Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
De bästa skräckfilmerna på HBO Max

De bästa skräckfilmerna på HBO Max

  • HBO
Filmtopp
Filmtopp | Lista
22 oktober 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
22 oktober 2022

Rysare på HBO Max som du inte får missa

Oktober månad är synonymt med kusliga filmkvällar. Filmtopp karvar ur pumpan för att lista de bästa skräckfilmerna på HBO Max.

Det ska erkännas att HBO Max knappast glänser när det kommer till skräckfilmsutbudet, men det betyder inte att du inte kan hitta en hel del pärlor på streamingtjänsten. Bland de bästa skräckfilmerna på HBO Max finns en och annan sevärd klassiker, men det är framförallt inom kategorin för de aningen lättsammare rysarna som tjänsten sticker ut.

The Conjuring-filmerna

The Conjuring – bästa skräckfilmerna på HBO Max
Foto: Twentieth Century Fox.

Det är inte lätt att skapa en skräckfilmsfranchise som både känns modern och lyckas fånga en klassisk skräckfilmskänsla, men det är precis vad The Conjuring-filmerna har lyckats med. The Conjuring, The Conjuring 2 och The Conjuring: The Devil Made Me Do It finns alla tillgängliga att streama på HBO Max just nu.

Exorcisten (1973)

Exorcisten – bästa skräckfilmerna på HBO Max
Foto: Warner-Columbia Film.

Exorcisten har mer eller mindre kommit att bli skräckfilmernas skräckfilm – och det går att förstå varför. Den har helt enkelt allt en bra rysare ska ha och kan framkalla mardrömmar hos vem som helst. Filmer med ett fokus på det övernaturliga kan lätt bli lite fåniga, men Exorcisten är aldrig ens nära att hamna i det facket.

Det (2017)

Det – bästa skräckfilmerna på HBO Max
Foto: Twentieth Century Fox.

Med svenska ögon var nyversionen av Det mer än välkommen enbart på grund av att Bill Skarsgård fick chansen att axla rollen som legendariska Pennywise. Remakes är alltid luriga att ta sig an, men det visade sig snart att vi hade mer att se fram emot än Skarsgårds medverkan – filmen är välproducerad och håller en hög nivå på alla plan.

Doctor Sleep (2019)

Doctor Sleep – bästa skräckfilmerna på HBO Max
Foto: SF Studios.

The Shining är ansedd som en av de bästa rysarna genom tiderna och den finns att streama på HBO Max, men eftersom det är en så uppenbar film att inkludera på listan, väljer vi istället att lyfta fram uppföljaren från 2019, Doctor Sleep. Den utspelar sig 40 år efter händelserna i The Shining och nu måste den inte längre så unge Danny Torrance skydda en ung flicka. Det kan låta som ett meningslöst försök att hålla liv i en klassiker, men den är faktiskt förvånansvärt effektfull.

En vampyrs bekännelse (1994)

En vampyrs bekännelse – bästa skräckfilmerna på HBO Max
Foto: Warner Bros.

En vampyrs bekännelse är knappast den mest skrämmande skräckfilmen där ute, men den har gott och charm, stjärnglans och berättar en stor historia på ett inbjudande sätt. I rollerna ser vi bland andra Brad Pitt, Tom Cruise, Antonio Banderas och Kirsten Dunst.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Sweeney Todd – bästa skräckfilmerna på HBO Max
Foto: Warner Bros.

Det finns inte överdrivet många skräckmusikaler, men lyckligtvis har alla som älskar att kombinera de två genrerna med varandra Sweeney Todd att vända sig till. I sann Tim Burton-andan är det givetvis Johnny Depp som innehar huvudrollen och regissörens säregna estetik genomsyrar varje aspekt av filmen – på det bästa av sätt.

Get Out (2017)

Get Out – bästa skräckfilmerna på HBO Max
Foto: Universal International Pictures.

Get Out är Jordan Peeles regidebut, och det är en debut utöver det vanliga. Det här är utan tvekan en inspirerad film, som kryllar av symbolik och smarta blinkningar – både till rasismen som afroamerikaner har fått utstå genom historien och i samtiden. Samtidigt är filmen underhållande i sin egen rätt med många imponerande skådespelarinsatser, inte minst från Daniel Kaluuya i huvudrollen.

Gremlins (1984)

Gremlins – bästa skräckfilmerna på HBO Max
Foto: Warner-Columbia Film.

En charmig och rolig rysare med små söta och lurviga varelser som också kan vara skräckinjagande små monster är väl precis vad man behöver ibland? Skräckkomedin med kultstämpel från 80-talet, Gremlins, finns på HBO Max och det gör även uppföljaren Gremlins 2, som måste ses även den.

Planet Terror (2007)

Planet Terror – bästa skräckfilmerna på HBO Max
Foto: Svensk Filmindustri.

Planet Terror är sannerligen inte för alla, men det måste givetvis finnas lite utrymme på en skräckfilmslista för hämningslös action och splatter. Har du inte sett denna Robert Rodriguez-rulle, så är det en unik filmupplevelse som vi misstänker att du kommer att hata ... eller fullkomligt älska.

Blade (1998)

Blade – Bästa skräckfilmerna på HBO Max
Foto: Sandrew Metronome.

Vi fortsätter på samma blodiga och actionfyllda spår och avrundar listan med Blade från 1998. Även detta är en film som fått kultstämpel genom åren och den kan vara extra intressant att återbesöka med tanke på att karaktären Blade, som är hämtad från Marvels serieuniversum, snart ser ut att göra entré i MCU.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL