10 filmlåtar som har etsat sig fast

10 filmlåtar som etsat sig fast

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 09:07 | Publicerad 24 november 2020 kl. 16:11

Dessa låtar är omöjliga att få ur hjärnan – på gott och ont!

Dramaturgi, foto och skådespelarinsatser i all ära men vi får inte glömma bort den fantastiska filmmusik som gjorts. Det är ingen hemlighet att vi använder och aktiverar flera sinnen när vi ser på film och hörseln är ett av de viktigaste. Här kommer därför en lista med 10 olika låtar som jag starkt förknippar med film, gammal som ny.

10. “Don't You Forget About Me” – Simple Minds (The Breakfast Club, 1985)

Ja... det är svårt att säga titeln utan att börja nynna på låten och direkt känna suget att se The Breakfast Club. Scenen där låten är med har verkligen satt sin prägel. Att andra filmer har gjort copy cats är en annan femma men något säkert är att "Dont You Forget About Me" lever vidare.

9. "Happy" – Pharrell Williams (Despicable Me 2, 2013)

Du vet det där små gula urgulliga figurerna... Jag vill knappt gilla dem eftersom alla andra gör det men snacka om att filmskaparna lyckats skapa en älskvärda figurer! Pharrell Williams lyckas även han att skapa en låt som passar perfekt in. "Happy" är det rätta ordet.

8. "Take a Look at Me Now" – Phil Collins (Against All Odds, 1984)

1981 skrev Phil Collins den här låten som tillhör hans solodebut Faced Value. Låten blev soundtracket till Taylor Hackfords film Against All Odds. Men det tar inte slut där, låten belönades med en grammy för bästa pop vocal och nominerades till en Oscar. Inte så himla dåligt för en solodebut, men dessvärre är jag inte lika imponerad av filmen…

7. "I Will Always Love You" – Whitney Houston (The Bodyguard, 1992)

Det var visserligen inte Whitney Houston som skrev eller sjöng originalet men 1992 fick låten ett uppsving i och med Houstons version när den tillhörde soundtracket till filmen The Bodyguard. Jag tror jag talar för alla när jag säger att Houston är lika med "I Will Always Love You”.

6. "My Heart Will Go On" – Celine Dion (Titanic, 1997)

Jag tror att alla som sett James Camerons storslagna film Titanic tänker på när Celine Dions "My Heart Will Go On" spelas. Sorglig låt till sorglig film och jag blir alltid småsugen på att se filmen efter att ha hört låten på radion. Bra reklam.

5. "I See Fire" – Ed Sheeran (The Hobbit: The Desolation of Smaug, 2013)

Jag minns den dagen jag fick veta att det skulle komma en triologi om de små söta (får jag ens säga så?) hoberna. Sagan om ringen-trilogin var inte slutet och äntligen skulle jag få se dem igen. Ed Sheerans ” I see fire” fångar verkligen rätt stämningen i filmen när den ger tyngd till naturfotot, stämningen och brödraskapet. Det är synd att låten har blivit sönderspelad på radio men det är ju dessvärre sånt vi lyssnare får räkna med.

4. "Saturday Night Fever" – Bee Gees (Saturday Night Fever, 1977)

Det klassiska bandet Bee Gees har kallats för "disco-musikens pappor" och hur bra passade inte då låten "Saturday Night Fever" in med en karismatisk John Travolta i skinande vit kostym och rullande höfter i filmen Saturday Night Fever? Låten har inte bara ett grymt beat, funkiga gitarr-riff och grym sång... den har även förmågan att stanna kvar i tankarna.

3. "Flashdance... What a Feeling" – Irene Cara (Flashdance, 1983)

Låten som både vann en Oscar och en Golden Globe. Jag tror inte att det finns någon som inte är sugen på att dansa järnet efter att ha sett Adrian Lynes film Flashdance. Det är inte konstigt att filmen visas på TV flera gånger om året och sätts upp som musikal världen över. I mitt tycke är det omöjligt inte att inte må bra av "Flashdance... What a Feeling".

2. "It Must Have Been Love" – Roxette (Pretty Woman, 1990)

Innan Pretty Woman med Richard Gere och Julia Roberts hade Roxette slagit igenom stort och blev därmed tillfrågade att bidra med en låt. Därav kommer den bitterljuva break-up-sången "It Must Have Been Love". 

1. See You Again ft. Charlie Puth – Wiz Khalifa (Fast & Furious 7, 2015)

Nyheterna spred sig som en löpeld världen över dagen då Paul Walker och hans vän Roger Rodas körde ihjäl sig 2013. Det är inte utan att jag naturligvis tänker på den tragiska händelsen när låten och soundtracket ”We Own It” spelas upp och Puth sjunger: ” I'll tell you all about it when I see you again”. Även här kopplas en låt starkt ihop med en film och i detta fall också en skådespelare.

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL