Alla Paul Thomas Andersons filmer rankade från sämst till bäst

Alla Paul Thomas Andersons filmer rankade från sämst till bäst

Eric Diedrichs
26 juni 2022 kl. 14:00

Det har redan blivit flera mästerverk

Med 11 Oscarsnomineringar är Paul Thomas Anderson en av vår tids främsta filmskapare. Filmtopps Eric Diedrichs passar på att ranka Paul Thomas Andersons alla filmer.

I dag fyller den hyllade regissören Paul Thomas Anderson 52 år. Detta firar vi med att lista den skicklige filmmakarens all filmer – från sämst till bäst. Nu ska man ha i åtanke att PTA:s lägsta nivå är så pass hög att även hans sämsta filmer är bättre än det mesta. Dessutom är det snudd på omöjligt att ranka hans tre bästa, som alla tillhör några av historiens stora mästerverk.

9. Hard Eight (1996)

Hard Eight
Gwyneth Paltrow och John C. Reilly i "Hard Eight". Foto: Paramount Pictures.

Genre: Drama, Thriller
Med: Philip Baker Hall, Gwyneth Paltrow, John C. Reilly m.fl.

Sydney är professionell spelare som hyser medlidande för mindre lyckligt lottade spelare. Så när han träffar John, en främling som just har gjort slut på alla sina besparingar i Las Vegas, bestämmer han sig för att lära nybörjaren spelets alla hemligheter. Det går bra för dem i Reno - tills John träffar den prostituerade Clementine och Jimmy, en slipad casinoinsider. Nu hotar en klantig utpressningsplan att vända allas tillvaro upp och ner i detta gripande drama fyllt av förödande hemligheter, grymt svek och dödliga avsikter.

En skicklig debut som får ses som en oslipad pärla. Paul Thomas Anderson slängdes ut ur klipprummet och fick aldrig göra klart filmen efter sin egna vision.

Finns på: Blockbuster, Google Play, iTunes

8. Inherent Vice (2014)

Inherent Vice
Owen Wilson och Joaquin Phoenix i "Inherent Vice". Foto: 20th Century Fox.

Genre: Komedi, Drama
Med: Joaquin Phoenix, Owen Wilson, Josh Brolin, Katherine Waterston, Benicio Del Toro m.fl.

En påtänd privatdetektiv tar sig vatten över huvudet när han börjar undersöka ett mystiskt fall i 1970-talets Los Angeles. Stjärnspäckat, skruvat och mer av en upplevelse än en regelrätt berättelse. Ingen film att börja sin bekantskap med Paul Thomas Andersons värld med, utan känns mer som en stonerversion av The Big Heat. Samtidigt är det hela tiden underhållande.

Finns på: Viaplay, SF Anytime, iTunes m.fl.

7. The Master (2012)

The Master
Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman och Amy Adams. Foto: Noble Entertainment.

Genre: Drama
Med: Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams m.fl.

I den här filmen berättar Paul Thomas Anderson historien om en alkoholiserad krigsveteran (Phoenix) som ansluter sig till en kult efter att ha stött på den karismatiske Lancester Dodd (Hoffman). Skådespelet är av absoluta världsklass och handlingen är en hela tiden fascinerande tagning av scientologikyrkans tidiga rörelse. En mycket bra film om religiösa mekanismer som tjänas på att ses om.

Finns på: Amazon Prime Video, Cineasterna, Viaplay, iTunes m.fl.

6. Punch Drunk Love (2002)

Punch-Drunk Love
"Punch-Drunk Love". Foto: SF Studios.

Med: Adam Sandler, Emily Watson, Philip Seymour Hoffman m.fl.
Genre: Romantik, Drama, Komedi

Punch-Drunk Love är en udda film i Paul Thomas Andersons karriär, som på sätt och vis är det närmaste en romcom han någonsin gjort. I centrum har vi den socialt frustruerade försäljaren Barry (Adam Sandler) som dras ner i en destruktiv spiral efter att ha ringt ett telefonsexlinje. Samtidigt träffar han vänliga och nästan lika märkliga Lena (Emily Watson) och en oundviklig romans inleds. En av de filmer där Adam Sandler får visa att han är en mycket skicklig skådespelare, bara han vill.

Finns på:  iTunes, SF Anytime, TriArt Play m.fl.

5. Licorice Pizza (2021)

Licorice Pizza
Alana Haim och Cooper Hoffman i "Licorice Pizza". Foto: SF Studios.

Med: Alan Haim, Cooper Hoffman, Sean Penn, Bradley Cooper, Tom Waits m.fl.

Alana träffar barnskådespelaren och entreprenören Gary Valentine i 70-talets Los Angeles. Vad som händer sedan kan bäst beskrivas som en cinematisk scrapbook över olika minnesvärda händelser om ungdomar som försöker hitta sin plats i livet.

Licorice Pizza är en fängslande film som gör sig bäst på den stora duken, löjligt snygg och med imponerande skådespel. Det är en hangout-film som för tankarna till Quentin Tarantinos Once Upon a Time in Hollywood (minus våldet då).

Finns på: Bio, Viaplay (köp)

4. There Will Be Blood (2007)

There Will Be Blood en av Paul Thomas Andersons bästa filmer
Daniel Day-Lewis beskådar sin oljepump i "There Will Be Blood". Foto: Walt DIsney Pictures.

Genre: Drama
Med: Daniel Day-Lewis, Paul Dano, Ciarán Hinds m.fl.

Historien om en oljebarons envisa kamp från fattigdom till framgång och korrumpering. Är väl på sätt och vis Paul Thomas Andersons egna Citizen Kane-historia, även om den aldrig når upp till samma emotionella nivåer. Visuellt enastående och Daniel Day-Lewis gör en fantastisk huvudroll. Mest intressant är kanske hans stående fejd med den lokala pastorn Eli Sunday (Paul Dano). En film att sjunka in i och verkligen känna.

Finns på: HBO Max, Viaplay, iTunes m.fl.

3. Boogie Nights (1997)

Boogie Nights
Julianne Moore och Mark Wahlberg i "Boogie Nights". Foto: SF Studios.

Genre: Drama, Komedi
Med: Mark Whalberg, Julianne Moore, Burt Reynolds, Philip Seymour Hoffman, John C. Reilly, Heather Graham m.fl.

En stjärnspäckad odyssé om när 70-talets porrindustri kliver in i det hårdporrens 80-tal. På pappret är det ren galenskap att den då 26-årige Paul Thomas Anderson fick göra detta 155 minuter skruvade drama med en rejäl budget och en mer eller mindre valfri cast. Tack och lov blev filmen av och i dag räknas den till ett av de stora moderna mästerverken. Löjligt underhållande och briljant berättad. Måste upplevas!

Finns på: Viaplay, iTunes, SF Anytime m.fl.

2. Phantom Thread (2017)

Phantom Thread
Vicky Krieps och Daniel Day-Lewis i enastående "Phantom Thread". Foto: Universal Pictures.

Genre: Drama, Romantik
Med: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville m.fl.

Av alla perfektionistiska filmer är detta Paul Thomas Andersons allra mest perfektionistiska. Det finns inte en bildruta i detta utsökta drama som inte imponerar. Det är också regissörens mest nedskalade film, en kärlekshistoria om en briljant klänningsmakare och hans nya modell. Filmen har någonstans en sadistisk underton som lämnar en fullständigt omskakad efter att ha behövt spendera två timmar och tio minuter med den – men tro mig, det är värt varenda sekund!

Finns på: Google Play, SF Anytime, iTunes m.fl.

1. Magnolia (1999)

Tom Cruise i Magnolia. Foto: SF Studios.
Tom Cruise i Paul Thomas Andersons bäst afilm "Magnolia". Foto: SF Studios.

Genre: Drama
Med: Tom Cruise, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, William H. Macy, John C. Reilly, Jason Robards, Philip Baker Hall m.fl.

Ett stjärnspäcket mosaikdrama om flera människoöden i Los Angeles som flätas samman under en kort men mycket intensiv period. På många sätt är det en hyllning till Andersons mentor Robert Altman, vars motsvarande film Short Cuts är på samma nivå. Filmen har hyllats för sitt fantastiska skådespel, inte minst briljerar Tom Cruise i kanske sin allra bästa roll. Om du inte har sett detta fullständiga mästerverk är det dags nu.

Finns på: HBO Max, Google Play, SF Anytime, iTunes m.fl.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL