Nu på bio

Det senaste på biofronten!

The Report.

Bästa filmerna på Amazon Prime Video

David Lindahl | Lista
06 mars 2021
David Lindahl | Lista
06 mars 2021

Filmtopp listar sina favoriter bland originalproduktioner på streamingtjänsten Amazon Prime Video.

Amazon Prime är fullt av juveler och Filmtopp har kammat streamingsajten efter guldkornen som vi tycker lite extra om.

Bjässen Amazon har satsat stort på film och serier sedan intåget i streamingvärlden. Amazon Prime Video är deras primära plattform där de släpper både originalmaterial som är egenproducerat, samt övriga serier och filmer som de distribuerar.

Filmtopp har djupdykt i filmutbudet på Amazons tjänst och samlat de allra bästa filmtipsen för att göra det så enkelt för dig som läsare att hitta en riktigt bra film för kvällen. För att filmerna ska kunna kvala in på vår lista, måste de: A) fått minst 4 av 5 i betyg av någon av Filmtopp, B) klassas som ett Amazon-original.

Dessa produktioner är väl värda att spana in och är något du absolut inte vill missa.

Här kan du läsa allt du behöver veta om Amazon Prime i Sverige.

The Tomorrow War

The Tomorrow War
Foto: Prime Video.

The Tomorrow War följer krigsveteraner och civila som transporteras till framtiden där hela världen befinner sig i en apokalyps. Allt mänskligt liv hotas att förstöras och läraren Dan Forester, spelad av Chris Pratt, är en av de som bestämmer sig för att kämpa för mänskligheten. Det hela blir ett intensivt actionäventyr och detta kan mycket väl vara Pratts allra bästa film hittills.

Beautiful Boy (2018)

Beautiful Boy.
Foto: Amazon Prime.

David (Steve Carell) har alltid stått väldigt nära sin son, Nic (Timothée Chalamet). Det kommer därför som en chock när det uppdagas att Nic har ett allvarligt missbruk. Under filmens gång får vi följa far och son under flera år då Nic kämpar med sitt missbruk.

Beautiful Boy ger en mycket komplex bild av missbruk. Även i de mörkaste av tider finns det en starkt lysande kärna i form av kärleken mellan far och son, underbart spelade av Carell och Chalamet. Det skulle inte förvåna mig om vi hör att båda blivit Oscarsnominerade i slutet av månaden.

One Night in Miami (2021)

One Night in Miami.
Foto: Amazon Prime.

"One Night in Miami" berättar historien om hur soulsångaren Sam Cooke (Leslie Odom Jr.), medborgarrättskämpen Malcom X (Kingsley Ben-Adir), den amerikanske fotbollspelaren och skådisen Jim Brown (Aldis Hodge) samt boxaren Cassius Clay (Eli Gore) träffas på ett hotell efter att Clay (senare känd som Muhammad Ali) vunnit världsmästartiteln i boxning i Miami år 1964.

Regina Kings regidebut "One Night in Miami" är en både gripande och underhållande återgivelse av tungviktsmötet mellan några av de mest inflytelserika männen i modern tid. Stundtals tappar filmen tempo och blir väl långsam, men det vägs i slutändan upp av ett välskrivet manus.

Dating Amber (2021)

Dating Amber.
Foto: Amazon Prime.

"Dating Amber" utspelar sig i mitten av 90-talet i en irländsk småstad där tonåringarna Amber och Eddie bor. Ingen av dem vill erkänna för samhället runtomkring att de är gay eftersom framförallt Eddies pappa är en militant karl av den gamla skolan som menar att armén är det som gör män av pojkar. Heteronormen ger de båda ett stort långfinger med andra ord. För att göra sig av med alla glåpord som kastas på dem i skolan kommer de därför på den lysande idén att bli tillsammans – på låtsas.

Trots att filmen kanske inte bjuder på så mycket nytt under solen inom genren är den rakt igenom gjord med stor innerlighet. Trots den tuffa konkurrensen i genren lyckas "Dating Amber" på Amazon Prime stå stadigt tack vare sin värme och humor. Ett trivsamt lyckopiller.

7500 (2019)

7500.
Foto: Amazon Prime. En av de bästa filmerna på Amazon Prime.

"7500" utspelar sig i stort sett bara i cockpiten i ett flygplan som kapats av islamistiska terrorister. Denna komprimerade miljö, i kombination med den pressande situationen och att karaktärerna befinner sig tusentals meter upp i luften, leder till en av de mest klaustrofobiska filmupplevelserna på senare tid.

En komprimerad och högst klaustrofobisk flygplansthriller. Ja, så kan man kort och gott beskriva Patrick Vollraths fenomenala långfilmsdebut. Hela filmen bärs av Joseph Gordon-Levitt, som uppvisar skådespelarmässigt kraftprov i en roll inte många skulle klara av att gestalta övertygande.

The Report (2019)

The Report.
Foto: Amazon Prime.

"The Report" är baserad på verkliga händelser och berättar om Daniel Jones (Adam Driver), en klipsk Harvard-student som efter skolan tar sig in bland den yppersta politiska eliten i Washington. Han börjar arbeta för den amerikanska senaten och kallas år 2007 till senatorn Dianne Feinstein (Anette Bening) kontor där han får uppgiften att utreda självaste CIA.

Amazon Prime-filmen The Report, med Adam Driver i huvudrollen, gick under mångas radar när den kom förra året. Vilket är synd. För manusförattaren och producenten Scott Z. Burns långfilmsdebut som regissör är en både tight och spännande thriller som förtjänar större publik.

The Vast of the Night (2021)

The Vast of the Night,.
Foto: Amazon Prime. En av de bästa filmerna på Amazon Prime.

Precis som andra riktigt bra filmer i genren Solaris (1972), Stalker (1979), Inception (2010) – är Pattersons historia utformad på ett sätt som förutsätter att publiken själva bildar sig en uppfattning om det som inte förklaras. Ledtrådar ges, men i slutändan är det vi - tittarna - som lägger den sista pusselbiten. På så sätt finns det alltså utrymme för personlig tolkning, vilket leder till att man känner sig riktigt delaktig i filmen.

Regissören Andrew Patterson långfilmsdebuterar med en fantastisk liten sci-fi-historia. En utsökt mystisk och snygg skröna om möjligheterna kring utomjordiskt liv – The Vast of Night är en fullträff.

MER LÄSNING: De bästa serierna på Amazon Prime!