Antlers (2021)

De bästa skräckfilmerna på Disney+

  • Disney+
Filmtopp
20 oktober 2022 kl. 20:10

Rysarna du inte får missa på Disney+

Disney+ är inte nödvändigtvis streamingtjänsten för skräckfantaster, men det finns faktiskt en och annan sevärd rysare att se på plattformen. Här tipsar vi om några av de bästa skräckfilmerna på Disney+.

Tro det eller ej, men Disney+ är mer än gulliga familjefilmer och lättsamma äventyr – det finns faktiskt en och annan sevärd skräckfilm att se på streamingtjänsten också. Det kryllar visserligen inte av nagelbitande rysare på Disney+, men det som finns håller faktiskt en relativt hög nivå.

I utbudet hittar vi både en och annan klassiker samt nyare skräckisar och genrefusioner som bjuder på härliga filmupplevelser.

Alien-filmerna

De bästa skräckfilmerna på Disney+
Alien (1979). Foto: Twentieth Century Fox.

Disney+ är streamingtjänsten med riktiga giganter till franchises. Det är där vi hittar Marvel Cinematic Universe och Star Wars, men även på skräckfronten finns en av de främsta filmserierna att streama. Disney+ är nämligen hem till Alien-filmerna – från Alien (1979) till Alien: Covenant (2017).

Rocky Horror Picture Show (1975)

The Rocky Horror Picture Show – Bästa skräckfilmerna på Disney+
Foto: Twentieth Century Fox.

Rocky Horror Picture Show är kanske inte allas kopp te, men inom kategorin för skräck-komedi-musikaler finns det inte många tyngre namn än det här. Genom åren har Rocky Horror Picture Show blivit en riktig kultrulle och för många är det en tradition att se den i samband med Halloween.

Black Swan (2010)

Black Swan – De bästa skräckfilmerna på Disney+
Foto: Twentieth Century Fox.

Black Swan är mer av en psykologisk skräckis än en traditionell rysare, men oavsett så är detta en film med så hög kvalitet att alla bör se den. Darren Aronofskys regi är klanderfri och Natalie Portman kunde mycket väl ha tilldelats en Oscar för sin lysande prestation i huvudrollen.

Omen (1976)

The Omen – Bästa skräckfilmerna på Disney+
Foto: Twentieth Century Fox.

Omen är en riktig rysarklassiker som alla skräckfantaster givetvis redan har sett, men som förtjänas att se igen. Filmen hittar du bland de bästa skräckfilmerna på Disney+ och där finns även nyversionen från 2006, om du är sugen på att jämföra originalet med remaken.

28 dagar senare (2002)

28 dagar senare – Bästa skräckfilmerna på Disney+
Foto: Twentieth Century Fox.

Sci-fi-rysaren 28 dagar senare från 2002 är en film om ett obotligt virus som sprider sig över Storbritannien, för att fyra veckor senare ha utplånat hela befolkningen bortsett från några få. Även den förvånansvärt effektiva uppföljaren, 28 veckor senare, finns att streama på Disney+.

The Fly (1986)

Flugan – Bästa skräckfilmerna på Disney+
Foto: Fox Film.

På Disney+ hittar du också 80-talsrysaren The Fly (Flugan) – den framgångsrika nyversionen av filmen med samma namn från 50-talet. Faktum är att det här är något så ovanligt som en remake som faktiskt anses vara bättre än sin föregångare.

LÄS OCKSÅ: Original mot remake – The Fly (1958) vs. The Fly (1986)

Ready or Not (2019)

Ready or Not – bästa skräckfilmerna på Disney+
Foto: Twentieth Century Fox.

Alla skräckfilmer behöver faktiskt inte vara bistra, suggestiva berättelser där de mörka krafterna lurar i det dolda, ibland går det faktiskt att ingjuta lite fart och skratt i genren också. Ready or Not är en action-/komedi-/skräckfilm som är perfekt för den som vill ha något lättsmält med hög intensitet.

Antlers (2021)

Antlers – bästa skräckfilmerna på Disney+
Foto: Walt Disney Studios.

Antlers kom ut så sent som under 2021 och det är en film som inte riktigt når hela vägen. Den trampar lite vatten, pendlar lite väl diffust mellan drama och rysare och får aldrig den riktiga genomslagskraft som det känns som den besitter. Med det sagt är det en snygg film med imponerande skådespelarinsatser som ändå gör att det är en film som är värd en chans. Antlers är inte den bästa skräckfilmen på Disney+, men den förtjänar trots allt ett omnämnande.

Jennifer's Body (2009)

Jennifers Body – Bästa skräckfilmerna på Disney+
Foto: Twentieth Century Fox.

Manusförfattaren Diablo Cody följde upp sin debutsuccé Juno med skräckkomedin Jennifer's Body (2009). Filmen, med Megan Fox och Amanda Seyfried i huvudrollerna fick ett ljummet mottagande, men har på senare år börjat omvärderas en aning. Det har pekats ut hur vilseledande marknadsföringen för filmen var och har med tiden börjat ses som före sin tid.

Jennifer's Body kommer inte gå historien som en av tidernas bästa filmer, men avfärdade du den i samband med sin premiär kan det vara läge att ge den en ny chans.

The Neon Demon (2016)

The Neon Demon – Bästa skräckfilmerna på Disney+
Foto: Scanbox Entertainment.

Den danske regissören Nicolas Winding Refn vet hur man gör iögonfallande och stilsäkra filmer och The Neon Demon är ett perfekt exempel på detta. Denna läckra film innehåller dessutom en ordentlig dos obehag.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL