängeskrets får honom att ifrågasätta var hans egen lojalitet ligger: hos familjen eller vännerna?

Älskade Samir
Foto: SVT.

Älskade Samir (säsong 1) – SVT Play

Abbe Hassan-regisserade Älskade Samir är sevärd dramakomedi om titelkaraktären Samir som blir dramatiskt lämnad av sin flickvän, vilket leder in honom be en desperat jakt efter henne – en jakt som inkluderar allt från böner till offergåvor i mystiska ritualer. Serien tar oss med på en fin och inspirerande resa där vi får följa huvudkaraktären när han växer och utvecklas som människa.

Top Dog
Foto: C More

Top Dog (säsong 2) – C More

Ett mystiskt försvinnande förenar två olika världar, och ett ytterst omaka par - juristen Emily och den villkorligt frigivna Teddy. De har två motsatta viljor. Hon vill upp. Han vill ut. Hon vill trygga sin framtid, han vill lämna sitt gamla liv. Båda tvingas tänka om när de hamnar mitt i en smutsig härva där det förflutna kommer ikapp, där framtidsdrömmar krossas, och där ingenting är vad det ser ut att vara.

Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips
Foto: Viaplay.

Thunder in My Heart (säsong 2) – Viaplay

I den andra säsongen av tittarfavoriten Thunder in my Heart har Amy Deasismont verkligen hittat vad hon vill göra med serien, vad hon vill få ut av handling och karaktärerna. Mycket av det som gjorde den första säsongen så bra har vässats och gjorts ännu bättre. Mörkret har blivit mörkare och det sorgliga ännu sorgligare. Den redan trasiga familjerelationen är nu så trasig den kan bli och alla övriga relationer struligare än innan. Det är verkligen en säsong som stundtals är jobbig att se på – jobbig men väldigt fin. 

Leva Life – en av de bästa svenska serierna 2023
Foto: Viaplay. 

Leva Life (säsong 1) – Viaplay

Det dröjde hela vägen till april och vårkvisten innan årets första fyra i betyg delades ut till en svensk serie, och det är Viaplays Leva Life som föräras med hyllningen. Leva Life är en fint balanserad serie som lyckas vara kombinerat mörk och otroligt varm. Den handlar om Nora (Hanna Ardéhn) som diagnostiseras med cancer och får sin tillvaro omkullkastad precis när hon var mitt uppe med att leva livet till fullo. Att från skådespelet till tonen imponerar och gör att serien helt klart är värd din tid.

Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips
Foto: SVT.

Händelser vid vatten – SVT

En av de klart mest lovande svenska serierna i år. Händelser vid vatten bygger på boken av Kerstin Ekman med samma namn från 1993. Handlingen utspelar sig på tidigt 70-tal när två turister hittas mördade i ett tält – ett brott som flätar samman fyra slumpmässiga människors liv. 

De första bilderna hintar om en urläcker produktion, och rollistan skriker även den ut seriens potential. Bland de stora namnen ser vi Alba August, Pernilla August, Rolf Lassgård och Asta Kamma August.

Limbo kan bli en av årets bästa svenska serier
Foto: Viaplay.

Limbo – Viaplay

En av vårens största händelser på Viaplay är premiären för det nya dramat Limbo som bygger på sanna händelser i skådespelaren Rakel Wärmlanders liv. Denna omskakande berättelse handlar om den period som följer efter att sönerna till de tre vännerna Ebba, My och Gloria hamnat i en svår bilolycka. I väntan på vad som ska hända med barnen sätts kvinnornas relation till varandra och sina familjer på prov. 

Rakel Wärmlander som varit och med utvecklat Limbo spelar My, och bredvid henne ser vi Sofia Helin och Louise Peterhoff, känd från Det som göms i snö

Leif och Billy säsong 7 finns med bland årets bästa serier
Foto: SVT.

Leif och Billy (säsong 7) – SVT

Trots att de nu gjort hela sex säsonger av deras älskade komediserie verkar Klas Eriksson och Alfred Svensson inte se något stopp på Leif och Billy. Och det får vi tacka dem för. Vi räknar kallt med att den Kristallenbelönade serien, som gått från klarhet till klarhet, kommer fortsätta att förse oss med jobbigt pinsamma situationer och hejdlösa garv. En av de bästa svenska serierna 2023? Helt klart!

Höjdpunkter att se fram emot

Bästa svenska serierna 2023 – alla bra serietips
Foto: Viaplay.

Serien om Börje Salming – Viaplay

Valter Skarsgård spelar den nyligen bortgångne hockeylegenden Börje Salming i vad som blir en stor biografi med fokus på hans karriär under 70-talet. Det lilla som visats upp av produktionen verkar oerhört lovande. Det blir heller inte sämre av att Hedda Stiernstedt finns med i rollen som Börjes fru Margitta.

Premiär: 19 november

Sanningen på C More – Allt om nya serien
Foto: C More.

Sanningen – TV4 Play

Senare i år ser vi även Hedda Stiernstedt i en ny satsning av C More: Sanningen, ett emotionellt kriminaldrama som förutom sitt klassiska mysterium handlar om systerskap, föräldraskap, skuld, sorg och hur man går vidare efter ett trauma. Bredvid Stiernstedt ser vi också Sofia Helin.

Premiär: 25 december

Filmtopps lista med de bästa svenskar serierna 2023 uppdateras under årets gång. Då med betygsatta rekommendationer av våra skribenter.

 

NÄSTA ARTIKEL