Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Bästa filmerna på Amazon Prime Video

Bästa filmerna på Amazon Prime Video

David Lindahl | Lista
06 mars 2021
David Lindahl | Lista
06 mars 2021

Filmtopp listar sina favoriter bland originalproduktioner på streamingtjänsten Amazon Prime Video.

Amazon Prime är fullt av juveler och Filmtopp har kammat streamingsajten efter guldkornen som vi tycker lite extra om.

Bjässen Amazon har satsat stort på film och serier sedan intåget i streamingvärlden. Amazon Prime Video är deras primära plattform där de släpper både originalmaterial som är egenproducerat, samt övriga serier och filmer som de distribuerar.

Filmtopp har djupdykt i filmutbudet på Amazons tjänst och samlat de allra bästa filmtipsen för att göra det så enkelt för dig som läsare att hitta en riktigt bra film för kvällen. För att filmerna ska kunna kvala in på vår lista, måste de: A) fått minst 4 av 5 i betyg av någon av Filmtopp, B) klassas som ett Amazon-original.

Dessa produktioner är väl värda att spana in och är något du absolut inte vill missa.

Här kan du läsa allt du behöver veta om Amazon Prime i Sverige.

De bästa nya filmerna på Amazon Prime Video

The Contractor (2022)

The Contractor (2022) – en av de bästa filmerna på Amazon Prime Video 2022
Foto: Amazon Prime Video.

The Contractor med Chris Pine i huvudrollen är en dyster men sevärd thriller om den moderna tidens legosoldater. Handlingen kretsar kring James (Pine), som efter att han blir utsparkad från armén hamnar i ekonomiskt trångmål. En väg ut ur situationen uppenbarar sig när han erbjuds en enorm lön för att agera legosoldat i ett östeuropeiskt land. Uppdraget visar sig dock inte vara lika enkelt som det presenteras vara, och snart har han ett svårt, moraliskt dilemma framför sig.

Master (2022)

Master (2022) – en av de bästa filmerna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon Prime Video.

Första halvan av Master är utmärkt skräcksatir som i stor utsträckning rider på den våg Jordan Peele startade med Oscarsvinnaren Get Out. Även om jag inte är något fan av Peeles filmer, fulla av logiska luckor och övertydliga poänger, är det svårt att förneka hans betydelse. Länge känns Master som filmen han ännu inte lyckats göra. Den vågar vara kontroversiell genom att ställa frågor som i dag är rätt obekväma. Befriande är det också att vår huvudkaraktär, en priviligerad svart kvinna, kritiserar hur skolans personal försöker måla upp hennes som ett slags samhällets offer.

The Tender Bar (2021)

Charmiga The Tender Bar landade på Prime Video den 7 januari, och streamingtjänsten öppnade filmåret 2022 riktigt starkt. Filmen går raka vägen in på våra listor över de bästa filmerna på Amazon Prime Video och de bästa filmerna 2022.

Filmen, med Ben Affleck och Tye Sheridan i huvudrollerna, är en bitterljuv berättelse om att växa upp. Handlingen fokuserar på JR (Sheridan) som växer upp med en frånvarande pappa, men hittar en förebild i sin morbror, barägaren Charlie (Affleck). Detta är en lågmäld film som lyckas uträtta en hel del med små medel.

Regissör för filmen är dessutom självaste George Clooney.

Being the Ricardos (2021)

Being the Ricardos (2021) – en av de bästa filmerna på Amazon Prime Video
Nicole Kidman och Javier Bardem i "Being the Ricardos". Foto: Amazon Prime Video.

Bland de bästa filmerna på Amazon Prime Video från den senaste tiden hittar vi biografiska dramakomedin Being the Ricardos. I den ser vi Nicole Kidman, Javier Bardem och J.K. Simmons som alla tre Oscarsnominerats för sina roller. Filmen berättar om det berömda TV-paret Lucille Ball och Desi Arnaz, och deras äktenskapskris under inspelningen av komediserien I Love Lucy

One Night in Miami (2021)

One Night in Miami är Regina Kings regidebut – och hon imponerar i den. Filmen är inte perfekt, men det är trots allt en underhållande historielektion om några av USA:s mest inflytelserika män. Handlingen kretsar kring hur Sam Cooke (Leslie Odom Jr.), Malcom X (Kingsley Ben-Adir), Jim Brown (Aldis Hodge) och Cassius Clay/Muhammad Ali (Eli Gore) träffas på ett hotell efter att den sistnämnde vunnit världsmästartiteln i boxning 1964.

The Tomorrow War (2021)

The Tomorrow War – en av de bästa filmerna på Amazon Prime Video
Foto: Prime Video.

The Tomorrow War följer krigsveteraner och civila som transporteras till framtiden där hela världen befinner sig i en apokalyps. Allt mänskligt liv hotas att förstöras och läraren Dan Forester, spelad av Chris Pratt, är en av de som bestämmer sig för att kämpa för mänskligheten. Det hela blir ett intensivt actionäventyr och detta kan mycket väl vara Pratts allra bästa film hittills.

Sound of Metal (2020)

Fullkomligt lysande Sound of Metal var en av de bästa filmerna 2020 och Filmtopps Rasmus Torstensson delade ut full pott till filmen. Riz Ahmed är fenomenal i huvudrollen som en trummis som tappar hörseln. Handlingen kretsar kring hur han anpassar sig till sin nya situation och jakten på en lösning så att han ska kunna höra ordentligt igen. Få filmer från 2020 var lika gripande som Sound of Metal.

Fler sevärda filmer på Amazon Prime Video

Beautiful Boy (2018)

Beautiful Boy – en av de bästa filmerna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon Prime.

David (Steve Carell) har alltid stått väldigt nära sin son, Nic (Timothée Chalamet). Det kommer därför som en chock när det uppdagas att Nic har ett allvarligt missbruk. Under filmens gång får vi följa far och son under flera år då Nic kämpar med sitt missbruk.

Beautiful Boy ger en mycket komplex bild av missbruk. Även i de mörkaste av tider finns det en starkt lysande kärna i form av kärleken mellan far och son, underbart spelade av Carell och Chalamet. Det skulle inte förvåna mig om vi hör att båda blivit Oscarsnominerade i slutet av månaden.

One Night in Miami (2021)

One Night in Miami – en av de bästa filmerna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon Prime.

"One Night in Miami" berättar historien om hur soulsångaren Sam Cooke (Leslie Odom Jr.), medborgarrättskämpen Malcom X (Kingsley Ben-Adir), den amerikanske fotbollspelaren och skådisen Jim Brown (Aldis Hodge) samt boxaren Cassius Clay (Eli Gore) träffas på ett hotell efter att Clay (senare känd som Muhammad Ali) vunnit världsmästartiteln i boxning i Miami år 1964.

Regina Kings regidebut "One Night in Miami" är en både gripande och underhållande återgivelse av tungviktsmötet mellan några av de mest inflytelserika männen i modern tid. Stundtals tappar filmen tempo och blir väl långsam, men det vägs i slutändan upp av ett välskrivet manus.

7500 (2019)

7500 – en av de bästa filmerna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon Prime. En av de bästa filmerna på Amazon Prime.

"7500" utspelar sig i stort sett bara i cockpiten i ett flygplan som kapats av islamistiska terrorister. Denna komprimerade miljö, i kombination med den pressande situationen och att karaktärerna befinner sig tusentals meter upp i luften, leder till en av de mest klaustrofobiska filmupplevelserna på senare tid.

En komprimerad och högst klaustrofobisk flygplansthriller. Ja, så kan man kort och gott beskriva Patrick Vollraths fenomenala långfilmsdebut. Hela filmen bärs av Joseph Gordon-Levitt, som uppvisar skådespelarmässigt kraftprov i en roll inte många skulle klara av att gestalta övertygande.

The Report (2019)

The Report – en av de bästa filmerna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon Prime.

"The Report" är baserad på verkliga händelser och berättar om Daniel Jones (Adam Driver), en klipsk Harvard-student som efter skolan tar sig in bland den yppersta politiska eliten i Washington. Han börjar arbeta för den amerikanska senaten och kallas år 2007 till senatorn Dianne Feinstein (Anette Bening) kontor där han får uppgiften att utreda självaste CIA.

Amazon Prime-filmen The Report, med Adam Driver i huvudrollen, gick under mångas radar när den kom förra året. Vilket är synd. För manusförattaren och producenten Scott Z. Burns långfilmsdebut som regissör är en både tight och spännande thriller som förtjänar större publik.

The Vast of the Night (2021)

The Vast of the Night – en av de bästa filmerna på Amazon Prime Video
Foto: Amazon Prime. En av de bästa filmerna på Amazon Prime.

Precis som andra riktigt bra filmer i genren Solaris (1972), Stalker (1979), Inception (2010) – är Pattersons historia utformad på ett sätt som förutsätter att publiken själva bildar sig en uppfattning om det som inte förklaras. Ledtrådar ges, men i slutändan är det vi - tittarna - som lägger den sista pusselbiten. På så sätt finns det alltså utrymme för personlig tolkning, vilket leder till att man känner sig riktigt delaktig i filmen.

Regissören Andrew Patterson långfilmsdebuterar med en fantastisk liten sci-fi-historia. En utsökt mystisk och snygg skröna om möjligheterna kring utomjordiskt liv – The Vast of Night är en fullträff.

MER LÄSNING: De bästa filmerna på Netflix 2022

Ytterligare originalfilmer på Prime Video

Nedan listade filmer är kanske inte de absolut bästa filmerna på Amazon Prime Video, men de kan trots allt vara värda att kolla in.

 • Don't Make Me Go (2022)
 • My Fake Boyfriend (2022)
 • Djupt vatten (2022)
 • All the Old Knives (2022)
 • Jag vill ha dig tillbaka (2022)
 • The Voyeurs (2021)
 • Bliss (2021)
 • Jolt (2021)
 • The Map of Tiny Perfect Things (2021)
 • Queenpins (2021)
 • Chemical Hearts (2020)
 • Most Dangerous Game (2020)

Fler av de bästa filmerna på Prime Video (ej original)

Amazon Prime Video har utöver sitt eget filmutbud en stor mängd andra sevärda filmer. Här hittar du några favoriter som finns på streamingtjänsten just nu.

 • House of Gucci
 • Train to Busan
 • This is the End
 • Get Out
 • The Square
 • Gudfadern
 • A Quiet Place
 • Tropic Thunder
 • What We Do in the Shadows
 • Rush

De bästa filmerna på Amazon Prime Video 2022

Amazon Prime Video etablerar sig alltmer på både den svenska och den globala streamingmarknaden. Streamingtjänsten har nu byggt ett gediget utbud av originalfilmer och -serier, och de ser ut att ha ökat filmproduktionstakten ytterligare till 2022. De släpper inte nya titlar med samma frenetiska tempo som exempelvis Netflix, men titt som tätt dyker det upp en och annan sevärd pärla på Prime Video.

Under fjolåret fick vi ta del av flera spännande filmer på Prime Video, som exempelvis Encounter, The Tomorrow War, Being the Ricardos, Birds of Paradise och The Map of Tiny Perfect Things för att bara nämna några.

Under 2022 har vi fått sevärda filmer som pärlan The Tender Bar och lättsammare filmer som Bliss och I Want You Back.

Vi ser fram emot att se vilka fler filmer streamingtjänsten kan dela med sig av i år och vilka av dem som kvalar in som de bästa filmerna på Amazon Prime Video 2022.

MER LÄSNING: De bästa serierna på Amazon Prime!

NÄSTA ARTIKEL