Streama Låt den rätte komma in (2008)

Skräckfilmerna som fått onödiga amerikanska remakes

Sofie Landgren
14 april 2024 kl. 17:04

Gör inte om film i onödan

Här är skräckfilmerna som är perfekta i sina originalversioner, men som ändå råkat ut för att få sämre amerikanska remakes...

6 skräckfilmer som fått onödiga amerikanska remakes

Att amerikanare har svårt för utländska filmer med ett främmande språk är ingen nyhet, men varför känner det behovet av att göra om egna remakes istället för att dubba dem á la Tyskland? Ja, det är en fråga vi inte fått svar på än, här har vi dock lyckats hitta de skräckfilmerna som fått amerikanska remakes helt i onödan.

Ringu (1998)
Foto: Scanbox Entertainment.

Japanska "Ringu" (1998) blev amerikanska "The Ring" (2002)

År 1998 tog regissören Hideo Nakata hela Asien med storm med sin obehagliga skräckfilm Ringu som handlade om människor som en vecka efter att de sett en specifik VHS-rulle drastiskt dog.

Exakt en vecka efter att du har sett videofilmen, dras ditt ansikte ut och du går vrålande av skräck en ond, bråd död till mötes. Så säger åtminstone ryktet som TV-journalisten Reiko hört sedan hennes kusin och flera andra tonåringar dött en oförklarlig död. Hon är av naturliga skäl skeptisk till ryktet, men beslutar sig ändå för att gräva djupare i mysteriet. Hon lyckas få tag på videobandet, sätter det i videon och trycker play. Sedan börjar underliga saker att hända, och dödsklockan har på nytt börjat ticka…

Filmen blev en succé i Asien och amerikanarna såg potentialen men kände år 2002 att de var tvungna att göra en egen version av filmen. Med Gore Verbinski som regissör kom istället The Ring.

Shutter (2008)
Foto: 20th Century Studios.

Thailändska "Shutter" (2004) blev amerikanska "Shutter" (2008)

En av Thailands mest uppskattade skräckfilmer genom tiderna är den gastkramande filmen Shutter från 2004, regisserad av Banjong Pisanthanakun och Parkpoom Wongpoom.

Fotografen Tun och hans flickvän kör av en olyckshändelse på en liten flicka med bilen och lämnar henne på vägen. När Tun senare framkallar bilder börjar underliga skuggor träda fram på bilderna och han inser snart att det är flickan som hemsöker honom.

Fyra år efter Banjong Pisanthanakun och Parkpoom Wongpooms succéfilm valde regissören Masayuki Ochiai att rakt av köra en copy paste på hela historien fast med amerikanska skådespelare.

Låt den rätte komma in (2008)
Foto: Sandrew Metronome.

Svenska "Låt den rätte komma in" (2008) blev amerikanska "Let Me In" (2010)

Sverige är inte direkt känt för sina filmproduktioner när det kommer till genren skräck men, 2008 kom vampyrfilmen Låt den rätte komma in som snabbt blev enormt uppskattad runt om i Europa.

Oskar är 12 år och mobbad. Han blir kär i Eli, en märklig flicka. Hon är vanvårdad och mager men ändå så vacker. Eli ger Oskar styrkan att slå tillbaks. Men hon är inte som andra – hon tål inte solen, hon äter inte mat och för att komma in i ett rum behöver Eli bli inbjuden. Hon måste dricka människors blod för att leva. Eli är vampyr.

När amerikanarna fick nys om filmen och dess unika storhet kunde de inte hålla fingrarna i styr utan valde då att göra den amerikanska remaken Let Me In. Någonting som togs emot som en komplimang av skaparna John Ajvide Lindqvist och Tomas Alfredson, men för oss på Filmtopp känns den som en helt onödig remake och att vår svenska originalfilm är betydligt bättre.

One Missed Call (2003)
Foto:  Sandrew Metronome.

Japanska "One Missed Call" (2003) blev amerikanska "One Missed Call" (2008)

Ytterligare en av Japans bästa skräckfilmer, One Missed Call, regisserad av Yasushi Akimoto, fick en amerikansk version fem år senare. Den här gången fick dock filmen behålla sin originaltitel då den är på engelska.

Yumis kompis får ett mystiskt meddelande på sitt mobilsvar. Det är daterat tre dagar in i framtiden och visar sig innehålla hennes eget dödsskri. Tre dagar senare dör kompisen under mystiska omständigheter. Yumi börjar ana ett obehagligt mönster då fler människor runt omkring henne får mobilsamtal med dödlig utgång. Lösningen tycks finnas någonstans i Yumis förflutna och en dag upptäcker hon att hon själv har ett missat samtal...

Ju-on (2000)
Foto: Toei.

Japanska "Ju-on" (2000) blev amerikanska "The Grudge" (2004)

En film som tragiskt många trott är en helt och hållet amerikansk-produktion är The Grudge från 2004. I det här fallet är det dock skaparen och regissören själv, Takashi Shimizu, som står för både den japanska och den amerikanska produktionen.

I ett svartsjukt raseri dödar en man sin fru och son i deras hem, och alla som besöker faller offer för en fruktansvärd förbannelse.

Dark Water (2002)
Foto: Tōhō.

Japanska "Dark Water" (2002) blev amerikanska "Dark Water" (2005)

2002 kom den japanska övernaturliga skräckfilmen Dark Water, regisserad av Hideo Nakata och skriven av Yoshihiro Nakaimura och Kenich Nakaimura. Baserad på novellsamlingen av Koji Suzuki. 2005 kände dock den brasilianske regissören Walter Salles att det var dags för en amerikansk remake med en exakt samma titel och en identisk historia.

En kvinna mitt i en obehaglig skilsmässa flyttar till ett kusligt hyreshus med sin unga dotter. Taket i deras nya lägenhet visar sig ha en mystisk, mörk och aktiv läcka...

Är du nyfiken på vart både originalfilmerna och de amerikanska remaksen finns att streama så kan du enkelt använda vårat verktyg Streamtopp för att få fram all information du behöver!

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL