Exorcisten

9 skräckfilmer som nästan ingen vågar se – enligt Rotten Tomatoes

Eyla Runsten
09 juni 2024 kl. 08:00

Har du tagit dig an dessa?

Skräckfilmer, det ger en kalla kårar, adrenalinet kan pumpa och få ditt hjärta att slå snabbt. Här listar vi 9 skräckfilmer som nästan ingen vågar se. Det tydliga tecknet här är att övernaturliga saker såsom spöken, demoner och onda andar är det som är läskigast.

Skräckfilmer finns det många av, men det finns inte många skräckfilmer som nästan inga vågar se. Om det handlar om spöken eller en massaker spelar ingen roll så länge publiken tror på vad de ser – åtminstone för stunden. Rotten Tomatoes har gjort en lista baserat på en enkätundersökning om vilka skräckfilmer som är allra läskigast.

9 skräckfilmer nästan ingen vågar se

stillbild ur Insidious
Foto: FilmDistrict

9. Insidious (2010)

På sista plats hittar vi Insidious, som handlar om en liten pojke som hamnar i koma och frammanar en ond ande. Familjen, som försöker hitta olika sätt att hjälpa honom på, tvingas till slut att utmana det övernaturliga. I pappans förflutna hittar de snart vad som krävs för att kunna ställa allt till rätta och se till att detta inte händer igen.

Här streamar du: Insidious (2010)

Sinister.
Foto: Lionsgate

8. Sinister (2012)

True Crime-författaren Ellison Oswalt (Ethan Hawke) flyttar in med sin familj i ett hus där ett hemskt brott skedde för att få inspiration till sin nya bok, men detta vet inte familjen om. En natt hittar han en video inspelning i huset som visar hur brottet skedde, men det visar sig att han fick mer än vad han hade räknat med. Sinister räknas ofta som en av världens läskigaste filmer.

Här streamar du: Sinister (2012)

Michael Myers i "Halloween". Foto: Compass International Pictures

7. Halloween (1978)

År 1963 kallas polisen till 43 Lampkin Ln. för att upptäcka att femtonåriga Judith Myers har knivhuggits till döds av sin sexåriga lillebror Michael. Efter femton år på mentalsjukhus rymmer Michael natten innan Halloween. Myers psykolog vet att Myers kommer att återvända till hemstaden Haddonfield för att fortsätta sina ondskefulla våldsdåd. En av tidernas mest inflytelserika skräckfilmer.

Här streamar du: Halloween (1978)

Streama Ringu – The Ring
Foto: DreamWorks Pictures

6. The Ring (2002)

Journalisten Rachel Keller (Naomi Watts) utreder om det finns någon sanning i historien om ett mystiskt videoband som sägs ha lett till fyra tonåringars död, däribland hennes systerdotter. Det sägs att alla som ser videobandet kommer att dö exakt sju dagar senare och om detta stämmer måste Rachel behöva kämpa emot klockan för att rätta sitt eget och sin sons liv.

Här streamar du: The Ring (2002)

Motorsågsmassakern

5. Motorsågsmassakern (1974)

En grupp tonåringars liv vänds upp och ner efter att de reser ut på landsbygden för att festa i ett gammalt familjehus. Snart jagas de av den ikoniske skräckfilmskaraktären "Leatherface", i en av historiens bästa skräckfilmer som kulminerar i den makalöst läcker final. Trots att Motorsågsmassakern fyller 50 år är det fortfarande en av de läskigaste och mest intensiva filmer som någonsin har gjorts.

Här streamar du: Motorsågsmassakern (1974)

Foto: Warner Bros.

6. The Shining (1980)

Stanley Kubricks skräckklassiker fortsätter att skrämma livet ur sin publik, åtminstone enligt Rotten Tomatoes undersökning. Baserad på Stephen Kings älskade roman får vi här följa en familj som flyttar i ett jättelikt hotell under vintersäsongen för att ta hand om bygget medan det är stängt under lågsäsongen. Men något står inte riktigt rätt till och sakta men säkert drivs familjefadern till vansinne medan hans unga son plågas av visioner av döda gäster.

Här streamar du: The Shining (1980)

Huset i The Conjuring. Bild: Warner Bros. Pictures.
Foto: Warner Bros.

5. The Conjuring (2013)

Ed och Lorraine Warren är berömda utredare av paranormala fenomen. De blir ombedda att hjälpa en familj som blir terroriserade av en okänd kraft i deras hus på landsbygden. Den första Conjuringfilmen är fortfarande den bästa. En framtida klassiker som lyckades blåsa nytt liv i demonskräckgenren.

Här streamar du: The Conjuring (2013)

Foto: A24

Hereditary (2018)

När familjen Grahams matriark Ellen dör börjar hennes dotters familj att uppdaga kryptiska och allt mer skrämmande hemligheter om familjens historia. Ju mer de upptäcker, desto mer tvingas de att försöka undvika det olycksaliga öde som verkar vara deras arvegods. Bjuder på en av filmhistoriens kanske finaste scares.

Här streamar du: Hereditary (2018)

Exorcisten
Foto: Warner Bros.

Exorcisten (1973)

På första plats har vi Exorcisten, som handlar om en mamma som märker dramatiska förändringar i sin tolvåriga dotters beteende. När ingen läkare kan hjälpa dem och dotterns beteende blir allt mer aggressivt vänder hon sig slutligen till en exorcist i ett sista, desperat försök. Prästen spelas av Max von Sydow som bjöd på en av sina många minnesvärda insatser. En sann klassiker som måste upplevas.

Här kan du streama: Exorcisten (1973)

Se även:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL