Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Amazon Prime Sverige – pris, utbud, appen, senaste nytt

Amazon Prime Sverige – Pris, utbud, appen, senaste nytt!

 • AmazonPrime
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
26 september 2020
Filmtopp
Filmtopp | Artikel
26 september 2020

Filmtopp guidar dig genom Amazons streamingtjänst.

Har du inte utforskat Amazon Primes utbud så är det mer än dags att göra det. För att ge dig bästa möjliga utgångspunkt så har Filmtopp kartlagt allt du behöver veta om tjänsten.

Amazon Prime Sverige – pris, utbud, appen, senaste nytt
The Marvelous Mrs. Maisel. Foto: Amazon Prime Video.

I Sverige har Prime Video hamnat aningen i skymundan i djungeln av tillgängliga streamingtjänster, men med tanke på det högkvalitativa utbudet – inte minst när det kommer till originalfilmer och -serier – så är det hög tid att rikta strålkastaren mot allt som tjänsten har att erbjuda.

I denna kompletta guide över Amazon Prime bidrar vi med allt från praktisk information till en genomgång av tjänstens utbud av filmer och serier, samt hur den står sig mot andra streamingjättar. För mer djupgående läsning se vår lista med de bästa serierna på Amazon Prime Video.

Finns Amazon Prime Video i Sverige? 

Amazon Prime Video finns tillgängligt i Sverige och hundratals andra länder. Tjänsten har existerat i USA i olika former ända sedan 2007, men det var först i december 2016 som en fullskalig, global lansering gjordes. 

Streamingtjänsten heter egentligen Prime Video och är i många länder en del av förmånstjänsten Amazon Prime (som ger snabbare paketleveranser, etc.), men eftersom Prime Video går att använda fristående från Amazon Prime, så kan det vara värt att skilja dem åt. 

Med det sagt så marknadsförs streamingtjänsten ofta som Amazon Prime Video, och i länder som Sverige där förmånstjänsten inte etablerats i någon större utsträckning, så refereras det ofta till streamingplattformen som Amazon Prime.

Vad kostar Amazon Prime Video?

Amazon Prime Sverige – pris, utbud, appen, senaste nytt
Foto: Amazon Prime Video.

I jämförelse med många av sina främsta konkurrenter så är Amazon Prime Video relativt billigt. En prenumeration på tjänsten kostar i dagsläget 5,99 € i månaden, vilket i skrivande stund motsvarar dryga 60 kronor

Giganten Netflix kostar mellan 89–159 kr/mån, HBO Nordic 109 kr/mån och Disney+ lanseras nu i Sverige med en månadskostnad på 69 kronor. I kontrast till några av de stora streamingjättarna så är Amazon Prime Video med andra ord ett relativt prisvärt alternativ.

Detta är Amazon Prime Video:

 • Amazon Prime Video är Amazons egen streamingtjänst som har över 150 miljoner prenumeranter runt om i världen.

 • Amazon Prime Video finns i Sverige. Tjänsten lanserades på den svenska marknaden den 14 december 2016.

 • Amazon Prime Video kostar 5,99 € i månaden (ca. 62 kronor/månaden).

 • Streamingtjänsten tillhandahåller över 18 000 filmer och omkring 2 000 serier, varav många är exklusiva titlar och originalproduktioner.

 • Tjänstens unika X-Ray-funktion gör att du kan ta del av information om sådant som skådespelare, soundtrack, trivia, m.m. samtidigt som du tittar.

 • Det är möjligt att ladda ned titlar i streamingtjänsten för att titta på dem offline.

 • Amazon Prime Video är kompatibelt med de flesta webbläsare och tjänstens app finns bland annat tillgänglig för både Android och iOS, Smart TV:s från en mängd leverantörer, med Amazons egna enheter, med spelkonsoler (Xbox One och PlayStation), m.fl.

Originaltitlar på Amazon Prime Video.

Prime Video har inte ett riktigt lika brett utbud av original som exempelvis Netflix, men det finns fortfarande gott om både sevärda filmer och serier som har producerats under streamingtjänstens flagg. Bland både serierna och filmerna hittar vi flertalet exempel på titlar som håller absoluta toppklass.

Prisbelönta originalserier.

Amazon Prime Sverige - se Fleabag på tjänsten.
Phoebe Waller-Bridge i Fleabag. Foto: Amazon Prime Video. 

Ett tydligt bevis på att Prime Video kan mäta sig med sina konkurrenter är de många serierna som älskas av både publiken hemma i tv-soffan och av kritiker. Inför förra årets Emmy-gala fick Amazons original hela 47 nomineringar, och de kammade hem flertalet vinster.

Fleabag (2016–2019)

En av Amazons mest hyllade serier de senaste åren är Fleabag som skapats av Phoebe Waller-Bridge, som även spelar huvudrollen i serien. 2019 vann serien fyra Primetime Emmy Awards. Bland annat så vann Waller-Bridge personligen för bästa kvinnliga huvudroll i en komediserie och för bästa manus till en komediserie. 

The Marvelous Mrs. Maisel (2017– )

The Marvelous Mrs. Maisel har blivit en riktig framgångssaga för Amazon. Den härliga dramakomedin handlar om en hemmafru i slutet av 1950-talet som försöker sig på att bli en ståuppkomiker, och har under sina tre första säsonger blivit överöst med priser. Serien har vunnit de tyngsta priserna på både Golden Globe- och Emmy-galan och är i dagsläget Prime Videos mest framgångsrika serie. 

The Boys (2019– )

The Boys har inte ett lika välfyllt prisskåp som de två ovan nämnda serierna, men sedan sin premiär har den skaffat sig en bred och gedigen skara med tittare. Serien skildrar en värld där korrupta superhjältar missbrukar sina krafter för egen vinning och där en grupp medborgarkämpar går samman för att sätta dem på plats.

Fler framgångsrika originalserier på Amazon Prime Video:

 • Catastrophe (2015–2019)

 • Tom Clancy’s Jack Ryan (2018– )

 • Transparent (2014–2019)

 • Undone (2019– )

 • Bosch (2014– )

 • Good Omens (2019)

 • Mozart in the Jungle (2014–2018)

 • American Gods (2017– )

 • One Mississippi (2015–2017)

 • Goliath (2016– )

Amazon Prime Video har också flertalet populära dokumentärserier. Bland dem hittar vi exempelvis de många sportdokumentärerna, som exempelvis All or Nothing-serierna som visar oss hur det går till på insidan hos några av världens största idrottsklubbar. 

Hyllade originalfilmer hos Amazon.

Se Beautiful Boy på Amazon Prime Video.
Steve Carell och Timothée Chalamet i Beautiful Boy. Foto: Amazon Prime Video.

Utöver de framgångsrika serierna så har Amazon också visat upp en förmåga att producera filmer som kan utmana på de allra största scenerna. Amazon Studios har exempelvis producerat och distribuerat Oscarsvinnande filmer som Manchester by the Sea (2016), indiefavoriter som Paterson (2016) och rosade komedier som The Big Sick (2017). 

Av rättighetsskäl så finns inte alla dessa titlar tillgängliga att streama i skrivande stund, men de lär leta sig till Prime Video allt eftersom – och redan nu finns det flertalet sevärda original på tjänsten.

The Report (2019)

I det biografiska kriminaldramat The Report ser vi stjärnor som Adam Driver och Jon Hamm i en berättelse som kretsar kring en utredning av CIA:s förhörsprogram efter terrorattentaten den 11 september 2001. 

Beautiful Boy (2018)

Med Steve Carell och Timothée Chalamet i huvudrollerna skildrar Beautiful Boy en smärtsam och hjärtskärande berättelse om missbruk. Filmen är baserad på självbiografierna skrivna av David Sheff och hans son Nic Sheff. Chalamet nominerades till en Golden Globe för sin rollprestation.

Fler originalfilmer på Amazon Prime Video:

 • Suspiria (2018)

 • Wonderstruck (2017)

 • Passover (2018)

 • Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot (2018)

 • City of Ghosts (2017)

 • Troop Zero (2020)

 • The Upside (2019)

 • Chemical Hearts (2020)

 • 7500 (2020)

Sagan om ringen-serien produceras av Amazon.

Det var i november 2017 som Amazon köpte rättigheterna till Sagan om ringen för omkring 250 miljoner USD, med avsikten att producera fem säsonger till ett värde av hela 1 miljard USD – vilket skulle göra den till världens dyraste serie genom tiderna. 

Sedan Amazons uppköp av rättigheterna så har det arbetats flitigt med att göra verklighet av de storslagna planerna, och vi närmar oss så sakteligen ett premiärdatum. I dagsläget är två säsonger officiellt på gång och för den första av dem så har inspelningen påbörjats. 

Det finns inget officiellt premiärdatum för serien, men det har ryktats om att den ska hitta till Amazon Prime Video i slutet av 2021. Med tanke på att inspelningen fick avbrytas på grund av coronapandemin så kan det sannolikt bli så att vi får vänta ända till 2022 innan vi får chansen att se Midgårds fantastiska värld på nytt.

Andra filmer och serier på Amazon Prime Video.

Utöver de många fantastiska originalfilmerna och -serierna, så har Prime Video ett enormt utbud av film och serier från utomstående bolag. Filmutbudet trumfar exempelvis det mesta i streamingdjungeln med de över 18 000 titlarna (antalet kan variera beroende på marknaden). 

Antalet serier är inte riktigt lika många, men med omkring 2 000 titlar så har du trots allt att roa dig med i åratal. 

Oavsett om du är ute efter klassiker eller någon nyhet, om du är sugen på komedi eller action, om vill se en blockbuster eller hitta ett undangömt guldkorn, så finns det på Amazon Prime Video.

Amazon Prime Video är en streamingtjänst som är prisvärd och har ett utbud som står sig bra mot samtliga av de stora konkurrenterna. Med tusentals filmer och serier, varav flera är exklusiva för tjänsten, så är det utan tvekan värt att skaffa sig ett Prime Video-konto för film- och serieälskaren.