Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmtopp listar de bästa ungdomsfilmerna du inte får missa

8 musikvideos som inspirerades av filmerna vi älskar

Ebba Bengtsson | Lista
28 maj 2022
Ebba Bengtsson | Lista
28 maj 2022

Hitlåtar med filmiska videor

Sedan filmen tog världen med storm har den inspirerat allt från böcker och mode till konst. Musik har inte varit något undantag, vilket vi kan se i dessa åtta musikvideor som inspirerats av både publikfavoriter och mer nischade filmer.

Thank U, Next - Ariana Grande 

Ariana Grandes musikvideo till den enorma hiten Thank U, Next tog inspiration från ett gäng tonårsfilmer från 00-talet: Mean Girls (2004), Legally Blonde (2001), Bring It On (2000) och 13 Going on 30 (2004). Låten handlar om vad Grande lärt sig från sina ex och det känns passande att hon tog filmer hon växte upp med som inspiration. Filmer som antagligen tröstade henne under perioderna av hjärtesorg.

California Love - Dr. Dre, Tupac

Dr. Dre och Tupac lever ut en dystopisk fantasi i videon till den ikoniska låten California Love. Inspirationen till den episka ökenfesten var kultrullen Mad Max: Beyond the Thunderdome (1985). Med Dre och Pacs extravaganta och emellanåt olagliga livsstilar passar de perfekt som postapokalyptiska gängledare. 

Material Girl - Madonna

I Material Girl videon förkroppsligar Madonna sin blonda inspiration, Marilyn Monroe. Hon gör sin tolkning av Monroes ikoniska uppträdande av Diamonds Are a Girl's Best Friend från filmen Gentlemen Prefer Blondes (1953), vilket passar perfekt med sångens materialistiska tema.

Fancy - Iggy Azalea

När Iggy Azalea och Charli XCX släppte musikvideon till Fancy var jag i extas. Inte nog med att låten var min bop 2014, videon var även inspirerad av min favoritfilm Clueless (1995). Den ikoniska tonårsfilmen med Alicia Silverstone i huvudrollen handlar om 16-åriga Cher, som inser att hon inte hade så värst koll på läget som hon trodde.

The Ghost of You - My Chemical Romance

My Chemical Romances sorgliga låt The Ghost of You handlar om rädslan att förlora någon. Passande nog var Saving Private Ryan (1998) inspirationen bakom musikvideon. Filmen handlar om en grupp soldater som under andra världskriget ska rädda och föra hem en soldat som är den enda överlevande av fyra bröder.

1999 - Charli XCX ft. Troye Sivan

Mycket av Charli XCXs musik och image är inspirerat från 90-talet, så det är ingen överraskning att hon gjorde en hommage till årtioendet i danslåten 1999. Videon är en essens av det sena 90-talet med referenser till både mode, musik och kulturella händelser. Såklart har hon inte hoppat över film och hon och Troye Sivan återskapar scener från fyra av 90-talets största rullar: Titanic (1997), American Beauty (1999), The Matrix (1999) The Blair Witch Project (1999).

Lost in Japan - Shawn Mendes ft. Zedd

Shawn Mendes mjuka låt Lost in Japan har samma typ av känslighet som Sofia Coppolas Lost in Translation (2003). I filmen spelade Bill Murray den bleknande filmstjärnan Bob Harris som åker till Japan för att spela in en whiskyreklam. Väl där träffar han Charlotte (Scarlett Johansson) som, liksom han, känner sig felplacerad i landet. Mendes tog filmen som inspiration till musikvideon, och det är inte otroligt att den även inspirerade sångtiteln.

Good 4 U - Olivia Rodrigo

Olivia Rodrigos låt Good 4 U var genombrottet som gjorde henne till en internationell popstjärna. Hennes låt handlar om ett ex som gått vidare utan henne, och med all ilska är det passande att hon tog Jennifer's Body (2009), Carrie (1976) och Audition (1999) som inspiration till videon.

Läs mer:

NÄSTA ARTIKEL