Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Kjell Bergqvists 10 bästa filmer och serier

Kjell Bergqvists 10 bästa filmer och serier

Jeanette Björlin | Lista
28 februari 2022
Jeanette Björlin | Lista
28 februari 2022

Film- och serietips att se med Kjell Bergqvist

28 februari är det dags för säsongspremiär av "Bäckström" med Kjell Bergqvist i titelrollen. Det laddar vi med tio bra filmer och serier med Bergqvist.

Den bästa sommaren (2000)

Den bästa sommaren
Foto: Film i Väst

Svensk-dansk dramakomedi i regi av Ulf Malmros

I den lilla byn Molkom lever begravningsentreprenören Yngve Johansson. En respekterad person som dessutom varje år inhyser sommarbarn från storstaden. 1958 – den bästa sommaren – är det Annika och Mårten som ska bo hos Yngve. Vad han inte vet är att detta kommer att förändra hans liv för evigt.

Kjell Bergqvist briljerar i rollen som Yngve, vilken belönade honom med en Guldbagge. Han får sällskap av skådespelare som Rebecca Scheja, Anastasios Soulis och Cecilia Nilsson

Streama: HBO Max

Ondskan (2003)

Ondskan
Foto: Netflix

16-årige Erik lever i ondskans och våldets grepp både i hemmet och på skolgården. När han relegeras från skolan kommer han till internatskolan Stjärnsberg. Det är Eriks sista chans att studera vidare och bryta med sitt tidigare liv. På Stjärnsberg hamnar han dock ur askan i elden. Där är ondskan satt i system förklädd till "kamratuppfostran". Ett systematiskt och av skolan sanktionerat förtryck av de yngre eleverna utövas av de äldre eleverna. För Erik handlar det om att överleva utan att knäckas. Genom den starka vänskapen med rumskamraten Pierre får han en ny bild av världen runt omkring sig.

Ondskan är en berättelse om våldet och om vägen ut ur våldsspiralen – men lika mycket om stark vänskap och spirande kärlek. Mikael Håfström står för regi och har skrivit manuset tillsammans med Hans Gunnarsson. Filmen som är baserad på Jan Guillous bästsäljande roman blev Sveriges bidrag till Oscarsgalan och belönades med tre guldbaggar. Förutom Bergqvist medverkar Henrik Lundström, Gustaf Skarsgård, Filip Berg, Andreas Wilson, Mats Bergman, Henrik Lundström, Johan Rabaeus, Marie Richardson och Magnus Roosmann

Streama: Netflix, HBO Max, Viaplay, C More, Tele2 Play

Smala Sussie (2003)

Smala Sussie
Foto: Netflix

Komedifilm från 2003, regisserad av Ulf Malmros och skriven av Malmros och Petteri Nuottimäki

Den till synes oskuldsfulla och snälla Smala Sussie försvinner spårlöst och hennes bror Erik tvingas återvända till sin barndoms by för att leta efter henne. Det dröjer inte länge förrän Erik befinner sig mitt i ett vibrerande getingbo av lögner, penningbegär och värmländsk galenskap. Under ytan har allt förändrats och ingen är intresserad av att hjälpa till i sökandet efter Sussie, inte ens byns enda polis. Snart inser Erik att Sussie inte är den präktiga lillasyster hon en gång var…

Bergqvist gör här en av sina mest legendariska karaktärer, den likgiltige polisen Billy Davidsson vars fru är otrogen mot honom med stans erkända loser, Pölsa. Medverkar gör också Tuva Novotny, Michael Nyqvist, Jonas Rimeika och Lotta Tejle.

Rolig kuriosa: Lasse Åberg blev så upprörd över sexscenen där "Smala Sussie" och "Banarne" från barnprogrammet Trazan och Barnarne har sex på en motorhuv att han var nära att stämma producenterna till filmen.

StreamaNetflix, Viaplay, Cmore, Tele2 Play

Kocken (2005)

Kocken 2005
Foto: Sonet Film.

Dramafilm från 2005 i regi av Mats Arehn.

Kocken är en skröna om en ung man som går till sjöss med stora förhoppningar på livet. Den handlar om relationer mellan gammal och ung, om vänskap och gränser. Artonårige Martin mönstrar som andrekock på lastfartyget "Snow Drift", med destination Kapstaden. Det är Martins tredje resa. I fartygets kök härskar förstekocken Peter Stein, här är allting underkastat hans osynliga och brutala regelverk. Martin är olyckligt medveten om vad som väntar honom och hans kompis, kockeleven Sundsvall. Mötet mellan Martin och Stein utvecklas i en riktning som ingen av dem i sin vildaste fantasi kunde tänka sig. 

Bergqvist är själv väldigt nöjd med sin insats som Peter Stein och blev mycket riktigt hyllad – i den grad att många förvånades över att han inte blev guldbaggenominerad.

Utöver Bergqvist består rollistan av Henrik Lundström, Peter Viitanen, Ralph Carlsson, Lars Hansson, Karl "Kalle" Norrhäll och Stephan Karlsén.

Streama: C More

Tjenare kungen (2005)

Tjenare kungen
Foto: Sandrew Metronome

Dramakomedi i regi av Ulf Malmros som också skrivit manus tillsammans med Anna Fredriksson. Filmen är baserad på Britta Svenssons roman Lucia i svart. Malmros mottog en guldbagge för sin regi.

När Abra och Millan möts på en konsert sommaren 1984 vaknar drömmarna om ett eget band – Tjenare Kungen. Vägen till den första singeln – helst innan jul – är förstås minst sagt krokig. Berqvist spelar Lundström, den orättvisa chefen på en korvfabrik och är precis lika underbar som han brukar vara i Malmros filmer.

I Tjenare kungen ser vi även skådespelare som Josefin Neldén, Cecilia Wallin och Malin Larsson.

Streama: Hyr/köp på SF Anytime

Mäklarna (2006)

Mäklarna
Foto: SVT

Ulf Malmros och Lars Johansson är skaparna bakom komediserien Mäklarna med Bergqvist och Cecilia Frode i huvudrollerna. Serien som sändes på SVT hösten 2006.

Kaj är en riktig slashas. Han ljuger, bedrar och lyckas över huvud taget inte med så mycket i sitt liv. Som tur är har han en fast anställning som fastighetsmäklare och en fru som i värsta fall kan försörja honom. En dag tar allt detta slut. Han får kicken från jobbet och blir efter ett sista sexuellt snedsteg utkastad hemifrån av sin fru Maggan.

Nya "Mäklarna" hade premiär 2021 på Kanal5 och även för streaming på discovery+. I klippet nedan berättar Bergqvist om statusen på "Mäklarna" säsong 4:

Bröllopsfotografen (2009)

Bröllopsfotografen
Foto: Sandrew Metronome.

Dramakomedifilm från 2009 i regi och manus av Ulf Malmros.

Glesbygdsfabriken som Robin arbetar på läggs ner, och han börjar istället arbeta som bröllopsfotograf. En skådespelare på dekis engagerar Robin till ett bröllop i Djursholm, Stockholm. Men han passar inte direkt in, och så förälskar han sig i brudens syster. Han gör allt för att passa in i det lite finare Djursholm, och det går väl inte så jättebra...

Här spelar Bergqvist Jonny Björk, en tragisk, självupptagen och ruskigt bitter gäst på bröllopet. Rollen vann honom hans andra guldbagge.

Rolig kuriosa: Filmen gör en referens till en annan Malmros-film vi nämnt med Bergqvist, Den bästa sommaren, och anspelar på att Anastasios Soulis och Rebecca Schejas rollfigurer som då träffades nu har gift sig. 

Streama: Amazon Prime, Viaplay, C More, Tele2 Play

30 grader i februari (2012)

30 grader i februari
Foto: SVT

Dramaserie skapad av Anders Weidemann där vi följer ett gäng personer som beger sig till Thailand i hopp om ett lyckligare liv.

I första säsongen möter vi utarbetade tvåbarnsmodern Kajsa (Maria Lundqvist) som drabbas av en stroke och bestämmer sig för att flytta till Thailand med sina döttrar. Glenn (Kjell Wilhelmsen) är 45 år, ensam och oskuld. Han drömmer om ett familjeliv med barn och försöker desperat finna en kvinna att dela drömmen med. Efter att gång på gång ha ratats av kvinnor i Sverige bestämmer han sig för att pröva lyckan i Thailand. Majlis (Lotta Tejle) vill aldrig åka hem från semestern i Thailand. Hon vill pensionera där tillsammans med sin make och leva på hans pension. Men den vresige och rullstolsburne maken Bengt (Kjell Bergqvist) vill inget annat än att åka hem. 

Streama: SF Anytime

Monica Z (2013)

Monica Z
För "Monica Z" fick Kjell Bergqvist sin tredje och senaste guldbaggenominering. Foto: SF Studios

Per Fly har regisserat och Peter Birro skrivit manus till biografiska dramafilmen Monica Z, som handlar om jazzmusikern Monica Zetterlunds liv. 

Filmen följer den berömda sångerskan och skådespelaren Monica Zetterlund från värmländska Hagfors till jazzens innekretsar i New York på sextiotalet. Filmen skildrar en exceptionell artist som med unik närvaro och sårbarhet levde ett liv på scenen samtidigt som ett turbulent kärleksliv dolde sig bakom rampljuset.

Här spelare Bergqvist Monica Z:s far Bengt – och det med sådan bravur att han blev nominerad till sin tredje guldbagge.

Utöver Bergqvist medverkar Edda Magnason (i rollen som Zetterlund), Sverrir GudnasonCecilia Ljung, Johannes Wanselow, Hedda Stiernstedt, Oskar Thunberg, Jörgen Thorsson, Vera Vitali, David Hellenius och Henrik Ståhl.

Streama: Netflix, Amazon Prime, C More, Tele2 Play

Springfloden (2016)

Springfloden
Foto: SVT

Dramaserie skapad av Cecilia Börjlind och Rolf Börjlind, som hade premiär 2016 på SVT1.

En sensommarnatt 1990 mördas en ung gravid kvinna brutalt genom att bli nergrävd i sanden, för att sakta bli dränkt av tidvattnet. 25 år senare är det sadistiska mordet fortfarande olöst. Olivia Rönning får på Polishögskolan i uppgift att studera fallet som en cold case-övning. Olivia blir näst intill besatt av mordet när hon upptäcker att hennes pappa tidigare arbetade med utredningen. Hon inser snabbt att hon måste ha tag i den ansvarige utredningsledaren, kriminalkommissarien Tom Stilton (Bergqvist), men han är som uppslukad av jorden.

Bergqvist fick Kristallen 2016 för årets manliga skådespelare i en tv-produktion för sin medverkan i Springfloden. I sin intervju med Filmtopp som du hittar högre upp i artikeln berättar Bergqvist att rollen som Stilton är en av de tre han håller mest kär.

MER LÄSNING: 

 

NÄSTA ARTIKEL