Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Amazon Prime Sverige – pris, utbud, appen, senaste nytt

Amazon Prime Sverige – Pris, utbud, appen, senaste nytt!

 • Amazon Prime
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
26 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
26 september 2020

Filmtopp guidar dig genom Amazons streamingtjänst.

Har du inte utforskat Amazon Primes utbud så är det mer än dags att göra det. För att ge dig bästa möjliga utgångspunkt har Filmtopp kartlagt allt du behöver veta om tjänsten.

I Sverige var Prime Video aningen i skymundan i djungeln av tillgängliga streamingtjänster, men med tanke på det högkvalitativa utbudet – inte minst när det kommer till originalfilmer och -serier – så har tjänsten nu riktat strålkastaren sig själv mot allt som den har att erbjuda.

I denna kompletta guide över Amazon Prime bidrar vi med allt från praktisk information till en genomgång av tjänstens utbud av filmer och serier, samt hur den står sig mot andra streamingjättar. För en mer djupgående läsning över serieutbudet, se vår lista med de bästa serierna på Amazon Prime Video.

Amazon Prime Video Sverige – en introduktion

Amazon Prime Video finns tillgängligt i Sverige och hundratals andra länder. Tjänsten har existerat i USA i olika former ända sedan 2007, men det var först i december 2016 som en fullskalig global lansering gjordes. 

Streamingtjänsten heter egentligen Prime Video och är i många länder en del av förmånstjänsten Amazon Prime (som ger snabbare paketleveranser, etc.), men eftersom Prime Video går att använda fristående från Amazon Prime, så kan det vara värt att skilja dem åt. 

Med det sagt marknadsförs streamingtjänsten ofta som Amazon Prime Video, och i länder som Sverige – där förmånstjänsten inte etablerats i någon större utsträckning – refereras det ofta till streamingplattformen som Amazon Prime.

Vad kostar Amazon Prime Video?

Amazon Prime Sverige – pris, utbud, appen, senaste nytt
Foto: Amazon Prime Video.

I jämförelse med många av sina främsta konkurrenter så är Amazon Prime Video relativt billigt. En prenumeration på tjänsten kostar i dagsläget 5,99 € i månaden, vilket i skrivande stund motsvarar dryga 60 kronor

Giganten Netflix kostar mellan 89–159 kr/mån, HBO Nordic 109 kr/mån och Disney+ kostar 89 kronor. I kontrast till några av de stora streamingjättarna så är Amazon Prime Video med andra ord ett relativt prisvärt alternativ.

Detta är Amazon Prime Video:

 • Amazon Prime Video är Amazons egen streamingtjänst som har över 150 miljoner prenumeranter runt om i världen.

 • Amazon Prime Video finns i Sverige. Tjänsten lanserades på den svenska marknaden den 14 december 2016.

 • Amazon Prime Video kostar 5,99 € i månaden (ca. 60 kronor/månaden).

 • Streamingtjänsten tillhandahåller över 18 000 filmer och omkring 2 000 serier, varav många är exklusiva titlar och originalproduktioner.

 • Tjänstens unika X-Ray-funktion gör att du kan ta del av information om sådant som skådespelare, soundtrack, trivia, m.m. samtidigt som du tittar.

 • Det är möjligt att ladda ned titlar i streamingtjänsten för att titta på dem offline.

 • Amazon Prime Video är kompatibelt med de flesta webbläsare och tjänstens app finns bland annat tillgänglig för både Android och iOS, Smart TV:s från en mängd leverantörer, med Amazons egna enheter, med spelkonsoler (Xbox One och PlayStation), m.fl.

Originaltitlar på Amazon Prime Video.

Prime Video har inte ett riktigt lika brett utbud av original som exempelvis Netflix, men det finns fortfarande gott om både sevärda filmer och serier som har producerats under streamingtjänstens flagg. Bland både serierna och filmerna hittar vi flertalet exempel på titlar som håller absoluta toppklass.

Prisbelönta originalserier.

Ett tydligt bevis på att Prime Video kan mäta sig med sina konkurrenter är de många serierna som älskas av både publiken hemma i tv-soffan och av kritiker. Inför förra årets Emmy-gala fick Amazons original hela 47 nomineringar, och de kammade hem flertalet vinster.

Här är några av de mest hyllade originalserierna på Amazon Prime Video:

Reacher (2022– )

Reacher på Amazon Prime Video
Scrolla uppåt för att se Filmtopps intervju med Reacher-stjärnan Alan Ritchson. Foto: Amazon Prime Video.

Reacher är den senaste släppta originalserien på streamingtjänsten att göra succé. Berättelsen som bygger på Lee Childs romanserie följer supersoldaten Jack Reacher som efter att ha blivit ditsatt för ett mord plötsligt behövs av polisen. Det är underhållande, intensivt och actionpackat. Likaså fungerar Ritchson mycket bra i titelrollen. 

Om Reacher kommer att bli en långkörare på Amazon Prime Video återstår att se, men fansen skriker redan efter mer och så lär även du som är actionfantast göra efter att du sett den första säsongen. 

Invincible (2021– )

Invincible finns att se på Amazon Prime Video
Bild: Amazon Prime Video

Det finns en hel del film- och tv-fantaster som har svårt för animerat, men vi uppmanar er att ge Invincible en genuin chans. Serien har tagit superhjältegenren i nya brutala och blodiga riktningar som kan vara värda att utforska. Gillar du The Boys på Amazon Prime Video är chanserna stora att du också uppskattar Invincible.

Bland röstskådespelarna finns mängder av kända namn, som exempelvis J.K. Simmons, Sandra Oh, Walton Goggins, Gillian Jacobs, Zachary Quinto, Steven Yeun m.fl.

The Underground Railroad (2021– )

The Underground Railroad
Foto: Amazon Prime Video

"The Underground Railroad" är Oscarsvinnande Barry Jenkins nya serie på Amazon Prime Video. Filmtopps recensent beskrev den imponerande serien som en av "årets snyggaste och mest ambitiösa". Serien är baserad på Colson Whiteheads Pulitzer-vinnande bok med samma namn och handlar om Cora, som föddes som slav, och hennes resa via den underjordiska järnvägen. I The Underground Railroad har järnvägen blivit något mer än bara en metafor.

Fleabag (2016–2019)

Amazon Prime Sverige - se Fleabag på tjänsten.
Phoebe Waller-Bridge i Fleabag. Foto: Amazon Prime Video. 

En av Amazons mest hyllade serier de senaste åren är Fleabag som skapats av Phoebe Waller-Bridge, som även spelar huvudrollen i serien. 2019 vann serien fyra Primetime Emmy Awards. Bland annat så vann Waller-Bridge personligen för bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie och för bästa manus till en komediserie. 

The Marvelous Mrs. Maisel (2017– )

The Marvelous Mrs. Maisel har blivit en riktig framgångssaga för Amazon. Den härliga dramakomedin handlar om en hemmafru i slutet av 1950-talet som försöker sig på att bli en ståuppkomiker, och har under sina tre första säsonger blivit överöst med priser. Serien har vunnit de tyngsta priserna på både Golden Globe- och Emmy-galan och är i dagsläget Prime Videos mest framgångsrika serie. 

The Boys (2019– )

The Boys har inte ett lika välfyllt prisskåp som de två ovan nämnda serierna, men sedan sin premiär har den skaffat sig en bred och gedigen skara med tittare. Serien skildrar en värld där korrupta superhjältar missbrukar sina krafter för egen vinning och där en grupp medborgarkämpar går samman för att sätta dem på plats.

Fler framgångsrika originalserier på Amazon Prime Video:

 • Panic (2021– )
 • Catastrophe (2015–2019)

 • The Wilds (2020– )
 • Tom Clancy’s Jack Ryan (2018– )

 • Clarkson's Farm (2021– )
 • Transparent (2014–2019)

 • Undone (2019– )

 • Bosch (2014– )

 • Good Omens (2019)

 • Mozart in the Jungle (2014–2018)

 • American Gods (2017– )

 • One Mississippi (2015–2017)

 • Little
 • Goliath (2016– )

 • Them (2021– )

Amazon Prime Video har också flertalet populära dokumentärserier. Bland dem hittar vi exempelvis de många sportdokumentärerna, som exempelvis All or Nothing-serierna som visar oss hur det går till på insidan hos några av världens största idrottsklubbar. 

Hyllade originalfilmer hos Amazon.

Utöver de framgångsrika serierna så har Amazon också visat upp en förmåga att producera filmer som kan utmana på de allra största scenerna. Amazon Studios har exempelvis producerat och distribuerat Oscarsvinnande filmer som Manchester by the Sea (2016), indiefavoriter som Paterson (2016) och rosade komedier som The Big Sick (2017). 

Av rättighetsskäl så finns inte alla dessa titlar tillgängliga att streama i skrivande stund, men de lär leta sig till Prime Video allt eftersom – och nu finns det flertalet sevärda original på tjänsten.

The Tender Bar (2022)

Med The Tender Bar har streamingtjänsten öppnat filmåret 2022 starkt. Filmen följer JR (Tye Sheridan), en aspirerande författare som tillsammans med sin arbetslösa mor tvingas flytta in hos familjens morfar. Där hittar vi även JR:s morbror Charlie (Ben Affleck) som under omständigheterna ter sig mer som en fadersfigur för JR. 

Being the Ricardos (2021)

Den trefaldigt Oscarsnominerade filmen Being the Ricardos tar oss med in bakom kulisserna på legendariska sitcom-serien I Love Lucy (1951–1957), där vi får följa Lucille Ball och Desi Arnaz under en av de mest kritiska veckorna i deras liv. Allt från personliga anklagelser till det som är kulturellt tabu hotar att avsluta de två stjärnornas karriärer, men även deras förhållande. Filmen är gjord av Aaron Sorkin och i huvudrollerna ser vi Nicole Kidman och Javier Bardem.

Sound of Metal (2020)

En annan Oscarskanon Amazon Prime Video står bakom är Sound of Metal med Riz Ahmed i huvudrollen. Här spelar han en heavy metal-trummis vars liv går utför när han håller på att förlora hörseln. 

The Report (2019)

I det biografiska kriminaldramat The Report ser vi stjärnor som Adam Driver och Jon Hamm i en berättelse som kretsar kring en utredning av CIA:s förhörsprogram efter terrorattentaten den 11 september 2001. 

Beautiful Boy (2018)

Se Beautiful Boy på Amazon Prime Video.
Steve Carell och Timothée Chalamet i Beautiful Boy. Foto: Amazon Prime Video.

Med Steve Carell och Timothée Chalamet i huvudrollerna skildrar Beautiful Boy en smärtsam och hjärtskärande berättelse om missbruk. Filmen är baserad på självbiografierna skrivna av David Sheff och hans son Nic Sheff. Chalamet nominerades till en Golden Globe för sin rollprestation.

Fler originalfilmer på Amazon Prime Video:

 • Suspiria (2018)

 • Wonderstruck (2017)

 • Passover (2018)

 • Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot (2018)

 • City of Ghosts (2017)

 • Troop Zero (2020)

 • The Upside (2019)

 • Chemical Hearts (2020)

 • 7500 (2020)

Se också Filmtopps lista med de bästa filmerna på Amazon Prime Video.

Sagan om ringen-serien produceras av Amazon.

Nya karaktärsfoton till Sagan om Ringen: Maktens Ringar
"Sagan om Ringen: Maktens ringar". Foto: Amazon Prime Video.

Det var i november 2017 som Amazon köpte rättigheterna till Sagan om ringen för omkring 250 miljoner USD, med avsikten att producera fem säsonger till ett värde av hela 1 miljard USD – vilket skulle göra den till världens dyraste serie genom tiderna. 

Sedan Amazons uppköp av rättigheterna så har det arbetats flitigt med att göra verklighet av de storslagna planerna, och vi närmar oss så sakteligen ett premiärdatum. I dagsläget är två säsonger officiellt på gång och för den första av dem har snart premiär. Sagan om Ringen: Maktens ringar släpps den 2:a september.

LÄS MER: nya Sagan om ringen-serien: allt vi vet

Andra filmer och serier på Amazon Prime Video.

Utöver de många fantastiska originalfilmerna och -serierna, så har Prime Video ett enormt utbud av film och serier från utomstående bolag. Filmutbudet trumfar exempelvis det mesta i streamingdjungeln med de över 18 000 titlarna (antalet kan variera beroende på marknaden). 

Antalet serier är inte riktigt lika många, men med omkring 2 000 titlar så har du trots allt att roa dig med i åratal. 

Oavsett om du är ute efter klassiker eller någon nyhet, om du är sugen på komedi eller action, om vill se en blockbuster eller hitta ett undangömt guldkorn, så finns det på Amazon Prime Video.

Missa inte Filmtopps intervju med Richard Hammond från "The Grand Tour" som finns att se på streamingtjänsten. 

Amazon Prime Video är en streamingtjänst som är prisvärd och har ett utbud som står sig bra mot samtliga av de stora konkurrenterna. Med tusentals filmer och serier, varav flera är exklusiva för tjänsten, så är det utan tvekan värt att skaffa sig ett Prime Video-konto för film- och serieälskaren.

 

NÄSTA ARTIKEL