The Rental (2020)

Bästa filmerna 2020 – Här är tipsen

Filmtopp
Uppdaterad 17 april 2021 kl. 15:19 | Publicerad 05 december 2019 kl. 14:00

Vilka är de bästa filmerna 2020? Filmtopp ger dig våra favoriter!

I den här artikeln sammanställer vi tips på våra favoriter under årets gång och tips på kommande filmer som vi håller tummarna för.

Klicka på bilden och börja streama gratis film.

 

Varje år dyker det upp nya fantastiska filmer och det är Filmtopps ära att få lyfta fram dem. En årets bästa-lista tenderar att bli lång, så missa därför inte att scrolla genom hela artikeln – inte vill du väl missa våra finaste tips? Vi markerar också var du ser filmerna som släppts på streamingtjänsterna!

Längst ner på listan visas mästerverken bland årets bästa filmer – de belönades med 5 av 5 i betyg. 

Har du redan betat av den här listan eller likväl känner att den är för matig att ta dig genom, så hittar du här fler filmtips med de bästa filmerna från 2017, 2018, 2019 och hela 2010-talet!

Läs här för tips på de bästa serierna!

Årets bästa filmer – Betyg 5 av 5:

Sound of Metal

Riz Ahmed och Olivia Cookes samspel är klanderfritt i Sound of Metal. Foto: Amazon Prime.

Regi: Darius Marder
Genre: Drama

Handling: Ruben (Riz Ahmed) och Lulu (Olivia Cooke) är ett hårdrockande par som är på turné med sin mini-van. Under en enkel dialogsekvens i början av filmen, där bilen sveper över en motorväg någonstans i USA, förstår man att de är som gjorda för varandra. Båda två har ett problematiskt förflutet, Ruben som missbrukare och Lulu med familjeproblematik. Samtidigt är det ingenting som definierar dem, utan det är istället kärleken för musiken som håller dem samman.

 

Bedömning: Darius Marder är tidigare mest känd för manuset till "The Place Beyond the Pines". Det kommer ändras nu. Hans regidebut "Sound of Metal" är en av de bästa filmerna på länge, som bärs av en Oscarsvärdig Riz Ahmed i huvudrollen.

 

Årets bästa filmer – Betyg 4 av 5:

Leva på hoppet

Regi: Maria Sødahl
Genre:
Drama
Land:
Norge/Sverige

Anja (Andrea Bræin Hovig), en medelålders konstnärskvinna i Oslos, är allt annat än nyförälskad i maken och teaterproducenten Tomas (Stellan Skarsgård). De har tre barn tillsammans och Tomas har tre sedan tidigare. Filmen tar avstamp i att Anja diagnostiseras med hjärncancer, en cancer som alla trodde försvann när hon opererade bort en tumör i lungorna ett år tidigare.

Trots att det på pappret är upplagt för en tårdrypande historia är Leva på hoppet så otroligt mycket mer. Det är i första hand en kärlekshistoria mellan två människor som man förstår en gång älskade varandra men som över tid blivit mer och mer främmande för varandra. 

Greta

Greta är en av de bästa svenska filmerna 2020
Foto: TriArt.

Regi: Nathan Grossman
Genre: Dokumentär
Land: Sverige

Handling: Efter Coronapandemins intåg i världen samt ett visst val i USA fanns det inte längre något utrymme i media för Greta Thunbergs kamp att rädda klimatet. Greta är en dokumentär om denna mirakeltjej. Är det något som skulle kunna skifta tillbaka fokus till henne och klimatfrågorna så är det detta gripande och närgångna porträtt av Nathan Grossman.

Omdöme: Om du trodde på förhand att en film om Greta skulle kännas överflödig med tanke på all rapportering som redan gjorts kring henne, kan du stoppa dina farhågor i en säck. Detta närgångna porträttet av Greta och hennes närmsta krets tillför helt klart något nytt och spännande. En av de bästa svenska filmerna 2020.

Den längsta dagen

Den längsta dagen
Foto: TriArt.

Regi: Roy Andersson
Genre: Drama
Land: Sverige

Handling: I ett litet samhälle norr om Polcirkeln tvinnas ett antal livsöden samman under årets längsta dag, trots att de nog alla önskar att den bara ska ta slut. På en parkbänk sitter det även tre äldre personer och dricker öl, reflekterar över livet och citerar gamla 1800-talsfilosofer.

Omdöme: Den längsta dagen är en välgjord, lågmäld film i riktig Roy Andersson-anda, med långa scener och stora livsfrågor. Vad är livet egentligen? Är det något som endast måste uthärdas? Eller måste vi kanske tänka på vilka avtryck som vi lämnar efter oss?

 

Orca

Orca
"Orca" en av årets bästa filmer. Foto: Viaplay.

Regi: Josephine Bornebusch
Genre: Drama
Land: Sverige

I Josephine Bornebuschs stjärnspäckade långfilm Orca får vi följa elva personer med någon koppling till varandra och deras videosamtal under livet i karantän. Det är en film där kärlek, relationer och intimitet är i fokus, trots avståndet mellan dem. Hur isolering kan påverka våra relationer är den brännande frågan som ställs här.

 

Inland

 

Inland 2020
Foto: Folkets Bio.

Regi: Jon Blåhed
Manus: Jon Blåhed
Genre: Drama
Med: Irma von Platen, Eva Melander, Ann Petrén m.fl.

Handling: En ung kvinna från Stockholm flyttar med sin pojkvän till hans hemby någonstans i Norrlands inland. På vägen upp tar förhållandet plötsligt slut, men hon beslutar sig ändå för att genomföra flytten. Trots att hon sakta men säkert skaffat sig ett nytt liv här uppe känner hon sig aldrig riktigt delaktig i samhället. Vad gör en som hellre för att hänga i baren umgås med en uppstoppad björn för att passa in i en helt ny kultur?

Motivation: Det som skildras absolut bäst i Inland som tillhör de bästa svenska filmerna 2020 är ensamheten och utanförskapet hos huvudkaraktären. Det förstärks av de ödsliga, men vackra, miljöerna samt den ödesmättade musiken komponerad av Kali Malone, som även hon är debutant i sammanhanget.

Idomeni

 

Idomeni 2020
Foto: Folkets Bio.

Regi: David Aronowitsch
Genre: Dokumentär

Handling: Idomeni är en nästan rakt igenom svenskproducerad film. Sverige har dock ingen annan roll i denna dokumentär som skildrar livet hos ett antal flyktingar som kämpar för att ta sig till sitt drömland Tyskland.

Motivering: Denna dokumentärfilm är berättad i elva kapitel och uppdelningen är utan tvekan till filmens fördel. Det ger den en naturlig framåtrörelse och ett tempo som jag tror annars skulle saknas. Idomeni fokuserar mer på människor än specifika händelser. Den är däremot inte en helt händelselös film och ett par händelser är till och med väldigt känslosamma. Det är oerhört intressant att få följa dem i deras bisarra tillvaro som blivit vardag.

"Inland" finns tillsammans med "Idomeni" just nu att se på vita duken. Missa inte att boka dina biobiljetter!

 

Nelly Rapp - Monsteragent

Regi: Amanda Adolfsson
Genre: Familjefilm
Land: Sverige

11-åriga Nelly Rapp är inte som andra barn, hon är nämligen besatt av monster och ruggigheter. Några vänner har hon inte och hennes nervösa, normal-fixerade pappa, är inte heller särskilt imponerad över dotterns morbida sida. Men kanske finns det ett större syfte för Nelly, något som normala människor inte riktigt har hajat?

När  Nelly ska spendera höstlovet på en mystisk herrgård hos sina skumma släktingar förändras allt. Märkliga saker blir ännu märkligare, och det kusliga bara kusligare. Men Nelly fortsätter att vara orädd, fast besluten att fullfölja sitt öde och bli en tvättäkta monsteragent med uppgiften att skydda människor från monster och monster från människor.

Palm Springs

Palm Springs
"Palm Springs" är en av de bästa filmerna från 2020. Foto: NonStop Entertainment.

Regi: Max Barbakow
Genre: Komedi
Land: USA

Den numera Disney-ägda streamingtjänsten Hulu har spottat ut sig en fräck komedi där tidsvisarna rör sig framåt medan kalendern står still. Palm Springs, regisserad av Max Barbakow, har nämligen anammat det gamla Måndag hela veckan-konceptet och försatt sina huvudroller i en infernalisk evighetsmaskin där en och samma dag återupplevas i all evighet. Det är ett numera klassiskt upplägg hopplöst att förnya, men med fin skådespelarkemi och ett välskrivet manus känns det förvånansvärt piggt.

 

On the Rocks

Regi: Sofia Coppola
Genre: Drama, Komedi
Land: USA

Sofia Coppolas nya film är hennes mest lättillgängliga på länge. Det är också hennes bästa sedan Marie Antoinette (2006). I huvudrollerna ser vi Rashida Jones som Laura, en kämpande författare som misstänker att hennes make är otrogen. Bill Murray spelar hennes solbrända flirt-maskin till farsa och tillsammans börjar de undersöka om det verkligen finns någon anledning för Laura att vara orolig.

David Copperfields äventyr och iakttagelser

David Copperfields äventyr och iakttagelser

Regi: Armando Iannucci
Genre: Drama, Komedi
Land: England

Det narrativ som finns i David Copperfields äventyr och iakttagelser är galet, spritt språngande galet. Bara regissör Armando Iannucci, som också gjort en humorfilm om Josef Stalins död, hade kunnat göra en film av den här karaktären. Fullständigt fullkomlig i all sin ofullkomlighet skapad av kaos och humor, men med humor i världsklass trots alla Copperfields vemodiga livsöden.

Tenet 

Tenet
Foto: Warner Bros.

Regi: Christopher Nolan
Genre: Thriller
Land: USA

Med Tenet är den överlägsne blockbuster-regissören Christopher Nolan tillbaka. Om han inte gjort det förut, så vrider han den här gången om våra hjärnor ordentligt. Nog utmanas publiken av den intelligent utformade berättelsen där dåtid, nutid och framtid tar plats i samma bildruta. Likaså är skådespeleriet briljant där Robert PattinsonJohn David WashingtonKenneth Branagh och Elizabeth Debicki alla ger oss utomstående prestationer.

7500 – Amazon Prime Video

7500
Foto: Amazon Prime Video.

Regi: Patrick Vollrath
Genre: Thriller
Land: USA

Joseph Gordon-Levitt har huvudrollen i pilotdramat 7500 där han försöker resonera med en terrorist ombord på hans passagerarflyg. Det är intensivt, klaustrofobiskt och oerhört välspelat. Var beredd på att uppnå katarsis. En av årets klart bästa thrillers.

The Report – Amazon Prime Video

The Report
Foto: Amazon Prime Video.

Regi: Scott Z. Burns
Genre: Thriller
Land: USA

Streamingtjänsten Amazon Prime Video fortsätter att växa in i kostymen som en av de största, och med The Report har de släppt ännu en supervass originalfilm. Baserad på sanna händelser berättar denna politiska dramathriller en Harvard-student som tog sig in bland den politiska eliten för att utreda självaste CIA som efter 9/11 misstänktes för att ha använt otillåtna tortyrliknande metoder. Adam Driver gör en av sina bästa roller i vad som också är en av de bästa filmerna 2020.

The Hater – Netflix

The Hater
Foto: Netflix.

Regi: Jan Komasa
Genre: Drama, Thriller
Land: Polen

The Hater följer vi en empatilös ung man som saboterar som nättroll. Filmen är kort och gott en skrämmande uppvisning av den skada manipulativa personer med IT-kompetens kan åsamka. 

Motherless Brooklyn

Edward Norton i "Motherless Brooklyn".
Foto: Warner Bros.

Regi: Edward Norton
Genre: Drama, Thriller
Land: USA

Edward Norton står både bakom och framför kameran i ett stämningsfullt kriminaldrama fyllt av mystik. Han levererar en av sina bästa rollprestationer och har samtidigt filmatiserat ett snårigt mysterium med mycket gott resultat. Missa inte att se den här noir-sprakande filmen!

Hamilton – Disney+

Hamilton
Foto: Disney+.

Regi: Thomas Kail
Genre: Drama
Land: USA

Hamilton är en inspelad teaterföreställning på Broadway om några av Amerikas grundare: Alexander Hamilton, James Mulligan, Aaron Burr, George Washington och Thomas Jefferson. "Ett fascinerande, högst aktuellt spektakel du sent kommer att glömma.", skriver Filmtopps skribent Charlotte Brange i sin recension. 

Fler tips:

Bästa serierna på Disney plus

The King of Staten Island

The King of Staten Island
Foto: Universal Pictures.

Regi: Judd Apatow
Genre: Komedi
Land: USA

Med The King of Staten Island är Judd Apatow tillbaka med sin bästa film på länge. Här följer vi en slacker som bestämmer sig för att äntligen ta tag i sitt liv och förverkliga drömmen som tatuerare.

The Outpost

The Outpost
Foto: Millennium Media.

Regi: Rod Lurie
Genre: Drama, Action
Land: USA

I den här spännande krigsfilmen är en liten grupp amerikanska soldater under attack av hundratals talibaner. Orlando Bloom gör sin kanske bästa roll hittills. Bredvid honom ser vi även Scott Eastwood.

No More F*cks To Give

Regi: Helena Bergström
Genre: Komedi
Land: Sverige

Mia Skäringers hyllade komedishow kombineras här med utdrag från hennes olika nummer på scenen och bakom kulisserna-klipp. Ta av dig din konservativa hatt, nu åker vi!

1917

1917 – en av årets bästa filmer 2020
Foto: Warner Bros.

Regi: Sam Mendes
Genre:
Drama, Krig
Land:
 England, USA

"1917" är en oerhört intensiv upplevelse. Att nästan hela filmen ser ut som en enda kamerarörelse utan klipp för oss närmare krigets fasor än de flesta andra filmer gör. Sam Mendes är osentimental i sitt berättande. Till slut tänker vi knappt på de raserade städerna, de brinnande byggnaderna eller liken som ligger kvarlämnade på fälten. Det enda vi bryr oss om är soldaternas kamp.

Listan på tips är lång – fortsätt scrolla!

Mjölkkriget 

 

Mjölkkriget
Foto: Scanbox Entertainment.

Regi: Grímur Hákonarson
Genre: Drama, Komedi
Land: Island

Efter sin briljanta film Bland män och får är den isländske filmskaparen Grímur Hákonarson tillbaka med en ny kanonfilm. Mjölkkriget följer en medelålders mjölkboende som tar upp kampen mot ett maffialiknande kooperativ.

Vi två

 

Vi två
Foto: Njutafilms.

Regi: Fillippo Meneghetti
Genre: Drama
Land: Frankrike

Vi två är en kärlekshistoria om två pensionärer som varit hemligt förälskade under flera årtionden. Få filmer är lika engagerande som ett finstämt och välspelat drama. Därför vill du inte missa det här.

A Secret Love 

A Secret Love
Foto: Netflix.

Regi: Chris Bolan
Genre: Dokumentär
Land: USA

Vill du bli rörd? Sluta leta film redan nu och sätt igång A Secret Love, debutregissören (och familjemedlemmen) Chris Bolans nysläppta dokumentär om Pat Henschel och Terry Donahue. Två kanadensiska kvinnor i 80-årsåldern som levt tillsammans och älskat varandra i hela 72 år. Till mestadels i hemlighet.

Asako I & II

Regi: Ryûsuke Hamaguchi
Genre: Drama, Romantik
Land: Japan

Det mesta är skildrat med stark naturalistisk prägel, låt oss kalla det "ramen-realism", där de sociala spelreglerna ständigt står i fokus med skam-skräck, hierarkier och artiga plattityder. Kvinnans roll är passiv med stående tacksamhetsskulld till mannen. Därtill har vi den kollektiva längtan efter individualism som gestaltas genom en gemensam beundran för Baku. Han gör precis vad han vill göra utan att bry sig om samhällets normer. I det stora hela är Asako I & II en fascinerande film som förtjänar all uppmärksamhet den kan få.

A Beautiful Day in the Neighborhood

Regi: Marielle Heller
Genre: Drama
Land: USA

Den prisbelönte och grävande skribenten Lloyd Vogel får en dag i uppgift av sin redaktör att göra ett portätt om hjältar i USA. Hans första porträtt blir inte vilken hjälte som helst utan den legendariska programledaren Fred Rogers. Tom Hanks som tidigare spelat betydligt - vad ska man säga? - tuffare karaktärer gör rollen som den trevlige och gemytlige programledaren alldeles utmärkt.

A Hidden life

Regi: Terrence Malick
Genre: Drama, Krig
Land: USA

Mästerregissören Terrence Malicks senaste film "A Hidden Life" är en vacker såväl som rörande film om en man som offrar allt för det han tror är rätt. Historien om österrikaren och krigsvägraren Franz Jägerstätter berättas utan brådska och filmen tillåts att andas på ett sätt man sällan får uppleva i dagens filmutbud.

Bait

Stillbild ur filmen "Bait".
Foto: Folkets Bio.

Regi: Mark Jenkin
Genre: Drama
Land: England

Mark Jenkins genombrott Baitföljer fiskaren Martin som blir bitter när han tvingas se på hur sin by mer och mer tas över av turister. En helt unik filmupplevelse som dessutom fått många utmärkelser världen över. Bland annat för bästa regi på Stockholms Filmfestival och är helt klart en av årets bästa filmer 2020. 

Berättelser från frontlinjen – SVT Play

Berättelser från frontlinjen
Foto: SVT Play.

Genre: Dokumentär
Land: Sverige

Berättelser från frontlinjen ger oss en ordentlig inblick i coronavirusets härjande i Sverige och det tunga arbetet på sjukhusen och äldreboenden. En stark upplevelse som bara kan rekommenderas varmt.

 

Psykos i Stockholm

 

Psykos i Stockholm
Foto: TriArt.

Regi: Maria Bäck
Manus: 
Maria Bäck
Genre: 
Drama
Med: 
Josefine Stofkoper, Josefin Neldén, Sanaz Saidi m.fl.

Handling: En mamma (Neldén) och hennes dotter (Josefine Stofkoper) är på tåget på väg till Stockholm för att fira dotterns fjortonårsdag. Dessvärre börjar det synas snabbt att mamman inte är i balans. Dottern frågar om hon tagit sin medicin men får ingenting riktigt bekräftat. Är det ytterligare en psykos på gång?

Motivation: Med hjälp av sitt filmteam skapar Maria Bäck en suggestiv atmosfär för att illustrera de vanföreställningar mamman lider av. Hon ser sig själv som en ''gudinna'', vilket visas i en vacker och surrealistisk scen där hon tror sig utöva sina allsmäktiga krafter. Tekniskt briljant är också hur de har lyckats göra fåglarna i filmen hotfulla. Mamman pratar återkommande om ''fågelsoldater'' - dessa svarta korpar som tycks ha ständig uppsikt över henne och dottern. Mammans paranoia förs över på oss i biopubliken, och kanske också på dottern. 

 

Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn

Regi: Cathy Yan
Genre: Action, Äventyr
Land: USA

I "Suicide Squad" fick vi, till viss del, möta Harley Quinn. När hon nu gjort slut med sin smått psykotiska pojkvän Jokern är det hon som får stå i rampljuset. I filmen, med det vansinnigt långa namnet Birds of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn, får vi se alla hennes sidor. Från vansinnig och galen till barnvänlig och klok. Till skillnad från hennes relativt bleka insats Suicide Squad gör Margot Robbie här en mycket stark skådespelarprestation och är verkligen Quinn.

Bombshell

Bombshell
"Bombshell". Foto: Nordisk Film.

Regi: Jay Roach
Genre: Drama
Land: USA

Som grundare och VD för Fox News var Roger Ailes (John Lithgow) en av de mäktigaste männen inom amerikansk media. Han utsatte systematiskt sina kvinnliga anställda för sexuella trakasserier och skapade en sexistisk miljö på Fox News. Bombshell är berättelsen om hur kvinnorna äntligen talade ut om sina upplevelser. Detta var en förlöpare till MeToo-rörelsen, som drog igång ungefär ett år senare.

Breaking Surface

Regi: Joachin Hedén
Genre: Thriller
Land: Sverige

Syskonen Ida och Tuva träffas för att dyka tillsammans i Nordfjorden där de växte upp. Men deras traditionsenliga aktivitet vänds plötsligt upp och ner av en olycka, som försätter Tuva i en kritisk sits på havets botten. Kan Ida få loss henne till ytan innan syret tar slut? 

Circus of Books

Stillbild ur "Circus of Books".
Foto: Netflix.

Regi: Rachel Mason
Genre: Dokumentär
Land: USA

Circus of Books är ett föräldraporträtt av Karen och Barry Mason, som sedan början på 80-talet fram tills slutet på 2010-talet drivit två butiker i Los Angeles som specialiserat sig på distribution av hårdporr. Med tiden kom butiken att bli en mötesplats - ett slags tillflyktsort- för en stor del av USA:s HBTQ-anhängare.

En kolibris liv

Regi: Bora Kim
Genre:
Drama
Land: 
Sydkorea

Året är 1994 och det är sommar i Seoul. Sydkorea har precis som resten av världen drabbats av fotbollsfeber, förutom grannlandet Nordkorea kanske, som sörjer sin store ledares bortgång. En som inte berörs alls av dessa saker är Eunhee, som har fullt upp med att försöka passa in.

Extraction – Netflix

Chris Hemsworth i "Extraction".

Regi: Sam Hargrave
Genre: Action
Land: USA

Det utlovas högt tempo, flås och brutalt våld i Netflix egenproducerade actionfilm med Chris Hemsworth som en hänsynslös legosoldat på sitt farligaste uppdrag hittills. 

Framåt

Framåt – en av årets bästa filmer 2020
Foto: Pixar.

Regi: Dan Scanlon
Genre: Animerat, Äventyr
Land: USA

Framåt tar en stund på sig att kicka igång. När den väl gör detta är filmen bitvis väldigt rolig och som helhet en perfekt familjefilm att se tillsammans. Här finns något för alla, vuxna som små. Det som utgör formeln för framgången till Pixars produktioner. 

Give Me Liberty

Regi: Kirill Mikhanovsky
Genre: Drama, Komedi
Land: USA

Likheterna mellan "Give Me Liberty" och bröderna Safdies filmer får mig att undra om de har en tredje okänd bror vid namn Kirill Mirkhanovsky. Filmen har samma intensitet och framkallar ofta samma känsla av frustration som både Good Time och Uncut Gems. Vad som däremot skiljer Give Me Liberty är en stor portion värme och humor, som skänker en välbehövlig andningspaus emellanåt.

The Hunt

The Hunt.
Foto: Universal Pictures.

Regi: Craig Zobel
Genre: Thriller, Skräck
Land: USA

Regissör Craig Zobel tar tillsammans med manusförfattarna Nick Cuse och Damon Lindelof tempen på samtidens polariserade klimat i USA, och berör i förbifarten infekterade frågor gällande flyktinghantering och vapenlagar. Men i det stora hela tycks filmen, på ett ytterst tillspetsat sätt, visa vilka konsekvenser fördomar och spridandet av konspirationsteorier kan leda till - vilket både förövarna och offren i The Hunt så småningom blir varse efter många kringelikrokar. Ett av vårens mest givna biobesök.

Jag och min bror

Regi: Monia Chokri
Genre: Drama
Land: Frankrike

”Jag och min bror” (org.titel: "La femme de mon frère") är en imponerande långfilmsdebut av Monia Chokri. Det är en film som behandlar flera olika slags relationer som alla känns väldigt naturliga. Främst fokuserar den på syskonkärleken mellan Sophia och Karim som lämpligt nog är den mest övertygande relationen i hela filmen. Det är faktiskt ganska befriande med en film som för en gångs skull skildrar en annan slags kärlek, det vill säga den till syskon och familj.

Kill Chain: The Cyber War on Americas Elections – HBO Nordic

Kill Chain: The Cyber War on Americas Elections
Foto: HBO.

Regi: Simon Ardizzone, Russell Michaels, Sarah Teale
Genre: Dokumentär
Land: USA

Kan stater, organisationer eller enskilda individer genom teknologi direkt influera vem som ska bli världens mäktigaste person? HBO-dokumentären Kill Chain reder ut hur det ligger till med cyberattacker mot amerikanska val. Vi får följa Harri Hursti, en av världens mest erfarna datorsäkerhetexperter. ”Allt går att hacka”, menar han. 

Psykos i Stockholm

Regi: Maria Bäck
Genre: Drama
Land: Sverige

Efter en kort men smart prolog börjar filmen med att en mamma (Neldén) och hennes dotter (Josefine Stofkoper) är på tåget på väg till Stockholm. De ska fira dotterns fjortonårsdag. Dessvärre börjar det synas snabbt att mamman inte är i balans. Dottern frågar om hon tagit sin medicin men får ingenting riktigt bekräftat. Är det ytterligare en psykos på gång? Filmen föreslår att det här är en situation som har pågått länge.

The Occupant – Netflix

The Occupant
Foto: Netflix.

Regi: Álex Pastor, David Pastor
Genre: Drama, Thriller
Land: Spanien

I denna spanska Netflix-thriller försöker en man på det mest känslokalla och beräknande sätt infiltrera den familj som flyttat in i hans förra lägenhet. Briljanta Javier Gutiérrez förkroppsligar ren och skär ondska i huvudrollen. 

The Platform – Netflix

Stillbild ur "The Platform".
Foto: Netflix.

Regi: Galder Gaztelu-Urrutia
Genre: Skräck, Science Fiction
Land: Spanien

Skräckisen Hålet (The Platform) är en högst sevärd film på Netflix. En klockren rulle att avnjuta i helgen – inte helt osmarta genrefilmer är vi nämligen lika svältfödda på som filmens huvudperson Goreng är på mat. Men Hålet är inte för alla – och den lättäcklade och kräsmagade gör rätt i att kolla bort. För oss andra är det en av de bästa filmerna 2020. 

Richard Jewell

Regi: Clint Eastwood
Genre: Drama
Land: USA

Äldre generationer minns nog Clint Eastwood som tuffingarnas tuffing i roller som Dirty Harry och Mannen utan namn. Jag tycker att han är en bättre regissör än skådespelare. Han har en enkel men samtidigt finstämd stil, och lägger fokus på starka karaktärsporträtt. Med Richard Jewell är den snart 90-årige Eastwood i toppform.

The Scheme – HBO Nordic

Stillbild ur "The Scheme".
Foto: HBO.

Regi: Pat Kondelis
Genre: Dokumentär
Land: USA

The Scheme är underhållande från start till slut och är lika mycket sportdokumentär som den har ett glödhett ekonomiskt och juridiskt fokus. Den fungerar också lika mycket som en film om personen Christian Dawkins, som den till slut kanske landar i en skildring i hur otroligt smutsigt även organisationer som vi ska ha förtroende för kan agera och hur vidrigt det är att försöka provocera fram brott som rättsskipare.

Sonic The Hedgehog

Sonic The Hedgehog
"Sonic The Hedgehog". Foto: Paramount Pictures.

Regi: Jeff Fowler
Genre: Action, Äventyr
Land: USA

Sonic the Hedgehog bryter inte ny mark på något vis, men den är ändå en härlig road-movie med hyfsad action och fenomenalt spel från Jim Carrey i skurkrollen. Filmen vinner dessutom mycket på att inte ha en onödigt tillkrånglad handling. 

Spring Uje Spring

Spring Uje Spring
Foto: TriArt.

 

Regi: Henrik Schyffert
Genre: Drama, Komedi
Land: Sverige

Spring Uje Spring är skriven av Uje Brandelius, handlar om Uje Brandelius och i huvudrollen ser vi Uje Brandelius. För gemene man må den frekventa användningen av Uje Brandelius namn i föregående mening förefalla fullständigt intetsägande, men för den som faktiskt har lite koll på den svenska indiescenen bör varenda upprepad stavelse pocka på nyfikenhet. Uje Brandelius är nämligen frontmannen i ikoniska Doktor Kosmos – en ögonsten i musiksveriges periferi.

För att göra spelfilmen om hur det var att få sitt parkinsonbesked har Uje teamat up med Henrik Schyffert, som med några "regi-i-TV-gig" i bagaget ställt sig bakom kameran för att regissera sin första långfilm. Hur är resultatet då? Riktigt jäkla bra.

Syskonen Willoughby – Netflix

Stillbild ur "Syskonen Willoughby".
Foto: Netflix.

Regi: Kris Pearn, Cory Evans, Rob Lodermeier
Genre: Animerat, Komedi
Land: USA

Det som slår mig först när jag ser på filmen är den underbara och något märkliga animeringen. Det är som inget annat jag sett tidigare. Det är en blandning av allt möjligt. Lite lera, lite hår och lite datoranimering. Blandningen gör filmen till ett färgsprakande och kontrastrikt visuellt äventyr som man dras in i från första rutan.

The Two Popes – Netflix

Jonathan Pryce i "The Two Popes" – en av årets bästa filmer 2020
Foto: Netflix.

Regi: Fernando Meirelle
Genre: Drama, Komedi
Land: USA

Fernando Meirelles film är både humoristisk och – förstås – en fröjd för ögat då den tacksamt skildrar Vatikanens vackra trädgårdar, rum och religiöst smyckade väggar. Samtidigt varvas allting med pizzaätning, Beatles- och fotbollsnack. De båda påvarna känns uppfriskande mänskliga och det är ju precis vad de är – av kött och blod precis som vi. Särskilt mänskliga känns Hopkins och Pryces rollkaraktärer när filmens andra halva kickat igång genom en oväntad käftsmäll. En käftsmäll som leder till känslomässiga tillbakablickar och kartlägger ett väldigt helt och väldigt omvälvande liv. Se denna film på Netflix

Ultras – Netflix

Regi: Francesco Lettieri
Genre: Drama
Land: Italien

Regissören Francesco Lettieri levererar en stark skildring av fotbollshuliganismen i Italiens Neapel. Filmen ger en skarp inblick i hur de hierarkiska strukturerna kan se ut hos en grupp fotbollsfanatiker - och konflikterna som så lätt uppstår. 

Unga kvinnor

Regi: Greta Gerwig
Genre: Drama, Romantik
Land: USA

Att Greta Gerwigs konstnärskap, med ett tydligt fokus på kvinnlig frigörelse, skulle gifta sig med Louisa May Scotts källmaterial anade jag på förhand. Dock kunde jag aldrig tänka mig att det kunde bli såhär bra. Litteraturförlagan Unga kvinnor har filmatiserats fyra gånger tidigare (beroende på hur man räknar). Senast av Gillian Armstrong (1994), mest minnesvärt med Kathrine Hepburn i huvudrollen (1933). Dock är frågan om inte Gerwigs version är den bästa. Det här är nämligen ett påkostat studiodrama av bästa sort. Det här är en typ av film som var vanlig förr men som de två senaste decennierna förlorats i ett hav av bombastiska superhjältefilmer, mumlande indies och ofokuserade actionsrökare. Gerwigs Unga kvinnor är helt enkelt ljuvlig.

Årets bästa filmer – Betyg 5 av 5

The Rental

The Rental
Foto: Netflix.

Regi: Dave Franco
Genre: Skräck
Land: USA

I The Rental hyr två par en stuga i skogen tillsammans, och helgen som skulle vara ett härligt firande blir inte riktigt som de föreställt sig. Med årets bästa skräckfilm gör Dave Franco den perfekta långfilmsdebuten. Sällan har den typiska stugskräckisen genomförts så här väl. 

Fler tips:

10 spännande filmer du måste se

I'm Thinking of Ending Things – Netflix

I'm Thinking of Ending Things
Foto: Netflix.

En av höstens starkaste filmupplevelser kom tidigt in i september månad med Charlie Kaufmans mästerliga drama I'm Thinking of Ending Things som inte liknar någonting vi tidigare sett förut. "Tiden står både stilla och rör sig med rasande fart", skriver Filmtopps recensent August Klittmar som golvades av filmen. Briljerar gör också skådespelare som Jesse Plemonoch Toni Collette.

The Vast of Night – Amazon Prime Video

The Vast of Night
Foto: Amazon Prime Video.

Regi: Andrew Patterson
Genre: Science Fiction
Land: USA

The Vast of Night utspelar sig på 50-talet där en diskjockey på en radiokanal plötsligt upptäcker märkliga ljudfrekvenser, som kan komma att förändra hans småstad för alltid. Mästerlig science fiction signerad Amazon Prime Video, som har stått för flera av årets absolut bästa filmer.

Charter

Regi: Amanda Kernell
Genre: Drama
Land: Sverige

Genom filmens vassa manus och dess utsökta skådespeleri får vi i publiken dela karaktärernas ständiga oro för minsta lilla felsteg. Samtidigt, och detta är det verkligt geniala, dömer vi dem skoningslöst. 

Att långfilmsdebutera med en publiksuccé kan inte vara enkelt att följa upp, men Charter är till och med ännu bättre än Sameblod.

En vit, vit dag

En vit vit dag
Foto: Folkets Bio.

Regi: Hlynur Palmason
Genre:
Drama
Land:
Sverige, Island

En vit, vit dag är ett sylvasst och kolossalt drabbande drama, mycket tack vare Ingvar Sigurdssons monumentala insats i huvudrollen. Här spelar han en tjänstledig polis som har förlorat sin fru i en bilolycka. Det är sällan jag har haft så här motstridiga känslor inför en filmkaraktär.

Uncut Gems – Netflix

Poster för "Uncut Gems" – en av de bästa filmerna 2020
Foto: Netflix.

Regi: Josh Safdie, Benny Safdie
Genre: Drama, Thriller
Land: USA

Uncut Gems kretsar kring New York-juveleraren Howard Ratner (Adam Sandler) och dennes långsamma men plågsamma odyssé rakt ner i någon sorts neurotiskt helvete. Trots att affärerna utåt sett går toppen är Howard tyng med skulder på den nivån att han utsätt för hot dagligen. För att motarbeta sin ångest utsätter han sig för snabba och irrationella adrenalinkickar. Istället för att betala av sina skulder gör han allt för att tjäna en hacka på varje situation han prövas inför, något som passar hans spelberoende alldeles perfekt. När Howard får tag på en ovärderlig ädelsten, en svart opal, börjar hans personliga förfall eskalera i raketfart. Kommer han kunna spela sig ur knipan den här gången också?

 

Själen

 

bästa filmerna 2020
Foto: Disney.

Regi: Pete Docter, Kemp Powers
Genre: Animerat
Land: USA

Handling: Joe Gardner är en jazzpianist som hela livet drömt om att få leva som professionell musiker, men har fått se drömmen allt mer distanserad och jobbar istället som musiklärare på en skola. Men så en dag får han sitt livs chans att få spela med en riktig superstjärna.

Bedömning: Disneys stora film för julen 2020 ger tittarna inte bara en mysig stund i soffan, utan också en riktig tankeställare om vad som gör livet värt att leva. Något som kanske aldrig har varit viktigare.

 

Collective – HBO Nordic

Collective
Foto: HBO Nordic.

Regi: Alexander Nanau
Genre: Dokumentär
Land: Rumänien

Årets kanske bästa dokumentär handlar om branden på klubben Colectiv i Rumänien 2015, som till skillnad från vår svenska motsvarighet i Göteborgs Diskoteksbrand 1998, skedde under smartphone-eran.

Weathering With You

Regi: Makoto Shinkai
Genre: Drama, Fantasy
Land: Japan

Skaparen bakom Your Name är tillbaka med en makalöst vacker film. Här finns detaljrikedom, vackra färger och mer övernaturliga scenerier – karaktärerna svävar stundtals i himlen - som gör en totalt häpen. Det är i denna magiskt realistiska värld som pojken Hodaka (Kotaro Daigo) dras in. Han har rymt från sina föräldrar på landet till Tokyo, och efter att ha drivit runt på gatorna ett antal nätter får han uppehälle och jobb hos två reportrar, som skriver för ett magasin med extra fokus på ockulta händelser. 

Hodaka möter så småningom flickan Hina (Nana Mori), som har en ytterst ovanlig förmåga att styra vädret. Regnet öser ner över Tokyo. Därför blir flickans förmåga att kunna frambringa sol på beställning ganska eftertraktad bland stadens invånare. Hodaka och Hina startar en lukrativ verksamhet där de erbjuder hennes tjänster, exempelvis genom att locka fram solsken på bröllop, ceremonier och idrottsdagar. Men flickans krafter kommer visa sig att ha ett högt pris, och hur länge kan Hodaka hålla sig undan myndigheterna?

Till min dotter 

Regi: Waad Al-Kateab, Edward Watts
Genre: Dokumentär
Land: Syrien

Till min dotter kan mycket väl vara 2000-talets viktigaste film. Aldrig någonsin har jag sett något så naket och ärligt. Detta är inte film. Detta är människors liv. Alla som fortfarande undrar varför svenska folket var tvungna att "öppna sina hjärtan" hittar svaret på den frågan här.

 

Ma Rainey's Black Bottom

Ma Rainey's Black Bottom.
Foto: Netflix.

Regi: George C. Wolfe
Genre: Drama
Land: USA

Handling: Chicago, 1927. Bluesartisten Ma Rainey är i studion tillsammans med sitt kompband för att spela in en ny skiva under en dag som visar sig bli långt ifrån problemfri. Dels så är Ma en artist med stort ego och noll intresse för kompromisser, vilket skapar spänning mellan henne och skivproducenterna, som såklart har egna åsikter och krav.

Bedömning: Ma Rainey's Black Bottom" är baserad på en pjäs från 1982 skriven av August Wilson. Filmen är adapterad av den relativt okände regissören George C. Wolfe och har premiär på Netflix fredagen den 18 december.

 

Håller du med oss? För fler tips, läs vår lista på de bästa filmerna!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL