5 serier för dig som älskar Morden i Sandhamn

5 serier för dig som älskar Morden i Sandhamn

Emil Oscar Rasmussen
Uppdaterad 14 maj 2024 kl. 16:05 | Publicerad 03 maj 2023 kl. 15:05

Mordgåtor i idylliska miljöer

Uppskattar du "Morden i Sandhamn" finns det en handfull andra serier som bör falla dig i smaken – här tipsar vi om fem serier för dig som inte kan få nog av "Morden i Sandhamn".

Nyligen gick den nionde säsongen av Morden i Sandhamn i mål. Ända sedan 2010 har serien skapat nerv i svenska hem med Alexandra Rapaport i huvudrollen som Nora – åklagaren som sätter tänderna i det mest svårlösta mordfallen i Sandhamn. Serien bygger på Viveca Sterns romaner och kontrasten mellan vackra skärgårdsmiljöer och krim har visat sig vara ett framgångsrikt recept i såväl bokform som i rutan.

Letar du efter liknande serier med samma känsla har vi fem tips som du med största sannolikhet kommer att uppskatta.

5 serier för dig som älskar Morden i Sandhamn

Morden i Helsingör säsong 3 – Detta vet vi
Foto: C More.

Morden i Helsingör

Uppskattar du Morden i Sandhamn är chansen god att du är bekant med danska Morden i Helsingör, men även de självklara tipsen förtjänar sin plats på den här listan. Serien kretsar kring polisen Dan Sommerdahl (Peter Mygind), som löser mordfall i Helsingör, samtidigt som han försöker jonglera yrket med ett struligt privatliv. Allt från koncept till miljö i den här serien påminner om Morden i Sandhamn, och därför ett måste att ge en chans.

Här kan du streama: Morden i Helsingör

Morden i Midsomer
Foto: ITV.

Morden i Midsomer

Även modern (typ) till alla Morden i-serien måste självfallet inkluderas på listan. Den brittiska kriminalaren är med sina 23 säsonger en närmast bottenlös skatt av spännande motutredningar med en geografisk plats som utgångspunkt. Serien är ursprungligen baserad på Caroline Grahams romaner om poliskommissarie Barnaby och dess internationella genomslag banade tveklöst väg för liknande projekt på marknader som exempelvis den svenska.

Här kan du streama: Morden i Midsomer

5 serier för dig som älskar Morden i Sandhamn
Foto: Viaplay.

Lyckoviken

Ytterligare ett perfekt tips på en kriminalserie som utspelar sig i en idyllisk miljö är Lyckoviken. Det är deckardrottningen Camilla Läckberg som ligger bakom denna satsning på att återuppliva såpagenren. I händelsernas centrum hittar vi polisen Johanna (Disa Östrand) som återvänder till sin hemort för sin mammas begravning. I samband med detta upptäcks kroppen efter en försvunnen flicka, och hemligheter som gömt sig under ytan i det lilla samhället börjar plötsligt komma till ytan.

Här kan du streama: Lyckoviken

5 serier för dig som älskar Morden i Sandhamn – Bäckström
Foto: C More.

Bäckström

Bäckström, med Kjell Bergqvist i huvudrollen och Agnes Lindström Bolmgren och Filip Berg i bärande rollen, är en av de senaste årens mest uppskattade svenska kriminalserier. Serien bygger på Leif GW Perssons böcker om mordutredaren Evert Bäckström (Bergqvist). När vi introduceras för karaktären måste han ta sig an ett mystiskt fall efter att ett kranium har hittats i skärgården.

Här kan du streama: Bäckström

Bron –Tips för dig som gillar Morden i Sandhamn
Foto: SVT.

Bron

Som en av 2000-talets mest hyllade och uppskattade nordiska kriminalserier är Bron givetvis ett måste på alla tipslistor som riktar sig till krimfantaster. Serien med Sofia Helin m.fl. i rollerna tar vid när en kropp hittas precis på gränsen mellan Danmark och Norge. Det tvingar danska och svenska myndigheter att samarbeta i jakten på gärningsmannen.

Bron sändes i fyra säsonger mellan 2011–2018.

Här kan du streama: Bron

Bonustips: Gåsmamman
Foto: C More.

Bonus: Gåsmamman

Vi passar på att slänga in Gåsmamman som ytterligare ett tips. Den här serien skiljer sig relativt mycket i ton jämfört med de övriga tipsen, men det är trots allt en kriminalserie och om Alexandra Rapaport är en av dina favoritaspekter med Morden i Sandhamn finns det inget bättre alternativ än Gåsmamman.

Kriminalthrillern handlar om revisorn Sonja (Rapaport) som plötsligt dras in i en kriminell värld som vägrar att släppa taget om henne. Nu måste hon slåss för att rädda sitt och – än viktigare – sin familjs liv.

Här kan du streama: Gåsmamman

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL