Nya serier på Viaplay

Bästa svenska serierna 2019

Filmtopp
Uppdaterad 16 mars 2022 kl. 19:03 | Publicerad 02 januari 2020 kl. 17:01
ANNONS
ANNONS

Vilka svenska serier var bäst under 2019?

Filmtopp blickar tillbaka på 2019 för att lista de bästa svenska serierna 2019. Håller du med oss?

Älska mig
Foto: Viaplay.

Året 2019 bjöd på ett gäng riktigt starka svenska serier. Spännande är att majoriteten av årets bästa svenska serier var debutanter, från C More till Netflix och Viaplay. För att en serie ska kunna ta plats på listan ska den ha fått minst 4/5 i betyg av någon skribent på Filmtopp. Missa inte vår lista på de bästa svenska serierna 2020!

Fartblinda (säsong 1) – C More

fartblinda
Foto: C More.

Den nya originalserien från C MoreFartblinda, är baserad på Caroline Neuraths bok med samma namn, som hämtade inspiration från den verkliga krisen för svenska HQ-banken 2010. Men i den här versionen slår banken tillbaka och gör allt för att överleva.

En thriller i finansmiljö kan lätt bli väldigt komplicerad för någon som inte är helt insatt i branschen, men ”Fartblinda” lyckas balansera på gränsen av att inte överförklara eller förenkla samtidigt som vi alltid förstår allvaret i olika situationer.

Innan vi dör (säsong 2) – SVT

Innan vi dör
Foto: SVT.

Den andra säsongen kan på sätt och vis kännas som stöpt i samma form som den första säsongen, men med ett nytt ”gäng” att infiltrera. Där thrillermomenten består av att vi hela tiden förvånas över Christians förmåga att ta sig ur den ena kniviga situationen efter den andra. Men samtidigt är manuset och skådespelet på en så pass hög nivå, att det inte riktigt gör något att upplägget på många sätt är det samma.

Skaparna bakom "Innan vi dör" är fortfarande grymma på att få till helt fantastiska cliffhangers. Inte bara i slutet av avsnitten, utan känslan av spänning och ett ständigt ”hur fan ska han klara sig ur det här nu då”-tänk gör serien fortfarande till en av Sveriges bästa thriller-serier.

Störst av allt (säsong 1) – Netflix

störst av allt
Foto: Netflix.

Vi kastas direkt in i händelsernas centrum. Ur ett kaosartat klassrum bärs den nerblodade Maja ut och förs iväg med ambulans. Efter att polisen tagit prover från hennes för teknisk analys framkommer det snart att hon står som huvudmisstänkt för massakern på skolan. Härifrån växlas historien mellan berättelsen om hur hon och Sebastian träffades fram till dådet hon nu står anklagad för, och nutiden i häktet.

Sammanfattningsvis är "Störst av allt" en mycket spännande, om möjligt något utdragen, dramaserie som lyfter flera aktuella och viktiga frågor och ämnen. Dramatiken är ett faktum redan från första avsnittet och svängarna tas ut ordentligt vilket håller handlingen intressant hela vägen till slutet. Karaktärerna är gripande och överlag väldigt välspelade av såväl huvudrolls- som birollsinnehavare. Serien lämnar starka avtryck efter sig och väcker många reaktioner och tankar som håller sig kvar ett bra tag efter att sista avsnittets eftertexter rullat klart.

Wisting (säsong 1) – Viaplay

Två lik dyker upp i norska Larvik. Det ena antas vara ett vanligt dödsfall hos grannen till chefsutredaren William Wisting (Sven Nordin), det andra verkar vara ett offer till den amerikanske seriemördaren Robert Godwin. Eftersom seriemördaren finns med på FBI:s ”Most Wanted”-lista dröjer det inte länge innan de blir inblandade i fallet. Det hela utvecklas likt ett spindelnät där det plötsligt ser ut som att 46 försvunna kvinnor kan ha fallit offer för samma internationellt ökända seriemördare, som nu verkar härjar i Norge.

”Wisting” bjuder på flera intressanta vändningar, perfekta för att få tittaren att ”bara” titta på ett avsnitt till. Vi får ta del av skickligt skådespel och även om det kändes som att det i första avsnitten mest är till för att ge oss information, kan jag förlåta den halvsega inledningen. I avsnitt fyra kickar det nämligen igång på riktigt.

Älska mig (Säsong 1) – Viaplay

Foto: Viaplay.

Det råder ingen tvekan om att Älska mig kommer att uppskattas av de som förstår vad de ger sig in på. Vilket alltså är en dramaserie, med komiska situationer. En fantastiskt hjärtfull bilresa kan exempelvis, på några få sekunder, bytas ut mot en hjärtskärande gråtscen i ensamhet i en skog vid sidan av vägen.

På det stora hela känner jag verkligen att Josephine Bornebusch har lyckats sätta ihop en oerhört finstämd första säsong, där de tre olika berättelserna vävs samman på ett bra sätt. Jag är så pass imponerad att det helt enkelt får bli full pott!

Bubblare: Eagles, Himmelsdalen, Gösta, Den inre cirkeln

Vilka var de bästa svenska serierna 2019 tycker du?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL