Spider-Man: No Way Home (2021)

Oscarsgalan inför ett publikpris

Uppdaterad 21 mars 2022 kl. 10:03 | Publicerad 15 februari 2022 kl. 16:02

Folk kan rösta på Twitter med #OscarsFanFavorite

I årets Oscarsgala är det inte bara medlemmarna i akademin som kommer rösta på sina favoritfilmer – även den allmänna filmpubliken kommer få chans att säga sitt.

Är du en av dem som inte är nöjda med vilka filmer som nominerats till årets Oscarsgala? I så fall har du nu chansen att göra din röst hörd. Från och med i går kan alla som har ett konto på Twitter rösta fram sin favoritfilm, oavsett om den är nominerad i en kategori eller inte.

Den som vill rösta på en film behöver alltså bara skriva filmtiteln samt #OscarsFanFavorite och #Sweepstakes. Det går även att rösta via en hemsida, som dock inte är tillgänglig för oss som bor utanför USA. På Twitter går det att rösta upp till 20 gånger om dagen på en film.

För alla invånare i USA finns det dessutom ännu mer på spel. Tre stycken av de som röstar kommer få chansen att dela ut en Oscar på nästa års gala. 

Redan 2019 föreslog akademin att införa något liknande, då i form av skapandet av den nya kategorin "most popular film". Efter starka motreaktioner valde man dock att backa. Förutom priset kan folk även tweeta vilken som var deras favoritscen från förra årets filmer. Den scen som fått flest röster kommer visas upp på galan.

Omröstningen pågår fram till den 3 mars, och resultatet presenteras under Oscarsgalan som äger rum den 27 mars. Den film som vinner kommer däremot inte få en Oscarsstayett, utan får nöja sig med äran och ett erkännande under galans gång. 

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL