5 serier för dig som gillar Young Wallander

5 serier för dig som gillar Young Wallander

Uppdaterad 19 februari 2022 kl. 08:19 | Publicerad 17 februari 2022 kl. 19:00

Fem kriminalare att se efter Young Wallander

Young Wallander är tillbaka med en andra säsong. Har du inte fått nog av mordgåtor bör du ta en titt på listan nedan.

1. The Killing (2011)

The Killing
Foto: AMC

De två första säsongerna utspelar sig i Seattle och följer poliserna Sarah Linden och Stephen Holder utredning kring mordet på Rosie Larsen. I säsong tre utreder Linden och Holder ett mord på en ung hemlös flicka samt ett antal försvinnanden bland stadens ungdomar som hamnat på glid. Säsong fyra utspelar sig i kontrast till de tidigare säsongerna, i den rika delen av Seattle. En välbärgad familj blir brutalt mördad varav sonen i familjen som överlevt själv blir huvudmisstänkt för morden. 

The Killing, som är baserad på den danska TV-serien Forbrydelsen, är en amerikansk version som faktiskt går hem. En hel del regn, dis och stickade koftor blir det när vi följer mordutredningarna. Mireille Enos och Joel Kinnaman spelar Linden och Holder, två rollfigurer man som tittare får tid att lära känna och investera i (26 avsnitt att lösa mordgåtan). Personkemin och gnabbet dem emellan, fotot, en del twistar och en fin balansgång mellan utredningen och huvudpersonernas privatliv gör denna till en favorit!

2. Bron (2011)

Bron
Foto: Sveriges Television

Poliserna Saga Norén (Sofia Helin) och Martin Rohde (Kim Bodina) utreder en seriemördare efter att ett lik dumpats mitt på Öresundsbron, precis på gränsen mellan Sverige och Danmark. Morden antyds ha sociala och politiska motiv, och visar sig ingå i en lika sofistikerad som djävulsk hämnd. 

Likt i The Killing har Bron två poliser som tvingas samarbeta, inte ofta utan en del gnabb, för att lösa en mordutredning. Saga och Martins samspel är en av anledningarna att se Bron. Det är en styrka många kriminalserier har gemensamt, starka personligheter som motvilligt samarbetar. Men med hjärtat på rätt ställe, finner de varandra mitt bland alla rysliga mord.

Hans Rosenfeldt har skrivit manus efter en idé i samarbete med Måns Mårlind och Björn Stein

3. Broadchurch (2013)

Broadchurch
Foto: ITV

I den sömniga lilla kuststaden Broadchurch hittas plötsligt en dag den lille pojken Danny död på stranden. Kriminalkommissarien Alec Hardy kallas in för att leda utredningen tillsammans med den lokala polisen Ellie Miller.

David Tennant och Olivia Colman har huvudrollerna i denna gripande kriminalserie. Med vackra miljöbilder över den brittiska kusten känner man sig trygg en stund. Men när mordutredningen drar igång, är all trygghet som bortblåst. Om du missat Broadchurch, se den. En riktigt pärla i genren!

4. Marcella (2016)

Marcella
Foto: Cineflix Rights

Efter att hennes äktenskap gått i kras, tvingats ge upp vårdnaden om sina barn brottas den före detta polisen Marcella med svartsjuka och ilska, samtidigt som hon går tillbaka till jobbet för att jaga en seriemördare.

Hans Rosenfeldt står bakom ännu en serie på listan, denna gång utspelad i London. I Marcella bjuds vi på en hel del balansgång mellan mordutredning och privatliv, denna gång Marcellas (spelad av Anna Friel) minst sagt komplicerade sådant. 

5. Kastanjemannen (2021)

Kastanjemannen
Foto: SAM Productions

Serien handlar om den unga kriminalaren Naia Thulin och hennes nya partner Mark Hess. De tilldelas ett fall där en ung kvinna har hittats brutalt mördad på en lekplats. Kvinnan saknar sin ena hand och ovanför hennes hänger en liten gestalt gjord av kastanjer.

Danska kriminalserien Kastanjemannen som hade premiär i höstas på Netflix, blev jag tipsad om att se från alla håll och kanter. En perfekt serie att sträckkolla. Varning bara! Danska versionen på sången och ordet "Kastanjemanden" riskerar fastna i huvudet ett tag efter.

MER LÄSNING:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL