10 spännande filmer du måste se

Spännande filmer du måste se

Uppdaterad 27 december 2020 kl. 10:44 | Publicerad 08 augusti 2020 kl. 18:00

Filmtopp tipsar dig om spännande filmer!

Vem kan man lita på? Skyldig eller oskyldig? Sanning eller lögn? En riktigt bra thriller får dig att ifrågasätta vad du ser. Kameran kan bara visa så mycket och det är inte säkert att du får veta mer än vad huvudkaraktären vet. Här kommer 10 tips på spännande filmer som garanterat kommer att få upp din puls. Och kom ihåg att titta hela vägen till slutet.

Get Out (2017)

Get Out är ett riktigt bra filmtips.
Foto: United International Pictures

Rasism är temat i den här originella spelfilmen. Chris (Daniel Kaluuya) som är en svart fotograf, ska för första gången träffa sin vita flickvän Roses (Allison Williams) familj ute på landet och är orolig för hur han kommer att bli bemött. Hans farhågor besannas när familjen gör en hel del okänsliga uttalanden och speciellt när deras mörkhyade betjänter beter sig underligt. Senare på kvällen kan inte Chris inte sova och går ut för att röka. Det är då mardrömmen börjar. Eller är det en dröm?

Jordan Peeles debutfilm blandar skräck och komedi med en mästerlig skicklighet. Get Out är med på både vår lista över de bästa filmerna från 2017 och på vår lista över de bästa skräckfilmerna!

När lammen tystnar (The Silence of the Lamb, 1991)

Jodie Foster och Anthony Hopkins - spännande filmer
Foto: Svensk Filmindustri

FBI-agenten Clarice Sterling (Jodie Foster) får i uppdrag att tala med den dömde seriemördaren och psykiatrikern Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) som sitter inspärrad på ett hårt bevakat rättspsyk. Polisen behöver hans expertis om en rad mord som har blivit utförda av en man som kallas för "Buffalo Bill" (Ted Levine). Medan Clarice försöker få Lecter att hjälpa till med utredningen så kryper han sig djupare in under hennes skinn.

Baserad på boken med samma namn blev filmen en kritikerrosad hit när den kom ut. Den är regisserad av Jonathan Demme och brukar ofta hamna högt upp på listor över världens bästa thrillers.

Fönstret åt gården (Rear Window, 1954)

fönstret åt gården - spännande filmer
Foto: Paramount Pictures

Alfred Hitchcock var ju som vi alla vet, den obesegrade mästaren av spänning och skräck. I princip alla hans klassiker hade platsat på denna lista. I Fönstret åt gården har fotografen Jeff (James Stewart) brutit benet i en olycka och är förpassad till en rullstol i sin lägenhet. Han försöker underhålla sig genom att spana på sina grannar och hans flickvän Lisa (Grace Kelly) hälsar på honom med jämna mellanrum. En natt hör de ett skrik från en grannlägenhet och från samma stund börjar mannen som bor där med sin fru, bete sig konstigt. Jeff börjar misstänka att hans granne har mördat sin maka, men han är inte helt säker.

En av sakerna som gör den här filmen så genialisk är att Jeff är stationär. Han kan inte röra sig utanför sin lägenhet och inte heller vi, som tvingas att se hela filmen genom hans ögon.

Gone Girl (2014)

Ben Affleck i "Gone Girl" - spännande filmer
Foto: Twentieth Century Fox

Efter fem år som gifta försvinner plötsligt Nicks (Ben Affleck) fru Amy (Rosamund Pike) på deras årsdag. Eftersom Amy var lite av en kändis startas en medial karusell och många engagerar sig i sökandet. Men polisen hittar bevis på brott som har försökt städats undan i de äkta makarnas bostad och strålkastarljuset riktas nu mot Nick, som måste bedyra sin oskyldighet.

David Fincher är ingen nybörjare inom psykologiska thrillers och i Gone Girl får han verkligen visa vad han går för. Och det är även Pikes kanske bästa skådespelarprestation hittills.

Lida (Misery, 1990)

Kathy Bates i "Lida" - spännande filmer
Foto: Egmont Film

Paul (James Caan) är en författare som är ute och kör på väg hem till New York när han hamnar mitt i en snöstorm. Han är med om en olycka men blir räddad av sjuksköterskan Annie (Kathy Bates), som tar hand om honom i sin ensliga stuga. Paul har bland annat brutit benen och kan inte gå, men som tur är hans räddare ett stort fan av hans populära serie kärleksromaner. När Paul berättar att han håller på med en helt ny bok och låter Annie läsa manuskriptet blir hon rasande över innehållet. Och det börjar långsamt gå upp för honom att han befinner sig helt i sin beundrarinnas våld.

Baserad på den bästsäljande boken av skräckmästaren Stephen King så kunde inte filmen bli annat än en framgång. Den regisserades av Rob Reiner och var Kathy Bates stora genombrott som hon belönades med en Oscar för. Om du gillar Stephen Kings verk borde du fördjupa dig lite extra och läsa Rolling Stones intervju med författaren.

Hard Candy (2005)

Hard Candy - spännande filmer
Foto: Scanbox

Haley (Elliot Page) är fjorton år och träffar den mer än dubbelt så gamla fotografen Jeff (Patrick Wilson) via en chatt. De möts först på ett café men strax beger de sig hem till Jeffs bostad. Haley blandar drinkar, men efter att Jeff smakat på sin blir han snurrig och förlorar tillslut medvetandet. När han vaknar upp sitter han fastspänd i en stol...

Regisserad av David Slate hade Hard Candy en budget under en miljon dollar som den tjänade in över 8 gånger, trots att den hade väldigt få visningar. Wilson gör en fantastisk prestation men det är den sextonåriga Ellen Page som verkligen skiner i denna thriller som mest kan liknas vid ett kammarspel.

Black Swan (2010)

Natalie Portman i "Black Swan" - spännande filmer
Foto: Twentieth Century Fox

Nina (Natalie Portman) dansar balett och är villig att göra nästan allt för att få huvudrollen i Svansjön, en dubbelroll med en oskyldig och en sensuell sida. Hon lyckas gestalta den vita svanen men misslyckas med sin tolkning av den svarta svanen och får ett "nej" på sin audition. Hon ber om ett nytt försök och till sin förvåning får hon till slut huvudrollen. Men regissören vill att hon ska titta på en en ny ballerina som har börjat i deras grupp, en ballerina som har de egenskaperna som Nina själv inte besitter.

Darren Aronofsky skapar en mardrömsliknande film där verklighet och fantasi blandas ihop och du får se en uppsättning av Svansjön som inte liknar någon annan.

Riddarfalken från Malta (The Maltese Falcon, 1941)

Humprey Bogart står framför en tegelvägg i "Riddarfalken från Malta" - spännande filmer
Foto: Warner Bros.

Sam (Humphrey Bogart) och Miles (Jerome Cowan) är privatdetektiver. En dag får de besök av Ruth (Mary Astor) som letar efter sin försvunna syster. Systern hade varit med en man vid namn Floyd Thursby och Sam tar sig an uppdraget att leta reda på henne. Men samma natt får han ett telefonsamtal av polisen om att Miles har blivit mördad. Sam försöker få tag i Ruth men hon har checkat ut från sitt hotell och snart hittas även Thurby död.

Riddarfalken från Malta är en klassisk film noir av John Huston som har med rätta skrivit in sig i historieböckerna med en av Bogarts mest ikoniska rolltolkningar.

10 Cloverfield Lane (2016)

10 cloverfield lane - spännande filmer
Foto: United International Pictures

Michelle (Mary Elizabeth Winstead) har gjort slut med sin fästman och är i bilen på väg därifrån när hon plötsligt blir påkörd av en lastbil och förlorar medvetandet. Hon vaknar upp fastkedjad i en vägg i ett slutet rum utan fönster. En man som heter Howard (John Goodman) besöker henne och ger henne mat. Efter ett flyktförsök berättar han varför han hållit henne kvar i bunkern; landet har utsatts för en attack som har förgiftat luften och han påstår att han räddat henne från en säker död.

Dan Trachtenberg har regisserat denna film som är den andra i Cloverfieldserien där den första filmen inte är i närheten av lika bra som uppföljaren.

Mannen på taket (1976)

Mannen på taket - spännande filmer
Foto: Svensk Filmindustri

Innan Peter Haber gjorde Martin Beck bekant för tv-soffspubliken på 90-talet så fanns det andra filmatiseringar av Maj Sjöwall och Per Wahlöös böcker om poliskommissarien. Den kändaste är Bo Widerbergs Mannen på taket (läs mer om Bo Widerberg och hans filmer under vår sida om svenska filmer).

Poliskommissarien Stig Nyman blir brutalt mördad på ett sjukhus med en bajonett. Beck (Carl-Gustaf Lindestedt) och Einar Rönn (Håkan Serner) startar en utredning och får snart reda på att Nyman var en synnerligen osympatisk man. Motivet måste vara hämd.

Med lysande recensioner av både kritiker och publik blev filmen en stor succé. Och allt blod i filmen är riktigt blod, om än från grisar och inte människor.

Visst blir du sugen på att se någon av dessa spännande filmer?

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL