Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Filmtips

Här hittar du Filmtopps filmtips!

Serietips

Här hittar du Filmtopps serietips!

Birds of Prey bra film

Bästa filmerna 2020 – Här är tipsen

Filmtopp
Filmtopp | Lista
05 december 2019
Filmtopp
Filmtopp | Lista
05 december 2019

Vilka blir de bästa filmerna 2020? Vi tar fram spåkulan!

I den här artikeln sammanställer vi tips på våra favoriter under årets gång och tips på kommande filmer som vi håller tummarna för.

Årets bästa filmer – Betyg 4 av 5:

Motherless Brooklyn

Edward Norton i "Motherless Brooklyn".
Foto: Warner Bros.

Regi: Edward Norton
Genre: Drama, Thriller
Land: USA

Edward Norton står både bakom och framför kameran i ett stämningsfullt kriminaldrama fyllt av mystik. Han levererar en av sina bästa rollprestationer och har samtidigt filmatiserat ett snårigt mysterium med mycket gott resultat. Missa inte att se den här noir-sprakande filmen!

1917

1917 – en av årets bästa filmer 2020
Foto: Warner Bros.

Regi: Sam Mendes
Genre:
Drama, Krig
Land:
 England, USA

"1917" är en oerhört intensiv upplevelse. Att nästan hela filmen ser ut som en enda kamerarörelse utan klipp för oss närmare krigets fasor än de flesta andra filmer gör. Sam Mendes är osentimental i sitt berättande. Till slut tänker vi knappt på de raserade städerna, de brinnande byggnaderna eller liken som ligger kvarlämnade på fälten. Det enda vi bryr oss om är soldaternas kamp.

A Secret Love 

A Secret Love
Foto: Netflix.

Regi: Chris Bolan
Genre: Dokumentär
Land: USA

Vill du bli rörd? Sluta leta film redan nu och sätt igång A Secret Love, debutregissören (och familjemedlemmen) Chris Bolans nysläppta dokumentär om Pat Henschel och Terry Donahue. Två kanadensiska kvinnor i 80-årsåldern som levt tillsammans och älskat varandra i hela 72 år. Till mestadels i hemlighet.

Asako I & II

Regi: Ryûsuke Hamaguchi
Genre: Drama, Romantik
Land: Japan

Det mesta är skildrat med stark naturalistisk prägel, låt oss kalla det "ramen-realism", där de sociala spelreglerna ständigt står i fokus med skam-skräck, hierarkier och artiga plattityder. Kvinnans roll är passiv med stående tacksamhetsskulld till mannen. Därtill har vi den kollektiva längtan efter individualism som gestaltas genom en gemensam beundran för Baku. Han gör precis vad han vill göra utan att bry sig om samhällets normer. I det stora hela är Asako I & II en fascinerande film som förtjänar all uppmärksamhet den kan få.

A Beautiful Day in the Neighborhood

Regi: Marielle Heller
Genre: Drama
Land: USA

Den prisbelönte och grävande skribenten Lloyd Vogel får en dag i uppgift av sin redaktör att göra ett portätt om hjältar i USA. Hans första porträtt blir inte vilken hjälte som helst utan den legendariska programledaren Fred Rogers. Tom Hanks som tidigare spelat betydligt - vad ska man säga? - tuffare karaktärer gör rollen som den trevlige och gemytlige programledaren alldeles utmärkt.

A Hidden life

Regi: Terrence Malick
Genre: Drama, Krig
Land: USA

Mästerregissören Terrence Malicks senaste film "A Hidden Life" är en vacker såväl som rörande film om en man som offrar allt för det han tror är rätt. Historien om österrikaren och krigsvägraren Franz Jägerstätter berättas utan brådska och filmen tillåts att andas på ett sätt man sällan får uppleva i dagens filmutbud.

Bait

Stillbild ur filmen "Bait".
Foto: Folkets Bio.

Regi: Mark Jenkin
Genre: Drama
Land: England

Mark Jenkins genombrott Baitföljer fiskaren Martin som blir bitter när han tvingas se på hur sin by mer och mer tas över av turister. En helt unik filmupplevelse som dessutom fått många utmärkelser världen över. Bland annat för bästa regi på Stockholms Filmfestival och är helt klart en av årets bästa filmer 2020. 

Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn

Regi: Cathy Yan
Genre: Action, Äventyr
Land: USA

I "Suicide Squad" fick vi, till viss del, möta Harley Quinn. När hon nu gjort slut med sin smått psykotiska pojkvän Jokern är det hon som får stå i rampljuset. I filmen, med det vansinnigt långa namnet Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn, får vi se alla hennes sidor. Från vansinnig och galen till barnvänlig och klok. Till skillnad från hennes relativt bleka insats Suicide Squad gör Margot Robbie här en mycket stark skådespelarprestation och är verkligen Quinn.

Bombshell

Bombshell
"Bombshell". Foto: Nordisk Film.

Regi: Jay Roach
Genre: Drama
Land: USA

Som grundare och VD för Fox News var Roger Ailes (John Lithgow) en av de mäktigaste männen inom amerikansk media. Han utsatte systematiskt sina kvinnliga anställda för sexuella trakasserier och skapade en sexistisk miljö på Fox News. Bombshell är berättelsen om hur kvinnorna äntligen talade ut om sina upplevelser. Detta var en förlöpare till MeToo-rörelsen, som drog igång ungefär ett år senare.

Breaking Surface

Regi: Joachin Hedén
Genre: Thriller
Land: Sverige

Syskonen Ida och Tuva träffas för att dyka tillsammans i Nordfjorden där de växte upp. Men deras traditionsenliga aktivitet vänds plötsligt upp och ner av en olycka, som försätter Tuva i en kritisk sits på havets botten. Kan Ida få loss henne till ytan innan syret tar slut? 

Circus of Books

Stillbild ur "Circus of Books".
Foto: Netflix.

Regi: Rachel Mason
Genre: Dokumentär
Land: USA

Circus of Books är ett föräldraporträtt av Karen och Barry Mason, som sedan början på 80-talet fram tills slutet på 2010-talet drivit två butiker i Los Angeles som specialiserat sig på distribution av hårdporr. Med tiden kom butiken att bli en mötesplats - ett slags tillflyktsort- för en stor del av USA:s HBTQ-anhängare.

En kolibris liv

Regi: Bora Kim
Genre:
Drama
Land: 
Sydkorea

Året är 1994 och det är sommar i Seoul. Sydkorea har precis som resten av världen drabbats av fotbollsfeber, förutom grannlandet Nordkorea kanske, som sörjer sin store ledares bortgång. En som inte berörs alls av dessa saker är Eunhee, som har fullt upp med att försöka passa in.

Extraction

Chris Hemsworth i "Extraction".
Foto: Netflix.

Regi: Sam Hargrave
Genre: Action
Land: USA

Det utlovas högt tempo, flås och brutalt våld i Netflix egenproducerade actionfilm med Chris Hemsworth som en hänsynslös legosoldat på sitt farligaste uppdrag hittills. 

Framåt

Framåt – en av årets bästa filmer 2020
Foto: Pixar.

Regi: Dan Scanlon
Genre: Animerat, Äventyr
Land: USA

Framåt tar en stund på sig att kicka igång. När den väl gör detta är filmen bitvis väldigt rolig och som helhet en perfekt familjefilm att se tillsammans. Här finns något för alla, vuxna som små. Det som utgör formeln för framgången till Pixars produktioner. 

Give Me Liberty

Regi: Kirill Mikhanovsky
Genre: Drama, Komedi
Land: USA

Likheterna mellan "Give Me Liberty" och bröderna Safdies filmer får mig att undra om de har en tredje okänd bror vid namn Kirill Mirkhanovsky. Filmen har samma intensitet och framkallar ofta samma känsla av frustration som både Good Time och Uncut Gems. Vad som däremot skiljer Give Me Liberty är en stor portion värme och humor, som skänker en välbehövlig andningspaus emellanåt.

The Hunt

The Hunt.
Foto: Universal Pictures.

Regi: Craig Zobel
Genre: Thriller, Skräck
Land: USA

Regissör Craig Zobel tar tillsammans med manusförfattarna Nick Cuse och Damon Lindelof tempen på samtidens polariserade klimat i USA, och berör i förbifarten infekterade frågor gällande flyktinghantering och vapenlagar. Men i det stora hela tycks filmen, på ett ytterst tillspetsat sätt, visa vilka konsekvenser fördomar och spridandet av konspirationsteorier kan leda till - vilket både förövarna och offren i The Hunt så småningom blir varse efter många kringelikrokar. Ett av vårens mest givna biobesök.

Jag och min bror

Regi: Monia Chokri
Genre: Drama
Land: Frankrike

”Jag och min bror” (org.titel: "La femme de mon frère") är en imponerande långfilmsdebut av Monia Chokri. Det är en film som behandlar flera olika slags relationer som alla känns väldigt naturliga. Främst fokuserar den på syskonkärleken mellan Sophia och Karim som lämpligt nog är den mest övertygande relationen i hela filmen. Det är faktiskt ganska befriande med en film som för en gångs skull skildrar en annan slags kärlek, det vill säga den till syskon och familj.

Kill Chain: The Cyber War on Americas Elections

Kill Chain: The Cyber War on Americas Elections
Foto: HBO.

Regi: Simon Ardizzone, Russell Michaels, Sarah Teale
Genre: Dokumentär
Land: USA

Kan stater, organisationer eller enskilda individer genom teknologi direkt influera vem som ska bli världens mäktigaste person? HBO-dokumentären Kill Chain reder ut hur det ligger till med cyberattacker mot amerikanska val. Vi får följa Harri Hursti, en av världens mest erfarna datorsäkerhetexperter. ”Allt går att hacka”, menar han. 

Psykos i Stockholm

Regi: Maria Bäck
Genre: Drama
Land: Sverige

Efter en kort men smart prolog börjar filmen med att en mamma (Neldén) och hennes dotter (Josefine Stofkoper) är på tåget på väg till Stockholm. De ska fira dotterns fjortonårsdag. Dessvärre börjar det synas snabbt att mamman inte är i balans. Dottern frågar om hon tagit sin medicin men får ingenting riktigt bekräftat. Är det ytterligare en psykos på gång? Filmen föreslår att det här är en situation som har pågått länge.

The Occupant

The Occupant
Foto: Netflix.

Regi: Álex Pastor, David Pastor
Genre: Drama, Thriller
Land: Spanien

I denna spanska Netflix-thriller försöker en man på det mest känslokalla och beräknande sätt infiltrera den familj som flyttat in i hans förra lägenhet. Briljanta Javier Gutiérrez förkroppsligar ren och skär ondska i huvudrollen. 

The Platform

Stillbild ur "The Platform".
Foto: Netflix.

Regi: Galder Gaztelu-Urrutia
Genre: Skräck, Science Fiction
Land: Spanien

Skräckisen Hålet (The Platform) är en högst sevärd film på Netflix. En klockren rulle att avnjuta i helgen – inte helt osmarta genrefilmer är vi nämligen lika svältfödda på som filmens huvudperson Goreng är på mat. Men Hålet är inte för alla – och den lättäcklade och kräsmagade gör rätt i att kolla bort. För oss andra är det en av de bästa filmerna 2020. 

Richard Jewell

Regi: Clint Eastwood
Genre: Drama
Land: USA

Äldre generationer minns nog Clint Eastwood som tuffingarnas tuffing i roller som Dirty Harry och Mannen utan namn. Jag tycker att han är en bättre regissör än skådespelare. Han har en enkel men samtidigt finstämd stil, och lägger fokus på starka karaktärsporträtt. Med Richard Jewell är den snart 90-årige Eastwood i toppform.

The Scheme

Stillbild ur "The Scheme".
Foto: HBO.

Regi: Pat Kondelis
Genre: Dokumentär
Land: USA

The Scheme är underhållande från start till slut och är lika mycket sportdokumentär som den har ett glödhett ekonomiskt och juridiskt fokus. Den fungerar också lika mycket som en film om personen Christian Dawkins, som den till slut kanske landar i en skildring i hur otroligt smutsigt även organisationer som vi ska ha förtroende för kan agera och hur vidrigt det är att försöka provocera fram brott som rättsskipare.

Sonic The Hedgehog

Sonic The Hedgehog
"Sonic The Hedgehog". Foto: Paramount Pictures.

Regi: Jeff Fowler
Genre: Action, Äventyr
Land: USA

Sonic the Hedgehog bryter inte ny mark på något vis, men den är ändå en härlig road-movie med hyfsad action och fenomenalt spel från Jim Carrey i skurkrollen. Filmen vinner dessutom mycket på att inte ha en onödigt tillkrånglad handling. 

Spring Uje Spring

Regi: Henrik Schyffert
Genre: Drama, Komedi
Land: Sverige

Spring Uje Spring är skriven av Uje Brandelius, handlar om Uje Brandelius och i huvudrollen ser vi Uje Brandelius. För gemene man må den frekventa användningen av Uje Brandelius namn i föregående mening förefalla fullständigt intetsägande, men för den som faktiskt har lite koll på den svenska indiescenen bör varenda upprepad stavelse pocka på nyfikenhet. Uje Brandelius är nämligen frontmannen i ikoniska Doktor Kosmos – en ögonsten i musiksveriges periferi.

För att göra spelfilmen om hur det var att få sitt parkinsonbesked har Uje teamat up med Henrik Schyffert, som med några "regi-i-TV-gig" i bagaget ställt sig bakom kameran för att regissera sin första långfilm. Hur är resultatet då? Riktigt jäkla bra.

Syskonen Willoughby

Stillbild ur "Syskonen Willoughby".
Foto: Netflix.

Regi: Kris Pearn, Cory Evans, Rob Lodermeier
Genre: Animerat, Komedi
Land: USA

Det som slår mig först när jag ser på filmen är den underbara och något märkliga animeringen. Det är som inget annat jag sett tidigare. Det är en blandning av allt möjligt. Lite lera, lite hår och lite datoranimering. Blandningen gör filmen till ett färgsprakande och kontrastrikt visuellt äventyr som man dras in i från första rutan.

The Two Popes

Jonathan Pryce i "The Two Popes" – en av årets bästa filmer 2020
Foto: Netflix.

Regi: Fernando Meirelle
Genre: Drama, Komedi
Land: USA

Fernando Meirelles film är både humoristisk och – förstås – en fröjd för ögat då den tacksamt skildrar Vatikanens vackra trädgårdar, rum och religiöst smyckade väggar. Samtidigt varvas allting med pizzaätning, Beatles- och fotbollsnack. De båda påvarna känns uppfriskande mänskliga och det är ju precis vad de är – av kött och blod precis som vi. Särskilt mänskliga känns Hopkins och Pryces rollkaraktärer när filmens andra halva kickat igång genom en oväntad käftsmäll. En käftsmäll som leder till känslomässiga tillbakablickar och kartlägger ett väldigt helt och väldigt omvälvande liv. Se denna film på Netflix

Ultras

Regi: Francesco Lettieri
Genre: Drama
Land: Italien

Regissören Francesco Lettieri levererar en stark skildring av fotbollshuliganismen i Italiens Neapel. Filmen ger en skarp inblick i hur de hierarkiska strukturerna kan se ut hos en grupp fotbollsfanatiker - och konflikterna som så lätt uppstår. 

Unga kvinnor

Regi: Greta Gerwig
Genre: Drama, Romantik
Land: USA

Att Greta Gerwigs konstnärskap, med ett tydligt fokus på kvinnlig frigörelse, skulle gifta sig med Louisa May Scotts källmaterial anade jag på förhand. Dock kunde jag aldrig tänka mig att det kunde bli såhär bra. Litteraturförlagan Unga kvinnor har filmatiserats fyra gånger tidigare (beroende på hur man räknar). Senast av Gillian Armstrong (1994), mest minnesvärt med Kathrine Hepburn i huvudrollen (1933). Dock är frågan om inte Gerwigs version är den bästa. Det här är nämligen ett påkostat studiodrama av bästa sort. Det här är en typ av film som var vanlig förr men som de två senaste decennierna förlorats i ett hav av bombastiska superhjältefilmer, mumlande indies och ofokuserade actionsrökare. Gerwigs Unga kvinnor är helt enkelt ljuvlig.

Årets bästa filmer – Betyg 5 av 5 (de stora mästerverken)

Weathering With You
"Weathering With You". Foto: TriArt.

Charter

Regi: Amanda Kernell
Genre: Drama
Land: Sverige

Genom filmens vassa manus och dess utsökta skådespeleri får vi i publiken dela karaktärernas ständiga oro för minsta lilla felsteg. Samtidigt, och detta är det verkligt geniala, dömer vi dem skoningslöst. 

Att långfilmsdebutera med en publiksuccé kan inte vara enkelt att följa upp, men Charter är till och med ännu bättre än Sameblod.

En vit, vit dag

Regi: Hlynur Palmason
Genre:
Drama
Land:
Sverige, Island

En vit, vit dag är ett sylvasst och kolossalt drabbande drama, mycket tack vare Ingvar Sigurdssons monumentala insats i huvudrollen. Här spelar han en tjänstledig polis som har förlorat sin fru i en bilolycka. Det är sällan jag har haft så här motstridiga känslor inför en filmkaraktär.

Uncut Gems

Poster för "Uncut Gems" – en av de bästa filmerna 2020
Foto: Netflix.

Regi: Josh Safdie, Benny Safdie
Genre: Drama, Thriller
Land: USA

Uncut Gems kretsar kring New York-juveleraren Howard Ratner (Adam Sandler) och dennes långsamma men plågsamma odyssé rakt ner i någon sorts neurotiskt helvete. Trots att affärerna utåt sett går toppen är Howard tyng med skulder på den nivån att han utsätt för hot dagligen. För att motarbeta sin ångest utsätter han sig för snabba och irrationella adrenalinkickar. Istället för att betala av sina skulder gör han allt för att tjäna en hacka på varje situation han prövas inför, något som passar hans spelberoende alldeles perfekt. När Howard får tag på en ovärderlig ädelsten, en svart opal, börjar hans personliga förfall eskalera i raketfart. Kommer han kunna spela sig ur knipan den här gången också?

Weathering With You

Regi: Makoto Shinkai
Genre: Drama, Fantasy
Land: Japan

Skaparen bakom Your Name är tillbaka med en makalöst vacker film. Här finns detaljrikedom, vackra färger och mer övernaturliga scenerier – karaktärerna svävar stundtals i himlen - som gör en totalt häpen. Det är i denna magiskt realistiska värld som pojken Hodaka (Kotaro Daigo) dras in. Han har rymt från sina föräldrar på landet till Tokyo, och efter att ha drivit runt på gatorna ett antal nätter får han uppehälle och jobb hos två reportrar, som skriver för ett magasin med extra fokus på ockulta händelser. 

Hodaka möter så småningom flickan Hina (Nana Mori), som har en ytterst ovanlig förmåga att styra vädret. Regnet öser ner över Tokyo. Därför blir flickans förmåga att kunna frambringa sol på beställning ganska eftertraktad bland stadens invånare. Hodaka och Hina startar en lukrativ verksamhet där de erbjuder hennes tjänster, exempelvis genom att locka fram solsken på bröllop, ceremonier och idrottsdagar. Men flickans krafter kommer visa sig att ha ett högt pris, och hur länge kan Hodaka hålla sig undan myndigheterna?

Till min dotter 

Regi: Waad Al-Kateab, Edward Watts
Genre: Dokumentär
Land: Syrien

Till min dotter kan mycket väl vara 2000-talets viktigaste film. Aldrig någonsin har jag sett något så naket och ärligt. Detta är inte film. Detta är människors liv. Alla som fortfarande undrar varför svenska folket var tvungna att "öppna sina hjärtan" hittar svaret på den frågan här.

Kommande filmer att se fram emot.

bästa filmerna 2020
Foto: MGM

När vi tittar på blockbuster-scenen finns det mycket att vara spänd inför. Av de filmer som kommer på bio nästa år, så tror vi starkt på att följande titlar kommer att tillhöra de bästa filmerna 2020. Tyvärr har "Mulan" och "No Time To Die", som skulle ha släppts i vår, fått sina premiärdatum uppskjutna på grund av coronaviruset. 

Mulan – Datum ej bestämt

bästa filmerna 2020
Yifei Liu i Mulan. Foto: Disney.

Det har gjorts flera nyversioner på Disneys filmskatt, med remakes på filmer som DumboSkönheten och OdjuretDjungelboken och annalkande Lejonkungen. De två sistnämnda har ifrågasätts för att inte alls vara särskilt otecknade, men med nya Mulan som har premiär under våren 2020 verkar det bli andra bullar.

No Time To Die – Uppskjuten till 12 november

James Bond
Foto: MGM.

Det är Cary Fukunaga som regisserar Daniel Craigs femte James Bondfilm. Den här gången lever han på Jamaica, långt ifrån allt, men tvingas snart avbryta sin semester för att hjälpa en gammal vän, Felix Leiter. Bonds uppdrag är att att hitta en försvunnen forskare, vilket leder honom till den hänsynslöse och mystiske antagonisten spelad av Rami Malek.

Soul – 19 juni

bästa filmerna 2020
Foto: Disney.

Först och främst släpper Pixar och Disney äventyrsfilmen Framåt redan i mars. Den ser trevlig ut, men dess förhandsvisningar träffar inte våra cylindrar så som Soul gör. I den spelar Jamie Foxx musikläraren Joe Gardner som alltid har varit intresserad av musik. Gardner har en dröm om att få bli en välkänd jazzmusiker. Men vägen dit är inte som en dans på rosor. På något sätt lyckas dessutom hans kropp att delas i två delar, en kroppslig och en själ. 

Tenet – 17 juli

Tenet
Foto: Syncopy.

Snart kommer blockbuster-regissören Christopher Nolan tillbaka med vad som verkar bli en ny spännande och smart film, Tenet. En kort teaser har visats på biografer, men finns inte tillgänglig någonstans på nätet just nu. Handlingen hålls även den grumlig.

Tenet kommer vi att få se skådespelare som John David WashingtonRobert Pattinson och Elizabeth DebickiAaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Clémence Póse, Dimple Kapadia och Michael Caine i filmen.

Top Gun: Maverick – 17 juli

Top Gun 2 – bästa filmerna 2020
Foto: Paramount Pictures.

Tom Cruise lyckas hålla sig fortsatt ung. Snart kommer 57-åringen tillbaka med Top Gun 2 som regisseras av Tron: Legacy och Oblivion-regissören Joseph Kosinski. Vad filmen kommer att handla om i närmare detalj vill inte riktigt trailern avslöja. Men vi förstår att Maverick fortsatt göra imponerande avtryck som pilot under de trettio åren som gått. Men kanske står han nu inför sin största strid hittills.

Dessa tror vi kan bli några av de bästa filmerna 2020! Håller du med oss? För fler tips, läs vår lista på de bästa filmerna!