Alla nya Oscarsfilmer som är bra 2022

Alla nya Oscarsfilmer som är bra 2022

Filmtopp
Uppdaterad 24 mars 2022 kl. 18:03 | Publicerad 23 mars 2022 kl. 11:03

Flera bra Oscarsfilmer på årets gala

Snart är det dags för årets Oscarsgala att äga rum. Filmtopp listar här alla nya Oscarsfilmer 2022 som är värda din tid.

För den 94 gången sedan galan stiftades år 1929 är det dags för att hylla årets bästa filmer och prestationer med Oscarsstatyetter. Att det alltid är rätt skådespelare, regissör, klippare, sminkare, filmare, titel etc. som vinner går däremot att diskutera i all evighet. Inte minst om vi backar bandet och verkligen skärskådar de priser som delats ut under årens gång.

Vad som gör årets gala extra rolig är att det äntligen är dags att gå tillbaka till rötterna. Vi kommer inte att ha en utan tre Oscarsvärdar, storslagna sångnummer av bland andra Beyoncé och Bilie Eilish och så kommer vi att ha tusentals gäster på plats. Dessutom är det flera av årets filmer som är riktigt sevärda. För den som måste prioritera sitt filmtittande lyfter vi här fram alla nya Oscarsfilmer som är bra i årets startfält. Enjoy!

Nya Oscarsfilmer som är bra

The Power of the Dog (2021)

The Power of the Dog
Benedict Cumberbatch i "The Power of the Dog". Foto: Netflix

Ant. nomineringar: 12
Finns på: Netflix

Jane Campions hyllade western The Power of the Dog är ingen vanlig cowboyhistoria. I centrum ser vi två bröder (utmärkt spelade av Benedict Cumberbatch och Jesse Plemons) som tillsammans tar hand om en gård. När ena brodern plötsligt gifter sig och tar dit sin familj, börjar den andre psykiskt terrorisera de nya familjemedlemmarna. Inbakat i detta gotiska drama finns även en kärlekshistoria.

Dune (2021)

Dune
CTimothée Chalamet och Rebecca Fergusonaption i "Dune". Foto: Warner Bros.

Ant. nomineringar: 10
Finns på: HBO Max

Detta omtalade sci-fi-epos bjuder på storslagna miljöer, fantastisk regi och starkt skådespel av några av vår tids mest spännande aktörer. I rollerna ser vi bland andra Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Zendaya och vår egen Stellan Skarsgård. För regin står Denis Villenueve som legat bakom moderna klassiker som Prisoners, Sicario, Blade Runner 2049 och Arrival. Tyvärr är filmen rätt svår att hänga med i, så det kan tjäna på att skumma igenom en liten beskrivning av handlingen först.

Belfast – en av alla nya Oscarsfilmer som är bra (2021)

Belfast
Jude Hill i "Belfast". Foto: UIP.

Ant. nomineringar: 7
Finns på: Bio

Under slutet av 60-talet bor Buddy med sin mamma och pappa i Belfast. På deras Bullerby-idylliska gata växer han upp bland vänner och bekanta. Pappa jobbar i England under veckodagarna. Farmor och farfar bor några hus längre bort. En dag vänds den lugna tillvaron dramatiskt upp och ned när protestanter och katoliker drabbar samman. Grannar blir fiender och gränser sätts upp. Mitt i allt detta står Buddy med sin familj och försöker förstå vad som sker omkring dem. Tveklöst en av årets bästa filmer.

King Richard (2021)

King Richard (2021)
Will Smith är utmärkt i "King Richard". Foto: Warner Bros.

Ant. nomineringar: 6
Finns på: HBO Max

Will Smith briljerar i detta inspirerande och gripande drama om tennisstjärnorna Venus och Selena Williams uppväxt. Deras pappa, "King Richard", är villig att göra precis allt för att döttrarna ska bli tennisproffs så att de kan ta sig från slummen. Samtidigt går hans metoder och motiv att ifrågasätta – tar han deras barndom ifrån dem? Vad är det han egentligen vill? Ett mycket bra sportdrama väl värd din tid.

CODA (2021)

Coda
Emilia Jones i "CODA" – en av alla nya Oscarsfilmer som är bra. Foto: Apple TV+.

Ant. nomineringar: 4
Finns på: Apple TV+ (hyr)

Filmens titel är en akronym för Children of Deaf Parents. Här följer vi unga Ruby (Emilia Jones) vars föräldrar och bror är döva. Eftersom hon själv kan höra har hon blivit en nödvändig del i familjens arbetsliv, fadern och brodern är nämligen fiskare och kan inte föra sin talan med de olika fiskehandlarna. Ruby vill dock gå sin egna väg, vilket leder in oss på ett gripande men ändå upplyftande familjedrama som för tankarna till underbara Little Miss Sunshine och Little Voice.

Don't Look Up (2021)

Don't Look Up. Foto: Netflix
Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio och Timothée Chalamet i "Don't Look Up". Foto: Netflix.

Ant. nomineringar: 4
Finns på: Netflix

När astronomerna Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) och Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) upptäcker en gigantisk meteorit som är på väg mot jorden börjar en kamp mot klockan. Om sex månader beräknas nämligen den kilometerstora, planetdödande, meteoriten träffa jorden. 100 procent risk att allt liv på jorden utplånas, räknar astronomerna ut. Men det största hotet visar sig vara att ingen verkar tro på deras uträkningar eller förstå allvaret, hur mycket de än lyfter sina röster.

Don't Look Up är en smart satir som använder ett meteornedslag som en symbol för det överhängande klimathotet. Stjärnspäckat och galet för hela slanten!

Drive My Car (2021)

Drive My Car
Hidetoshi Nishijima i "Drive My Car". Foto: Njutafilms.

Ant. nomineringar: 4
Finns på: Bio

Drive My Car har en skrämmande spellängd på tre timmar, dessutom är det ett japanskt drama. Så, är den verkligen värd din tid? Ja, faktiskt. Nominerad till både Bästa film och Bästa utländska film har den möjlighet att kamma hem båda priserna, precis som Parasit gjorde. Baserad på en roman av Haruki Murakami möter vi en skådespelare vars fru, som hade en affär med en mannan, plötsligt dör. Två år senare ska han medverka i en pjäs som regisseras av mannen hustrun var otrogen med. Absolut inget för alla, men för den som uppskattar ett välskrivet suggestivt drama är Drive My Car hypnotisk. Utan tvekan en av alla nya Oscarsfilmer som är bra.

The Lost Daughter (2022)

The Lost Daughter. Foto: Netflix
Olivia Coleman i "The Lost Daughter". Foto: Netflix.

Ant. nomineringar: 3
Finns på: Bio (kommer till Netflix)

Maggie Gyllenhaal har regisserat denna gripande berättelse om att vara mamma. Den brittiska professorn Leda (Olivia Colman) åker till en grekisk ö för en sorts jobbsemester. Det hela börjar lugnt och hon får tid att läsa och skriva på stranden. Men lugnet bryts hastigt när en högljudd amerikansk familj kommer till stranden. När familjens yngsta dotter försvinner utbryter panik på stranden och alla börjar leta efter det försvunna barnet. Filmen har hyllats världen över och visar att Maggie Gyllenhaal inte bara är en utmärkt skådespelare utan också en fantastisk regissör.

Världens värsta människa (2021)

Världens värsta människa – en av alla nya Oscarsfilmer som är bra
Renate Reinsve och Herbert Nordrum i "Världens värsta människa". Foto: TriArt Film.

Ant. nomineringar: 2
Finns på: Bio

Den norska dundersuccén Världens värsta människa är en superskön, romantisk dramakomedi som bara måste ses. Kanske är Världens värsta människa ett tecken på att romcom-genren kan återuppstå i en ny form. Om så är fallet har den norske regissören Joachim Trier lett in den på en väg där genren faktiskt kan vara något mer än bara pojke möter flicka och "galna upptåg" uppstår. Strålande!

Paralella mödrar (2022)

Parallella mödrar
Penélope Cruz i "Parallella mödrar". Foto: Scanbox Entertainment.

Ant. nomineringar: 2
Finns på: Bio

Om det är en film som har blivit orättvist behandlad av Oscarsjuryn så är det denna. Pedro Almodóvars briljanta historia om två mödrar som föder barn samtidigt och vars liv plötsligt börjar blir allt mer komplicerat är fylld med spänning. Här finns inslag som osar thriller, dessutom är den härligt frisk och befriande. Mästaren visar ännu en gång att han är en av vår tids absolut främsta filmskapare. Bör ses av alla som verkligen vill sjunka in i en riktigt bra film.

Snabba tips på fler nya Oscarsfilmer som är bra 2022

  • Encanto (Disney+)
  • The Mitchells vs the Machines (Netflix)
  • Nightmare Alley (HBO Max)
  • The Tragedy of Macbeth (Apple TV+)
  • Raya och den sista draken (Disney+)
  • Tick, Tick… Boom (Netflix)

Detta var vår lista med alla nya Oscarsfilmer som är bra 2022. I vår mening är alla värda en chans.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL