7 skådespelare som tackade nej till att spela James Bond

7 skådespelare som tackade nej till att spela James Bond

Eric Diedrichs
Uppdaterad 27 mars 2024 kl. 15:03 | Publicerad 20 mars 2024 kl. 18:03

Tidernas sämsta karriärdrag?

För många vore det en dröm att få spela en historiens mest älskade filmkaraktärer, men för andra verkar det inte ens intressant. I den här artikeln listar vi sju skådespelare som tackade nej till att spela James Bond.

Efter att Daniel Craig avslutade sin runda som James Bond har filmserien befunnit sig i ett utdraget limbo. Vem som ska axla rollen som filmvärldens mest berömda agent är inte bestämt, men enligt rykten är det Kick Ass-stjärnan Aaron Taylor Johnson som står näst på tur. Inte helt osannolikt till att han uppfyller de kriterier som James Bond-producenterna har sagt att de letar efter – en ung och snygg kille runt 30-strecket som är minst 183 centimeter lång. Johnson är 33 år och 180 centimeter. Nära nog, i alla fall.

Vad filmproducenterna också tycks söka, även om det inte är uttalat på samma sätt, är talanger som ännu inte har blivit stjärnor. Ingen av James Bond-skådespelarna, inte ens Sean Connery, var något stort namn när de börjat hinka dry martinis. Trots att det är en karriärraket av rang, finns det också de skådespelare som har tackat nej till att spela James Bond.

Men som man säger: Agent 007 må ha rätt att döda, men Hollywoodstjärnor har rätt till att tacka nej. 

7 skådespelare som tackade nej till att spela James Bond

Cary Grant i "North by Northwest" – 7 skådespelare som tackade nej till att spela James Bond
Cary Grant i "North by Northwest". Foto: MGM.

Cary Grant (1961)

Glöm allt vi skrev i inledning med att Bond-producenterna inte letade efter en etablerad stjärna – det gjorde dem, en gång. När det var dags att kicka igång hela Bond-franchisen var megastjärnan Cary Grant tillfrågad före Sean Connery. Men 58 år gammal tyckte Grant att han var för gammal, dessutom var han inte ett dugg intresserad av att fastna i en filmserie. Även James Mason och Richard Burton tackade nej i samma veva. Tur för Connery, med andra ord.

Clint Eastwood i "A Fistful of Dollars"
Clint Eastwood i "A Fistful of Dollars". Foto: Bison Film.

Clint Eastwood (1969)

Ja, du läste rätt. Självaste Clint Eastwood fick chansen att glida runt med en PPK och svart kostym. Att byta ut svettiga spagettivästerns till flådiga kasinogolv var däremot inte intressant. Anledningen ska ha varit att han tyckte att James Bond måste spelas av en britt, och det har han ju faktiskt rätt i.

Burt Reynolds i "Boogie Nights"
Burt Reynolds i "Boogie Nights". Foto: Sandrew Film.

Burt Reynolds (1970)

Av alla filmvärldens mustaschbärare är helt klart Burt Raynolds en av de mest ikoniska. 1970 hade George Lazenby lämnat franchisen eftersom han inte trodde att James Bond skulle överleva flower power-kulturen och chansen gick vidare till Burt Reynolds, som länge harvat i TV-träsket. Men icke, likt Clintan ansåg Reynolds att Bond skulle spelas av en britt. I en intervju med The Mirror erkända han att beslutet var "idiotiskt".

Adam West som Batman – 7 skådespelare som tackade nej till att spela James Bond
Foto: ABC.

Adam West (1970)

Även Batman-skådisen Adam West, som delat ut smockor i 60-talets kulörta version av "Läderlappen", tillfrågades i samma veva som Burt Reynolds och Clint Eastwood. Han hade också samma anledning till att tacka nej och vi kan nog föreställa oss att han tackat nej till det i efterhand. Rollen fick så småningom vidare till Roger Moore.

Liam Neeson i Taken
Liam Neeson i "Taken". Foto: Scanbox Entertainment.

Liam Neeson (1994)

Efter Timothy Daltons kortvariga insats som agenten med rätt att döda behövde franchisen ta ett rejält omtag. Nu menar inte vi att Dalton-filmerna är dåliga, tvärtom är de väldigt underskattade, men publiken svek. Liam Neeson, som i samma veva var aktuell med Schindler's List tackade nej på grund av sin dåvarande flickvän, som vägrade gifta sig med honom om han tog rollen.

– Min dåvarande fru, må hon vila i frid, sa till mig under inspelningen av Nell nere i Carolina, "Liam, jag har något jag vill berätta. Om du spelar James Bond gifter vi oss inte", sade Liam Neeson till Rolling Stone.

Hugh Jackman i The Prestige
Hugh Jackman i "The Prestige". Foto: Sandrew Metronome.

Hugh Jackman (1999 eller 2001)

Vår allas skönsjungande vargman, Hugh Jackman, hade chansen att få ta på sig en snitsig kostym och kliva in i en Aston Martin, men att spela en till actionhjälte vid sidan av Wolverine var helt enkelt inte intressant. I en intervju med IndieWire sade han följande:

– Jag övervägde det. Jag tänkte, "Om jag gör [James Bond] och Wolverine kommer jag inte ha tid att göra något annat". Uppenbarligen tycker jag är det är mer intressant att spela karaktärer som är mer okonventionella.

Dominic West i The Crown – 7 skådespelare som tackade nej till att spela James Bond
Domenic West i "The Crown". Foto: Netflix.

Dominic West (2005)

När Pierce Brosnan tackade var det som bekant många spännande namn på tapeten för att ta över som James Bond. Att Henry Cavill var en toppkandidat är exempelvis väldokumenterat, men även namn som Dominic West – stjärnan vi sett i succéer som The Wire, Chicago, 300 och The Crown – nosade på det hedersfyllda uppdraget.

Det har aldrig bekräftats varför West drog sig ur, men det har påståtts att han helt enkelt valde att kasta in handduken när han hörde att Daniel Craig skulle få rollen.

Sugen på mer James Bond-läsning? Kolla in vår lista med de 6 bästa James Bond-filmerna.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL