Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Skådisar som hamnat i ett fack

Hon hindrade Liam Neeson från att spela James Bond: "Min fru gav mig ett ultimatum"

Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
30 augusti 2023
Emil Oscar Rasmussen
Emil Oscar Rasmussen | Nyhet
30 augusti 2023

Actionskådisen kunde varit agent 007

Liam Neeson har hunnit fylla 71 år och fortsätter att medverka i hårdkokta och actionfyllda produktioner – men det kunde ha blivit ännu fler genom åren. Den brittiske stjärnan var nämligen aktuell för rollen som James Bond vid ett tillfälle, men avböjde efter att hans fru ställt honom ett ultimatum.

Debatten om vem som ska spela James Bond är knappast ett nytt fenomen. Diskussionerna har varit ständiga i årtionden, vilket Liam Neeson är mycket väl medveten om.

Den brittiske storstjärnan har allt från Steven Spielberg- till Star Wars-produktioner på sin meritlista. Under 2000-talet har han kanske främst utmärkt sig som frontfigur i actionrullar som Taken (2008), men Neeson kunde mycket väl ha blivit en global actionstjärna redan på 90-talet. 

I en intervju med Rolling Stone pratar Liam Neeson om hur han var aktuell för rollen som agent 007 inför GoldenEye (1995) och vad som fick honom att inte satsa fullt ut för att få rollen.

Det hindrade Liam Neeson från att spela James Bond: "Min fru gav mig ett ultimatum"
Liam Neeson i "Taken" (2008). Foto: Scanbox Entertainment.

Liam Neeson hindrades från att spela James Bond – efter hustruns ultimatum

Liam Neeson bekräftar i intervjun med Rolling Stone att han var aktuell som James Bond efter att ha gjort succé i Schindler's List (1993), men att han aldrig fick ett konkret erbjudande om rollen. Enligt Neeson var han själv mycket intresserad av möjligheten, men hans dåvarande fästmö Natasha Richardson (som avled 2009 efter en skidolycka) hade en annan syn på saken.

– Min dåvarande fru, må hon vila i frid, sa till mig under inspelningen av Nell nere i Carolina, "Liam, jag har något jag vill berätta. Om du spelar James Bond gifter vi oss inte, säger Liam Neeson till Rolling Stone.

Ultimatumet verkar Neeson ha tagit med ro, och han berättar att han istället använde det för att reta sin partner.

– Jag retade henne genom att gå bakom henne med fingrarna som om jag höll i en pistol, och sen nynna [på James Bond-introt], säger Neeson med ett skratt.

Neeson avrundar samtalsämnet med att betona att Richardson var seriös med sitt ultimatum och spekulerar kring att det sannolikt var relaterat till alla kvinnor som hoppar i säng med karaktären.

I podcasten Conan O'Brien Needs a Friend med Conan O'Brien kom ämnet på tal igen. Där betonar Neeson att han hade varit intresserad om han hade fått ett konkret erbjudande, men i övrigt återberättar han ett snarlikt händelseförlopp som det i Rolling Stone-intervjun.

Liam Neeson och Natasha Richardson gifte sig 1994 och var ett par fram till den sistnämndes död 2009. Rollen som James Bond gick som bekant till Pierce Brosnan.

NÄSTA ARTIKEL